보고서 정보
주관연구기관 |
경북대학교 KyungPook National University |
연구책임자 |
김종국
|
참여연구자 |
이수원
,
문혜경
,
아돌후세인
,
이슬
,
문재남
,
이화진
,
이기우
,
주미경
,
문광덕
,
최지영
,
이현정
,
조정식
,
성준형
,
우진호
,
이영민
,
이기우
,
박재홍
,
홍나경
,
조두린
,
이용재
,
조지원
,
조문경
,
김규성
,
조강진
,
김명자
,
이봉윤
,
남현진
,
윤장일
,
이상호
,
유소이
,
조두현
,
박명은
,
민수홍
,
김태환
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2018-02 |
과제시작연도 |
2017 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201800043576 |
과제고유번호 |
1395049890 |
사업명 |
FTA대응경쟁력향상기술개발 |
DB 구축일자 |
2019-05-18
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키워드 |
곶감.유황대체제.유통기한 연장.탈삽.수출.dried persimmons.Sulfur substitute.shelf-life.Deastringency.export.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201800043576 |
초록
▼
◽수출용 고품질 곶감 안전생산기술개발
▪유황훈증 안전작업 조건 설정 및 안전작업 메뉴얼 개발, 고품질 곶감 제조공정 조건 확립, 유황대체(무황처리) 곶감 제조기술 개발, 유황대체처리를 위한 ClO2처리 및 곶감품질과 미생물 양상 확인, 유황대체(ClO2가스훈증)처리를 통한 현장적용 실증시험으로 고품질 곶감 제고기술 개발
◽수출용 고품질 곶감 유통기간 연장 기술 개발
▪곶감의 포장재 종류에 따른 품질 특성 연구 및 곶감의 포장 방법에 따른 품질 특성 연구, 건식의 외관품질유지를 위해 완만동결, 조직경화방지에는
◽수출용 고품질 곶감 안전생산기술개발
▪유황훈증 안전작업 조건 설정 및 안전작업 메뉴얼 개발, 고품질 곶감 제조공정 조건 확립, 유황대체(무황처리) 곶감 제조기술 개발, 유황대체처리를 위한 ClO2처리 및 곶감품질과 미생물 양상 확인, 유황대체(ClO2가스훈증)처리를 통한 현장적용 실증시험으로 고품질 곶감 제고기술 개발
◽수출용 고품질 곶감 유통기간 연장 기술 개발
▪곶감의 포장재 종류에 따른 품질 특성 연구 및 곶감의 포장 방법에 따른 품질 특성 연구, 건식의 외관품질유지를 위해 완만동결, 조직경화방지에는 급속동결 확인 및 질소가스치환포장에 의한 곶감의 유통기한 연장기술 개발, 수출용 곶감의 포장재 및 저장조건 확립하고 가속화 실험을 통한 반건시의 유통기간 산출
◽상주둥시 탈삽 및 탈삽감 유통기술 개발
▪상주둥시는 탈삽에 적합하지 않은 품종으로 확인 및 상온 또는 저온에서의 적정 탈삽 조건 구명, 상주둥시 CTSD 탈삽을 위한 필름의 적정규격과 포장방법 규명, 상감둥시 MAP 탈삽을 위한 필름의 적정 규격과 포장방법 규명저온과 상온에서 탈삽을 위한 필름의 적정규격과 포장방법 규명, 상주둥시 각 온도별 탈삽 후 적정 유통온도 확립 및 탈삽 전 1-MCP 처리 효과 검정으로 탈삽 최적 조건 확립
◽수출용 고품질 곶감 및 탈삽감 수출국 현지 유통체계 확립 기술 개발
▪국내외 곶감과 감(탈삽감 및 단감) 생산, 유통, 소비 현황 및 구조 분석, 목표 시장 발굴 및 우선순위선정에 따른 현지 기호도 조사 및 목표 시장의 곶감과 탈삽감의 유통실태파악, 곶감 및 탈삽감 동남아 수출을 위한 시장 진입 마케팅전략 제시
(출처 : 보고서 요약서 3p)
Abstract
▼
Purpose&Contents
▫ Developed high-quality dried persimmon production technology after harvesting
▫ Reduction of residual sulfur and development of zero technology
▫ Verification test through application of final development technology
▫ Research and exploration of suitable packing mater
Purpose&Contents
▫ Developed high-quality dried persimmon production technology after harvesting
▫ Reduction of residual sulfur and development of zero technology
▫ Verification test through application of final development technology
▫ Research and exploration of suitable packing material and method of dried persimmon
▫ Development of technology to extend the circulation period of dried persimmons according to packaging materials and packaging methods
▫ Development of technology to extend the circulation period of dried persimmons according to freezing rate and storage temperature
▫ Development and presentation of integrated distribution method of high quality dried persimmons for export
▫ As the production of persimmon has been excessive lately, and farm incomes have decreased due to falling prices, it is required to develop new products using astringent persimmons. Therefore, it is intended to develop a new technology that removes astringency from the persimmons and foster them as an export product.
