보고서 정보
주관연구기관 |
국립농업과학원 National Institute of Agricultural Sciences |
연구책임자 |
조수묵
|
참여연구자 |
강민숙
,
권용석
,
박연희
,
서미경
,
이영승
,
이용주
,
이현경
,
정은숙
,
황유진
,
차연수
,
김나연
,
김다솜
,
김영미
,
김현숙
,
문은경
,
우하영
,
이영승
,
장소영
,
정수진
,
토마스샬롬사라
,
김명선
,
김민정
,
김진희
,
양혜정
,
김미나경민
,
김기화
,
김승희
,
김진명
,
오현아
,
이수민
,
이제헌
,
전서영
,
조용우
,
황지선
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2020-02 |
과제시작연도 |
2019 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO202000030364 |
과제고유번호 |
1395060237 |
사업명 |
농축산물수확후융복합실용화기술개발(R&D) |
DB 구축일자 |
2020-11-07
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키워드 |
아침식사.쌀중심.청소년.인체적용시험.건강기능개선.Breakfast.Rice-based meal.Adolescent.Clinical trials.Health function improvement.
|
초록
▼
아침식사 섭취(쌀 중심, 밀 중심, 결식)에 따른 당뇨 관련 요인의 경우, 쌀 중심 식이군만 모든 요인에서 유의적으로 감소함. 학습 능력 평가를 위한 검사 결과에서는 주의집중력, 이해력, 정서적 건강 정도 측정을 위한 뇌전도(electroencephalography, EEG) 검사 모두 쌀 중심식이군이 다른 두 군(밀 중심식이군, 아침결식군)에 비하여 유의적으로 증가되었다. 대사체 분석 결과에서도 가바, 도파민, 뇌신경 생장인자 등의 신경전달 물질 대사체 분석 결과, 쌀 중심 아침 식사가 아침 식사를 하지 않거나 밀 중심 아침 식사
아침식사 섭취(쌀 중심, 밀 중심, 결식)에 따른 당뇨 관련 요인의 경우, 쌀 중심 식이군만 모든 요인에서 유의적으로 감소함. 학습 능력 평가를 위한 검사 결과에서는 주의집중력, 이해력, 정서적 건강 정도 측정을 위한 뇌전도(electroencephalography, EEG) 검사 모두 쌀 중심식이군이 다른 두 군(밀 중심식이군, 아침결식군)에 비하여 유의적으로 증가되었다. 대사체 분석 결과에서도 가바, 도파민, 뇌신경 생장인자 등의 신경전달 물질 대사체 분석 결과, 쌀 중심 아침 식사가 아침 식사를 하지 않거나 밀 중심 아침 식사보다 그 수치가 의미있게 높아지는 경향을 보였다.
(출처 : 요약서 3p)
Abstract
▼
□ Purpose&Contents
The importance of breakfast and the physiological, cognitive and psychological effects of rice-based meals were investigated scientifically bycomparing the control group (adolescents who do not eat breakfast) and testgroup (rice-based meals or wheat-based meals).
○ Rice and
□ Purpose&Contents
The importance of breakfast and the physiological, cognitive and psychological effects of rice-based meals were investigated scientifically bycomparing the control group (adolescents who do not eat breakfast) and testgroup (rice-based meals or wheat-based meals).
○ Rice and wheat-based menu development
○ Recruitment and Screening of Research Subjects
○ Intake of rice-based and wheat-based menus for breakfast for 12 weeks
○ Evaluation of Clinical Effectiveness and Safety by Rice-based Diet in Adolescents
□ Results
○ The control group skipping breakfast significantly increased body weight and LDL-cholesterol levels post-hoc compared to the predecessors.
In the Rice-based Diet, the body fat mass, fasting insulin levels, insulinresistance(HOMA IR) were significantly decreased after the study.
In the wheat-based diet group, the weight, body fat mass, and blood triglyceride levels were significantly increased after the study..
⇒ Long-term rice-based breakfast intake will help healthy growth and blood glucose control in adolescents and prevent diabetes and dyslipidemia.
○ In the rice-based diet group, attention and concentration power and immediate memory increased significantly compared to before. In addition, relative alpha waves (RA) and attention / focus indicators (RST, RSMT), which are some of the stability / relaxation brain wave indicators, were significantly increased in only rice-based diet group compared to before. Relative theta wave (RT), which is an indicator of drowsiness among the brain wave indicators, was significantly decreased in the rice-based diet group compared to before.
⇒ Rice-based breakfast is thought to have a positive effect on academic achievement as it can enhance stability and attention / concentrationwhen studying.
○ In the rice-based breakfast group, the neurotransmitters GABA, dopamine, and BDNF, which are involved in stress and emotionalstability, were significantly increased in the post-rice meals than wheat-based meals and skiping breakfast. Dopamine was significantlycorrelated with alpha wave, and BDNF was significantly correlatedwith beta-wave, attention/focus EEG index.
⇒ In conclusion, rice-based breakfast intake has been shown to have a clinical effect by affecting metabolites related to metabolic disorderssuch as obesity and diabetes and neurotransmitter
□ Expected Contribution
○ Positive response to social problems such as lifestyle prevalence rate due to skipping breakfast
○ Presenting guidelines for eating habits related to health, academic achievement and emotion of adolescents
○ Development of technology to assess the relationship between academic achievement, emotion, obesity and metabolic syndrome according to adolescent health and breakfast behavior
○ Development of metabolic evaluation technology related to health (metabolic syndrome) and emotion according to meal pattern
○ Strengthen affinity for traditional Korean food
○ Contribute to the development of agricultural industry by promoting rice consumption
(출처 : SUMMARY 6p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 보고서 요약서 ... 3
- 국 문 요 약 문 ... 4
- Summary ... 6
- 목차 ... 8
- 제 1 장 연구 개발 과제의 개요 ... 9
- 제 2 장 연구 수행 내용 및 결과 ... 13
- (제1세부) 청소년 아침식사 행태와 학습 성취도 영향 평가 ... 13
- (제1협동) 쌀 중심 아침식사의 청소년 건강영향평가를 위한 인체적용시험 ... 39
- (제2협동) 쌀 중심 아침식사가 청소년의 대사체에 미치는 영향 연구 ... 71
- (제3협동) 소비자 기호성 기반 아침식사용 쌀 가공품 개발 ... 93
- 제 3 장 목표달성도 및 관련분야 기여도 ... 136
- 제 4 장 연구 결과의 활용 계획 ... 138
- 제 5 장 연구 개발 결과의 보안 등급 ... 138
- 제 6 장 국가과학기술지식정보서비스에 등록한 연구시설·장비 현황 ... 138
- 제 7 장 연구개발과제의 대표적 연구실적 ... 139
- 제 8 장 기타사항 ... 139
- 제 9 장 참고문헌 ... 143
- 끝페이지 ... 146
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