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Kafe 바로가기주관연구기관 | 안동대학교 AnDong National University |
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연구책임자 | 김태완 |
참여연구자 | 박윤문 , 김현석 , 김태훈 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2016-09 |
과제시작연도 | 2015 |
주관부처 | 산림청 Korea Forest Service |
등록번호 | TRKO201800000105 |
과제고유번호 | 1405002701 |
사업명 | 임업기술연구개발 |
DB 구축일자 | 2018-02-17 |
키워드 | 산채.수확후 관리.건강증진 및 피부미용 효능.초고압분쇄.발효 및 효소처리.Wild herbs and vegetables.Postharvest technology.Health promoting effect.Ultra high pressure homogenization.Fermentation and enzyme hydrolysis. |
1. 식·의약 소재 개발을 위한 산채류 기능성 구명
가. 산채자원의 건강증진 및 피부미용 효능평가를 통한 우수 산채 자원의 선발
나. 우수 산채자원의 효능에 대한 작용기전 구명 및 지표물질의 선정과 유효활성 농도 설정
다. 산채자원의 효능 및 수율 개선을 위한 공정기술 개발 및 제품화 기술 지원
2. 수확후 관리기술 개발
가. 수확후 생리 특성 구명: 호흡속도, 에틸렌 발생량, 증산계수
나. 수확후 관리 기술 체계화 및 표준 매뉴얼 작성
- 주요 산채류의 수확후 관리기술 매뉴얼 제작: 주
1. 식·의약 소재 개발을 위한 산채류 기능성 구명
가. 산채자원의 건강증진 및 피부미용 효능평가를 통한 우수 산채 자원의 선발
나. 우수 산채자원의 효능에 대한 작용기전 구명 및 지표물질의 선정과 유효활성 농도 설정
다. 산채자원의 효능 및 수율 개선을 위한 공정기술 개발 및 제품화 기술 지원
2. 수확후 관리기술 개발
가. 수확후 생리 특성 구명: 호흡속도, 에틸렌 발생량, 증산계수
나. 수확후 관리 기술 체계화 및 표준 매뉴얼 작성
- 주요 산채류의 수확후 관리기술 매뉴얼 제작: 주요 산채류를 2개 군으로 나누어 통합 작성
- 잎·순산채류: 취나물류(참취, 단풍취), 곰취, 고려엉겅퀴(곤드레), 울릉산마늘, 두릅, 고사리, 어수리 등 8개 품목
- 뿌리 산채류: 도라지, 더덕 등 2개 품목
다. 산채류와 뿌리산채류의 수확후 관리기술, 가공상품화 기술 및 건강기능성 통합 소책자 발간
3. 산채를 이용한 기능성 식품 소재화 연구
- 도라지, 더덕, 곤드레, 곰취의 건조에 대한 건조온도와 전처리 조건의 영향 구명
- 냉동산채(부지갱이, 엉겅퀴)의 냉해동 조건에 따른 품질 평가
- 건산채제품의 재수화 조건 최적화
- 산채추출물의 풍미 제어를 위한 미세캡슐화 기술 개발 및 난소 화성 단풍취추출물 미세캡슐 개발
- 산채의 유용성분 용출에 대한 초고정수압 처리조건의 영향 구명
- 효소-초고정수압 병행처리를 통한 산채 당 및 식초 침출숙성액 가속제조공정 확립
- 울릉도 냉동산채비빔나물 제품 개발 및 시제품 제작
- 명이고추장소스 제품 개발 및 시제품 제작
- 염장명이를 이용한 명이육(肉)장 및 명이페스토(pesto) 제품개발 및 시제품 제작
4. 산채류 생산 · 유통체계 및 품질특성 연구
가. 주요산채자원의 재배 및 유통 현황 파악
나. 주요 산채자원의 재배 형태에 따른 영양성분 비교 분석
- 재배 및 야생 참취, 곤드레, 단풍취, 삼나물에 대한 단백질, 총당 등의 함량 비교 분석
다. 주요 산채자원의 생리활성 성분 분리 및 비교 분석
- 참취, 곤드레, 단풍취, 삼나물로 부터 비만, 당뇨, 항산화 활성을 지표로한 생리활성 성분의 분리 및 구조결정
- 분리한 주요성분에 대하여 수확시기별 기능성 성분의 함량 비교 분석
- 주요 성분의 pH, 온도 등에 대한 안정성 평가를 통한 지표물질 선정평가 완료
(출처 : 보고서 요약서 3P)
1. Search for the functional activities of wild vegetables for the development of neutraceutical and cosmeceutical ingredients
a. Evaluation of neutraceutical and cosmeceutical activities for wild vegetables and the development of the process to make functional ingredient
- Selection of the w
1. Search for the functional activities of wild vegetables for the development of neutraceutical and cosmeceutical ingredients
a. Evaluation of neutraceutical and cosmeceutical activities for wild vegetables and the development of the process to make functional ingredient
- Selection of the wild vegetables with excellent functional activity among the more than 70 different ones.
