보고서 정보
주관연구기관 |
한국농촌경제연구원 Korea Rural Economic Institute |
연구책임자 |
이계임
|
참여연구자 |
김상효
,
허성윤
,
김성용
,
진현정
,
안병일
,
장재봉
,
김기랑
,
노승철
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2016-10 |
과제시작연도 |
2016 |
주관부처 |
국무조정실 The Office for Government Policy Coordination |
등록번호 |
TRKO201700008958 |
과제고유번호 |
1105011565 |
사업명 |
한국농촌경제연구원 |
DB 구축일자 |
2017-10-28
|
DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201700008958 |
초록
▼
연구 배경
○ 대·내외적 식품소비 여건 변화로 소비자의 식품소비행태와 식생활이 빠르게 변화하고 있으나, 식품공급은 이러한 변화에 적극적으로 대응하지 못하고 있는 것으로 평가되고 있음.
○ 외식을 통한 동물성 식품 섭취 증가, 아침 결식 확대, 과도한 다이어트 등 잘못된 식습관 증가로 영양 불균형이 확대되고 비만인구 및 순환기계 질환 등 식생활 관련 질병이 증가하고 있음.
○ 식품정책의 올바른 방향 제시와 농업의 대응 방안 마련을 위해서는 식품소비에 대한 장기적인 전망과 계층별·수요처별 소비구조 분석 등
연구 배경
○ 대·내외적 식품소비 여건 변화로 소비자의 식품소비행태와 식생활이 빠르게 변화하고 있으나, 식품공급은 이러한 변화에 적극적으로 대응하지 못하고 있는 것으로 평가되고 있음.
○ 외식을 통한 동물성 식품 섭취 증가, 아침 결식 확대, 과도한 다이어트 등 잘못된 식습관 증가로 영양 불균형이 확대되고 비만인구 및 순환기계 질환 등 식생활 관련 질병이 증가하고 있음.
○ 식품정책의 올바른 방향 제시와 농업의 대응 방안 마련을 위해서는 식품소비에 대한 장기적인 전망과 계층별·수요처별 소비구조 분석 등을 통해 식품소비시장 대상 면밀한 분석이 지속적으로 추진될 필요가 있음.
○ 경제·인구·사회 환경 등의 변화가 식품구입, 식생활, 영양섭취, 식품소비 환경, 식품소비정책 평가 등 광의의 식품소비에 미치는 영향을 살펴보고 주요 식품소비 이슈를 심층 분석하고자 함. 분석결과를 바탕으로 향후 식품소비를 전망하고 이에 대응한 식품정책 방향을 제시하고자 함.
연구 방법
○ 식품소비 관련 다수 통계의 원시자료 분석을 통해 시계열 자료에서 활용하기 어려운 식품류별 및 소비자 유형별 분석을 수행하고, 일부 이슈에 대해서는 학계의 전문가와 공동연구를 추진함.
○ 소셜미디어 빅데이터를 사용하여 식품소비 트렌드를 분석하고, 국토지리정보원 100m×100m 격자 단위 성·연령별 인구 자료와 소상공인시장 진흥공단 업소 DB 자료를 활용, GIS분석을 통해 식품환경지도를 작성함.
○ 식품 구입환경에 따른 소비자의 식품소비행태 및 식품소비정책 추진에 대한 인식·평가를 측정하기 위해 소비자 1,100명을 대상으로 설문조사를 추진함. 개편된 농식품 소비자역량지수 문항을 한국농촌경제연구원에서 매년 실시하는 ‘식품소비행태조사’에 포함하여 조사·분석함.
식품소비 변화와 구조전환
○ 식품소비 증가율은 소비지출 증가율의 절반 정도이나, 외식소비의 변동은 소비지출 변동을 크게 상회하다가 2000년대 이후 둔화됨. 식품류별로 외식(일반식당), 외식(단체급식), 외식(주점/커피숍), 빵 및 떡류는 상대적으로 지출비중도 높고 지출액 증가속도도 빨랐으나, 육류, 당 및 과자류, 곡물류, 과일 및 과일가공품 등은 지출비중은 크지만 소비는 둔화됨.
