보고서 정보
주관연구기관 |
국립식량과학원 National Institute of Crop Science |
연구책임자 |
정지웅
|
참여연구자 |
안억근
,
강경호
,
김병주
,
박향미
,
성낙식
,
원용재
,
정국현
,
현웅조
,
송유천
,
권용호
,
박동수
,
이종희
,
이지윤
,
조수민
,
조준현
,
모영준
,
이동규
,
정종민
,
하수경
,
김진희
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2021-02 |
과제시작연도 |
2020 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO202100009645 |
과제고유번호 |
1395065780 |
사업명 |
작물시험연구(R&D) |
DB 구축일자 |
2021-09-18
|
키워드 |
벼.가공식품.쌀가루.건식제분.육종소재.Rice.Processed foods.Rice flour.dry-milling.Genetic resource.
|
초록
▼
1. 품종육성 : 5 (품종출원 2, 특허출원 3)
- ‘미시루’ : 중만생 연질미, 대립종, 기 개발 품종 ‘한가루’ 대비 건식제분적성 향상
- ‘신 길’ : 통일형 초다수성 연질미, 높은 아밀로스 함량(23.4%)으로 가공품 물성 다변화 활용가능
- ‘가루미1, 2’ : 조생종 분질미, 복합저항성, 만기 재배용(타작목과 돌려짓기), 고품질 쌀가루 생산에 국내사용 모든 형태의 제분기 활용 가능
- ‘아로마티’ : 조생종 분질흑미, 만기재배용, 고유의 향을 지녀 흑미차에 적합하고, 통곡제분시 천연색소로 활용가능
1. 품종육성 : 5 (품종출원 2, 특허출원 3)
- ‘미시루’ : 중만생 연질미, 대립종, 기 개발 품종 ‘한가루’ 대비 건식제분적성 향상
- ‘신 길’ : 통일형 초다수성 연질미, 높은 아밀로스 함량(23.4%)으로 가공품 물성 다변화 활용가능
- ‘가루미1, 2’ : 조생종 분질미, 복합저항성, 만기 재배용(타작목과 돌려짓기), 고품질 쌀가루 생산에 국내사용 모든 형태의 제분기 활용 가능
- ‘아로마티’ : 조생종 분질흑미, 만기재배용, 고유의 향을 지녀 흑미차에 적합하고, 통곡제분시 천연색소로 활용가능
2. 신규소재 : 3 (분질계통 및 거대배아미 2계통)
- ‘삼광’ 돌연변이 후대 5,012계통 평가를 통해 분질 배유를 지닌 Samkwang(SA)-flo3 및 큰눈을 지닌 Samkwang(SA)-ge1, ge2 계통 확보 후 유전분석
- 목표유전자위 SNP 분자표지 개발 후 특허출원
(출처 : 요약서 3p)
Abstract
▼
□ Purpose&Contents
○ Although the interest in processed rice products is increasing, the hard properties of non-glutinous rice, which require expensive wet-milling for powder production, are acting as an obstacle to industrialization.
○ In order to establish a basis for mass consumption by sta
□ Purpose&Contents
○ Although the interest in processed rice products is increasing, the hard properties of non-glutinous rice, which require expensive wet-milling for powder production, are acting as an obstacle to industrialization.
○ In order to establish a basis for mass consumption by stably producing and distributing rice flour, an intermediate material for the production of processed products, it is required to develop rice varieties exclusively for dry millingthat are easily pulverized under low pressure.
○ In addition, there is a need to establish new breeding materials by searching for various genetic resources in order to improve the efficiency of cultivating varieties exclusivelyfor dry milling.
□ Results
○ Cultivar development 5
- 'Mishiru' : Mid-late flowering rice with large grain size and soft endosperm. Improved dry milling suitability compared to previously developed 'Hangaru’.
- 'Shingil' : Mid flowering super yielding(745kg/10a) rice with high amylose content(23.4%).
- ‘Garumi 1 and 2’ : Early flowering multi-resistant cultivar adapt to crop rotation in South Korea, and also has the floury endosperm gene, flo7, suitable for high-quality riceflour production.
- ‘AromaT’ : Early flowering black rice with floury endosperm. Suitable for black rice tea with a unique aroma, and can be used as a natural pigments by using wholegrain milling.
○ New genetic materials 3
- Three unique endosperm mutant lines, ‘Samkwang(SA)-flo3’ with powdery endosperm, and ‘Samkwang(SA)-ge1’ and ‘Samkwang(SA)-ge2’ with giant embryo, were selected through the evaluation of 5,012 mutant stock derived from ‘Samkwang’
- Patent application after development of DNA markers designed based on the SNPs on the target gene
○ Selected elite lines 3
- ‘Jeonju 631’, ‘Suweon620’, and ‘Milyang 367’
□ Expected Contribution
○ Create new added value of rice by fostering exclusive varieties of rice flour with high marketability
- Promote the activation of the processing industry through the development of exclusive varieties of dry rice flour
- Promote BtoB (exploration of processing industry) and BtoC (consumption expansion) through mass production and distribution of high-quality rice flour
(출처 : SUMMARY 6p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 보고서 요약서 ... 4
- 국 문 요 약 문 ... 5
- Summary ... 6
- 목차 ... 7
- 제 1 장 연구 개발 과제의 개요 ... 8
- 제 1 절 연구 개발 목적 ... 8
- 제 2 절 연구 개발의 필요성 ... 8
- 제 3 절 연구 개발 범위 ... 9
- 제 2 장 연구 수행 내용 및 결과 ... 11
- 제 1 절 중부지역 적응 초다수성 쌀가루 전용품종 육성 (제1세부) ... 11
- 제 2 절 쌀가루 가공적성 다양화 초다수성 품종육성 (제2세부) ... 25
- 제 3 절 남부지역 적응 쌀가루 전용품종 육성 (제3세부) ... 36
- 제 4 절 쌀가루용 신규 육종소재 탐색 및 분자표지 개발 (제4세부) ... 90
- 제 3 장 목표달성도 및 관련분야 기여도 ... 101
- 제 1 절 목표대비 달성도 ... 101
- 제 2 절 정량적 성과(논문게재, 특허출원, 기타)를 기술 ... 101
- 제 4 장 연구 결과의 활용 계획 ... 102
- 제 5 장 연구 개발 결과의 보안 등급 ... 102
- 제 6 장 연구시설·장비종합정보시스템에 등록한 연구시설·장비 현황 ... 102
- 제 7 장 연구개발과제의 대표적 연구실적 ... 103
- 제 8 장 기타사항 ... 104
- 제 9 장 참고문헌 ... 107
- 끝페이지 ... 109
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.