▫ This study examines domestic and foreign persimmon production, distribution, and export status. Based on the analysis, this study tries to select target market and to establish local distribution technologies for increasing the export of Korean dried persimmon.
Results
▫ Sulfur fumigation safety work condition setting and safety work manual development
▫ Establish high-quality dried persimmon manufacturing process condition
▫ Sulfur substitution (non-sulfur treatment) development of dried persimmon manufacturing technology,
▫ ClO2 treatment for sulfur substitute treatment, quality of dried persimmon and confirmation of microorganism pattern,
▫ Development of high-quality dried persimmon hatching technology by field application test through substitution of sulfur (ClO2 gas fumigation)
▫ It is suitable to use Nylon and PE when replacing gas to extend the shelf life. Woodlock and PET packaging are suitable when gas is not packed.
▫ Development of technology to extend the shelf life of dried persimmons by nitrogen gas replacement packaging
▫ In order to maintain the quality of appearance, it is necessary to freeze slowly, and to prevent tissue hardening, rapid freezing is good.
▫ It is suitable to keep at -20 degrees or less and humidity 60% or more when exporting.
▫ Effect of PE film thickness and temperature(room temperature, low temperature, room low temperature) through MAP method for deastringency of ‘Sanggam-dungsi’ astringent persimmon, with or wituout 1- MCP processing after removal astringency we checked for proper distribution quality and temperature.
▫ To do this, the packaging method was applied with vacuum or non-vacuum, and the film thickness is set from 80~130μm for removing astringency in MAP. When processing 1-MCP, simulated distribution results of products by temperature difference were investigated, we carried out statistical significance and proper quality conditions were found.
▫ Target market was Taiwan based on the state of production, distribution, and import of persimmon. Marketing methods and export strategy of Korean dried persimmons, including the local distribution system and consumer needs, were set as to the direction of marketing and export.
Expected Contribution
▫ Improved manufacturing technology of dried persimmon
▫ Development of alternative sulfur treatment technology
▫ Utilize research results to agricultural utilization data dissemination and farmers technical training materials
▫ Additional papers for related research
▫ Priority technical support and consultation on industrialization plan for companies related to persimmon processing operated by agricultural organizations such as Farmers' Union
▫ For removal through MAP(modified atmosphere packaging) method, an acetaldehyde of appropriate density is induced and deastringency is completed without any treatment. As a result, farming utilization technologies and simulated distribution results were derived that can prolong the distribution period of export at low cost, and after 1- MCP processing. First, the registered farming utilization technologies can be distributed to farmers.
Second, they can be applied to develop products with the preference of overseas consumers and to extend the distribution period of deastringent persimmons. Third, the MAP method could be distribute to deastringent persimmon industry for applying to more developed technology than before.
▫ It is expected that this study will contribute to enhance the export possibilities of dried persimmons by identifying the locally optimized distribution structure and technology to meet the tastes of the consumers on the exporting countries.
(출처 : Summary 6p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제 출 문 ... 2
- 보고서 요약서 ... 3
- 국 문 요 약 문 ... 4
- Summary ... 6
- 목차 ... 9
- 제 1 장 연구 개발 과제의 개요 ... 11
- 제1절 연구 개발 목적 ... 11
- 제2절 연구 개발의 필요성 ... 11
- 제3절 연구 개발 범위 ... 13
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 14
- 제1절 국내 연구 현황 ... 14
- 제2절 국외 연구 현황 ... 15
- 제 3 장 연구 수행 내용 및 결과 ... 16
- 제 4 장 목표달성도 및 관련분야 기여도 ... 232
- 제1절 : 목표대비 달성도 ... 232
- 제2절 : 정량적 성과(논문게재, 특허출원, 기타)를 기술 ... 233
- 제 5 장 연구 결과의 활용 계획 ... 234
- 제 6 장 연구 과정에서 수집한 해외 과학 기술 정보 ... 234
- 제 7 장 연구 개발 결과의 보안 등급 ... 234
- 제 8 장 국가과학기술지식정보서비스에 등록한 연구시설·장비 현황 ... 234
- 제 9 장 연구개발과제 수행에 따른 연구실 등의 안전조치 이행실적 ... 235
- 제 10 장 연구개발과제의 대표적 연구실적 ... 237
- 제 11 장 기타사항 ... 237
- 제 12 장 참고문헌 ... 238
- 끝페이지 ... 244
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