본 연구는 전북대학교 유가공학실과 프랑스 Nancy 대학교 식품 생화학 실험실에서 이루어졌다. 오늘날 치료제나 의학, 화장품산업의 널리 이용되고 또한 이 마유는 모유와 그 성분이 비슷하여 현재 많이 이용되어 지고 있는 마유의 생화학적 성질을 연구한 기초연구이다. 이러한 마유에 대한 이용성과 그들의 보존 안정성, 발효유의 가능성등의 목적으로 본 연구는 행해졌다. 본 연구에 사용된 방법은 무기질의 함량, 질소분획, 응고시간의 측정, In vitro 소화율, 유리 아미노산분석, 발효중의 변화와 유단백효소인 plasmin을 측정하여 그 가치를 평가하였다. 그들의 결과는 다음과 같다. 1. 주요 무기질의 함량은 100g 당 Na-18.3mg, Mg-0.4mg, P-33.3mg, K-80.9mg, Ca-80.9mg으로 원유에 비해 더 적게 함유된 것을 볼 수 있었다. 2. 질소 분획에 있어서 마유의 경우 NPN/Nt의 함량이 9.8%로 원유의 7%보다 높게 나타났으며 NCN %의 경우도 45.6%로 나타났는데 이는 마유에 casein 함량이 ...
본 연구는 전북대학교 유가공학실과 프랑스 Nancy 대학교 식품 생화학 실험실에서 이루어졌다. 오늘날 치료제나 의학, 화장품산업의 널리 이용되고 또한 이 마유는 모유와 그 성분이 비슷하여 현재 많이 이용되어 지고 있는 마유의 생화학적 성질을 연구한 기초연구이다. 이러한 마유에 대한 이용성과 그들의 보존 안정성, 발효유의 가능성등의 목적으로 본 연구는 행해졌다. 본 연구에 사용된 방법은 무기질의 함량, 질소분획, 응고시간의 측정, In vitro 소화율, 유리 아미노산분석, 발효중의 변화와 유단백효소인 plasmin을 측정하여 그 가치를 평가하였다. 그들의 결과는 다음과 같다. 1. 주요 무기질의 함량은 100g 당 Na-18.3mg, Mg-0.4mg, P-33.3mg, K-80.9mg, Ca-80.9mg으로 원유에 비해 더 적게 함유된 것을 볼 수 있었다. 2. 질소 분획에 있어서 마유의 경우 NPN/Nt의 함량이 9.8%로 원유의 7%보다 높게 나타났으며 NCN %의 경우도 45.6%로 나타났는데 이는 마유에 casein 함량이 유청과 비슷하게 함유되어 있음을 의미한 다고 볼 수 있다. 3. 마유의 rennet 응고성은 우유와는 달리 일어나지 않았다. 그렇지만 여기에 rennet와 Ca 이온 존재 하에 소의 κ-casein을 첨가하면 응고가 형성된 것을 알 수 있었다. 이러한 현상을 전자현미경적으로 관찰해 보았을 때 응고형성을 관찰 할 수 있었다. 마유 casein의 전기 영동적 관찰은 마유에는 κ-casein이 존재하지 않는 것이 관찰 되었다. 4. 단백질 가수분해 효소로 NPN의 유리시켜 그 양으로 소화율을 평가하는 in vitro 소화율을 보면 3 hrs과 24 hrs에서 각각 26%와 94.9%로 나타남을 알 수 있었다. 또한 소화중 유리된 아미노산 총양에 대해 필수아미노산(Leu, Lys, Met, Val, Phe) 유리된 양을 보면 마유의 경우 0.264(0.486g), 9.848g(13.182g)이었으며 원유의 경우는 0.248g(0.505g), 2.839g (5.132g)으로 3 hrs과 24 hrs에서 나타났다. 이것으로 마유의 소화율을 우유보다 좋으며 필수아미노산 유리도 많이 되어지는 것을 볼 수 있다. 5. 마유의 발효과정중 산생성량과 유산균의 수가 산생성량에 따라 lactic이 균일하게 변화하였으며 발효중 유리된 총 아미노산 양을 oleic acid로 표현한 것으로 그 양은 원유와 마유에 있어 각각 2412% 와 0.2183%로 나타났다. 6. raw 원유와 마유의 true plasmin 함량은 각각 1.9와 1.6 nmol/l로 나타났다. 또한 urokinase에 의한 true plasminogen의 활성은 8.1과 1.7로 나타났다. 이는 마유에서 urokinase에 의한 활성은 전재하지 않음을 의미한다. 7. 분획화된 마유의 plasmin 활성에서 우리는 다른 어떠한 분획화된 시료보다 동결된 마유에 있어서 가장 많은 활성을 나타냈음을 알 수 있었다. 그들의 활성은 2.63에서 3.49nmol/l였다. 이러한 결과는 해동 될 때 단백분해효소의 활성이 증가되기 때문으로 사료된다. 또한 그 중에서도 산침전에 의한 분획에서 다른 ultracentrifugation 분획보다 3에서 10배 높음을 알 수 있었다. 또한 urokinase에 의한 활성은 모든 분획에서 활성이 검출되지 않았으며 인간 PA 첨가에 의한 PA 활성 정량은 동결된 마유 분획에서 가장 높게 나타났다. 결론적으로 마유는 모유와 비슷한 특성을 가지고 있다. 앞으로 저알레르기 음료, 치료제등 의학분야와 발효유의 가능성과 음용유로 동결 시키지 않고 보존할 수 있는 가능성을 제시한다고 할 수 있다고 본다.
