보고서 정보
주관연구기관 |
서울대학교 Seoul National University |
연구책임자 |
김초일
|
참여연구자 |
윤지현
,
권성옥
,
남영민
,
김정미
,
김지영
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2022-11 |
과제시작연도 |
2022 |
주관부처 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO202300004299 |
과제고유번호 |
1475012961 |
사업명 |
식품등안전관리 |
DB 구축일자 |
2023-08-02
|
키워드 |
코로나19.식생활 관리.생활패턴 변화.국가 전략.영양정책.COVID19.dietary life management.lifestyle change.national strategy.nutrition policy.
|
초록
▼
본 연구의 목적은 코로나19로 인해 변화된 식생활 정책 환경 및 우리 국민의 식생활 실태 등을 파악하여 환경변화를 반영한 국가 차원의 실효성 있는 식생활 안전관리 전략을 마련하고 향후 우리나라의 식생활 안전관리 정책이 체계적으로 계획되고 실행되도록 하는데 기여하고자 하는 것임.
이를 위해 첫 번째, WHO와 미국(Nutrition security) 등 국외 자료와 국내 정부기관의 식생활 안전관리 관련 정책 문헌을 수집·정리하여 코로나19 시대 식생활 정책에 대한 자료를 확보하였음. 두 번째, 뉴스/SNS 채널에 보도 또는 게시
본 연구의 목적은 코로나19로 인해 변화된 식생활 정책 환경 및 우리 국민의 식생활 실태 등을 파악하여 환경변화를 반영한 국가 차원의 실효성 있는 식생활 안전관리 전략을 마련하고 향후 우리나라의 식생활 안전관리 정책이 체계적으로 계획되고 실행되도록 하는데 기여하고자 하는 것임.
이를 위해 첫 번째, WHO와 미국(Nutrition security) 등 국외 자료와 국내 정부기관의 식생활 안전관리 관련 정책 문헌을 수집·정리하여 코로나19 시대 식생활 정책에 대한 자료를 확보하였음. 두 번째, 뉴스/SNS 채널에 보도 또는 게시된 텍스트형 빅데이터를 코로나19 발생 이전(20181.-2019.12.), 코로나19 유행 시기 (20201.-2021.12.), 코로나19 소강 상태(20221.-2022.7)로 구분해 ‘배달 음식’, ‘HMR’, ‘건강기능식품’, ‘온라인 식품 구매’의 키워드 기반으로 수집하고 텍스톰(Textom) 등을 이용해 분석한 결과, 배달음식 등의 섭취로 인한 만성질환 등의 건강 문제 우려, 면역력 강화 등 건강 관심 증가, 배달음식과 온라인 식품 구매로 인한 포장 쓰레기에 대한 우려 등이 나타났음. 세 번째, 코로나19로 인해 달라진 식생활 실태 및 인식 변화를 파악하기 위해 2차 자료(2018-2020년 국민건강영양조사와 2018-2021년 청소년건강행태조사)를 분석하고, 성, 연령, 지역을 고려한 표본 배분에 따라 전국의 19-64세 성인 2,196명을 대상으로 온라인 설문조사 실시 및 분석, 그리고 식생활 관련 제품/서비스 공급자 및 미취학아동/초등학생(보호자), 중•고등학생, 노인, 1인 가구, 다문화가정, 경제적 취약계층 등 소비자 총 104명을 대상으로 포커스 그룹 인터뷰 및 개인 면접 조사를 실시하였음. 그 결과들을 토대로 하여 5개의 식생활 안전관리 영역 별로 다음과 같은 중점관리 이슈/사항을 도출하였음: 급식 중단/파행으로 인한 건강 식생활 교란, 공공 급식 중단으로 취약계층의 식품(식생활) 불안정성 증가(노인, 돌봄 교실 등), 식품구매 방법의 변화 (오프라인 ⇒ 온라인)로 영양표시 활용에 제약 발생, 가정 내 식품소비 증가, 간편식, 포장/배달 음식 섭취 증가, 편의점 이용 증가(1 인), 거리 두기로 인한 식품의 온라인 구매 증가, 건강기능식품 섭취/병용 증가, 비대면 상황에서의 영양 교육/상담 도구/프로그램 부재로 교육 중단, 영양교육 경험률 감소, 어린이, 청소년과 남자 성인 비만 급증. 이러한 이슈에 근거하여, 생활터 별 식생활 건강권 보장, 정보 기반의 건강한 선택/소비 지원, 질환 별/건강 상태 별 차별화된 관리 지원, 개인 니즈 맞춤형/체험형 교육 실현, 데이터 기반 식생활 안전관리 정립 등 식생활 안전관리 국가전략(안)을 마련하고 그에 상응하는 추진과제를 ‘당면문제 해결’과 ‘미래 대비’의 2가지 목적으로 나누어 제안하였음.
