보고서 정보
주관연구기관 |
식품의약품안전평가원 National Institute of Food and Drug Safety Evaluation |
연구책임자 |
이혜영
|
참여연구자 |
허수정
,
오재명
,
황경미
,
방수진
,
이요아
,
정희선
,
이세윤
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2019-12 |
과제시작연도 |
2019 |
주관부처 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO202000029936 |
과제고유번호 |
1475011259 |
사업명 |
식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 |
2020-10-10
|
키워드 |
건강기능식품.표준화.시험법.Health Functional Food.Standardization.Analytical method.
|
초록
▼
건강기능식품의 지표성분은 원료 및 제조공정의 표준화 등 품질관리를 목적으로 정한 성분이며 다른 원료와 구별할 수 있는 특이성 있는 성분을 주로 설정한다. 최근 다양한 기능성 원료를 포함하는 복합 건강기능식품이 증가하면서 동일한 지표성분의 기능성 원료 또는 기타원료가 혼합되는 경우에 사후관리 등 기준 규격 관리의 어려움이 발생할 가능성이 제기되었다.
이에 2018년 고시형 건강기능식품(68종) 지표성분의 적합성 검토를 수행하였고, 그 결과 재설정이 필요한 기능성 원료로 4종의 원료(구아바잎추출물, 알로에전잎, 호로파 종자
건강기능식품의 지표성분은 원료 및 제조공정의 표준화 등 품질관리를 목적으로 정한 성분이며 다른 원료와 구별할 수 있는 특이성 있는 성분을 주로 설정한다. 최근 다양한 기능성 원료를 포함하는 복합 건강기능식품이 증가하면서 동일한 지표성분의 기능성 원료 또는 기타원료가 혼합되는 경우에 사후관리 등 기준 규격 관리의 어려움이 발생할 가능성이 제기되었다.
이에 2018년 고시형 건강기능식품(68종) 지표성분의 적합성 검토를 수행하였고, 그 결과 재설정이 필요한 기능성 원료로 4종의 원료(구아바잎추출물, 알로에전잎, 호로파 종자식이섬유 및 구아검/구아검가수분해물)가 선정되었다.
새롭게 선정된 기능성 원료 4종의 지표성분 재설정을 위해 제외국 기준 규격, 대상성분의 특이성 여부 및 시험방법 등에 대해 조사 분석하였고, 그결과, 각 원료들의 지표성분은 각각 엘라그산(기존 총 폴리페놀), 알로인 A B(기존 안트라퀴논계화합물),4-히드록시-L-이소루신(기존 식이섬유), 갈락토만난(기존 식이섬유)으로 결정하였다.
새로이 선정된 지표성분에 대하여 국내 외 관련 시험법 문헌을 비교 검토하여 시료전처리 및 기기분석 방법을 최적화하여 시험법(안)을 마련하였고, 밸리데이션(특이성,정확도, 정밀도, 정량한계, 직선성 등)을 수행하였다.
이렇게 마련된 시험법(안)을 이용하여 유통 중인 건강기능식품의 모니터링을 실시하였고,이를 토대로 기능성 원료의 기준 규격(안)을 마련하였으며, 재설정된 지표성분의 시험법(안) 및 각 기능성 원료의 기준 규격(안)에 대해 업체 의견수렴을 거쳐 최종(안)을 마련하였다.
추가로 다양한 제조공정에 따라 만들어진 포스파티딜세린의 정확한 함량 분석을 위해 시험법 중 전처리 과정을 개선한 개정(안) 및 EPA·DHA 함유 유지의 산패 관리를 위하여 아니시딘가 시험법 제정(안)을 마련하였다.
(출처 : 국문 요약문 2p)
Abstract
▼
The marker component of health functional food is defined for quality control, such as standardization of the raw material manufacturing process, and mainly sets specific components that can be distinguished from other raw materials.
However, as a complex health functional food containing various
The marker component of health functional food is defined for quality control, such as standardization of the raw material manufacturing process, and mainly sets specific components that can be distinguished from other raw materials.
However, as a complex health functional food containing various functionality has recently been manufactured, health functional food or other raw materials of the same marker component may be mixed. As a result, the possibility of difficulty inmanaging standards and standards has been raised.
It was necessary to examine the suitability of the marker components of the health functional foods(68 species) for health functional food code. As a result of 2018 research project, The guava leaf extract, aloe leaf, and fenugreek seedlings extract and guar gum/guar gum hydrolysates were selected as the health functional foods that need to be reviewed.
In order to reset the marker components of selected health functional food, the standards and specifications of other countries, specificity, and analytical methods were investigated. The marker components of each of the health functional foods were ellagic acid, aloin A aloin B, 4-hydroxy-L-isoleucine and galactomannan were selected.
The selected marker components were prepared by comparing and reviewing the various analytical methods, optimizing the sample pretreatment and instrumental analysis test methods, and establishing a analytical method. Analytical methods of the selected marker components were validated(Accuracy, Precision, Limit of quantification,Linearity and etc.). Using the analytical method, the standards and specificationsdraft were prepared by monitoring health functional foods in circulation.
The final draft was prepared by gathering opinions from each company on the marker components, analytical methods, and standards and specifications of the four health functional foods.
In addition, an amendment was made to improve the pretreatment of the test method for accurate analysis of phosphatidylserine produced by various manufacturing processes and anisidine value analysis method was prepared for the rancid management of edible oil containing EPA and DHA
(출처 : SUMMARY 3p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 국문 요약문 ... 2
- Summary ... 3
- 목차 ... 4
- 연구개발과제 연구결과 ... 5
- 제1장 연구개발과제의 개요 ... 5
- 제2장 연구개발과제의 국내·외 연구개발 현황 ... 11
- 제3장 연구개발과제의 연구수행 내용 및 결과 ... 34
- 제4장 연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론 ... 101
- 제5장 연구개발과제의 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 104
- 제6장 연구개발과제의 연구개발 결과 활용계획 ... 106
- 제7장 참고문헌 ... 107
- 첨부 ... 113
- 끝페이지 ... 180
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.