본 연구는 전북대학교 유가공학실과 프랑스 Nancy 대학교 식품 생화학 실험실에서 이루어졌다. 오늘날 치료제나 의학, 화장품산업의 널리 이용되고 또한 이 마유는 모유와 그 성분이 비슷하여 현재 많이 이용되어 지고 있는 마유의 생화학적 성질을 연구한 기초연구이다. 이러한 마유에 대한 이용성과 그들의 보존 안정성, 발효유의 가능성등의 목적으로 본 연구는 행해졌다. 본 연구에 사용된 방법은 무기질의 함량, 질소분획, 응고시간의 측정, In vitro 소화율, 유리 아미노산분석, 발효중의 변화와 유단백효소인 plasmin을 측정하여 그 가치를 평가하였다. 그들의 결과는 다음과 같다. 1. 주요 무기질의 함량은 100g 당 Na-18.3mg, Mg-0.4mg, P-33.3mg, K-80.9mg, Ca-80.9mg으로 원유에 비해 더 적게 함유된 것을 볼 수 있었다. 2. 질소 분획에 있어서 마유의 경우 NPN/Nt의 함량이 9.8%로 원유의 7%보다 높게 나타났으며 NCN %의 경우도 45.6%로 나타났는데 이는 마유에 casein 함량이 유청과 비슷하게 함유되어 있음을 의미한 다고 볼 수 있다. 3. 마유의 rennet 응고성은 우유와는 달리 일어나지 않았다. 그렇지만 여기에 rennet와 Ca 이온 존재 하에 소의 κ-casein을 첨가하면 응고가 형성된 것을 알 수 있었다. 이러한 현상을 전자현미경적으로 관찰해 보았을 때 응고형성을 관찰 할 수 있었다. 마유 casein의 전기 영동적 관찰은 마유에는 κ-casein이 존재하지 않는 것이 관찰 되었다. 4. 단백질 가수분해 효소로 NPN의 유리시켜 그 양으로 소화율을 평가하는 in vitro 소화율을 보면 3 hrs과 24 hrs에서 각각 26%와 94.9%로 나타남을 알 수 있었다. 또한 소화중 유리된 아미노산 총양에 대해 필수아미노산(Leu, Lys, Met, Val, Phe) 유리된 양을 보면 마유의 경우 0.264(0.486g), 9.848g(13.182g)이었으며 원유의 경우는 0.248g(0.505g), 2.839g (5.132g)으로 3 hrs과 24 hrs에서 나타났다. 이것으로 마유의 소화율을 우유보다 좋으며 필수아미노산 유리도 많이 되어지는 것을 볼 수 있다. 5. 마유의 발효과정중 산생성량과 유산균의 수가 산생성량에 따라 lactic이 균일하게 변화하였으며 발효중 유리된 총 아미노산 양을 oleic acid로 표현한 것으로 그 양은 원유와 마유에 있어 각각 2412% 와 0.2183%로 나타났다. 6. raw 원유와 마유의 true plasmin 함량은 각각 1.9와 1.6 nmol/l로 나타났다. 또한 urokinase에 의한 true plasminogen의 활성은 8.1과 1.7로 나타났다. 이는 마유에서 urokinase에 의한 활성은 전재하지 않음을 의미한다. 7. 분획화된 마유의 plasmin 활성에서 우리는 다른 어떠한 분획화된 시료보다 동결된 마유에 있어서 가장 많은 활성을 나타냈음을 알 수 있었다. 그들의 활성은 2.63에서 3.49nmol/l였다. 이러한 결과는 해동 될 때 단백분해효소의 활성이 증가되기 때문으로 사료된다. 또한 그 중에서도 산침전에 의한 분획에서 다른 ultracentrifugation 분획보다 3에서 10배 높음을 알 수 있었다. 또한 urokinase에 의한 활성은 모든 분획에서 활성이 검출되지 않았으며 인간 PA 첨가에 의한 PA 활성 정량은 동결된 마유 분획에서 가장 높게 나타났다. 결론적으로 마유는 모유와 비슷한 특성을 가지고 있다. 앞으로 저알레르기 음료, 치료제등 의학분야와 발효유의 가능성과 음용유로 동결 시키지 않고 보존할 수 있는 가능성을 제시한다고 할 수 있다고 본다.
This present study was conducted as a collaboration having been initiated at the laboratory of Milk Processing at Chonbuk National University and completed at the laboratoire des BioSciences de l'Aliment-LBSA, Faculte´des Science, Universite´ Henri Poincare´of Nancy I according to common negotiation...
This present study was conducted as a collaboration having been initiated at the laboratory of Milk Processing at Chonbuk National University and completed at the laboratoire des BioSciences de l'Aliment-LBSA, Faculte´des Science, Universite´ Henri Poincare´of Nancy I according to common negotiation. This study aimed to analyse the study for biochemical properties of equine milk for industrial production in Korea because now consumption of equine milk is increasing in Europe. Obtained results indicated as follows ; 1. For mineral contents, equine milk was lower than bovine milk. In Na, Mg, P, Ca and K contents, the major minerals were indicated as 18.3mg, 0.4mg, 33.3mg, 80.9mg and 134.9mg by 100g respectively. 