방사선기술을 기반으로 국가 식량자원의 안정적 확보와 대형 식중독 사고를 예방하고, 목적형 특수 식품의 수요만족, 국가 재난시 비상식량계획의 원천적 지원체계 구축 등 안전한 식품공급으로 국민 삶의 질 향상, 산업체 생산성 증진, 정부의 대국민 신뢰성 및 국가위상 제고 등을 연구목표로 아래와 같은연구성과를 얻었다. 고선량 방사선 적용 식품공학융합 기반기술 개발을 위해 고선량 조사가 식품성분에 미치는 영향 평가하고, 극한가공조건 개선을 위한 방사선 조사와 식품공학 병용처리기술 개발 및 방사선 저항성 식중독 미생물의 사멸조건 설정하였으며,
방사선기술을 기반으로 국가 식량자원의 안정적 확보와 대형 식중독 사고를 예방하고, 목적형 특수 식품의 수요만족, 국가 재난시 비상식량계획의 원천적 지원체계 구축 등 안전한 식품공급으로 국민 삶의 질 향상, 산업체 생산성 증진, 정부의 대국민 신뢰성 및 국가위상 제고 등을 연구목표로 아래와 같은연구성과를 얻었다. 고선량 방사선 적용 식품공학융합 기반기술 개발을 위해 고선량 조사가 식품성분에 미치는 영향 평가하고, 극한가공조건 개선을 위한 방사선 조사와 식품공학 병용처리기술 개발 및 방사선 저항성 식중독 미생물의 사멸조건 설정하였으며, 전자선 조사 이용기술 개발을 위해 선종별 특성을 활용한 농수임산물 원료/가공제품에 대한 최적공정 개발과 전자선 조사 우위 식품군 도출, 전자선 조사식품의 물리적 마커 확보를 위한 연구를 수행하였음. 또한, 극한환경 대비 목적형식품 개발을 위한 기반연구를 위해 고선량 방사선 적용 즉각취식형 일품식품 개발, 고선량 조사 융합기술 적용 환자용 무균식품 개발, 고선량 방사선 조사 이용 수출전략 품목 제조공정 개발, 곡류 오염 곰팡이 사멸 및 독소생산 억제 간접식품(사료) 개발, 예측 미생물학 기법을 적용한 최적 방사선 조사 조건을 확립하였음. 특히, 방사선 조사선종으로서의 전자선 조사 법적허가 및 식육류, 건어포류 신규 품목허가를 위한 법안을 상정하였음. 이상의 연구결과는 방사선 조사선종의 다양화로 식품 조사기술의 산업 활성화 및 소비자 수용성을 향상하고, 식량자원의 간접생산성 향상, 식중독 예방으로 국민보건증진 및 사회간접비용 절감 및 국내 식품수출 촉진 및 수입물품의 SPS/TBT 체계 확립과 국가 비상식량계획지원체계 구축으로 대국민 신뢰 구축에 활용될 수 있을 것으로 기대된다.
(출처 : 초록 681p)
Abstract▼
This study was performed to achieve stable food supply and food safety with radiation fusion technology as a preparation for food weaponization. Results at current stage are following: First, for the development of radiation and food engineering fusion technology using high dose irradiation, the eff
This study was performed to achieve stable food supply and food safety with radiation fusion technology as a preparation for food weaponization. Results at current stage are following: First, for the development of radiation and food engineering fusion technology using high dose irradiation, the effects of high dose irradiation on food components were evaluated. The combination treatment of irradiation with food engineering was developed. Irradiation condition to destroy radiation resistant foodborne bacteria were determined. Second, for the development of E-beam irradiation technology, the effects of radiation sources on food compounds, processing conditions, and food quality of final products were compared. Food processing conditions for agricultural/aquatic products with different radiation sources was developed and the domination of E-beam irradiation foods were determined. The physical marker for E-beam irradiated foods or not was developed. Third, for the fundamental researches to develop purposed foods to extreme environmental, ready-to-eat foods were developed using high dose irradiation. Food processing for export strategy foods such as process ginseng were developed. Food processing with irradiation to destroy mycotoxin and to inhibit production of mycotoxin was developed. Mathematical models to predict necessary irradiation doses and radiation sources were developed and validated. Through the fundamental researches, the legislation for irradiation approval on meat products, sea foods and dried sea foods, and use of E-beam was introduced. Results from this research project, the followings are expected. (1) Improvement of customer acceptance and activation of irradiation technology by the use of various irradiation rays. (2) Increase of indirect food productivity, and decrease of SOC and improvement of public health by prevention of foodborne outbreaks. (3) Build of SPS/TBT system against imported products and acceleration of domestic product export. Systemized emergency food security will uplift public confidence.
(출처 : Abstract 682p)
목차 Contents
표지 ... 1
제출문 ... 2
보고서 요약서 ... 3
요약문 ... 4
SUMMARY ... 7
CONTENTS ... 10
목차 ... 12
제1장 연구개발과제의 개요 ... 14
제2장 국내·외 기술개발 현황 ... 17
1. 방사선 조사식품 산업 동향 ... 17
2. 국제기구 및 주요 국가별 관련규정 ... 20
3. 우리나라의 관리 규정 ... 25
4. 국내외 특수식품 현황 ... 26
제3장 연구개발 수행내용 및 결과 ... 29
제1절 고선량 조사 식품공학 융합 기반기술 개발 ... 29
1. 고선량 조사가 식품성분에 미치는 영향 평가 ... 29
2. 방사선 저항성 식중독 미생물의 사멸특성 연구 ... 141
3. 고선량 방사선 활용 연구 ... 158
제2절 전자선 조사 이용기술 개발 ... 206
1. 선종별 조사(감마선, 전자선)가 식품의 주요성분(단백질), 가공적성 및 품질에 미치는 영향 비교분석 ... 206
2. 선종별(전자선/감마선) 특성 활용 농산임산물 원료, 가공제품에 대한 최적 공정 개발 및 전자선 조사 우위 식품군 도출 ... 251
3. 전자선 조사식품 7종(곡류, 두류, 근채류, 향신료 및 복합조미료)의 물리적마커 확보 및 조사 특성 분석 ... 363
4. 식육류 및 전자선 조사 법적허가를 위한 법안 완성 및 어패류, 건어포류의 신규허가 연구결과 확보 ... 403
제3절 극한환경 대비 목적형 식품 개발을 위한 기반 연구 ... 452
1. 극한환경 대비 장기안전저장 식품 개발 ... 452
2. 방사선 조사기술 이용 무균 환자식 개발 ... 472
제4절 식품의 고선량 적용 핵심기술 개발 ... 510
1. 고선량 방사선 조사 적용 대상 식품군(육류, 곡류 가공품)의 관능품질 개선 기술 개발 ... 510
제5절 극한환경 대비 장기안전저장 식품 개발 및 실용화 실증 연구 ... 533
1. 방사선 기술 이용 장기저장성을 갖는 일품 간편식, 육제품, 즉석국 개발 ... 533
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