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Kafe 바로가기주관연구기관 | 케이앤에이컨설팅 |
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연구책임자 | 최시내 |
참여연구자 | 홍지연 , 송현주 , 이지은 , 이재실 , 한지연 , 한상미 , 조솔이 , 정연비 , 최수진 , 유진 , 황지수 , 김예현 , 전예린 , 진혜린 , 정은빈 , 유나경 , 윤수민 , 신재욱 , 심지원 , 유준호 , 이동석 , 김영준 , 윤충인 , 서은빈 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2021-11 |
과제시작연도 | 2021 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO202200005118 |
과제고유번호 | 1475012520 |
사업명 | 식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2022-07-23 |
키워드 | 식품첨가물.천연기원물질 식품첨가물.분석법.food additive.natural original food additive.analytical method. |
□ 연구목표
○ 천연기원물질 식품첨가물의 안전성 평가 및 분석법 개발 등 과학적 평가기반 마련
□ 연구내용
○ 천연기원물질 식품첨가물의 안전성 평가 로드맵 마련
○ 천연기원물질 식품첨가물(201종)의 인체안전기준 등 조사 및 독성 자료 데이터베이스화
- 독성자료 등을 검토하여 일일섭취허용량(ADI) 또는 독성종말점 등 조사
- 급성, (아)만성독성 등 독성자료 및 인체영향 등 관련 제외국 자료수집 후 데이터베이스화
○ 독성자료가 미비한 품목에 대한 in vitro 세포 수준 독성시험 수행
□ 연구목표
○ 천연기원물질 식품첨가물의 안전성 평가 및 분석법 개발 등 과학적 평가기반 마련
□ 연구내용
○ 천연기원물질 식품첨가물의 안전성 평가 로드맵 마련
○ 천연기원물질 식품첨가물(201종)의 인체안전기준 등 조사 및 독성 자료 데이터베이스화
- 독성자료 등을 검토하여 일일섭취허용량(ADI) 또는 독성종말점 등 조사
- 급성, (아)만성독성 등 독성자료 및 인체영향 등 관련 제외국 자료수집 후 데이터베이스화
○ 독성자료가 미비한 품목에 대한 in vitro 세포 수준 독성시험 수행
- 사용실태조사에 근거하여 최대 사용량에 대한 in vitro 세포 수준 독성시험
○ 천연기원물질 식품첨가물(201종)의 사용실태 등 조사
- 사용 대상식품의 유형 및 사용량 등 현황 조사
- 제조 시 사용되는 기원물질, 추출용매 등 검토
- 사용기준 적정성 평가
○ 천연기원물질 식품첨가물 중 분석가능 품목 도출 및 분석법 개발 로드맵 마련
- 천연기원물질 식품첨가물의 분석가능여부 검토 및 우선 순위 도출 등 개발계획 수립
○ 천연기원물질 식품첨가물(201종) 중 분석가능 품목에 대한 식품 중 분석법 개발 및 실험실간 교차검증
- 증점제‧안정제 및 여과보조제 등 67품목의 주성분에 대한 표준품 조사
- 분석가능 품목에 대한 분석법 개발 및 실험실간 교차검증
* 검증결과를 포함한 체크리스트 및 시험법(안) 마련
□ 기대성과
○ 천연기원물질 식품첨가물의 안전관리에 기여
○ 천연기원물질 식품첨가물의 독성자료 데이터베이스를 마련하고, 국내외 인체안전기준 현황을 조사하여 안전성평가의 기반을 마련함
○ 천연기원물질 식품첨가물의 기준 규격 제 개정을 위한 기초자료로 활용함.
(출처 : 요약문 7p)
□ Purpose of Study
○ Establish a foundation for scientific evaluation such as safety evaluation and analysis of food additives with natural origin.
□ Methods and Results
○ Prepare a roadmap for safety evaluation of food additives with natural ingredients.
○ Investigation of human saf
□ Purpose of Study
○ Establish a foundation for scientific evaluation such as safety evaluation and analysis of food additives with natural origin.
□ Methods and Results
○ Prepare a roadmap for safety evaluation of food additives with natural ingredients.
○ Investigation of human safety standards of natural original food additive(201 types) and making a database of toxic data.
- Toxicity data, etc. are reviewed to investigate daily intake allowance (ADI) or toxicity endpoint.
- After collecting toxic data such as acute and (a)chronic toxicity and data from related excluded countries such as human effects, it becomes a database.
○ Invitro cell-level toxicity test is performed on items with insufficient toxic data.
- Based on the usage survey, in vitro cell level toxicity test for maximum usage.
○ Investigation of the use of food additives (201 kinds) of natural origin substances, etc.
- Survey on the type and usage of food to be used.
- Review the ingredients and extraction solvents used in manufacturing.
- Appropriateness evaluation of usage standards.
○ Deriving analytical items among food additives of natural origin and preparing a roadmap for developing analysis methods.
- Establishment of development plans such as reviewing whether food additives of natural origin can be analyzed and deriving priorities.
○ Development of analysis methods and cross-validation between laboratories for items that can be analyzed among food additives (201) of natural origin substances.
- Investigation of standard products on the main components of 67 items, such as thickeners, stabilizers, and filtration aids.
- Development of analysis methods and cross-validation between laboratories for items that can be analyzed.
* Prepare a checklist and test method (draft) including verification results.
□ Appilcation and expectations
○ Contributes to the safety management of food additives with natural origin.
○ Establish a database of toxic data of food additives of natural origin materials and lay the foundation for safety evaluation by investigating the current status of human safety standards at home and abroad.
○ It is used as basic data for revising the standard for food additives of natural origin.
(source: Summary 9p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
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