보고서 정보
주관연구기관 |
국립원예특작과학원 National Institute of Horticultural and Herbal Science |
연구책임자 |
김상숙
|
참여연구자 |
강석범
,
양경록
,
좌재호
,
박경진
,
최영훈
,
조진경
,
김호빈
,
임상옥
,
김미정
,
김동희
,
이주미
,
송호준
,
최문석
,
조현찬
,
이진희
,
김한수
,
이남호
,
신진희
,
현주미
,
조연정
,
박지훈
,
홍혜진
,
구고은
,
신진희
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2020-02 |
과제시작연도 |
2019 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO202000030258 |
과제고유번호 |
1395061192 |
사업명 |
FTA대응경쟁력향상기술개발(R&D) |
DB 구축일자 |
2020-10-17
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키워드 |
온주밀감.미숙과.화장품소재.식품소재.기능성소재.Satsuma mandarin.immature fruit.cosmetic ingredient.food ingredient.Functional ingredient.
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초록
▼
○(안정생산) 노지 온주밀감 풋귤의 안정 생산을 위한 수확적기 설정
* 수확적기: 만개 후 100-120일, 수량성은 높고 해거리는 없음, 노동력 적게 들고 가을순 발생 없음
○(기능성) 플라보노이드, 향기 성분 등 분석으로 소재화 최적기 확립
* 완숙과 대비 총폴리페놀과 총플라보노이드 함량 2배 높음, 노빌레틴과 탄제레틴 함량 4배 높음
○(화장품) 풋귤추출물을 이용한 보습, 주름개선, 자극완화 화장품 소재 개발
* 보습효과: 히아루론산 40%, 필라그린 15% 증가, 항염효과: 염증성사이토카인 IL-1
○(안정생산) 노지 온주밀감 풋귤의 안정 생산을 위한 수확적기 설정
* 수확적기: 만개 후 100-120일, 수량성은 높고 해거리는 없음, 노동력 적게 들고 가을순 발생 없음
○(기능성) 플라보노이드, 향기 성분 등 분석으로 소재화 최적기 확립
* 완숙과 대비 총폴리페놀과 총플라보노이드 함량 2배 높음, 노빌레틴과 탄제레틴 함량 4배 높음
○(화장품) 풋귤추출물을 이용한 보습, 주름개선, 자극완화 화장품 소재 개발
* 보습효과: 히아루론산 40%, 필라그린 15% 증가, 항염효과: 염증성사이토카인 IL-1β 80% 감소
* 피부임상시험: 피부 자극 없이 피부 보습 18% 증가, 주름개선 10%
○(항비만) 전지방세포 이용 지방세포 분화 및 항비만 효과 확인
* 지방세포 분화 40% 억제, 항비만 관련 단백질 PPARγ 발현 억제
○(대량생산)기능성 성분이 다량 함유된 추출물 대량생산 공정 확립
* 기능성성분 대량 추출 안정화, 효소 처리를 통한 2차 대사산물 대량 생산
(출처 : 요약서 3p)
Abstract
▼
Purpose&Contents
•This study was carried out to know the effect of the harvest season on the growth and yield of immature fruit and biennial flowering of ‘Miyagawa’ satsuma mandarin.
• Safe usage and processing suitability as a food material with the immature fruits of Satsuma mandarin
•Dev
Purpose&Contents
•This study was carried out to know the effect of the harvest season on the growth and yield of immature fruit and biennial flowering of ‘Miyagawa’ satsuma mandarin.
• Safe usage and processing suitability as a food material with the immature fruits of Satsuma mandarin
•Development of health-functional food source for regulating metabolic syndrome using immature citrus
•Optimizing of a extraction method for hesperidin, anringin, narirutin, etc. contained in immature citrus unshiu. we will develop high value-added fucntional foods such as anti-obesity using high functional secondary metabolites
•Through the study of cosmetic ingredient of immature fruit of Satsuma mandarin containing citrus bio-gel, the effect of moisturizing, acne relief, and wrinkle improvement through component analysis, cell-based functional effect and skin clinical test were investigated.
Results
•Harvesting of immature mandarin 100–120 days after full bloom was ideal to reduce harvesting time, enhance yield, and enable flowering the following year.
•Establishment of pest management and cultivation for the removal of pesticide residues on the unripe fruits of Satsuma mandarin
•Formulation of the unripe fruits of Satsuma mandarin as a food material
•Evaluation of anti-obesity, anti-diabetic, and hair growth effect Identification of mechanisms of obesity, diabetes, and hair loss
•Establishment of optimum extraction conditions for functional ingredients of immature Citrus unshiu extract and mass production
•Completed establishment of Scale Up process
•Creation of new substance through enzyme treatment(bio conversion) of immature C. unshiu extract (such as Prunin)
•Securing the stability of immature C. unshiu treated by enzymes through GLP test
•Clinical trial to prove anti-obesity (diet) functionality (in progress or ongoing)
•Obtained 2 patents including anti-obesity composition utilizing immature C. unshiu
•Rapid commercialization of immature C. unshiu after acquiring individual certification through prototype production
•HPLC analysis and isolation of active compouds
•Anti-oxidative, anti-inflammatory, and moisturizing effect of immature fruit extract
•Verification of the effect of citrus unripe fruit through skin clinical test
- Skin primary stimulation effect, skin moisturizing, acne relief and wrinkle improvement effect verification
Expected Contribution
•Introduction of safe removal methods of pesticide residues on the unripe fruit of Satsuma mandarin
• Various formulation of the unripe fruit for food materials
•Improvement of farmer’s income by establishment of safe usage standard and processing technology
•Development of high-value materials for functional food by using enzyme extract of immature citrus : anti-obesity
•By commercializing functional ingredients of immature Citrus unshiu, development of functional products such as health functional foods for weight loss
•Through cooperation with unviersity institutions, development of new products; various dosage forms including marketable functional foods
•By increasing the high value of immature C. unshiu, positioning of best-selling materials such as Aloe
•C. unshiu unripe fruit peels produced by thinning in tangerine orchard were mostly discarded as a waste. Therefore, utilization of this peel waste has received much attention. It is expected that the development of natural materials containing a large amount of functional materials as well as commercialization of high value-added materials will show advantages in the food, medical and cosmetic industries, and thus have high utilization effect. In addition, it is expected to contribute to the oversupply adjustment of citrus fruits and local revitalization along with the agricultural economy in Jeju Island.
(출처 : Summary 5p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제 출 문 ... 2
- 보고서 요약서 ... 3
- 국 문 요 약 문 ... 4
- Summary ... 5
- 목차 ... 7
- 제 1 장 연구 개발 과제의 개요 ... 8
- 제1절 연구 개발 목적 ... 8
- 제2절 연구개발의 필요성 ... 9
- 제3절 연구 개발 범위 ... 10
- 제 2 장 연구 수행 내용 및 결과 ... 11
- 제1절 연구 수행 내용 ... 11
- 제2절 연구 결과 ... 32
- 제 3 장 목표달성도 및 관련분야 기여도 ... 120
- 제1절 목표대비 달성도 ... 120
- 제2절 정량적 성과(논문게재, 특허출원, 기타)를 기술 ... 122
- 제 4 장 연구 결과의 활용 계획 ... 123
- 제 5 장 연구 개발 결과의 보안 등급 ... 124
- 제 6 장 연구시설·장비종합정보시스템에등록한 연구시설·장비 현황 ... 124
- 제 7 장 연구개발과제의 대표적 연구실적 ... 125
- 제 8 장 기타사항 ... 125
- 제 9 장 참고문헌 ... 126
- 끝페이지 ... 129
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