보고서 정보
주관연구기관 |
국립농업과학원 National Institute of Agricultural Sciences |
연구책임자 |
함현희
|
참여연구자 |
박대수
,
채효빈
,
김현주
,
김세리
,
김원일
,
응웬바오흥
,
이승원
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2019-02 |
과제시작연도 |
2018 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201900016065 |
과제고유번호 |
1395056561 |
사업명 |
친환경안전농축산물생산기술(R&D) |
DB 구축일자 |
2019-10-19
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키워드 |
농업용수.유해미생물.오염실태.안전성.전라북도.Agricultural water.Hazardous microorganism.Contamination.Safety.Jeollabuk-do.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201900016065 |
초록
▼
○ 농업용수 중 위생지표세균 및 병원성미생물의 오염도 조사
- 전북지역 하천수 31지점 및 지하수 20지점의 미생물 6종 조사
- (하천수) 총대장균군이 모든 지점에서 검출, 오염농도는 0.8~4.1 log CFU/mL, 분원성대장균군은 29지점에서 검출, 오염농도는 0.1~3.7 log CFU/mL, 일반대장균은 26지점에서 검출, 오염농도는 0.1~3.4 log CFU/mL 수준.
- (지하수) 총대장균군이 17지점에서 검출, 오염농도는 0.1~3.2 log CFU/mL, 분원성대장균군은 9지점에서 검출, 오염농
○ 농업용수 중 위생지표세균 및 병원성미생물의 오염도 조사
- 전북지역 하천수 31지점 및 지하수 20지점의 미생물 6종 조사
- (하천수) 총대장균군이 모든 지점에서 검출, 오염농도는 0.8~4.1 log CFU/mL, 분원성대장균군은 29지점에서 검출, 오염농도는 0.1~3.7 log CFU/mL, 일반대장균은 26지점에서 검출, 오염농도는 0.1~3.4 log CFU/mL 수준.
- (지하수) 총대장균군이 17지점에서 검출, 오염농도는 0.1~3.2 log CFU/mL, 분원성대장균군은 9지점에서 검출, 오염농도는 0.1~2.1 CFU/100mL, 일반대장균은 4지점에서 검출, 오염농도 0.3~1.5 CFU/100mL(7월). 식중독세균은 살모넬라 9지점, 리스테리아 모노사이토제네스 1지점, 및 병원성대장균이 3지점에서 검출됨.
○ 농업용수 중 병원성대장균 생존력 조사
- 하천수 3종과 지하수 3종에서 온도별 병원성대장균의 생존력 조사결과 15℃에서 병원성대장균의 생존기간이 가장 길었으며, 온도가 높아질수록 생존기간과 밀도가 짧아짐
- 하천수보다 지하수에서 병원성대장균의 생존기간이 길었음
○ 농업용수 중 병원성대장균의 작물이행 및 생존율 평가
- 대장균 초기밀도가 5~7 log CFU/mL일 때, 상추에서 생존기간이 19~23일로, 13~19일인 깻잎보다 길었음
○ 농업용수의 미생물 분석 매뉴얼 개발
- 다양한 분석법을 비교하여, 농업용수의 미생물 분석법을 최적화하고, 매뉴얼을 제작 및 보급함
(출처 : 요약서 3p)
Abstract
▼
Purpose&Contents
○ Purpose: This study was conducted to investigate contamination level of hazardous microorganism in agricultural water of Jeollabuk-do.
○ Contents: Contamination level of coliforms, fecal coliforms, Escherichia coli, and pathogenic bacteria in agricultural water were inve
Purpose&Contents
○ Purpose: This study was conducted to investigate contamination level of hazardous microorganism in agricultural water of Jeollabuk-do.
○ Contents: Contamination level of coliforms, fecal coliforms, Escherichia coli, and pathogenic bacteria in agricultural water were investigated. Survival of E. coli O157:H7 in agricultural water or survival of E. coli in crops applied by agricultural water were monitored. Analysis manual for microorganism contamination level in agricultural water were developed.
Results
○ Contamination level of coliforms, fecal coliforms, E. coli, and pathogenic bacteria in thirty-one sites of surface water and twenty sites of ground water were investigated. In surface water, coliforms were found in all samples ranging from 0.8 to 4.1 log CFU/100mL. Fecal coliforms were found in 29 sites, ranging from 0.1 to 3.7 log CFU/100mL. E. coli were found in 26 sites, ranging from 0.1 to 3.1 log CFU/100mL. In ground water, coliforms were found in 17 sites, ranging from 0.1 to 3.2 log CFU/100mL. Fecal coliforms were found in 9 sites, ranging from 0.1 to 2.1 log CFU/100mL. E. coli were found in 4 sites, ranging from 0.3 to 1.5 log CFU/100mL. For pathogenic bacteria, Salmonella spp. were found in 9 sites, Listeria monocytogenes were found in 1 sites, and pathogenic E. coli were found in 3 sites of surface or ground water.
○ Survival of E. coli O157:H7 were monitored in three samples of surface and ground water respectively. The survival period of E. coli O157:H7 was longest at 15℃. The population and survival level were remained lower as temperature increase to 25℃ or 35℃. The survival of E. coli O157:H7 was longer in ground water than surface water.
○ Survival of E. coli in lettuce and perilla leaves applied by agricultural water were monitored. When densities of E. coli were ranging from 5 to 7 log CFU/mL in lettuce and perilla leaves, E. coli survival was longer in lettuce (19 to 23 days) than perilla leaves (13 to 19 days).
○ Analysis methods for investigating microorganism contamination level in agricultural water were optimized, and distributed as a manual to related organizations.
Expected Contribution
○ The obtained results may provide fundamental data for the establishment of criteria for microorganism level in agricultural water.
○ Manual of analyzing microorganism contamination level in agricultural water will be used as education materials.
○ Ultimately, protect consumers from hazardous microorganisms contaminated in agricultural products and prevent food poisoning.
(출처 : Summary 5p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 보고서 요약서 ... 3
- 국문 요약문 ... 4
- Summary ... 5
- 목차 ... 6
- 제 1 장 연구 개발 과제의 개요 ... 7
- 제1절 연구 개발 목적 ... 7
- 제2절 연구 개발의 필요성 ... 7
- 제3절 연구 개발 범위 ... 10
- 제 2 장 연구 수행 내용 및 결과 ... 11
- 제1절 농업용수 중 유해미생물 오염실태 조사 및 미생물오염지역의 주변여건조사 ... 11
- 제2절 농업용수 중 유해미생물 생존력 조사 ... 18
- 제3절 농업용수 중 유해미생물의 작물이행 및 생존율 평가 ... 22
- 제4절 농업용수 중 유해미생물 분석 매뉴얼 제작 및 보급 ... 23
- 제 3 장 목표달성도 및 관련분야 기여도 ... 25
- 제1절 목표대비 달성도 ... 25
- 제2절 정량적 성과(논문게재, 특허출원, 기타)를 기술 ... 25
- 제 4 장 연구 결과의 활용 계획 ... 26
- 제 5 장 연구 개발 결과의 보안 등급 ... 27
- 제 6 장 국가과학기술지식정보서비스에 등록한 연구시설·장비 현황 ... 28
- 제 7 장 연구개발과제의 대표적 연구실적 ... 29
- 제 8 장 기타사항 ... 29
- 제 9 장 참고문헌 ... 30
- 끝페이지 ... 32
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