보고서 정보
주관연구기관 |
한국식품연구원 Korea Food Research Institute |
연구책임자 |
양혜정
|
참여연구자 |
장대자
,
황진택
,
김명선
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2013-07 |
주관부처 |
농림축산식품부 Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs(MAFRA) |
등록번호 |
TRKO201800001452 |
DB 구축일자 |
2019-04-27
|
초록
▼
〇 연구개발 목표 및 내용
- 우리나라 전통식품(한식)을 세계적인 식품으로 발전시키기 위하여 필요한 컨텐츠 (story와 과학적 증거)를 확보하고자, 우선적으로 한식과 한식원료/소재에 대하여 역사적, 지리적, 과학적 우수성에 대한 실태를 파악하기 위한 총괄 분석과 이를 근거로 세계화를 위한 한식의 우수성/기능성 연구방향을 제시하고자 함
〇 연구결과
- 총괄분석 : 역사적, 지리적, 과학적 문헌분석을 통한 한식/한식원료 선별, 세부상세분석 및 총괄분석
- 체계적 문헌고찰 : 한식 및 식품소재의 효능에 대한
〇 연구개발 목표 및 내용
- 우리나라 전통식품(한식)을 세계적인 식품으로 발전시키기 위하여 필요한 컨텐츠 (story와 과학적 증거)를 확보하고자, 우선적으로 한식과 한식원료/소재에 대하여 역사적, 지리적, 과학적 우수성에 대한 실태를 파악하기 위한 총괄 분석과 이를 근거로 세계화를 위한 한식의 우수성/기능성 연구방향을 제시하고자 함
〇 연구결과
- 총괄분석 : 역사적, 지리적, 과학적 문헌분석을 통한 한식/한식원료 선별, 세부상세분석 및 총괄분석
- 체계적 문헌고찰 : 한식 및 식품소재의 효능에 대한 체계적 고찰 접근 방안 제시 및 대표한식 (인삼, 김치)의 임상효능관련 체계적문헌고찰 (Journal of Ginseng Research)
- 한식의 과학적 우수성 컨텐츠 확보를 위한 한식/한식원료 기능성 우수성 연구 : (청국장, 고추, 유 자)의 기능성 입증으로 SCI 논문 게재 (The Journal of Nutrition (IF: 4.295) 등)
- 한식의 세계화 기반 제시 : 한국전통식품의 정보화, 차별화 전략 및 USDA 등 해외 유명 웹사이트 등재 및 연계 방안 및 한국 전통식품 표준참조 데이터베이스 시작품 개발 및 산업적 활용방안
- 한식의 우수성 홍보 및 활용전략 및 컨텐츠 확보 방안을 위한 연구방향 제시 : 총괄지도 완성에 필 요한 지식 창출, 전통식품의 우수성 입증 방안에 관한 기획사업 등
〇 연구성과 및 성과활용 계획
· 연구논문 : 게재 7(SCI 4, SCIE 2, 비SCI 1)
· 학술발표 : 4(해외), 2(국내)
· 지식재산권 : 특허출원 3
· 제품화 : 1(한국전통식품표준참조 DB)
· 계 : 17
- 한국전통식품에 대한 표준참조정보시스템(KFSR; Korea Food Standard Reference)은 한식에 대한 영양, 생리활성성분의 정보를 연구자, 사용자 등에게 제공, 한식의 우수성 및 기능성을 과학적으로 규명할 수 있는 기반이 되는 지식 관리 시스템 기반 확보
- 총괄 지도 완성에 필요한 기능성에 관한 지식창출사업(기능성의 과학적 우수성 연구)을 국책사업으로 추진
(출처 : 보고서 초록 16p)
Abstract
▼
IV. Results and discussion
1. Meta-analysis
O Literature reviews of foods and raw materials (agricultural products)
- Analysis of old literatures (hundred books: Hunmongjahoe, umsidimibang etc) were done for 3,000 traditional foods and 200 food materials
- Recent literatures for food
IV. Results and discussion
1. Meta-analysis
O Literature reviews of foods and raw materials (agricultural products)
- Analysis of old literatures (hundred books: Hunmongjahoe, umsidimibang etc) were done for 3,000 traditional foods and 200 food materials
- Recent literatures for food raw materials, local foods, food instruments were analyzed for selecting the representative foods
- Using the data bank as FSTA, PubMed, NDSL, the data analyses on the paper related on Hansik were conducted
- Culture, history, geographical stories and transmission of words were analyzed and reviewed
O From the literature reviews on Hansik, following item (Hansik) were screened for further meta-analysis to study the healthy, superiority, and excellency of Hansik
2. Systematic review and excellency
O Epidemic and clinical literature review on healthy effects of Hansik with the written report, only kimchi and Ginseng were
O Systemic review on Insam (Ginseng) was reported in Journal of Ginseng Research and kimchi paper was prepared for publication
O Report on healthy effects of Hansik by publication (SCI Journal) for scientific evidence data on chungkukjang (Journal of clinical biochemistry and nutrition, IF: 1.609, The Journal of Nutrition, IF: 4.295), Yuja(koheung (Nutrition & Metabolism, IF: 2.89), Korean red pepper and capsaicin (Journal of Nutritional Biochemistry, IF: 4.538), Yongyang kochu (Journal of Functional Foods)
3. Data sharing for glocalization of Hansik
O We suggesting the data sharing system among EuroFIR, USDA DB system for the Korean traditional foods just like FANTASY and KFSR (Korea Food Standard Reference) to communicate each other and all foreign consumers. We also suggested every constructed website should be easily approached to consumers.
