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Kafe 바로가기주관연구기관 | 이화여자대학교 산학협력단 Ewha Womans University |
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연구책임자 | 오상석 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2016-11 |
과제시작연도 | 2016 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO201700017565 |
과제고유번호 | 1475009201 |
사업명 | 식품등안전관리 |
DB 구축일자 | 2017-11-25 |
키워드 | 식품.알레르기.검출.면역기법.Food.Allergy.Detection.LC/MS.Immunotech. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201700017565 |
○ 연구목표
- 국내 유통 가공식품의 알레르겐을 분석하고, 국내외 식품 알레르겐 안전관리 시스템을 분석하여 알레르겐 관리 지침서를 작성하며, 식품 중 알레르기 유발 식품을 확인하는데 필요한 LC/MS 분석법 개발
○ 연구내용 및 결과
∙제외국 식품 알레르기 관리 현황 조사
- 미국, 유럽, 일본 등 18개국의 식품 알레르겐 표시대상 규정 및 관리 방법 조사 분석함.
∙면역기법 이용 국내 가공식품 알레르겐 분석
- 국내 가공식품 중 밀, 대두, 우유, 계란, 메밀, 호두, 땅콩, 갑각류
○ 연구목표
- 국내 유통 가공식품의 알레르겐을 분석하고, 국내외 식품 알레르겐 안전관리 시스템을 분석하여 알레르겐 관리 지침서를 작성하며, 식품 중 알레르기 유발 식품을 확인하는데 필요한 LC/MS 분석법 개발
○ 연구내용 및 결과
∙제외국 식품 알레르기 관리 현황 조사
- 미국, 유럽, 일본 등 18개국의 식품 알레르겐 표시대상 규정 및 관리 방법 조사 분석함.
∙면역기법 이용 국내 가공식품 알레르겐 분석
- 국내 가공식품 중 밀, 대두, 우유, 계란, 메밀, 호두, 땅콩, 갑각류 알레르겐 분석하였으며, 1200개 제품 중 147 제품(12.3%)에서 미표시 알레르겐이 검출됨.
∙식품 알레르겐 검출법 조사
- PCR, ELISA, LC/MS 등 식품 알레르겐 검출법 연구논문 조사 분석.
∙식품 알레르기 시범교육 및 조사
- 초·중·고등학생, 학부모 등을 대상으로 총 7회의 교육을 실시함.
- 총 77개 혈청을 확보하였으며 호두, 사과, 계란 혈청 다수 확보.
∙가공식품 환자혈청 이용 분석
- 면역기법 이용 가공식품 분석 결과 호두 및 계란 알레르겐이 검출된 제품의 단백질과 환자 혈청 IgE 반응성 분석. 혈청에 따라 각 식품에 반응하는 정도가 다름.
∙주요 알레르기 원인 식품 중 원인 단백질 확인
- 호두 단백질을 추출 후 호두 알레르기 환자 혈청을 이용하여 western blotting을 수행하였으며, 호두 주요 알레르겐 중 하나인 Jug r 2와 반응함.
∙식품 알레르겐 LC/MS 분석
- 밀, 대두, 우유, 계란 단백질 추출 후 LC/MS 분석하여 마커펩타이드를 확인함.
∙메밀 알레르겐 LC/MS 분석법 개발
- 메밀 알레르겐에 해당하는 3가지 마커펩타이드를 개발하였으며 분석 조건을 확립함.
∙식품 알레르기 관리 지침서 작성
- 정부용, 산업체용, 학교 교육용 식품알레르기 관리 지침서를 작성함.
∙RFP외 결과
- 특허출원
○ 기대성과
- 식품알레르기 위험요소 관리를 통한 식품의 안전성 확보
- 국내 식품 알레르겐의 체계적 관리를 위한 지침서를 작성하여 식품 알레르기 안전관리에 이용
- LC/MS 방법을 이용한 알레르겐의 확정 검출로, 신뢰성 있는 알레르겐 분석이 가능하며, 소비자에게 정확한 알레르겐 관련 정보를 제공할 수 있음
(출처 : 국문요약문 6p)
○ Objective of research
- The objectives of this research are; -Analysis of the allergens in domestic and imported processed foods, -Analysis of Foreign safety management systems on food allergens, -Guidelines of food allergen management for government, industry and schools were presented, -Devel
○ Objective of research
- The objectives of this research are; -Analysis of the allergens in domestic and imported processed foods, -Analysis of Foreign safety management systems on food allergens, -Guidelines of food allergen management for government, industry and schools were presented, -Development of food allergen detection method for buckwheat using LC/MS.
○ Results
∙Investigation of current food allergy management system in foreign countries
- The regulations for food allergen labelling and management method in 18 countries including US, EU and Japan were investigated.
∙Analysis of the allergens in processed foods from domestic markets using immunoassay.
- Food allergens of wheat, soybean, milk, eggs, buckwheat, walnut, peanut, and crustacean in processed foods from domestic markets were analyzed. Undeclared allergens were detected in 147 of 1200 products(12.3%).
∙Investigation of detection methods for food allergens
- Numerous research articles on food allergen detection methods using PCR, ELISA, LC/MS were analyzed.
∙Education on food allergy at the schools
- Education classes for elementary, middle and high school students and school parents.
- Total 77 sera for food allergen including walnut, apple and eggs from potential allergenic patients were collected.
∙Immunoassay for allergens in processed foods using patients‘ sera
- IgE reactivity for processed food products was analyzed.
∙Identification of protein causing allergy in major allergenic foods
- Walnut protein was extracted and Western blot with patient’s serum was performed.
∙Detection of food allergens using LC/MS
- Proteins of wheat, soybean, milk, eggs and buckwheat extracted and were analyzed, and marker peptides were confirmed.
∙Development of detection method for buckwheat allergen using LC/MS
- Three maker peptides for buckwheat allergen were identified.
∙Guidelines on food allergen management
- The guidelines on food allergen management for government, industry and school were prepared.
∙Extra works (besides RFP)
- Patent application
○ Expected results
- Risk management of food allergens for food safety.
- Use of guidelines for food allergy management.
- Development of reliable food allergen detection method such as LC/MS for buckwheat.
(출처 : Summary 8p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
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