최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
DataON 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Edison 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Kafe 바로가기주관연구기관 | 순천대학교 SunChon Natinal University |
---|---|
연구책임자 | 남기창 |
참여연구자 | 조철훈 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2016-07 |
과제시작연도 | 2015 |
주관부처 | 미래창조과학부 Ministry of Science, ICT and Future Planning |
등록번호 | TRKO201700009390 |
과제고유번호 | 1711028248 |
사업명 | 방사선기술개발사업 |
DB 구축일자 | 2017-10-28 |
키워드 | 방사선.숙성.식육.안전성.온도체가공.irradiation.aging.meat.safety.hot carcass. |
□ 연구의 목적 및 내용
○ 방사선 이용 식육 숙성기술 개발 및 축종/부위/포장방법별 숙성육의 품질, 근육단백질, 관련 효소체계 및 안전성 요인 구명
○ 방사선 이용 숙성기간 단축/배제 최적 고품질 식육 생산기술 확보
○ 숙성육의 기능적 가공특성 증진 및 식육 부산물의 품질확보/안전성 구축
□ 연구개발성과
○ 방사선 이용 우육 및 돈육 선호, 비선호부위, 부산물의 숙성 조건 확립에 관한 연구를 수행하였으며 이를 바탕으로 품질과 안전성을 확보하면서도 숙성온도 유지에 따른 냉장비용 및 시간을 단축하여
□ 연구의 목적 및 내용
○ 방사선 이용 식육 숙성기술 개발 및 축종/부위/포장방법별 숙성육의 품질, 근육단백질, 관련 효소체계 및 안전성 요인 구명
○ 방사선 이용 숙성기간 단축/배제 최적 고품질 식육 생산기술 확보
○ 숙성육의 기능적 가공특성 증진 및 식육 부산물의 품질확보/안전성 구축
□ 연구개발성과
○ 방사선 이용 우육 및 돈육 선호, 비선호부위, 부산물의 숙성 조건 확립에 관한 연구를 수행하였으며 이를 바탕으로 품질과 안전성을 확보하면서도 숙성온도 유지에 따른 냉장비용 및 시간을 단축하여 식육 유통의 생산성을 제고 할 수 있음
○ 방사선 조사와 숙성을 이용한 최적의 숙성 조건 확립과 더불어 숙성 기작 구명에 대한 생화학적 연구가 수행되었으며, 온도체가공을 통한 돈육의 가공 특성 증진 및 식육 부산물의 안전성 확보에 관한 연구를 수행함
○ 1차년도:
- 방사선 이용 우육(선호부위) 숙성 조건 확립
- 방사선 이용 돈육의 숙성 조건 확립
○ 2차년도:
- 방사선 이용 우육(비선호 부위) 숙성 조건 확립
- 방사선과 온도체 가공을 이용한 고품질 돈육 생산기술 개발
- 방사선 이용 소 도체 부산물의 안전성 및 품질보증기술 개발
○ 3차년도:
- 방사선 조사 및 고온숙성에 따른 근육단백질 및 효소체계 특성 구명 및 최적화
- 방사선과 온도체 가공처리된 돈육의 가공특성 향상기술 확보
- 방사선 이용 돼지 도체 부산물의 안전성 및 품질보증기술 개발
□ 연구개발성과의 활용계획(기대효과)
○ 방사선 조사 기술을 이용한 고온숙성 및 온도체가공의 효율성 입증을 통한 산업 생산기술 향상
○ 방사선에 의한 식육 숙성 중 효소체계 및 근육 생화학 관련 기작 구명을 통한 학문·기술적 발전 견인
○ 식육 및 식육부산물의 안전성 확보와 최적 숙성으로 인한 품질보증으로 고품질 식육 유통체계의 획기적 전환
(출처:요약문 4p)
□ Purpose& Contents
○ Development of meat aging using irradiation technologies and elucidation of factors involved in quality, muscle proteins, and aging-related enzymes of irradiated meat
○ Development of production technologies for high quality meat with shortened aging period by irradiation
□ Purpose& Contents
○ Development of meat aging using irradiation technologies and elucidation of factors involved in quality, muscle proteins, and aging-related enzymes of irradiated meat
○ Development of production technologies for high quality meat with shortened aging period by irradiation
○ Improvement of functional properties of raw meat for processing, and ensuring of quality and safety of irradiated meat by-products
□ Results
○ The studies of establishing aging conditions for irradiated preferable parts, non-preferable parts, and by-products of beef and pork were performed, and then the basic data will be applied to increase the productivity of meat processing and distribution with efficient
○ The biochemical studies were performed to elucidate the aging mechanisms of irradiated and aged meats and to establish the optimum aging conditions. Finally the studies of functional properties of irradiated pork and microbiological safety of irradiated meat by-products were also be done.
○ 1st year:
- Establishment of aging conditions of irradiated beef (preferable part)
- Establishment of aging conditions of irradiated pork
○ 2nd year:
- Establishment of aging conditions of irradiated beef (non-preferable part)
- Production technology of high quality pork using hot processing and irradiation
- Ensuring quality and safety of irradiated beef by-products
○ 3rd year:
- Characterization of muscle proteins and enzymes of irradiated and aged meats
- Meat processing properties of pork using hot processing and irradiation
- Ensuring quality and safety of irradiated pork by-products
□ Expected Contribution
○ New technology development using high temperature aging and irradiation in meat industry
○ Academic and technological development through elucidating mechanisms of muscle biochemistry and aging-related enzymes of irradiated and aged meat
○ Establishment of new market distribution system by ensuring the quality and safety of irradiated meat and meat by-products
(출처:SUMMARY 5p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
---|---|
연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
Copyright KISTI. All Rights Reserved.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.