4. Direction of Hansik research
O First of all, we need reliable and valuable contents (story telling and scientific evidence) of Hansik are not enough, therefore, validation of existing contents and creation new valuable contents which are supported by scientific data are inevitably necessary. With these values, the company and foods can grow as a global company and products.
O National R&D agenda of Hansik should be concentrated on developing data and knowledge on the excellency and superiority of Hansik.
(출처 : SUMMARY 11p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 연구진 ... 3
- 요약문 ... 4
- SUMMARY ... 11
- CONTENTS ... 13
- 목차 ... 14
- 연구개발보고서 초록 ... 16
- Ⅰ. 연구개발과제의 개요 ... 18
- 1. 연구개발 배경 및 필요성 ... 18
- 1.1. 연구개발 배경 ... 18
- 1.2. 국내외 현황과 문제점 ... 20
- 1.3. 연구개발의 필요성 ... 24
- 2. 연구목표 및 내용 ... 25
- 2.1. 연구개발의 목표 및 내용 ... 25
- 2.2. 연구추진전략 및 방법 ... 26
- Ⅱ. 연구수행 내용 및 결과 ... 28
- 1. 총괄 분석 ... 31
- 1.1. 연구 수행 대상 식품 및 원료 선별을 위한 문헌 분석 ... 31
- 1.2. 총괄 분석 대상 문헌 식품/원료 선별 ... 49
- 1.3. 선별된 식품/원료에 대한 문헌분석 ... 50
- 1.4. 품목별 상세분석 ... 96
- 1.5. 총괄 분석 ... 96
- 2. Systematic Review(체계적 문헌고찰) ... 100
- 2.1. Systematic Review(체계적 문헌고찰) ... 100
- 2.2. 대표 한식 / 원료에 대한 Systematic Review(체계적 문헌고찰) ... 105
- 2.3. 한식의 우수성 컨텐츠 확보를 위한 한식/한식원료의 기능성 연구 ... 132
- 3. 한식의 세계화 기반 제시 ... 137
- 3.1. EuroFIR 참여국 및 USDA 데이터베이스 분석을 통한 한국전통식품의 정보화 구축 방안 ... 137
- 3.2. 한국전통식품의 정보화 및 차별화 전략 ... 154
- 3.3. 구축된 KFSR(Korean Food Standard Reference) 시제품 결과 ... 161
- 3.4. USDA 연계 기반 구축 ... 165
- 3.5. 산업적 활용 방안 ... 170
- 3.6. 연구결과 논문 투고 ... 171
- 4. 한식의 우수성 홍보 및 활용전략 ... 177
- 4.1. 한식의 우수성 홍보 및 세계화 방안 ... 177
- 5. 연구방향 제시 ... 180
- 5.1. 총괄 지도 완성에 필요한 기능성 관련 지식 창출사업 ... 180
- 5.2. 전통식품의 우수성 입증 방안에 관한 기획사업 창출 ... 182
- 5.3. 구축된 KFSR의 산업적 활용을 위한 융합사업 ... 186
- 6. 결과 공유 ... 187
- Ⅲ. 연구성과 목표달성도 및 성과활용 계획 ... 189
- 1. 연구성과 ... 189
- 2. 연구성과 목표 달성도 ... 192
- 3. 성과활용 계획 ... 194
- 끝페이지 ... 195
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