보고서 정보
주관연구기관 |
(유)금성상공 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2015-04 |
과제시작연도 |
2014 |
주관부처 |
중소기업청 Small and Medium Business Administration |
등록번호 |
TRKO201600005102 |
과제고유번호 |
1425087740 |
사업명 |
제품공정개선기술개발 |
DB 구축일자 |
2016-08-27
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키워드 |
발효사료.생균제.사료첨가제.항균력.
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초록
▼
□ 개발목표
계획
● 유용미생물을 분리 동정하고 제과분을 생균제 배지 및 부형제로 이용하여 항생제 대체제 및 축산농가 사룟값 절감위한 신개념 발효사료 개발
실적
▶ 내산성 및 내 담즙산성, 내열성, 항균력 등이 우수한 균주 확보
Bacillus spp. 4 종
Yeast sp. 3 종
Lactobacillus 8 종
▶ 제과분을 활용하여 수분율 20%이하의 저수분 고상발효 공정 개발 완료
□ 정량적 목표항목 및 달성도
1. 사료 일반성분(조지방)
- 계획 : 12
□ 개발목표
계획
● 유용미생물을 분리 동정하고 제과분을 생균제 배지 및 부형제로 이용하여 항생제 대체제 및 축산농가 사룟값 절감위한 신개념 발효사료 개발
실적
▶ 내산성 및 내 담즙산성, 내열성, 항균력 등이 우수한 균주 확보
Bacillus spp. 4 종
Yeast sp. 3 종
Lactobacillus 8 종
▶ 제과분을 활용하여 수분율 20%이하의 저수분 고상발효 공정 개발 완료
□ 정량적 목표항목 및 달성도
1. 사료 일반성분(조지방)
- 계획 : 12% 이상
- 실적 : 13%이상
2. 수 분
- 계획 : 25% 이하
- 실적 : 20%
3. 유산균
- 계획 : 107 C.F.U/g이상
- 실적 : 1.2 X 108 C.F.U/g 이상
4. 효 모
- 계획 : 107 C.F.U/g이상
- 실적 : 1.2 X 108 C.F.U/g 이상
□ 기대효과
- 현재의 발효 사료는 적정 수분율 30%이상의 조건하에서 발효과정이 이루어지고 있으며 그로 인한 변패 및 사료의 영양적 가치가 많이 손실되는 점이 문제이다. 이러한 문제점을 극복하기 위하여 저수분 발효기법으로 사료의 영양적 가치를 보존하고 변패율을 감소시킴으로써 부가가치가 높은 양질의 발효 사료 생산 기술을 확보
- 유용 미생물의 포함으로써 유해균에 대한 길항 작용, 면역 증강, 사료를 저분자화 및 안정화를 시킴으로 사료의 가치를 극대화시킴.
- 농가의 값비싼 사료의 일부분을 양질의 발효사료로 대체함으로써 농가의 사료비를 절감 시킬 수 있다.
- 가축의 원료 이용효율 증진 및 사육 환경의 개선으로 사회적 비용을 줄일 수 있으며, 농장의 생산성이 향상 된다.
- 무역 규제의 해제로 인한 양돈 농가 및 축산 농가의 경쟁력이 약화되어 있으나 축산 농가의 발효 사료의 공급으로 수입 사료의 의존도를 줄이고, 친환경 축산경영과 안전한 먹거리를 제공함에 따라 수입 개방화에 적극적 대체가 가능함.
□ 적용분야
보조 사료 및 사료 첨가제, 발효 보조사료
-양돈, 양계, 축우, 양어 등의 보조사료 대체제
Abstract
▼
In the study, We have isolated microorganisms that have excellent enzyme activity and antibiotic. Microorganisms isolated be carried with fermentation using by bakery for maximum of enzyme activity. Also, this process be carried to mass production, a high degree of efficiency.
We have isolated us
In the study, We have isolated microorganisms that have excellent enzyme activity and antibiotic. Microorganisms isolated be carried with fermentation using by bakery for maximum of enzyme activity. Also, this process be carried to mass production, a high degree of efficiency.
We have isolated useful bacteria from samples that collect feed ingredient,fermentation food or natural ecology. Primary, we isolated three hundred bacteria, 154 of bacteria was isolated with one colony work after primary work.
As a result, we have collected bacillus spp of 4 species, yeast spp of 3 species, Lactobacillus of 8 species using APi kit, 16S – rRNA sequencing,18S - rRNA ITS region sequencing method.
We tested resistant acid, resistant bile acid, resistant heat, antibiotic,exo-cell enzyme that can make out each biological of Useful bacteria collected. The results was appeared to resistant acid of the above pH 3.5, resistant bile acid of 0.3%, resistant heat of the above 50℃. Also, all useful bacteria collected unless yeast show antibiotic to salmonella group, E. coli, proteus sp that is ocuured food poisoning and serious damage of Livestock.These bacteria show excellent resolution to a carbohydrate, protein, fibroid material.
Base of above results, We have started probiotics development using bybakery for feed cost reduction. By-bakery fermentation process was accomplished to 15 days and exo-cell enzyme activity results was appeared to 3 days and 10 days with maximum enzyme activity. But exo-cell enzyme activity was degreed with 15 days. Therefore we choice fermentation period of 10 days.
Guarantee of low – water Fermentation by-bakery include 20% of water,13% of crude fat, 108 c.f.u/g of Lactobacillus sp, yeast sp. The results, target guarantee goals was achieves with avove 120%. We can product above 2 ton an hour using packer scale prepare previous plants.
Privious by-bakery feed would can’t used with Livestock because have harmful bacteria. But we have improved by-bakery feed with fermentation using useful bacteria. these results, We can look forward to antibiotic replace, livestock feed cost reduction, environment improvement, Livestock disease prevention.
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