보고서 정보
주관연구기관 |
식품의약품안전평가원 National Institute of Food and Drug Safety Evaluation |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2015-12 |
과제시작연도 |
2015 |
주관부처 |
식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 |
TRKO201600010443 |
과제고유번호 |
1475008336 |
사업명 |
식품 등 안전관리 |
DB 구축일자 |
2016-10-15
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키워드 |
건강기능식품.분석법.관리체계.Health functional food.Monitoring.Administration system.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201600010443 |
초록
▼
본 연구는 제품수요가 다양하고 시장규모가 지속적으로 성장하고 있는 건강기능식품 제품에 대한 기준 및 규격 모니터링을 통하여 건강기능식품의 사후관리의 기초자료를 마련하고자 하였다.
건강기능식품 생산 및 수입실적 상위 품목 중 고시형 원료 6품목에 대하여 전국 주요 대도시에 소재한 대형마트, 백화점, 인터넷 등에서 루테인, 키토산/키토올리고당, 쏘팔메토 열매 추출물, 코엔자임Q10, 레시틴, 녹차추출물 6품목 총 514건의 건강기능 식품을 수거하였다.
유통 제품을 대상으로 「공통 기준 및 규격」, 「개별 기준 및 규격」에 대
본 연구는 제품수요가 다양하고 시장규모가 지속적으로 성장하고 있는 건강기능식품 제품에 대한 기준 및 규격 모니터링을 통하여 건강기능식품의 사후관리의 기초자료를 마련하고자 하였다.
건강기능식품 생산 및 수입실적 상위 품목 중 고시형 원료 6품목에 대하여 전국 주요 대도시에 소재한 대형마트, 백화점, 인터넷 등에서 루테인, 키토산/키토올리고당, 쏘팔메토 열매 추출물, 코엔자임Q10, 레시틴, 녹차추출물 6품목 총 514건의 건강기능 식품을 수거하였다.
유통 제품을 대상으로 「공통 기준 및 규격」, 「개별 기준 및 규격」에 대한 모니터링을 수행하였다. 루테인, 키토산/키토올리고당, 쏘팔메토 열매 추출물, 코엔자임Q10, 레시틴, 녹차추출물 등 6품목의 기능(지표)성분의 경우, 표시량 80∼120%에 부적합한 제품은 루테인 2건이었으며 나머지 512건은 모두 적합하였다. 납, 카드뮴, 총수은 등 중금속은 모든 시료가 기준치 이하로 적합이었으며, 대장균군도 모든 시료에서 음성으로 적합이었다. 잔류용매인 헥산, 아세톤, 초산에틸 모두 기준치 이하로 적합이었고 이소프로필 알콜은 코엔자임Q10 1개 제품에서 기준치 이상으로 검출되었다. 붕해도는 루테인 2개 제품이 부적합이었다. 전체 제품 514건 중 부적합 제품 4건(항목은 5건)은 부적합율 0.77%로 매우 낮은 수준이었으며 이는 건강기능식품이 안전하게 관리되고 있는 것으로 판단된다.
본 연구사업으로 국내 유통 건강기능식품의 안전성 및 기능성에 대한 신뢰성 있는 자료를 확보하였으며 이는 건강기능식품 사후관리의 기초자료로 활용될 수 있으리라 사료된다.
Abstract
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The purpose of this study was to provide a scientific basis for a variety of products and market demand that are continuously grow and function in human health through surveillance of standards and specifications for products in the health functional food health safety policies.
As generic health
The purpose of this study was to provide a scientific basis for a variety of products and market demand that are continuously grow and function in human health through surveillance of standards and specifications for products in the health functional food health safety policies.
As generic health/functional food items have been expanded, this research project has been conducted to provide a scientific basis in the health functional food health safety policies through surveillance of standards and specifications for products.
514 samples were collected from lutein, lecithin, chitosan, saw palmeto, coenzymeQ10, green tea extracts through the market places and the internet and were monitored according to the 「Common Standards and Specifications」 and 「Standards and Specifications for each Functional Ingredient」.
Through the individual specification examinations, 2 samples of lutein were out of 80~120% of labeled amount among 514 samples. Heavy metals(lead, cadmium, total mercury), residual solvents(hexane, acetone, ethyl acetate) and coliform were below the limit. Isopropyl alcohol of one sample of coenzymeQ10 has exceeded the limit. The result of disintegration test showed that 2 samples of lutein were unsuitble. The total unsuitable rate was 0.77 %(4 samples per total 514 samples)
Furthermore, analytical methods of functional ingredient for the six items were developed and validated. After conducting the monitoring of the standards and specifications to strengthen the post market control of product specific health functional food.
An analytical method of functional ingredients of specific health functional foods was standardized and then distributed analytical method guidance for health functional foods to get base system of standardized analytical ability for researcher.
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