- More than 50% of the improvement in the fuctional activity and extraction yield through biophysical process
- Application of patents: 6 cases
- Technology transfer: 5 cases
- Paper publication (3) and poster presentation(12)
나. Industrialization technology
- Product development: 5 items(2 gruel products, 1 vinegar product, 1 fermented wild vegetable product, 1 ball-shaped diet pill)
2. Optimum storage temperature and relative humidity were 0±0.5℃ and 98~100%, respectively for all the wild vegetables used in the present study. Slightly higher temperature up to 2~3℃ reduced quality shortening storage potential. Lower RH under 95% caused high weight loss eventually resulting in shrivelling symptoms.
As for MA and CA conditions, leafy wild vegetables used in the present study could be sorted into two groups based on the sensitivity to CA or MA disorders. Aster scaber (edible aster), Ainsliaea acerifolia (maple-leaf ainsliaea), Ligularia fischeri (Fischer’s ragwort), Cirsium setidens (Korean thistle), and Aralia elata (Korean angelica), were sensitive to carbon dioxide and/or low oxygen injuries. As a typical symptom of physiological disorder, incidence of discoloration was increased under high carbon dioxide conditions over 5% and tended to be aggravated by low oxygen. Storage potential of such wild vegetables at 0℃ under perforated MAP conditions were (higher than 95% RH): shorter than 3 weeks in edible aster and maple-leaf ainsliaea, 4-5 weeks in Fischer’s ragwort, 4 weeks in Korean thistle, and 3 weeks in Korean angelica leaves. In contrast, the second group of leafy wild vegetables such as Allium ochotense (myeongyi), Pteridium aquilinum (Eastern bracken fern), and Heracleum moellendorffii (East Asian hogwood) did not show low oxygen and high carbon dioxide injuries even under the 1% O2 + 10% CO2 regimen. Storageability of these three commodities were well extended by CA showing storage potential of 5 weeks in myeongyi leaves, 4~6 weeks in Eastern bracken fern sprouts, and 4 weeks in East Asian hogwood leaves under 1~3% O2 + 5~10% CO2 conditions. CA storage tended to extend storage potential by 0~3 weeks compared to perforated MAP storage. The storage potential, however, may vary by harvest season or maturity (growth stage in wild leafy vegetables), especially in Eastern bracken fern. Early harvest seemed to be helpful to maintain postharvest quality.
In representative root wild vegetables, Platycodon grandiflorus (balloon-flower) and Codonopsis lanceolata (lance Asiabell) roots were stored under various conditions applying different loading-sized stacking containers, relative humidity control system, and MAP treatment. Under low RH (85~90%) conditions, severe weight loss and shrivelling symptoms developed and marketability was decreased within 2~3 months of storage. When stored at 0℃ with high RH over 95%, storage potential was 4~6 months for balloon-flower roots and 3~5 months for lance Asiabell roots. Plastic crate MA or unit MAP may be alternative approaches in a conventional refrigerated storage with low RH operation system.
Collecting all the information from the study, fundamental postharvest procedures were suggested in the schematic flow diagrams for major wild vegetables.
3.Development of functional food materials using wild vegetables
- Opitmal conditions on drying temperatures and pre-treatments preparing the antioxidant activity-improved Platycodon grandiflorum and Codonopsis lanceolata
- Optimal conditions on pre-treatments preparing the dried Cirsium setidens and Ligularia fischeri
- Optimal condition on thawing of the frozen wild vegetables using microwave
- Development of indigestible microcapsule containing Ainsliaea acerifolia extract
- Investigation of the effects of dual treatment with high hydrostatic pressure and enzyme on releasing of bioactive compounds from wild vegetables
- Development of the processed foods using wild vegetables (Ulleung island frozen seasoned vegetables, Allium victorialis Gochujang sauce, Allium victorialis marinated sauce, Allium victorialis pesto)
4. Production and distribution system and quality characteristics of wild vegetables
a. Comparison analysis for harvest time of general and phytochemical components from major wild vegetables.
b. Isolation and structure elucidation of 4 new and 27 compounds and evaluation of biological properties.
- Characterization of standard compounds of the selected major wild vegetables
(출처 : SUMMARY 9P)
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