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Kafe 바로가기주관연구기관 | 솔젠트 |
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연구책임자 | 명현군 |
참여연구자 | 차미정 , 고영준 , 이현우 , 박지혜 , 이지원 , 박민철 , 류재하 , 신상화 , 차승엽 , 이선영 , 오세욱 , 윤재현 , 현정은 , 황진하 , 한아름 , 최연선 , 정순영 , 이정수 , 송하나 , 이재홍 , 박경진 , 박명수 , 김하늘 , 김지홍 , 소지선 , 정보름 , 홍재희 , 채창훈 , 심현규 , 고정민 , 김민지 , 이주연 , 김선호 , 장혜진 , 이경수 , 이소연 , 이다영 , 김진희 , 성지영 , 구은정 , 나소영 , 정선 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2017-02 |
과제시작연도 | 2015 |
주관부처 | 해양수산부 Ministry of Oceans and Fisheries |
등록번호 | TRKO201800002345 |
과제고유번호 | 1525005126 |
사업명 | 수산실용화기술개발 |
DB 구축일자 | 2018-03-24 |
키워드 | 다소비 수산생물.식품학적 품질.위해인자.샘플전처리.소비촉진.commonly consumed fisheries.food nutritional quality.food safety risk factor.sample preparation.consumption promotion. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201800002345 |
•다소비 수산생물 선정 및 계절별, 어종별 위해인자 선정
- 위해인자의 성장 특성 및 계절별, 지역별, 시료별 위해인자 연구
•전처리 기술 개발 및 효율적 추출 방법 개발
- 식품 유래 불순물 제거 및 최적의 유해인자 회수를 위한 기술 개발.
- 위해인자 추출 기법 개발
•신속 검출을 위한 농축 방법 개발
- WGA, LAMP 등의 기법을 이용한 농축기술개발.
•수산생물 내 식품위해인자 검출 기술 개발
- Real time PCR 기반 검출 키트 개발
- LFA 기법을 연계한 도마,
•다소비 수산생물 선정 및 계절별, 어종별 위해인자 선정
- 위해인자의 성장 특성 및 계절별, 지역별, 시료별 위해인자 연구
•전처리 기술 개발 및 효율적 추출 방법 개발
- 식품 유래 불순물 제거 및 최적의 유해인자 회수를 위한 기술 개발.
- 위해인자 추출 기법 개발
•신속 검출을 위한 농축 방법 개발
- WGA, LAMP 등의 기법을 이용한 농축기술개발.
•수산생물 내 식품위해인자 검출 기술 개발
- Real time PCR 기반 검출 키트 개발
- LFA 기법을 연계한 도마, 칼에서의 위해인자 검출 기법 개발
- 검출키트의 시제품화 완료.
•소비촉진 및 효율적 수산생물 자원관리방안 연구
- Risk-pathway 및 성장예측모델 개발
- 위해수준예측 시물레이션 개발을 통한 수산생물 소비촉진 및 효율적인 자원 관리 방안 연구.
- 다소비 횟감용 수산생물에 존재하는 V. parahaemolyticus와 V. vulnificus의 검출진단 프로토콜 표준화
(출처 : 보고서 요약서 4p)
Ⅳ. Research Results
◯ Completion of selecting target samples (jacopever and plaice) which commonly consumed.
- Sensory evaluation and preference investigation of raw fish products were conducted.
- Assessment of food quality of the raw fish products was carried out through fatty acid co
Ⅳ. Research Results
◯ Completion of selecting target samples (jacopever and plaice) which commonly consumed.
- Sensory evaluation and preference investigation of raw fish products were conducted.
- Assessment of food quality of the raw fish products was carried out through fatty acid composition analysis.
◯ Pathogens, including Vibrio spp, Salmonella enterica serovar spp., Listeria monocytogenes, and Staphylococcus aureus were designated as one of the leading food hazards threatening the public health.
- Growth characteristics of the revealed food hazards were examined in response to seasonality and regional differences.
- The base data on not only correlation between environmental stress and noncultuarble cell formation, but growth properties of bacteria in the nonculturable state was obtained.
◯ Promotion of the consumption of raw fish products and suggestion of effective resource management for seafood
- The growth prediction modeling, based on devising detail analysis module, risk-pathway, for different stages (distribution, sales, and consumption) was developed.
- A simulation, time-temperature-criteria, for predicting the levels of food hazards was developed to promote the consumption of raw fishes.
- Standardization of the diagnosis protocol for detecting V. parahaemolyticus and V. vulnificus in seafood was conducted.
◯ Completion of development of filtration system for removing impurities and an efficient extraction technology for food hazards
- Optimization of filtration system for better removing impurities and purification was conducted.
- Comparative analysis of food hazards extraction methods was performed, and then an enhanced one was developed.
◯ Completion of technical development of a concurrent enrichment-detection method for diagnosing the prevalence of foodborne pathogens in seafood rapidly
- The enrichment-detection method for foodborne pathogens in seafood by using WGA and LAMP techniques was developed.
◯ Development of a detection system for diagnosing food hazards in raw fish products
- An optimized real-time PCR detection kit for better screening the food hazards was devised.
- An optimized real-time PCR detection kit, resulting in a better performance for confirming V. parahaemolyticus and V. vulnificus was devised.
- A food hazards diagnosis method that can be used for detecting foodborne pathogens on cooking utensils via LFA was developed.
- A plan for trial manufacturing and validation test of a developed real-time PCR kit was completed.
(출처 : SUMMARY 9p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
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