보고서 정보
주관연구기관 |
경희대학교 Kyung Hee University |
연구책임자 |
정자용
|
참여연구자 |
한명주
,
장서영
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2013-12 |
주관부처 |
농림축산식품부 Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs(MAFRA) |
등록번호 |
TRKO201800001558 |
DB 구축일자 |
2019-05-04
|
초록
▼
〇 연구개발 목표 및 내용
< 1세부 > 더덕, 우엉의 건강기능성 (항 비만 효는)에 미치는 영향 및 작용기전 규명
< 2세부 > 더덕, 우엉의 지표 및 활성 성분의 분리·동정
더덕, 우엉을 이용한 전통레시피 발굴
O 연구결과
< 1세부 >
- 고지방식이로 유도된 비만모델에서 더덕 에탄올 추출물의 항 비만 효과를 확인하였음
- Lancemaside A와 arctiin의 항 비만 효과를 in vivo 실험을 통해 확인하였으며, 또한, lancemaside A의 항
〇 연구개발 목표 및 내용
< 1세부 > 더덕, 우엉의 건강기능성 (항 비만 효는)에 미치는 영향 및 작용기전 규명
< 2세부 > 더덕, 우엉의 지표 및 활성 성분의 분리·동정
더덕, 우엉을 이용한 전통레시피 발굴
O 연구결과
< 1세부 >
- 고지방식이로 유도된 비만모델에서 더덕 에탄올 추출물의 항 비만 효과를 확인하였음
- Lancemaside A와 arctiin의 항 비만 효과를 in vivo 실험을 통해 확인하였으며, 또한, lancemaside A의 항 염증 효과를 밝힘
- Lancemaside A와 arctiin는 3T3-L1 지방전구세포에서 지방세포로의 분화를 농도의 존적으로 억제함을 확인하였으며, 지질 대사 관련 유전자 (PPARγ, C/EBPα, FAS, SR EBP-1c 등)의 발현을 변화시킴을 밝혀 관련 작용기전을 규명하였음
< 2세부 >
- 더덕과 우엉 지표물질의 분리하고 구조를 규명하였음
- 더덕과 우엉 지표물질익 함량 분석을 위한 HPLC 분석조건 확립하고 함유량을 분석하 였음
- 레시피를 활용한 더덕과 우엉 음식의 레시피 개발하고 이를 표준학하였으며, 국가별 기호도를 조사, 비교하였음
〇 연구성과 및 성과할용 계획
- 더덕과 우엉의 비만 개선, 항 염증 등의 효능에 대한 in vivo 연구 자료 및 학문적 근거를 확보함으로써 한식 근채류의 우수성을 부각시키고, 한식 세계화의 홍보 자료로 활용함
- 세계인의 입맛에 맞는 더덕과 우엉의 이용 메뉴를 개발하여 관광 자원으로 상품화 할 수 있는 체계를 만들었으며, 전통 한식의 소재 발굴 및 세계화 전략에 있어 대표적 모델로 활용할 수 있는 토대를 마련함
(출처 : 보고서 초록 14p)
Abstract
▼
The main objectives of the current study were as follows;
Specific aim 1: To investigate the anti-obesity effects of Korean root vegetables Deoduk and Woo-eung using high-fat diet induced animal models, and identify the molecular mechanisms for their biological activities using an in vitro models
The main objectives of the current study were as follows;
Specific aim 1: To investigate the anti-obesity effects of Korean root vegetables Deoduk and Woo-eung using high-fat diet induced animal models, and identify the molecular mechanisms for their biological activities using an in vitro models
Specific aim 2: To charactgerized the major marker compounds of Deoduk and Woo-eung and to develop an analytical method for the standardization and quality control of the extracts
Specific aim 3: To develop recipes using Deoduk and Woo-eung suitable for the globalization of Korean food
The major outcomes of the current study were as follows;
1. In the study using high-fat diet induced obese model, we found that Deoduck (Codonopsis Ianceolata, CL) ethanol extracts significantly decreased body weight gain, body fat mass, and the hepatic TG concent rations. The anti-obesity effects of CL was associated with the activities of lancemaside A(LA) that were separated from CL ethanol extracts. LA treatment in mice also significantly decreased inflammation induced by high-fat diet feeding. Using in vitro study, we demonstrated that LA significantly inhibited the differentiation of 3T3-L1 cells into adipocytes, which were associated with changes in the expression of genes related with lipid metabolism (PPARγ, CEBPα, SREBP-1c, FAS, etc,).
In the study to investigate the effects of Woo-eung (Arctium lappa, AL) on high-fat diet induced obesity, no changes were found in body weight gain, On the other hand, the treatment with arctiin, a component of AL, in high-fat diet fed mice, significantly decreased the body weight gain and fat mass. Arctiin also significantly inhibited the adipocyte differentiation from the 3T3-L1 cells, which were associated with decrea ses in the expression of genes related with lipogenesis.