2. In distribution of nitrogen, the ratio of NPN to Nt was indicated as 9.8 % while that of bovine milk was 7%. And In NCN, its percentage was indicated as 45.6% which equine casein was far below that of bovine. 3. For the rennet coagulation, equine milk showed a strong distinction from bovine milk. Equine milk was not coagulated by rennet after addition of Ca++. But when bovine x-casein in presence of rennet and Ca^++ was added to equine milk, coagulation was occurred. The same phenomenon was also observed by use of SEM. Verification of κ-casein by SDS-PAGE did not occurred in equine milk. 4. In equine milk liberation of NPN in vitro by enzymatic enzyme was represented at 26% and 94.9% during 3 hrs and 24 hrs respectively while those of bovine milk were indicated at 19.6% and 88% respectively. Liberated amounts of free essential amino acid to the total free amino acid(0.505g) was 0.248g in the case of bovine milk and 0.264g(0.486g) during 3 hrs. then digestion during 24 hrs was 2.839g(5.132g) and 9.848g(13.182g). Liberation of essential amino acids by enzymatic digestion is higher than bovine milk. 5. During fermentation, production of lactic acid and lactic bacteria was increased according to fermentation times. The total free fatty acid as an expressed oleic acid was 0.2412 and 0.2183% in bovine and equine milk, respectively. For the pattern of free fatty acid, the amounts of total free amino acid was 0.2718 in case of bovine milk and 0.2228 for equine milk. There was high Asp, Ser, Glu, Gly and Arg in equine milk. 6. True plasmin activity in bovine and equine milk was 1.9 nmol/L and 1.6 nmol, respectively. True plasminigen activity by urokinase, which activated plaminogen, was found to be 8.1 nmol and 1.7nmol respectively in bovine and equine milk. but in equine milk, plasminogen activity by urokinase was not detected. 7. When looking at plasmin activity for fractionated equine milk, we now know that freezing equine milk was the highest of the fractions. Its plasmin activity was about 2.63 nmol to 3.49 nmol due to an increase in enzyme activity during melting. Among the fractions, fraction pH 4.2 by acidification was at 3 to 10 times higher than fraction of ultracentrifugation. Plasminogen activty after adding urokinase was not detected in all fraction. Activity of plasminogen activator as "a" factor was represented at 3 to 10 the highest active in the others fraction.