(출처 : 요약문 14p)
Abstract
▼
This study was conducted to prepare a national strategy for the safety control of Korean's diet reflecting the changes in the relevant policy environment and the state of dietary practice, habits & perceptions due to COVID-19, and ultimately to contribute to the systematic planning and implementatio
This study was conducted to prepare a national strategy for the safety control of Korean's diet reflecting the changes in the relevant policy environment and the state of dietary practice, habits & perceptions due to COVID-19, and ultimately to contribute to the systematic planning and implementation of the future safety control policies on diet.
To this end, first, data on food & diet policy in the era of COVID-19 were obtained by collecting/reviewing the relevant information form WHO, the United States (Nutrition security) & UN agencies, and the policy documents of domestic government agencies. Second, text-type big data reported or posted on newspaper/SNS channels before (2018.1.-2019.12.), during (2020.1.-2021.12.) & after (2022.1.-2022.7) the COVID-19 pandemic were collected with key words of 'Delivered food', 'HMR', 'Health functional food' & 'Online food purchase' and analyzed using Textom & others. Concerns about health such as chronic diseases caused by eating delivered food, etc., increased health interest such as strengthening immunity, and concerns on packaging waste due to delivered food & online food purchase were raised. Third, the secondary data (2018-2020 KNHANES & 2018-2021 Youth Health Behavior Survey) were analyzed to identify changes in dietary practice, habits & perceptions due to COVID-19, and a online survey was conducted with nationwide sample of 2,196 adults considering gender, age & region. Also, a total of 104 diet-related product/service providers and consumers (preschoolers/elementary school children, adolescents, the elderly, single-person households, multi-cultural family and economically disadvantaged) were interviewed by group (FGI) or individually. Based on the results, the following key management issues/items were derived for each of the five dietary safety control areas: Disruption of healthy eating habits due to food service interruption/staggering, worsened food insecurity of the vulnerables due to the cessation of public meal service (elderly people, care classes, etc.), change in food purchasing methods (offline ⇒ online), increased food consumption at home, increase in consumption of convenience food & take-out/delivered food, increased convenience store use (single-person household), increase in online food purchase due to social distancing, increased consumption & multi-use of health functional foods, wobbled nutrition education due to lack of counseling tools/programs for non-face-to-face situation, decreased experience in nutrition education, and increased obesity among children, adolescents & adult males. Based on these issues, national strategy (draft) was prepared for the safety control of Korean's diet as follows: guaranteeing the right to healthy diet by life settings, supporting the information-based healthy choice/consumption of foods, promoting management customized for disease/health condition, customized/participatory nutrition education for individual needs, and reinforcement of data-based safety control. Also, the corresponding tasks were proposed in two stages, solving the immediate problem and preparing for the future.
(source : Summary 16p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 목차 ... 4
- 표목차 ... 5
- 그림목차 ... 8
- Ⅰ. 총괄연구개발과제 요약문 ... 14
- 국문 요약문 ... 14
- Summary ... 16
- Ⅱ. 총괄연구개발과제 연구결과 ... 18
- 제1장. 총괄연구개발과제의 목적 및 필요성 ... 18
- 제2장. 총괄연구개발과제의 내용 및 방법 ... 38
- 제3장. 총괄연구개발과제의 최종결과 및 고찰 ... 48
- 제4장. 총괄연구개발과제의 연구성과 ... 171
- 제5장. 총괄주요연구 변경사항 ... 174
- 제6장. 총괄참고문헌 ... 175
- 제7장. 총괄첨부서류 ... 177
- 끝페이지 ... 216
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.