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Kafe 바로가기주관연구기관 | 계명대학교 KeiMyung University |
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연구책임자 | 김준태 |
참여연구자 | 고정아 , 고성혁 , 오제민 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2017-11 |
과제시작연도 | 2017 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO201800041003 |
과제고유번호 | 1475010019 |
사업명 | 식품등안전관리 |
DB 구축일자 | 2018-11-24 |
키워드 | 나노소재.식품포장.이행평가.기능성.안전관리.Nanomaterials.Food packaging.Migration test.Functionality.Safety management. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201800041003 |
국내외 나노소재 적용 식품용 기구 및 용기·포장 관련 정보 및 문헌을 조사하여 나노물질의 종류, 제조방법, 형태, 기능성, 위험성, 및 용도 등 세부항목별로 분류하여 정보 DB를 구축하였다. 은나노와 산화아연은 항균력이 우수하다는 특성을 보이고, 나노클레이, 이산화티타늄, 이산화규소는 가스차단성 향상과 자외선 차단성을 높이기도 한다. 온라인, 오프라인 매장을 통해 나노소재가 적용된 유통제품을 조사하여 나노소재의 적용 유무를 확인한 후, 식품공전의 이행조건에 따라 이행량 평가와 항균성, 가스차단성 및 자외선 차단성과 같은 기능성을 평
국내외 나노소재 적용 식품용 기구 및 용기·포장 관련 정보 및 문헌을 조사하여 나노물질의 종류, 제조방법, 형태, 기능성, 위험성, 및 용도 등 세부항목별로 분류하여 정보 DB를 구축하였다. 은나노와 산화아연은 항균력이 우수하다는 특성을 보이고, 나노클레이, 이산화티타늄, 이산화규소는 가스차단성 향상과 자외선 차단성을 높이기도 한다. 온라인, 오프라인 매장을 통해 나노소재가 적용된 유통제품을 조사하여 나노소재의 적용 유무를 확인한 후, 식품공전의 이행조건에 따라 이행량 평가와 항균성, 가스차단성 및 자외선 차단성과 같은 기능성을 평가하였다. 유통제품에는 대부분 미량의 나노소재가 적용되어 이행되는 함량도 극미량이었다. 또한, 나노소재의 함량별로 LDPE와 PP 재질의 시편을 제작하여 나노물질의 이행량 평가를 수행한 결과, 은나노와 산화아연의 경우 4% 초산에서 높게 이행되었고, 이행된 물질은 대부분 이온형태로 존재함을 알 수 있었다. 하지만 이산화티타늄과 이산화규소가 적용된 유통제품에서는 이행되는 함량이 검출한계 이하를 보였다. 나노포장재의 항균성은 표면이 평평한 시편의 경우 JIS Z 2801 방법에 따랐고, 시험 결과 항균효과가 99.9% 이상으로 나타났으나 표면이 평평하지 않은 시편의 경우 쉐이크 플라스크법에 따라 시험한 결가 항균성이 나타나지 않아 항균성은 나노물질이 접촉하는 표면에서만 효과를 보임을 알 수 있었다. 함량별, 재질별, 환경별(식품모사용매, 온도, 시간, pH)에 따른 이행량 평가에서는 LDPE재질이 PP 재질에 비해 더 높은 이행량을 보였고, 4%초산, 고온, 장시간의 조건에서 이행량이 증가하는 결과를 얻었다.
반복사용, 변형, 파손에 의한 나노물질의 이행량은 대조군과 비교하여 유의적인 차이가 없었고, 항균성의 경우에도 변형이나 파손에 의해서는 항균성의 저하가 관찰되지 않았지만 50%에탄올과 4%초산에서의 반복사용에 따라서는 항균성이 저하되는 결과를 보여 표면에 있는 나노물질들이 모사용매로 이행되어 항균효과가 감소하였을 것으로 판단된다. 국제심포지엄 개최와 국내 나노포장재 전문가들의 자문을 통해 나노포장재의 안전성을 위한 ‘업계자율안내서’를 제작하였고, 한국포장학회 추계학술대회에서 배포하였으며, 교육 및 홍보자료로 제작하여 SNS 등을 통해 홍보하여 소비자들에게 나노포장재에 대한 정확한 정보를 제공하고자 한다.
(출처 : 국문 요약문 7p)
Information and references on the nanomaterials-applied utensils, containers and food packaging for domestic and overseas were investigated and they were classified into the database according to the types of nanomaterials, manufacturing method, form, function, risk, and use. Silver nano and zinc ox
Information and references on the nanomaterials-applied utensils, containers and food packaging for domestic and overseas were investigated and they were classified into the database according to the types of nanomaterials, manufacturing method, form, function, risk, and use. Silver nano and zinc oxide have excellent antibacterial properties, while nanoclays, titanium dioxide, and silicon dioxide improve gas barrier properties and enhance ultraviolet barrier properties. After collecting the nanomaterials-applied products through on-line and off-line stores, we checked it they really contain the nanomaterials, investigate the migration of nanomaterials into the food simulants, and evaluate the functionalities such as antimicrobial, gas barrier, and ultraviolet barrier. Most of the distribution products have very small amounts of nanomaterials. LDPE and PP based composite films were prepared with various content of nanomaterials and performed the migration test. In the case of silver nano and zinc oxide, 4% acetic acid was highly migrated. However, in distribution products using titanium dioxide and silicon dioxide, the migrated content was below the detection limit. The antimicrobial activity of the nano packaging according to JIS Z 2801 for flat surfaces was found to be over 99.9% in the test. In the case of specimens whose surface was not flat, the antibacterial effect was not observed by the shake flask method. Antimicrobial activity was found to be effective only on the surface where the nanomaterial was in contact. The migration increased with LDPE material, 4% acetic acid, higher temperature, and longer storage time by the evaluation of migration according to content, material and environment (food simulant, temperature, time, pH). The amount of migrated nanomaterials was not significantly different with the control in case of the repeated use, deformation, and breakage of the packaging. In case of antimicrobial activity, no decrease in antibacterial activity was observed by deformation or breakage. However, in 50% ethanol and 4% acetic acid, the antimicrobial activity decreased with the repeated use because the nanomaterials on the surface were transferred to the simulated solvent. Through the international symposium and the consultation of domestic nanopacking experts, 'Industry Guide for Safety' was produced and it was distributed at the Fall Meeting of the Korea Society of Packaging Science and Technology. An educational and promotional materials were also prepared and promoted through SNS. This will give consumers accurate information about nano-packaging.
(출처 : Summary 9p)
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