보고서 정보
주관연구기관 |
한국농촌경제연구원 Korea Rural Economic Institute |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2015-12 |
과제시작연도 |
2015 |
주관부처 |
국무조정실 The Office for Government Policy Coordination |
등록번호 |
TRKO201600011943 |
과제고유번호 |
1545011730 |
사업명 |
정책연구개발사업 |
DB 구축일자 |
2016-11-26
|
DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201600011943 |
초록
▼
2015년 현재 우리나라에는 71개의 도축장이 운영 중에 있으며, 도축장의 경영은 2010년 전후에 비해 다소 호전되고 있다. 최근 도축장 경영상황이 호전된 것은 도축수수료 인상, 도축마릿수 증가, 도축세 폐지, 경영다각화 등 환경 변화에 따른 일시적인 현상으로 보인다. 장기적으로는 도축장의 대형화와 우수업체로의 집중화가 진전됨에 따라 결국 경쟁력의 우열에 따라 자연스럽게 구조 조정이 지속될 것으로 전망된다.
현재 우리나라 도축산업이 안고 있는 문제점을 정리하면 다음과 같다. 첫째, 임도축으로 인한 문제들이다. 임도축
2015년 현재 우리나라에는 71개의 도축장이 운영 중에 있으며, 도축장의 경영은 2010년 전후에 비해 다소 호전되고 있다. 최근 도축장 경영상황이 호전된 것은 도축수수료 인상, 도축마릿수 증가, 도축세 폐지, 경영다각화 등 환경 변화에 따른 일시적인 현상으로 보인다. 장기적으로는 도축장의 대형화와 우수업체로의 집중화가 진전됨에 따라 결국 경쟁력의 우열에 따라 자연스럽게 구조 조정이 지속될 것으로 전망된다.
현재 우리나라 도축산업이 안고 있는 문제점을 정리하면 다음과 같다. 첫째, 임도축으로 인한 문제들이다. 임도축 중심으로 도축장이 운영되면서 축산물 유통비용의 증가, 도축업체의 부가가치 저조, 도축장의 위생수준 저하, 도축장 가동률 저하 등의 문제가 야기되고 있다. 둘째로, 도매시장 중심의 유통체계로 지육유통체계가 고착되고, 유통비용이 증가한다. 셋째, 도축장과 도축시설이 낙후되어 있다. 넷째, 미절식으로 인해 도축비용이 상승하고, 축산물 품질이 저하되고 있다. 다섯째, 농축협의 축산물 판매기능의 한계 등이다. 한편 해외사례를 살펴보면, 미국의 패커는 유통단계 축소, 자본집약과 규모화를 통한 기술과 위생수준 향상, 이력추적 용이, 축산물의 브랜딩 강화 등의 장점이 있다. 그러나 독과점 문제를 발생시키고 있어 이로 인한 많은 사회적 비용이 발생하고 있다. 덴마크는 협동조합 중심으로 패커가 운영되고 있어 독과점 문제가 적고, 농가도 보호할 수 있어 모범사례라 할 수 있다.
우리나라 도축산업의 현황과 문제점, 해외사례를 종합하여 도축장의 경영안정화 방안과 도축산업 중장기 발전방안을 제시하였다. 도축장 경영안정화 방안은 도축물량 확보를 통해 가동률을 높이는 방법, 비용 절감 등 운영효율성을 제고하는 방법, 경영다각화를 통해 부가가치를 확대하는 방법 등으로 구분하고, 구체적인 세부전략을 제시하였다.
도축산업의 중장기 발전방향은 선택과 집중, 협동조합형 패커 육성, 업계의 자율적 구조조정 추진, 도축산업의 위생수준과 방역수준 제고로 설정하였다. 발전방향에 맞추어 정책방안으로 패커와 지역특화도축장 육성, 도매시장의 지육유통 개선과 가격발견의 한계 극복 방안, 신규 도축장 설립 지원, 지육정산체계 도입, 협동조합 패커 육성, 퇴출기업의 출구전략, 경영다각화 및 비용절감 지원, 위생수준 및 방역수준 제고 등을 제시하였다.
Abstract
▼
As of 2015, 71 slaughterhouses are operated in Korea, and their management has somewhat improved compared to around 2010. This recent improvement of slaughterhouses' management situation seems to be a temporary phenomenon owing to changes in the environment such as increases in slaughter commission
As of 2015, 71 slaughterhouses are operated in Korea, and their management has somewhat improved compared to around 2010. This recent improvement of slaughterhouses' management situation seems to be a temporary phenomenon owing to changes in the environment such as increases in slaughter commission and in the number of head slaughtered, the abolition of the butchery tax, and management diversification. In the long term, as the scaling up of butcheries and centralization to outstanding companies progress, restructuring will naturally continue according to competitiveness.
The current problems of the domestic slaughter industry are as follows: first, the problems due to the consigned slaughter-centered operation of butcheries, including an increase in livestock products distribution costs, slaughtering companies' low added value, deterioration of slaughterhouses'sanitation level, and their low operating rates; second, the fixed marketing system of dressed carcass and a rise in distribution costs owing to the marketing system centered on wholesale markets; third, run-down butcheries and slaughter facilities; fourth, the growth in slaughter costs and a decrease in the quality of livestock products because of non-fasting; and fifth, agricultural and livestock cooperatives' limit to the sales of livestock products.
As for overseas cases, U.S. packers have merits such as a reduction in marketing stages, technology and sanitation level improvement through capital-intensive production and scaling up, high traceability, and the strengthening of livestock products branding. However, packers cause the monopoly and oligopoly problem, leading to high social costs. In Denmark, packers are operated mainly by cooperatives, which reduces the monopoly and oligopoly, protects farms, and thus makes an exemplary case.
We presented slaughterhouse management stabilization plans and mid to long-term development strategies for the slaughtering industry by putting together the domestic industry's situation and problems and foreign cases. The former was divided into the following methods: increasing operating rates by securing the quantity slaughtered; enhancing operation efficiency through cost reduction; and expanding value added through management diversification. We also proposed their detailed strategies.
The mid- and long-term development direction for the slaughtering industry was set as follows: selection and concentration; the fostering of cooperative-type packers; the industry's voluntary restructuring; and the improvement of the sector's sanitation and disease prevention levels. In line with the development direction, we suggested the following policy plans: nurturing packers and specialized regional slaughterhouses; improving wholesale markets' dressed carcass marketing and overcoming the limit of price discovery; supporting the establishment of new butcheries; introducing a carcass settlement system; fostering cooperative packers; exit strategies of firms to be liquidated; supporting management diversification and cost reduction; and increasing sanitation and disease control levels.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.