2. We isolated the marker compounds for CL and AL and also identifi ed the marker compounds as lancemaside A and arctiin, respectively, through ¹H-NMR and 13C-NMR analyses. We also quantified the amounts of lancemaside A and arctiin in the CL and AL, respectively, using HPLC system.
3. We developed 14 different menus using CL and AL, and made the standardized recipes with nutritional information for these menus. The result of sensory test on the food using deoduk showed that ‘Deoduk seolgidduk’, which were developed by using a recipe of sansambyeong appeared in the cook book in the chosun dynasty, was preferred highly by Africans, Japanese and Koreans. In particular, all foreigners except Southeast Asians liked deoduk gangjeong, and both koreans and foreign ers liked seopsansam. People except Southeast Asia and Japan showed high preference for Woo-eung mushroom bap. The Japanese preference for woo-eung japchae using temple food recipe was normal, but both Koreans and other foreigners highly preferred it and woo-eung chip was highly preferred by Europeans and Americans. Deodeok gangjeong and woo-eung japchae are considered to be able to break into a vegetarian market along with Bibimbap that foreigners like. The Japanese preference for woo-eung chip using the similar recipe as potato chip was low, but Europeans and Americans have high preference of it. Therefore it could be applied to the fast food market and developed as a simple healthy food for globalization.
Our study findings provide strong scientific evidence for the health benefits (anti-obesity) of CL and AL, which will contributes to the propagation of the functionality and excellence of Korean foods. Further, the various standardized recipes using CL and AL developed from this study will stimulate the use of these root vegetables and Korean food, and promote the Korean food globalization.
(출처 : SUMMARY 8p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제 출 문 ... 2
- 연 구 진 ... 3
- 요 약 문 ... 4
- SUMMARY ... 8
- 목차 ... 10
- CONTENTS ... 12
- 연구개발보고서 초록 ... 14
- 제1장 연구 개발의 목적 및 필요성 ... 15
- 제1절 연구 목적 ... 15
- 제2절 연구 개발의 중요성 및 필요성 ... 15
- 제2장 연구 개발 내용 및 범위 ... 18
- 〈제1세부과제〉 더덕, 우엉의 건강기능성 (항 비만 효능)에 미치는 영향 및 작용 기전 규명 ... 18
- 1. 더덕과 우엉의 항 비만 효능에 대한 in vivo 실험 ... 18
- 2. 더덕과 우엉에서 분리된 기능성 성분들의 항 비만의 생리 활성에 대한 in vitro 실험을 통한 작용 기전 연구 ... 19
- 〈제2세부과제〉 더덕, 우엉의 지표 및 활성 성분의 분리·동정과 더덕, 우엉을 이용한 전통레시피 발굴 ... 19
- 1. 더덕, 우엉의 지표 및 활성 성분의 분리·동정 ... 19
- 2. 더덕, 우엉을 이용한 전통레시피 발굴 ... 20
- 제3장 연구 개발 수행 내용 및 결과 ... 22
- 〈제1세부과제〉 더덕, 우엉의 건강기능성 (항 비만 효능)에 미치는 영향 및 작용 기전 규명 ... 22
- 제1절 더덕의 항 비만 효능에 대한 in vivo 실험 ... 22
- 제2절 더덕에서 분리된 기능성 성분이 항 비만의 생리 활성에 대한 in vitro 실험을 통한 작용 기전 연구 ... 55
- 제3절 우엉의 항 비만 효능 ... 65
- 〈우엉의 항 비만 효능에 대한 in vivo 실험〉 ... 65
- 〈우엉에서 분리된 기능성 성분이 항 비만의 생리 활성에 대한 in vitro 실험을 통한 작용 기전 연구〉 ... 82
- 〈제2세부과제〉 더덕, 우엉의 지표 및 활성 성분의 분리·동정과 더덕, 우엉을 이용한 전통레시피 발굴 ... 88
- 제1절 더덕의 지표 성분 분리·동정 ... 88
- 제2절 연구 결과 ... 92
- 제3절 우엉의 지표 성분 분리·동정 ... 103
- 제4절 연구 결과 ... 105
- 제5절 우방자의 지표 성분 분리·동정 ... 110
- 제6절 연구 결과 ... 114
- 제7절 더덕, 우엉의 전통레시피 발굴 ... 122
- 1. 고조리서와 사찰음식 관련 조리서에서 더덕, 우엉을 이용한 음식의 전통레시피 ... 122
- 2. 더덕, 우엉을 이용한 음식 레시피 표준화 ... 135
- 3. 더덕, 우엉을 이용한 음식 영양분석표 ... 162
- 4. 내·외국인을 대상으로 더덕, 우엉을 이용한 음식 시식회 ... 164
- 5. 설문지 ... 180
- 제4장 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 188
- 제5장 연구 성과 및 성과 활용 계획 ... 189
- 제1절 연구 성과 ... 189
- 제2절 연구 개발 성과 활용 계획 ... 198
- 제6장 참고문헌 ... 200
- 끝페이지 ... 201
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