최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
DataON 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Edison 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Kafe 바로가기주관연구기관 | 우진푸드 |
---|---|
연구책임자 | 박태선 |
참여연구자 | 진상근 , 양한술 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2018-02 |
과제시작연도 | 2017 |
주관부처 | 농림축산식품부 Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs(MAFRA) |
등록번호 | TRKO201800037258 |
과제고유번호 | 1545014579 |
사업명 | 고부가가치식품기술개발 |
DB 구축일자 | 2018-08-25 |
키워드 | 아질산나트륨.천연 발색제.천연 색소.천연 항균제.육제품.Sodium nitrite.Natural coloring agent.Natural pigment agent.Natural antimicrobial agent.Meat products. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201800037258 |
연구의 목적 및 내용
○ 연구의 최종 목표
- 아질산나트륨 대체를 위한 천연 유래 발색제, 색소 및 항균제 개발
- 천연 소재 유래 특정 성분을 강화와 오염 최소화 제조 공정 설계 및 산업화
○ 연구의 세부 목표
- 아질산나트륨 대체 천연 발색제 발굴 및 추출 방법에 따른 효과 검증
- 천연 색소 발굴, 기능성 구명 및 염착기술 개발
- 아질산나트륨 대체 천연 항균제 발굴 및 기능성 구명
- 천연 발색제, 색소 및 항균제 병용 육제품 표준공정 개발
- 천연 발색제, 색소 및 항
연구의 목적 및 내용
○ 연구의 최종 목표
- 아질산나트륨 대체를 위한 천연 유래 발색제, 색소 및 항균제 개발
- 천연 소재 유래 특정 성분을 강화와 오염 최소화 제조 공정 설계 및 산업화
○ 연구의 세부 목표
- 아질산나트륨 대체 천연 발색제 발굴 및 추출 방법에 따른 효과 검증
- 천연 색소 발굴, 기능성 구명 및 염착기술 개발
- 아질산나트륨 대체 천연 항균제 발굴 및 기능성 구명
- 천연 발색제, 색소 및 항균제 병용 육제품 표준공정 개발
- 천연 발색제, 색소 및 항균제 병용 효과 구명 및 육제품 유통기한 설정
- 기 개발 육제품의 오염 최소화 제조 공정 설계
- 개발 육제품의 B2B 시장 진입 및 산업화
○ 아질산나트륨 대체 천연 발색제 및 색소 발굴 및 육제품 개발
- 천연 소재 유래 발색제 발굴 및 추출법 개발
- 천연 소재 유래 색소 발굴, 추출법 및 염착기술 개발
- 미생물 소재 유래 색소물질 발굴 및 추출법 개발
- 천연 소재 유래 발색제 및 색소를 적용한 육제품 표준공정 개발 및 유통기한 설정
○ 아질산나트륨 대체 천연 항균제 발굴 및 육제품 개발
- 천연 소재 유래 항균물질 추출 및 항균성 검증
- 육제품 내 천연항균물질 적용 연구 및 육제품 개발
- 천연 발색제, 색소 및 항균제 병용 효과 검증 및 육제품 유통기한 설정
○ 개발 육제품 생산라인 구축 및 산업화
- 육제품의 천연 발색제, 색소 및 항균제 활용을 위한 수요조사
- 개발 육제품의 오염 최소화 생산라인 구축 및 품질 피드백 관리
- 개발 육제품의 B2B 시장 진입 및 산업화
연구개발성과
○ 기술적 측면
- 아질산나트륨을 대체할 수 있는 천연 발색제, 색소 및 항균제 개발
- 건강 지향형 천연 육제품의 산업체 기술이전 후 산업화
- 천연물질 활용 기술을 다른 식품개발에 응용 및 기술이전
- 논문 SCI 3건, 학술발표 3건, 특허출원 2건, 소재 개발 9건 달성
○ 경제, 산업적 측면
- 합성첨가물을 줄여 국민 건강증진에 이바지
- 고품질 건강지향성 육가공제품을 생산함으로써 육가공산업의 발전에 기여
- 가공식품의 품질 향상을 통해 식품업체와 농업의 국제 경쟁력을 제고
- 제품화 6건 및 매출액(연간) 600백만원
연구개발성과의 활용계획(기대효과)
○ 활용계획
- 개발된 천연 발색제, 색소 및 항균제는 특허를 출원하여 산업체에 이전
- 주관연구기관이 제품화 하여 산업화
- 천연 소재를 활용한 다양한 육제품 개발
- 연구개발 과정에 참여한 대학원생을 해당 기업 또는 관련 기업 등에 취업
○ 기대효과
- 유해 발색제의 섭취 감소로 국민건강 증진에 이바지 및 소비자 신뢰도 상승
- 육가공품의 부가가치 증대에 기여
- 수입육가공품에 대한 국제 경쟁력 제고
( 출처: 국문 요약문 4p )
Purpose&Contents
○ Final goal of research
- Development of natural coloring agents, pigments and antimicrobial agents for replace sodium nitrite
- Establishment of minimized pollution production line of meat products
○ Detailed goal of research
- Development of investigation and e
Purpose&Contents
○ Final goal of research
- Development of natural coloring agents, pigments and antimicrobial agents for replace sodium nitrite
- Establishment of minimized pollution production line of meat products
○ Detailed goal of research
- Development of investigation and extraction method of natural coloring agent replacing sodium nitrite
- Development of natural coloring agent, functional and dyeing technology
- Discovery of natural antimicrobial substitute for sodium nitrite and functional study
- Development of standard process for natural coloring agent, pigment and antibiotics
