보고서 정보
주관연구기관 |
식품의약품안전평가원 National Institute of Food and Drug Safety Evaluation |
연구책임자 |
김현경
|
참여연구자 |
서정혁
,
안태현
,
이현림
,
박찬종
,
김태희
,
이화정
,
이근영
,
신용운
,
이요아
,
강영운
,
이지안
,
한송이
,
김한솔
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2022-12 |
과제시작연도 |
2022 |
주관부처 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
과제관리전문기관 |
식품의약품안전평가원 National Institute of Food and Drug Safety Evaluation |
등록번호 |
TRKO202300004302 |
과제고유번호 |
1475012975 |
사업명 |
식품등안전관리 |
DB 구축일자 |
2023-08-02
|
키워드 |
식품.방사능.테크네튬(Tc-99).코발트(Co-60).모니터링.Food.Radioactivity.Technetium(Tc-99).Cobalt (Co-60).Monitoring.
|
초록
▼
본 연구는 식품 중 방사성 핵종 Tc-99 및 Co-60 에 대한 시험법을 확립하고 특정지역 (유럽)의 수입식품에 대한 오염실태를 조사하였다.
식품 내 Tc-99는 건조 및 분쇄, 균질화, 회화 등의 전처리 과정을 거친 후, 철 공침 및 음이온교환크로마토그래피법 등을 사용하여 추출하였다. 전처리 과정에서 발생하는 손실을 줄이기 위해 tracer 사용량, 회화 조건, 음이온교환수지 사용량 및 추출 용매량 등에 대해 최적화하였다. 또한, 액체섬광계수기의 분석조건 확립을 위하여 소광보정곡선 작성, 측정용기에 따른 배경방사능 비교,
본 연구는 식품 중 방사성 핵종 Tc-99 및 Co-60 에 대한 시험법을 확립하고 특정지역 (유럽)의 수입식품에 대한 오염실태를 조사하였다.
식품 내 Tc-99는 건조 및 분쇄, 균질화, 회화 등의 전처리 과정을 거친 후, 철 공침 및 음이온교환크로마토그래피법 등을 사용하여 추출하였다. 전처리 과정에서 발생하는 손실을 줄이기 위해 tracer 사용량, 회화 조건, 음이온교환수지 사용량 및 추출 용매량 등에 대해 최적화하였다. 또한, 액체섬광계수기의 분석조건 확립을 위하여 소광보정곡선 작성, 측정용기에 따른 배경방사능 비교, 분석 채널을 최적화하였다. 최적화한 시험법의 MDA는 CODEX guideline에서 제시한 기준치의 1/100 수준인 10 Bq/kg(영·유아식품 기준: 1,000 Bq/kg), 100 Bq/kg(기타식품 기준: 10,000 Bq/kg)을 충족하였고, 시험법의 유효성 검증을 위해 외부 분석기관과 교차검증을 실시하였으며, 선택성, 정확도, 정밀성, MDA 등을 확인 비교한 결과, 모두 허용범위를 만족하였다.
식품 내 Co-60 분석을 위하여 검체 전처리 및 기기분석 조건을 확립하였다. 고순도저마늄검출기의 계측조건을 최적화하기 위하여 검출기의 파라미터, 피크판정 조건, 피크면적 계산방법, MDA 계산법 등을 설정하여 최적화하였고, 이를 바탕으로 검출기의 에너지 및 채널교정을 수행하였으며, Co-60 분석을 위하여 배경방사능, 동시합산, 붕괴보정을 통하여 시험법을 최적화하였다. 최적화한 시험법의 MDA는 NUREG 4.16 계산식을 적용하였으며, 확립된 시험법의 MDA는 CODEX guideline에서 제시한 기준치의 1/100 수준인 10 Bq/kg을 충족하였다. 시험법의 유효성 검증을 위해 외부 분석기관과 교차검증을 실시하였고, 선택성, 정확도, 정밀성, 최소검출농도 등을 확인 비교한 결과 모두 허용범위를 만족하였다.