This present study was conducted as a collaboration having been initiated at the laboratory of Milk Processing at Chonbuk National University and completed at the laboratoire des BioSciences de l'Aliment-LBSA, Faculte´des Science, Universite´ Henri Poincare´of Nancy I according to common negotiation. This study aimed to analyse the study for biochemical properties of equine milk for industrial production in Korea because now consumption of equine milk is increasing in Europe. Obtained results indicated as follows ; 1. For mineral contents, equine milk was lower than bovine milk. In Na, Mg, P, Ca and K contents, the major minerals were indicated as 18.3mg, 0.4mg, 33.3mg, 80.9mg and 134.9mg by 100g respectively. 2. In distribution of nitrogen, the ratio of NPN to Nt was indicated as 9.8 % while that of bovine milk was 7%. And In NCN, its percentage was indicated as 45.6% which equine casein was far below that of bovine. 3. For the rennet coagulation, equine milk showed a strong distinction from bovine milk. Equine milk was not coagulated by rennet after addition of Ca++. But when bovine x-casein in presence of rennet and Ca^++ was added to equine milk, coagulation was occurred. The same phenomenon was also observed by use of SEM. Verification of κ-casein by SDS-PAGE did not occurred in equine milk. 4. In equine milk liberation of NPN in vitro by enzymatic enzyme was represented at 26% and 94.9% during 3 hrs and 24 hrs respectively while those of bovine milk were indicated at 19.6% and 88% respectively. Liberated amounts of free essential amino acid to the total free amino acid(0.505g) was 0.248g in the case of bovine milk and 0.264g(0.486g) during 3 hrs. then digestion during 24 hrs was 2.839g(5.132g) and 9.848g(13.182g). Liberation of essential amino acids by enzymatic digestion is higher than bovine milk. 5. During fermentation, production of lactic acid and lactic bacteria was increased according to fermentation times. The total free fatty acid as an expressed oleic acid was 0.2412 and 0.2183% in bovine and equine milk, respectively. For the pattern of free fatty acid, the amounts of total free amino acid was 0.2718 in case of bovine milk and 0.2228 for equine milk. There was high Asp, Ser, Glu, Gly and Arg in equine milk. 6. True plasmin activity in bovine and equine milk was 1.9 nmol/L and 1.6 nmol, respectively. True plasminigen activity by urokinase, which activated plaminogen, was found to be 8.1 nmol and 1.7nmol respectively in bovine and equine milk. but in equine milk, plasminogen activity by urokinase was not detected. 7. When looking at plasmin activity for fractionated equine milk, we now know that freezing equine milk was the highest of the fractions. Its plasmin activity was about 2.63 nmol to 3.49 nmol due to an increase in enzyme activity during melting. Among the fractions, fraction pH 4.2 by acidification was at 3 to 10 times higher than fraction of ultracentrifugation. Plasminogen activty after adding urokinase was not detected in all fraction. Activity of plasminogen activator as "a" factor was represented at 3 to 10 the highest active in the others fraction.
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