보고서 정보
주관연구기관 |
국립원예특작과학원 National Institute of Horticultural and Herbal Science |
연구책임자 |
성기철
|
참여연구자 |
정영빈
,
김천환
,
문두경
,
서현택
,
이민정
,
손동모
,
김영석
,
문준관
,
김명희
,
임찬규
,
장은하
,
김영진
,
원재희
,
방순배
,
노재관
,
박의광
,
남상영
,
홍의연
,
김현주
,
윤봉기
,
김성준
,
김효중
,
김병삼
,
김희곤
,
정종모
,
이보라
,
양연화
,
권영미
,
민길순
,
김태수
,
고흥식
,
유미복
,
유수철
,
황규원
,
조형욱
,
양우영
,
황은정
,
김민기
,
방지은
,
이문희
,
김보성
,
김하윤
,
신태화
,
이상권
,
배성일
,
이청욱
,
김태규
,
김진성
,
김아현
,
김송기
,
천덕상
,
정태철
,
김용주
,
박은혜
,
채현석
,
정소연
,
이영우
,
심성진
,
양우석
,
이상훈
,
오순필
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2017-02 |
과제시작연도 |
2016 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
과제관리전문기관 |
농촌진흥청 Rural Development Administration |
등록번호 |
TRKO201700006363 |
과제고유번호 |
1395047662 |
사업명 |
농업기후변화대응체계구축 |
DB 구축일자 |
2017-09-20
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키워드 |
온난화.적응.작형.기능성.요리법.Global warming.adaptation.crop system.functionality.recipe.
|
DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201700006363 |
초록
▼
여주 다수품종 선발, 지역별 정식 적기, 표준시비량, 시설 및 노지 유인방법 및 적정 재식밀도를 구명하였다. 아티초크 노지품종선발과 재식거리, 최대 수량기 판단 및 수확 후 신초 남김수 등을 구명하였다. 인디언시금치 월동재배법 개발, 사탕무 재식거리를 구명하였다. 청과용 파파야 생산기술 개발과 노지재배 가능성을 구명 하였다. 차요테 정식기 구명, 노지 및 시설재배 생산성 구명과 차광재배 효과를 구명하였다. 아열대채소 얌빈 등 11종의 기능성분석과 항산화 활성측정 및 성분 분리를 하였다. 동남아 등 현지방문 요리법 등 조사와 아열대채
여주 다수품종 선발, 지역별 정식 적기, 표준시비량, 시설 및 노지 유인방법 및 적정 재식밀도를 구명하였다. 아티초크 노지품종선발과 재식거리, 최대 수량기 판단 및 수확 후 신초 남김수 등을 구명하였다. 인디언시금치 월동재배법 개발, 사탕무 재식거리를 구명하였다. 청과용 파파야 생산기술 개발과 노지재배 가능성을 구명 하였다. 차요테 정식기 구명, 노지 및 시설재배 생산성 구명과 차광재배 효과를 구명하였다. 아열대채소 얌빈 등 11종의 기능성분석과 항산화 활성측정 및 성분 분리를 하였다. 동남아 등 현지방문 요리법 등 조사와 아열대채소를 활용한 22가지 요리 시연 및 레시피를 개발하였다.
( 출처 : 요약서 4p )
Abstract
▼
Results
o Bitter gourd: High yielding bitter gourd variety selection and stable production and cultivation technology development. The optimum amount of standard fertilization level of N-P-K would be 21.2-28.5-20kg·10a-1 for protected cultivation of bitter gourd. Training methods for o
Results
o Bitter gourd: High yielding bitter gourd variety selection and stable production and cultivation technology development. The optimum amount of standard fertilization level of N-P-K would be 21.2-28.5-20kg·10a-1 for protected cultivation of bitter gourd. Training methods for open field(2 secondary vines) and protected cultivation(4 secondary vines). Optimum planting density for the higher yield and quality was desirable in 305plants/10a. Two crop system was practical use for the farmer’s incomes. Planting time of bitter gourd in mid-May was effective under open field and in early July in retardation cultivation in the northern area, late March and early April in Honam area, around middle of April for early maturation culture and early June for retarding culture in Yong nam area. The covering of plastic film in the early transplanting stage was effective in increasing yields(about 19%).
o Artichoke: Selection of artichoke varieties for open field cultivation(‘Num4001AR’, ‘Violetto dichioggia’). Maximum peak yield was reached in 3 years old plant of artichoke. The total yield(3,345㎏) was good in the 3-branch shoots remain after harvesting flower buds.
