보고서 정보
주관연구기관 |
덕성여자대학교 Duksung Women University |
연구책임자 |
김건희
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2016-11 |
과제시작연도 |
2016 |
주관부처 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO201700017637 |
과제고유번호 |
1475009219 |
사업명 |
식품등안전관리 |
DB 구축일자 |
2017-11-25
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키워드 |
어린이 기호식품.어린이.품질인증.Children’s preferred food.Children.Quality quotation.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201700017637 |
초록
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어린이 기호식품 품질인증제의 기준 재평가 및 품질인증기준 개선을 통한 식품업계의 참여확대와 어린이 기호식품 안전기반 확충의 필요성이 제기됨에 따라 어린이 기호식품 영양성분 등 현황조사․분석을 통한 합리적인 품질인증기준 개선(안)을 마련하여, 어린이의 올바른 식품선택 및 어린이가 안심하고 식품을 섭취할 수 있는 사회적 여건을 조성하고자 본 연구를 수행하였음. 국내에서 유통되고 있는 어린이 기호식품 간식용 8,202건, 식사대용 1,728건 등 총 9,930건을 대상으로 영양소 평균, 영양소별 기준접합 비율 등에 대한 통계분석을 실시하
어린이 기호식품 품질인증제의 기준 재평가 및 품질인증기준 개선을 통한 식품업계의 참여확대와 어린이 기호식품 안전기반 확충의 필요성이 제기됨에 따라 어린이 기호식품 영양성분 등 현황조사․분석을 통한 합리적인 품질인증기준 개선(안)을 마련하여, 어린이의 올바른 식품선택 및 어린이가 안심하고 식품을 섭취할 수 있는 사회적 여건을 조성하고자 본 연구를 수행하였음. 국내에서 유통되고 있는 어린이 기호식품 간식용 8,202건, 식사대용 1,728건 등 총 9,930건을 대상으로 영양소 평균, 영양소별 기준접합 비율 등에 대한 통계분석을 실시하였으며, 위해요소 분석 및 영양 강화 실태파악을 위해 대형마트 및 소매점 등을 통하여 유통되는 어린이 기호식품 이외에 편의점 PB상품 및 수입식품 등에 대하여 식품첨가물 사용현황을 조사함. 또한 어린이 기호식품 생산업체를 대상으로 품질인증제도 관련 인식도, 만족도, 문제점 및 개선방향 등에 대한 설문을 실시하였고, 이들 결과를 토대로 다음과 같이 어린이 기호식품 품질인증제도에 대한 개선(안)을 제안함. 영양에 관한 기준에서 1. 식품유형별 기준을 5개로 세분화함. 2. 과즙농축액 사용 과․채주스와 착즙 NFC 주스에 대한 기준분리. 3. 지방을 첨가하지 않은 가공유(원유 99% 이상)의 포화지방 기준을 예외 적용하는 것에 대한 고려. 4. 권장이 필요한 식품원료 사용 시 예외기준 적용(성장기에 꼭 필요한 영양소를 보충해 줄 수 있는 비타민, 무기질 고함유 식품 식품원료 사용 시 단백질, 식이섬유, 비타민, 무기질 등 기준을 충족하지 못하더라도 품질인증을 받을 수 있도록 예외기준 적용). 5. 단백질 권장기준 하향. 6. 칼슘대사조절과 뼈 건강유지에 중요한 역할을 하나 국민건강영양조사에 의해 부족인구 비율이 높은 것으로 조사된 비타민 D를 권장영양소에 추가할 것을 제안. 7. 액체식품에 있어 고카페인 함유 표시 식품의 경우 품질인증 대상에서 제외할 것 등을 제안함. 품질인증제도에 대한 소비자 인지도를 높이기 위해서는 지속적이고 적극적인 인증제품 홍보를 통한 인지도 상승이 필요하며 이와 함께, 기업체를 대상으로 한 교육 및 인증을 위한 시설비나 검사비용 등 지원이 필요할 것임. 홍보와 교육확대로 소비자 인지도 및 정부차원의 품질인증 혜택을 확대해나간다면 본 제도가 보다 활성화 될 것으로 사료됨
(출처 : 국문요약문 7P)
Abstract
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Suggestions have been made on the reevaluation of standards for the quality quotation system of children's preferred foods, as well as the need for expanding the participation of food companies through improving standards for quality quotation and securing the foundation of safety for children's pre
Suggestions have been made on the reevaluation of standards for the quality quotation system of children's preferred foods, as well as the need for expanding the participation of food companies through improving standards for quality quotation and securing the foundation of safety for children's preferred foods. This study was conducted to prepare rational improvement measures (draft) for quality quotation standards by surveying and analyzing the nutrients of children's preferred foods, so that social conditions can be developed to allow children to choose their food properly and enjoy it safely. The study selected 9,930 children's preferred foods (8,202 snacks and 1,728 meal-substitution foods) distributed in Korea for statistical analysis of average nutrients and rate of meeting standards for each nutrient. To analyze risk factors and understand the reinforcement of nutrients, the use of food additives in