확립된 시험법을 이용하여 대형 원자력시설이 있는 특정지역(유럽)의 수입식품 (79품목, 124건)에 대하여 Tc-99 및 Co-60의 오염실태를 조사하였는데 모두 불검출로 '위해성 우려 매우 낮음'으로 나타났다. 다만, 헤이즐넛(1건) 및 링곤베리(1건)에서 Cs-137이 5.29 Bq/kg, 4.03 Bq/kg으로 미량 검출되었다.
본 연구를 통하여 유럽산 수입식품의 방사능 안전성을 확인하였고, 식품 중 방사능 안전관리 확대를 위한 시험법 및 기초자료를 마련하였다.
(출처 : 요약문 4p)
Abstract
▼
This research was conducted to establish an analytical method for Tc-99 and Co-60 contamination in foods, monitoring of Tc-99 and Co-60 Contamination of foods produced in Europe.
Tc-99 in food was extracted through pre-treatment such as drying, grinding, homogenization, ashing, iron hydroxide pre
This research was conducted to establish an analytical method for Tc-99 and Co-60 contamination in foods, monitoring of Tc-99 and Co-60 Contamination of foods produced in Europe.
Tc-99 in food was extracted through pre-treatment such as drying, grinding, homogenization, ashing, iron hydroxide precipitation, and anion exchange chromatography. In order to reduce the loss of Tc-99, analysis conditions such as ashing condition, the amount of tracer usage, anion exchange resin usage and extraction volume of solvent were optimized. And also, the Tc-99 was measured using the Liquid Scintillation Counter (LSC), and the measurement conditions for LSC were optimized by a quenching correction curve, comparing background counts with comparing kind of vials and determining analysis channels. The MDA using the established method was satisfied at the level of 10 Bq/kg and 100 Bq/kg, which is 1/100 level of the Codex guideline for infant foods and others. To verify the validation of the analytical method, cross-validation with 2 other analytical institutions was conducted. The analytical method was confirmed though the comparing selectivity, accuracy, precision, MDA, linearity and working range. The results were satisfied with the allowable ranges.
And also, sample pre-treatment and instrumentation conditions were established for Co-60 analysis in food. There were optimized the measurement conditions such as the HPGe detector, the parameters of the detector, peak determination conditions, peak area calculation method, and MDA calculation method were set up and optimized. The measuring conditions were established based on the conditions of energy and channel calibration of the detector. The background counts, true coincidence summing correction and decay correction were established for Co-60 analysis. The MDA of the optimized analytical method was calculated using the NUREG 4.16 formula, and the level of MDA was satisfied at the level of 10 Bq/kg, which is 1/100 level of the Codex guideline for food. The validation of the analytical method by cross-checking in the 2 other analytical institutions was conducted. The analytical method was confirmed though the comparing selectivity, accuracy, precision, MDA, linearity and working range. The results were satisfied with the allowable ranges.
In Europe such as the UK and France, radioactive contaminats including Tc-99 and Co-60 in foods, which were mainly caused by nuclear facilities and nuclear material exposure accidents, are annually investigated. In this study, therefore, we investigated the Tc-99 and Co-60 contamination of foods such as agricultural products, livestock, marine products and processed foods produced in Europe.
Tc-99 was analyzed using a Liquid Scintillation Counter and Co-60 was analyzed using a Gamma spectrometer for imported foods(79 item, 124 ea) which produced and processed in Europe. As a result, Tc-99 and Co-60 in foods were not detected, but 1 Hazelnut and 1 Lingonberry were detected 5.29 Bq/kg and 4.03 Bq/kg for Cs-137.
Through this study, the analysis method for Tc-99 and Co-60 in foods was established, and it would be used as the methods to monitor the radioactive contamination and the radioactive safety management of imported European foods.
(source : Summary 5p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 국문 요약문 ... 4
- Summary ... 5
- 목차 ... 7
- 연구개발과제 연구결과 ... 8
- 제1장 연구개발과제의 개요 ... 8
- 제2장 연구개발과제의 국내·외 연구개발 현황 ... 31
- 제3장 연구개발과제의 연구수행 내용 및 결과 ... 34
- 제4장 연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론 ... 120
- 제5장 연구개발과제의 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 125
- 제6장 연구개발과제의 연구개발 결과 활용계획 ... 127
- 제7장 참고문헌 ... 130
- 제8장 첨부서류 ... 133
- 끝페이지 ... 163
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.