Optimum planting space on artichoke was 130X150cm and optimum planting time for open fild cultivation was late Sept.
o Indian spinach: temperature control method within the greenhouse for the overwintering cultivation was good in the double-layer house+single-layer nonwoven row cover+electrical soil heating, also suitable mulching film was colored mulch films.
o The planting density of sugar beet was suitable in 6,180plant/10a for the higher yield and quality in field cultivation. Optimum planting date of long bean , water spinach to May was suitable for the higher yield in field cultivation.
o Optimum planting date of green papaya to May was possible of stable production in rain-shelter greenhouse and papaya was inadequate due to low productivity in open-field cultivation. 9 month nursery period treatment will be more recommendable for green papaya production of non heated green house.
o Chayote was possible to produce stable crops in the beginning of May in open field during summer seasons, and in the beginning of August in green house during autumn seasons. For summer cultivation of chayote, 35% shading treatment was desirable for quality improvement.
o Water spinach, cardoon, and papaya leaf contained much polyphenolic compounds, also had high antioxidant activity, and extract of turmeric showed α-glucosidase inhibition activity. Cynarin was distributed more in stem than heart of the artichoke. Antioxidant compound were extracted, purified by solvent partition, column chormatography, and prep-HPLC.
o Researched Thailand food recipe, 8 appetizer, 2 soup, several noodle,8 fried food, 2 salad, and two dessert. Draw the recipe optimization of using the response surface methodology(RSM), salted papaya, okra yogurt. papaya leaf powder, asparagus puree, bitter melon mustard source and bean curd. Published food recipe specialty books, total 86 food recipe develop of 13 subtropical vegetables.
( 출처 : SUMMARY 7p )
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 보고서 요약서 ... 4
- 국문요약문 ... 5
- Summary ... 7
- 목차 ... 9
- 제 1 장 연구 개발 과제의 개요 ... 10
- 제1절 연구 개발 목적 ... 10
- 제2절 연구 개발의 필요성 ... 10
- 제3절 연구 개발 범위 ... 12
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 13
- 제 3 장 연구 수행 내용 및 결과 ... 17
- 제1절 도입 아열대채소 적응 및 안정생산기술 개발 ... 17
- 제2절 농가현장 적응시험 ... 32
- 제3절 북부지역 아열대채소 적응성 검토 및 재배기술 개발 ... 43
- 제4절 중부지역 아열대채소 적응성 검토 및 재배기술 개발 ... 85
- 제5절 호남지역 아열대채소 적응성 검토 및 재배기술 개발 ... 104
- 제6절 영남지역 아열대채소 적응성 검토 및 재배기술 개발 ... 125
- 제7절 아열대채소 유용성분 및 기능성 분석 ... 143
- 제8절 아열대채소 활용기술 개발 ... 206
- 제 4 장 목표달성도 및 관련분야 기여 ... 230
- 제1절 목표대비 달성도 ... 230
- 제2절 : 정량적 성과(논문게재, 특허출원, 기타)를 기술 ... 234
- 제 5 장 연구 결과의 활용 계획 ... 239
- 제 6 장 연구 과정에서 수집한 해외 과학 기술 정보 ... 241
- 제 7 장 연구 개발 결과의 보안 등급: 정보 공개 가능 ... 242
- 제 8 장 국가과학기술종합정보시스템에 등록한 연구시설·장비 현황 ... 242
- 제 9 장 연구개발과제 수행에 따른 연구실 등의 안전조치 이행실적 ... 242
- 제 10 장 연구개발과제의 대표적 연구실적 ... 243
- 제 11 장 기타사항 ... 243
- 제 12 장 참고문헌 ... 244
- 끝페이지 ... 259
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