children's preferred foods distributed through supermarkets and retail stores, as well as PB products of convenience stores and imported foods, was also surveyed. In addition, questionnaires were handed out to the manufacturers of children's preferred foods to observe their level of recognition and satisfaction toward the quality quotation system, and understand the problems and improvement measures of the system. Based on the results, this study suggested improvement measures for the quality quotation system of children's preferred food as follows. From the viewpoint of nutrition, 1. Standard for each food type should be subdivided into five areas, 2. Standard for fruit and vegetable juice using concentrate and NFC juice should be separated, 3. The exceptional application of standard for saturated fat in processed milk without the addition of fat (raw milk: 99 percent or more) should be considered, 4. Exceptional standards should be applied when using recommended food ingredients (e.g., when a food uses ingredients of high vitamin or mineral content that can supplement nutrients essential for the growth period, so that the food can receive quality quotation even if the standards for protein, dietary fiber, vitamins and minerals remain unsatisfied), 5. The recommended standard for protein should be lowered, 6. Vitamin D should be added as a recommended nutrient because of its important role in controlling calcium metabolism and keeping the bones healthy, but remains deficient in many Koreans according to the National Health and Nutrition Survey, and 7. Liquid foods marked to have high caffeine content should be excluded as subjects of quality quotation. To improve customers' recognition of the quality quotation system, the quoted foods should be continuously and actively promoted. Support such as facilities and testing expenses for education and quotation should be provided to companies. The system will be more active if the recognition level of customers and governmental benefits for quality quotation can be expanded through promotion and education.
(출처 : Summary 9P)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 용역연구개발과제 최종보고서 ... 2
- 제 출 문 ... 3
- 목차 ... 4
- Ⅰ. 총괄연구개발과제 요약문 ... 7
- 국문 요약문 ... 7
- Summary ... 9
- Ⅱ. 총괄연구개발과제 연구결과 ... 11
- 제1장 총괄연구개발과제의 목적 및 필요성 ... 11
- 1 총괄연구개발과제의 목표 ... 11
- 2 총괄연구개발과제의 목표달성도 ... 18
- 3 총괄국내·외 기술개발 현황 ... 19
- 4 총괄연구개발과정에서 수집한 국외과학기술정보 ... 27
- 제2장 총괄연구개발과제의 내용 및 방법 ... 34
- 1. 품질인증제도와 유사한 제외국 제도현황 비교·조사 ... 34
- 2. 어린이 기호식품 품질인증기준 개선(안) 마련을 위한 어린이 기호식품의 영양성분 등 현황 조사 ... 35
- 3. 기인증 및 미인증 어린이 기호식품 생산 업체의 애로점 등 현황 조사 ... 40
- 4. 어린이 기호식품 품질인증기준 개선(안) 마련 ... 48
- 5. 토론회를 통한 다양한 학계 및 산업계 의견수렴 및 정책방향 홍보 ... 49
- 6. 어린이 기호식품 품질인증 기준관련 홍보콘텐츠 개발(리플렛 등) ... 49
- 제3장 총괄연구개발과제의 최종결과 및 고찰 ... 50
- 1. 품질인증제도와 유사한 제외국 제도현황 비교․조사 ... 50
- 2. 어린이 기호식품 품질인증기준 개선(안) 마련을 위한 어린이 기호식품의 영양성분 등 현황 조사 ... 80
- 3. 기인증 및 미인증 어린이 기호식품 생산 업체의 애로점 등 현황 조사 ... 96
- 4. 어린이 기호식품 품질인증기준 개선(안) 마련 ... 125
- 5. 토론회를 통한 다양한 학계 및 산업계 의견수렴 및 정책방향 홍보 ... 139
- 6. 어린이 기호식품 품질인증 기준관련 홍보콘텐츠 개발(리플렛 등) ... 148
- 제4장 총괄연구개발과제의 연구성과 ... 149
- 1 총괄활용성과 ... 149
- 2 총괄활용계획 ... 150
- 제5장 총괄주요연구 변경사항 : 해당없음 ... 150
- 제6장 총괄참고문헌 ... 150
- 제7장 총괄첨부서류 ... 152
- 끝페이지 ... 171
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