○ 소득수준 1분위 가구는 식품소비를 줄여온 반면 3분위 이상 가구에서는 증가추세를 보였으며, 외식은 가구주 연령이 20대인 가구의 증가폭이 컸음. 육류의 경우 소득수준별 지출액 격차가 꾸준히 지속되며, 즉석·동결식품과 주류는 연령별/소득수준별 지출액 격차가 크게 확대되는 추세임.
○ 시계열 분석결과 우리나라 식품소비는 1990년과 2000년경 2차례 내생적 구조변화가 있었던 것으로 분석됨. 식품소비에 영향을 미치는 요인으로 경제·인구·사회 요인이 소비자 선호변화 요인보다 큰 비중을 점하였으나, 1990년대 이후 그 비중이 감소하였으며, 소득요인 영향이 줄어들고 인구요인 영향력이 점차 확대됨.
○ 소득탄력성 추정 결과 소득 1% 증가 시 외식비 지출액은 0.9% 증가로 가정식 지출에 비해 높았으며, 특히 60대 이상에서는 외식이 사치재 성격을 보였음. 가공식품 소득탄력성은 0.5%, 신선식품은 0.3%로 분석됨.
○ 연령을 기준으로 할 경우 식품소비지출은 55~64세를 정점으로 감소하는 역U자형 형태를 보였으며, 코호트 분석을 실시한 결과 세대효과와 연도효과는 크지 않고, 연령효과의 비중이 가장 큰 것으로 분석됨.
식품소비 트렌드의 특징
○ 1990년을 기점으로 식품소비는 물량충족단계에서 품질추구단계로 전환되었으며, 2000년을 전후하여 품질추구단계에서 다각화단계로 전환됨.
2000년대 이후 우리나라 식품소비는 건강/안전지향이 가장 우세하며, 간편화 및 합리화, 다양화/고급화 경향이 고르게 나타나는 다각화단계에 있음.
○ 소셜미디어 빅데이터 분석 결과 ‘건강/안전지향’ 트렌드가 가장 높은 비중을 점하고 있으며, 빠르게 증가하고 있는 트렌드는 ‘간편화’와 ‘다양화/고급화’ 경향임. 트렌드에 대한 소비자의 감성분석 결과, ‘다양화/고급화’가 가장 긍정적으로 평가된 반면, ‘윤리적 소비’에 대해서는 중립에 가까운 부정적 평가가 도출되어 아직은 소비자들이 긍정적으로 평가하고 있다고 보기 어려움.
○ 소비자 그룹별로 라이프스타일을 분석한 결과 고소득-저연령층은 간편화 추구 경향이 강했으며, 고소득-고연령층은 건강/안전지향이, 저소득-고연령층은 합리화 추구 경향이 우세함.
영양소 섭취와 식생활의 변화
○ 1인 1일당 에너지 섭취량은 대체로 약간씩 증가하는 추세이며 지방 섭취량이 빠르게 증가하고 있음. 다수 영양소에서 섭취기준 미만 섭취자 비중이 확대되는 추이를 보여 영양섭취 불균등이 확대되는 추세이며, 영양섭취 부족자 비중은 청소년층이 15.2%로 가장 높고 20대(12.8%)와 65세 이상(8.4%)이 높은 수준임.
○ 20~30대의 경우 외식으로부터 영양소의 절반 이상을 섭취하며, 식품류별로는 육류의 경우 외식(급식 포함 시)으로부터 섭취비중이 62.3%에 달함. 아침식사 결식률은 미국이나 일본보다 높은 수준이며, 20대가 40% 수준으로 가장 높음.
