보고서 정보
주관연구기관 |
국립농업과학원 National Institute of Agricultural Sciences |
연구책임자 |
황인국
|
참여연구자 |
조수묵
,
조용식
,
박영희
,
김기창
,
황경아
,
이상훈
,
황병순
,
김지영
,
박소은
,
장미
,
노건민
,
정윤숙
,
장다은
,
정남주
,
오성민
,
김상범
,
송진
,
최애진
,
임푸름
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2020-02 |
과제시작연도 |
2019 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO202000030256 |
과제고유번호 |
1395060995 |
사업명 |
농업과학기반기술연구(R&D) |
DB 구축일자 |
2020-10-17
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키워드 |
원재료 표준화.제조공정 표준화.대표시료.새싹.기능성.Standardization of the functional material.Standardization of manufacturing process.Standard sample.Sprout.Functionality.
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초록
▼
○ 기능성 원재료 및 원료 소재의 지표성분 설정 및 함량기준(안) 제시
- (도라지) Platycoside E, platycodin D의 합 1.5 mg/g 이상
- (녹차) EGC, EC, EGCG, ECG의 합 50 mg/g 이상
- (오미자) schizadnrin, schizandrin A, gomisin A, gomisin N의 합 5 mg/g 이상
- (더덕) Lancemaside A
○ 지표성분의 LC 분석방법 확립
○ 표준 추출물 제조 조건 확립
- 도라지: 교반추출, 50% EtO
○ 기능성 원재료 및 원료 소재의 지표성분 설정 및 함량기준(안) 제시
- (도라지) Platycoside E, platycodin D의 합 1.5 mg/g 이상
- (녹차) EGC, EC, EGCG, ECG의 합 50 mg/g 이상
- (오미자) schizadnrin, schizandrin A, gomisin A, gomisin N의 합 5 mg/g 이상
- (더덕) Lancemaside A
○ 지표성분의 LC 분석방법 확립
○ 표준 추출물 제조 조건 확립
- 도라지: 교반추출, 50% EtOH, 12.5배수, 25℃, 3시간, 2회
- 더덕: 진탕추출, 50% EtOH, 60℃, 1시간, 2회
- 녹차: 진탕추출, 50% EtOH, 25배수, 25℃, 1시간, 2회
- 오미자: 순환추출, 50% EtOH, 10배수, 80℃, 2회(6시간, 3시간)
○ 도라지, 더덕의 녹차, 오미자 표준 대표시료 및 추출물 개발 완료
- 기준값 설정, 적합성 및 안정성 평가 완료
○ 새싹도라지, 새싹더덕의 기능성 평가 및 소재화
- 잎+줄기 부위 항산화 효과 우수 확인
(출처 : 요약서 3p)
Abstract
▼
Purpose&Contents
○ Development of standardization guideline for functional materials
○ Development of standard sample and extracts using functional materials
○ Food materialization of sprout bellflower and Deodeok by evaluation of biological activity
Results
○ Establishment of mar
Purpose&Contents
○ Development of standardization guideline for functional materials
○ Development of standard sample and extracts using functional materials
○ Food materialization of sprout bellflower and Deodeok by evaluation of biological activity
Results
○ Establishment of marker components for functional materials
- The sum of platycoside E and platycodin D as the marker component of the bellflower was set to 1.5 mg/g or more.
- The sum of EGC, EC, EGCG and ECG as the marker component of the green tea was set to 50 mg/g or more.
- The sum of schizadnrin, schizandrin A, gomisin A and gomisin N as the marker component of the Omija was set to 5 mg/g or more.
- Lancemaside A was selected as a marker component of Deodeok.
○ The marker componentsof the bellflower was established using the LC-ELSD/UV method.
○ Determination of the marker components of Deodeok, green tea and Omija was established using the LC-UVD method.
○ Representative samples of bellflower, Deodeok, green tea, and Omija were completed by setting reference values, conformity assessment and safety assessment.
○ Standardization of extract manufacturing process for bellflower, Deodeok, green tea and Omija
- Bellflower: Shaking extraction, 50% ethanol, 25℃, 3hr, 2times
- Deodeok: Shaking extraction, 50% ethanol, 60℃, 1hr, 2times
- Green tea: Shaking extraction, 50% ethanol, 25℃, 1hr, 2times
- Omija: Shaking extraction, 50% ethanol, 80℃, 2times(6hr, 3hr)
○ Standard extract samples of bellflower, Deodeok, green tea, and Omija were completed by setting reference values, conformity assessment and safety assessment.
○ Antioxidant components and activities of sprout bellflower and Deodeok were higher in the order of leaf+stem, whole and root.
Expected Contribution
○ The information on the content of marker components in functional materials is expected to be used as basic data for the use of research institutes and industries.
○ Contributing to the creation of farmers income through the development of functional foods using sprout bellflower and Deodeok
(출처 : Summary 5p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제 출 문 ... 2
- 보고서 요약서 ... 3
- 국 문 요 약 문 ... 4
- Summary ... 5
- 목차 ... 6
- 제 1 장 연구 개발 과제의 개요 ... 7
- 제1절 연구 개발 목적 ... 7
- 제2절 연구 개발의 필요성 ... 7
- 제3절 연구 개발 범위 ... 8
- 제 2 장 연구수행 내용 및 결과 ... 9
- 제1절 기능성작물의 원재료 표준화 및 지침 개발(1세부) ... 9
- 제2절 기능성식품 원료 소재의 표준화(2세부) ... 52
- 제3절 도라지 및 더덕 새싹의 기능성 검정 및 소재화 연구(3세부) ... 79
- 제 3 장 목표달성도 및 관련분야 기여도 ... 100
- 제1절 목표대비 달성도 ... 100
- 제2절 정량적 성과(논문게재, 특허출원, 기타)를 기술 ... 102
- 제 4 장 연구 결과의 활용 계획 ... 103
- 제 5 장 연구 개발 결과의 보안 등급 ... 104
- 제 6 장 연구시설·장비종합정보시스템에 등록한 연구시설·장비 현황 ... 105
- 제 7 장 연구개발과제의 대표적 연구실적 ... 106
- 제 8 장 기타사항 ... 108
- 제 9 장 참고문헌 ... 109
- 끝페이지 ... 111
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