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Kafe 바로가기주관연구기관 | 한국식품연구원 Korea Food Research Institute |
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연구책임자 | 이영경 |
참여연구자 | 이영철 , 김경탁 , 김성수 , 김영찬 , 임태규 , 장미 , 조장원 , 최상윤 , 허진영 , 홍희도 , 김미나 , 김미현 , 박희진 , 정지윤 , 황은영 , 김현진 , 이경태 , 오세욱 |
보고서유형 | 1단계보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2016-12 |
과제시작연도 | 2016 |
주관부처 | 미래창조과학부 Ministry of Science, ICT and Future Planning |
등록번호 | TRKO201700000203 |
과제고유번호 | 1711045636 |
사업명 | 한국식품연구원연구운영비지원 |
DB 구축일자 | 2017-09-20 |
키워드 | 인삼.성분조절기술.효능다면평가.성분분리.구조 동정.Ginseng.Components modulation.Multiple effectiveness assessment.Compound isolation.Structural idetification. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201700000203 |
● 20% 고농도 인삼 분말에서 발효 가능한 유산균 Lactobacillus sakei 2-6-4 균주 및 이를 이용한 발효 공정 개발
● 발효물의 ginsenosides 및 조다당 분획 특성 변화 확인
● 대식세포 활성화 효능 등 발효물의 효능 구명
● 청국장에서 분리한 Bacillus subtilis 발효를 이용한 진세노사이드의 생물 전환을 통해 Rc1, Re, Rg1 감소, Rd 및 Rg2+Rh1은 증가함
● 신규진세노사이드 물
● 20% 고농도 인삼 분말에서 발효 가능한 유산균 Lactobacillus sakei 2-6-4 균주 및 이를 이용한 발효 공정 개발
● 발효물의 ginsenosides 및 조다당 분획 특성 변화 확인
● 대식세포 활성화 효능 등 발효물의 효능 구명
● 청국장에서 분리한 Bacillus subtilis 발효를 이용한 진세노사이드의 생물 전환을 통해 Rc1, Re, Rg1 감소, Rd 및 Rg2+Rh1은 증가함
● 신규진세노사이드 물질 분리 및 ginsenoside Rg18 구조확인
● 신규 진세노사이드 Rg18의 생리활성을 검정하여 뇌신경보호활성 및 기전과 폐암억제활성 및 기전을 구명
● 인삼 및 인삼소재식이가 생체대사물질 및 장내균총의 변화에 미치는 영향을 분석한 결과 항비만, 혈관확장, 신장보호효능 등이 있는 것을 확인함.
○ Results
[Development onr new fermentation technology and material for ginseng]
● Developed new lactic acid bacteria LB.sakei 2-6-4 strain capable of 20% ginseng powder fermentation
● Composition of fermented ginseng powder by LB.sakei 2-6-4 - Molecular weight of crude polysaccharide fract
○ Results
[Development onr new fermentation technology and material for ginseng]
● Developed new lactic acid bacteria LB.sakei 2-6-4 strain capable of 20% ginseng powder fermentation
● Composition of fermented ginseng powder by LB.sakei 2-6-4 - Molecular weight of crude polysaccharide fraction: 2,406,700 - 3.5 times increase in soluble polysaccharide content - Rg3 / Rb1 ratio: 0.462 ⇒ 0.860
● Three fold increase in macrophage (Raw 264.7 cells) activating ability by ferments
● Ginsenoside Rc1, Re and Rg1 were increased although Rd and Rg2+Rh1 decreased during B.subtilis (isolated from Chenggukjang) fermentation. Moreover, fibrinolyric activity of fermented ginseng was increased compared to before fermentation.
[Study on new compounds derived from Korean ginsneg]
● After the compound was isolated as a new ginsenoside from Korean ginseng, its structure was analyzed and then it was named Ginsenoside Rg18.
● Ginsenoside Rg18 exhibit neuro-protective and anti-cancer activities. Ginsenoside Rg18 protected neuronal cells against Aβ-induced cell death by activation ERK and AKT pathway. In addition, ginsenoside Rg18 concentration-dependently inhibited the proliferation of A549 cells. DNA flow cytometric analysis indicated that ginsenoside Rg18 blocked cell cycle progression at the G1 phase in A549 cells. Furthermore, NG-A treatment caused intracellular accumulation of reactive oxygen species (ROS).
[Analysis of metabolite profiles from rats fed ginseng and derived materials]
● Metabolomic analysis of rats fed ginseng and derived materials
- Metabolite profiles of blood, urine, fecal, and tissues were analyzed using LC/MS and GC/MS with multivariate statistical analysis and a metabolomics pathway related with ginseng and derived materials intake was proposed.
● Analysis of bile acids and steroids from rats fed ginseng and derived materials
● Analysis of gut microbiota from rats fed ginseng and derived materials
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
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과제수행기간(LeadAgency) : | - |
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기대효과(Effect) : | - |
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