○ 식생활이 건강에 미치는 영향을 분석한 결과 규칙적 식사와 아침식사 섭취가 비만 및 대사증후군을 유의하게 낮추는 것으로 분석됨. 식품별 섭취량의 경우 밥, 유제품, 채소 섭취량이 비만 및 대사증후군을 낮추는 것으로 확인됨.
식품안정성(보장성)과 식품환경 분석
○ 식품 불안정(미보장) 상태에 처한 가구는 전체 가구의 약 10%로 분석되었으며, 소득이 낮은 가구와 60대 이상에서 불안정성이 증가함. 1인 가구도 2인 이상 가구에 비해 식품 불안정성이 약 2배 높음.
○ 국가 차원에서 식품에 대한 접근성을 파악하기 위해 GIS를 이용하여 식품환경지도를 구축함. 거주지와 식품판매점의 거리를 기준으로 식품환경을 분석한 결과 식품환경 취약인구(식품판매점까지의 거리가 먼 계층) 비중은 광역시의 경우 10%를 넘지 않으나, 20개 시·군·구에서는 전체 인구의 60% 이상이 취약지역에 거주함.
○ 식품소비 환경은 식품접근의 불편성에 영향을 미쳐 최종적으로는 식품소비의 불안정성에 유의한 영향을 미치며, 식품 구입/식생활/정책 만족도 등에서 차이가 있음.
식품소비정책 추진 평가
○ 식품소비정책에 대한 소비자 조사결과 정책에 대한 인지도가 전반적으로 낮았으며 특히 상담 및 피해구제와 식생활교육에 대해서는 소비자의 인식수준이 높지 않음.
○ 식품 분야 소비자역량지수를 개편하여 계측한 결과 2016년 농식품 소비자 역량지수는 64점(100점 만점)으로 조사되었으며, 연령별로는 40~50대의 역량이 가장 높고 여성이 남성보다 높은 것으로 계측됨. 구매역량, 식생활 역량, 시민역량의 3개 역량 중 구매역량이 상대적으로 낮고, 식생활역량의 경우 소비자의 관심과 실천도는 높으나 정확히 인지하는 정도는 저조함.
식품소비 전망과 시사점
○ 식품소비성향은 2025년까지 연평균 2.0%씩 감소될 것으로 전망되었으며, 가정식소비성향은 연평균 2.6%의 감소추세가 지속되고 외식소비성향은 2000년대 거의 일정수준에서 유지되어 왔으나 향후 연평균 1.0%씩 완만하게 감소하는 추세로 전환될 것으로 분석됨. 식품소비지출액은 연평균 0.2%의 완만한 증가추세가 지속될 것으로 전망됨.
○ 식품산업이 경쟁력을 갖추기 위해서는 소비자를 세분화하여 소비자의 변화에 적극적으로 대응하는 맞춤형 전략을 마련할 필요가 있음. 식품소비정책에 대한 소비자 신뢰도 제고를 위해서는 전반적인 인지도 제고가 우선적으로 필요하며, 소비자 신뢰를 제고하기 위해 안전하고 공정한 거래를 확립하고 식품 관련 피해 발생 시 합리적 구제절차를 마련·집행해야 함.
○ 식생활이 소비자의 건강에 직접적인 영향을 미치고 있으므로 식생활에 대한 지원과 교육을 강화하여 국민의 건강 식생활을 보장해야 함. 식생활 취약계층이 증가하고 있고, 식품 안정성에는 가구의 경제적인 여건뿐만 아니라 식품의 구입/섭취의 불편도가 영향을 미치는 것으로 분석됨. 식품환경지도의 주기적 업데이트를 통해 환경변화를 지속적으로 모니터링할 필요가 있으며, 식품지원정책 추진 시 식생활에 효과적인 영향을 미치기 위해서는 개인과 지역별 식품환경 여건을 감안하여 지원방식을 다양화해야 함.