- Effects of combination of natural coloring agent, pigment and antibacterial agent on shelf life and meat product shelf life
- Minimization of contamination of meat products
- B2B market entry and industrialization of developed meat products
○ Development of sodium nitrite alternative natural coloring agent and coloring matter and meat product
- Development and extraction of natural coloring agents based on agricultural products
- Development of natural dye based on agricultural products, extraction method and dyeing technology
- Development and extraction of microbial-based natural coloring matter
- Development of standard process for natural coloring agent and coloring products and expiration date
○ Natural antimicrobial agent alternative to sodium nitrite and development of meat products
- Extraction of antimicrobial substances using agricultural products and herbal materials and verification of antibacterial activity
- Application of natural antimicrobial materials in meat products and meat product development
- Verification of effect of combination of natural coloring agent, pigment and antibiotics, and shelf life of meat product
○ Development of meat production line and industrialization
- Demand for the use of natural coloring agents, pigments and antibacterial agents in meat products
- Minimization of contamination of developed meat products Establishment of production line and quality feedback management
- B2B market entry and industrialization of developed meat products
Results
○ Technical
- Development of natural coloring agents, pigments and antibacterial agents to replace sodium nitrite
- Industry-oriented industrialization of health-oriented natural meat products after industrialization
- Application and technology transfer of natural material utilization technology to other food development
- Thesis three SCI articles, three academic conference, two patent applications and registration, nine material development
○ Economic and Industrial
- Contributes to the promotion of public health by reducing synthetic additives
- Contributing to the development of meat processing industry by producing high quality health-oriented meat processing products
- Improve international competitiveness of food companies and agriculture by improving quality of processed foods
- Six commercialization and sales (annual) of 600 million KRW
Expected Contribution
○ Utilization plan
- Patented the natural coloring agent, pigment and antibacterial agent developed and transferred to the industry
- Industrialization from superintendent research institute
- Registration of additives to apply to food group
- Graduate students participating in the research and development process are employed in the relevant companies or related companies
○ Expected Effect
- Reduction of harmful coloring agent contributes to national health promotion and rising consumer confidence
- Contribution to increase value added of meat processing products
- Enhance international competitiveness of processed meat products
( 출처 : SUMMARY 6p )
과제명(ProjectTitle) : | - |
---|---|
연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
Copyright KISTI. All Rights Reserved.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.