(출처 : 요약 4p)
Abstract
▼
Background of Research
○ The food consumption behavior and dietary life of consumers are changing rapidly in Korea due to the changes in economic, social and demographic circumstances and the effects of the advanced science and technology, climate change, and the opening of agricultural markets.<
Background of Research
○ The food consumption behavior and dietary life of consumers are changing rapidly in Korea due to the changes in economic, social and demographic circumstances and the effects of the advanced science and technology, climate change, and the opening of agricultural markets.
However, it is assessed that the food supply system has not appropriately responded to such changes.
○ Furthermore, the imbalance in nutrition has been spreading and there has been a rise in diet-related diseases such as obesity and circulatory system diseases, given the prevalence of improper dietary habits such as increased consumption of animal-based foods resulting from eating-out more frequently, expansion of skipping breakfast, and excessive dieting.
These issues point to the seriousness of the problems related to food consumption behavior and dietary life.
○ In order to present a proper direction for food policies and to provide response plans for the agricultural industry, it is necessary to pursue a periodic in-depth analysis of the food consumption market using various methodologies including the long-term outlooks on food consumption and the analysis of food consumption structure both by class of consumers and by channel of purchasing food.
○ The purpose of this study is to examine the impact of changes in the economic, demographic and social environment on, in a broad sense, the food consumption in Korea including the areas of food purchase, dietary life, nutrition intake, food consumption environment, and the policies for food consumption. Various analysis methods and data were utilized to predict future consumption and to find implications for production and policy establishment.
Method of Research
○This study conducted massive analysis per food type and consumer type that are difficult to apply in time-series data. Analysis was carried out on raw data of various statistics related to food consumption. The study was carried out in the form of researchers and academic experts jointly conducting research on major issues in the relevant fields.
○ In particular, trends were analyzed using social media and big data, and based on the National Geographic Information Institute's 100mx100m grip-type population chart per gender and age and the business DB of the Small Enterprise and Market Service, GIS analysis was conducted and a food environment map was drafted. Also, surveys were carried out on 1,100 consumers to measure consumer perception/assessment on food consumption behaviors and policies according to the food purchasing environment.
○ Meanwhile, expert adviser meetings were held in order to calculate the consumer capacity index and to come up with questions, and relevant questions from the 'food consumption behavior surveys' periodically conducted by the Korea Rural Economic Institute were included for analysis.
Food Consumption Changes and Structural Changes
○ The food consumption increase rate is measured at about half the increase rate of consumer expenditures. However, changes in consumption through eating-out increased greatly compared to changes in consumer expenditures, although the growth began to stagnate from the 2000s. By food type, eating-out (regular restaurants), eating-out (group meals), eating-out (pubs/coffee shops), bread and rice-cakes had relatively high expenditures, and expenditures of these categories also increased at a high speed. On the other hand, while expenditure was still high, the consumption of meats, sugar and snacks, grains, fruits, and processed fruits stagnated.
○ Level 1 income type households reduced overall food consumption, while households higher than level 3 displayed increase in overall food consumption. In the case of eating-out, there was high growth for households with the head of the family in their 20s. There was also a continued gap in expenditure on meats depending on the income level, and instant/frozen foods and alcohol are greatly expanding in terms of expenditure gaps according to age/income level.
○ Upon conducting time-series analysis, food consumption in Korea was judged to have two endogenous structural changes in 1990 and circa 2000. Aspects such as economic, 0 and social factors had a greater impact on food consumption than factors related to changes in consumer preference. The impact of the income factor decreased after the 1990s and has been dropping continuously since, while the effect of the demographic factor has been expanding.
○ Upon estimating income elasticity, it was found that a 1% increase in income led to the highest income elasticity in expenditures on eating-out at a rise of 0.9%. In particular, it was analyzed that at the age of over 60, consumers displayed a preference for luxury goods. The income elasticity for processed foods was 0.5%, and for fresh foods, it was 0.3%.
○ Based on the age of consumers, expenditures on food consumption showed an inverse-U type curve that began to drop after peaking at the ages between 55 and 64, and cohort analysis results showed that generation effect and year effect were small, and the age factor had the greatest effect.
Features of the Food Consumption Trends
○ As of 1990, food consumption trends changed from a stage of satisfactory supply to the stage of pursuing quality, and around 2000, it moved from the quality pursuit stage to the diversification stage. Food consumption in Korea after the 2000s entered the diversification stage that placed the highest priority on food safety followed by an equal level of simplicity, pursuit of rationality, diversification/higher quality.
○Upon analyzing social media and big data, health/safety trends had the biggest weight, which was followed by the rapidly increasing trends of simplification, diversification/higher quality. Upon assessments of consumers for emotional trends, it was found that higher quality/diversification had the most positive assessments. Interestingly, when it came to ethical consumption, responses pointed to close-to-neutral negative tendencies, making it difficult to deem that consumers evaluate it positively yet.
○ Upon analyzing the lifestyles of consumer groups, it was found that higher income and younger age groups vigorously pursued simplicity, while higher income and older age groups also pursued health, and lower income and older age groups tended to pursue rational spending.
Nutrition Consumption and Dietary Changes
○ Daily energy consumption per person is increasing slightly, but fat consumption is increasing rapidly. There has been a rise in the percentage of people consuming less than standard portions of various nutrients, showing trends of increasing nutritional imbalance. In terms of percentage of imbalances in nutrition, adolescents posted the highest imbalance ratios at 15.2%, followed by those in their 20s (12.8%), and those over the age of 65 (8.4%).
○ Consumers in their 20s and 30s obtained over half of their nutrition from eating out. Meats accounted for 62.3% of consumption when eating out (including group meals). The rate of skipping breakfast was higher than in the US and Japan, and it was highest among those in their 20s at around 40%.
○ Upon analyzing the impact of dietary habits on health, it was analyzed that consumption of regular meals and breakfast significantly lowered obesity metabolic syndrome. In terms of health impact per food type, rice, dairy products and vegetables were the categories that lowered obesity and metabolic syndrome the most effectively.
Analysis of Food Stability (Guarantee) and Food Environment
○ Households in the unstable (un-guaranteed food security) food stage accounted for 10% of all households, and there was increased instability (un-guaranteed food security) among households with low income levels and those over the age of 60. Compared to households with two people or more, single-person households showed almost twice as much food instability (un-guaranteed food security).
○ In order to identify accessibility to food from a national level, a food environment map was constructed using GIS. Based on the distance of place of residence and food sellers to analyze the food environment, the percentage of population in a poor food environment (those placed far from food sellers) did not exceed 10% in metropolitan cities. However, it was found that over 60% of the entire population in 20 small cities, Gun and Gu lived in vulnerable areas.
○ Food consumption environments had a major impact on inconvenience in accessing food, and finally, it had significant impact on instability (un-guarantee) of food consumption. It was also verified that there were differences in food purchase habits, dietary habits and satisfaction with the existing food policies.
Evaluation of Pursuing Food Consumption Policies
○ Consumer surveys on food consumption policies showed that awareness on policies was generally low. In particular, it was found that consumer awareness level on policies related to consumers on damage relief, dietary education, dietary support and provision of information were especially low.
○ Upon reorganizing and measuring the consumer capacity index in the food sector, the food consumer capacity index in 2016 was found to be 64 (out of 100), and by age, those in their 40s and 50s showed the highest capacity, while women had higher capacities than men. Of the three capacities namely purchasing, dietary habits, and civic capacities, food purchasing capacity was relatively low. As for the dietary habit capacity index, there was high interest and practicing levels for consumers, but it did not nearly meet the level of accurate awareness.
Food Consumption Outlooks and Implications
○It is expected that food consumption trends will drop by an annual average of 2.0% up until 2025. Also, home consumption tendencies have continuously dropped at an annual average of 2.6%, while consumption by eating-out maintained a constant level up until the 2000s, although it is expected that it will begin to decrease slightly at an annual average of 1.0%. It is also expected that consumer expenditures on food will continue to increase slightly at about 0.2% on annual average.
○ In order for the food industry to gain competitiveness, it is necessary to positively respond to changes in consumer preferences and habits and come up with customized strategies by breaking down consumer categories. Furthermore, in order to enhance consumer trust, it is essential to establish safe and fair trading and also provide reasonable relief procedures in the event that damages regarding food occur.
○ Since dietary habits directly affect the health of consumers, it is necessary to strengthen support and education on eating right, while ensuring availability of healthy foods for the nation. Furthermore, it was analyzed that there is an increase in the ratio of vulnerable diet classes and that food stability (guarantee) is affected by not only the economic conditions of households, but also by inconveniences in purchase/consumption. Therefore, it is necessary to regularly update the food environment map to continuously monitor environmental changes.
Furthermore, food support policies and methods are to be diversified taking into consideration conditions of the regional food environment conditions to effectively address dietary habits when pursuing food support policies.
(출처 : ABSTRACT 12p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 머리말 ... 2
- 요약 ... 4
- ABSTRACT ... 12
- 목차 ... 18
- 표목차 ... 20
- 그림목차 ... 24
- 제1장 서론 ... 30
- 1. 연구의 필요성과 목적 ... 30
- 2. 선행연구 검토 ... 32
- 3. 연구 내용 ... 44
- 4. 연구 범위와 방법 ... 45
- 제2장 식품소비 변화와 구조전환 ... 52
- 1. 경제·인구·사회 등 외부 환경 변화 ... 52
- 2. 식품소비지출 변화 ... 60
- 3. 식품류별 구성 변화 ... 65
- 4. 소비자 유형별 식품지출 분석 ... 72
- 5. 식품소비구조 전환 분석 ... 79
- 6. 식품소비의 경제·인구·사회 요인 분석 ... 82
- 7. 소결 ... 97
- 제3장 식품소비 트렌드의 특징 ... 100
- 1. 식품소비 트렌드 구분 ... 100
- 2. 식품소비 단계별 트렌드 변화추이 분석 ... 102
- 3. 소셜미디어 빅데이터 사용 식품 관련 트렌드 분석 ... 107
- 4. 식품소비 트렌드 군집분석 ... 113
- 5. 소결 ... 117
- 제4장 영양소 섭취와 식생활의 변화 ... 118
- 1. 영양소 섭취 현황 ... 118
- 2. 식생활 행태 ... 126
- 3. 식생활과 건강의 인과관계 분석 ... 131
- 4. 소결 ... 137
- 제5장 식품 안정성(보장성)과 식품환경 분석 ... 140
- 1. 식품 안정성(보장성) 현황 ... 140
- 2. 식품환경지도 구축 ... 142
- 3. 식품환경의 식생활 영향 분석 ... 153
- 4. 소결 ... 160
- 제6장 식품소비정책 추진 평가 ... 162
- 1. 식품소비정책의 정의와 범위 ... 162
- 2. 식품소비정책에 대한 소비자의 이용현황 ... 164
- 3. 식품 소비자역량지수 계측 ... 177
- 4. 소결 ... 185
- 제7장 식품소비 전망과 시사점 ... 188
- 1. 식품소비 전망 ... 188
- 2. 정책 대응방향 ... 196
- 3. 소결 ... 201
- 제8장 요약 및 결론 ... 204
- 1. 연구결과의 요약 ... 204
- 2. 결론 및 정책시사점 ... 210
- 부록 1 연령-소득 그룹별 식품구입행태 ... 214
- 부록 2 농식품소비정책 추진현황 ... 228
- 부록 3 코호트 분석 결과 ... 237
- 부록 4 식품류별 지출액 전망 ... 245
- 참고문헌 ... 246
- 끝페이지 ... 257
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