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Kafe 바로가기주관연구기관 | 충남대학교 Chungnam National University |
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2013-08 |
과제시작연도 | 2012 |
주관부처 | 농림축산식품부 Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs(MAFRA) |
등록번호 | TRKO201400000092 |
과제고유번호 | 1545003880 |
사업명 | 수출전략기술개발사업 |
DB 구축일자 | 2014-05-07 |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201400000092 |
○ 연구결과
■ 수삼을 비롯한 인삼잎등의 각각의 15종 미생물 발효를 통하여 발효 홍삼은 성분 변화를 알아본 결과 발효 홍삼의 진세노사이드는 적지않은 변화를 보여 주었으며,수삼에 의한 419 발효에서는 ginsenosideRb1을 0.4%로 이하로 존재하는 ginsenoside Rd로 변환시킴으로써 Rd의 대량 생산에 영향을 줄수 있는 발효 생산 미생물임을 찾음.또한 수삼의 미생물 발효를 통해 얻은 좋은 결과로 써 수삼에는 거의 존재하지 않고 홍삼에 소량 존재하는 약리 효능을 지닌 진세노사이드 생산에 고효율을 얻을수 있음. ;
○ 연구결과
■ 수삼을 비롯한 인삼잎등의 각각의 15종 미생물 발효를 통하여 발효 홍삼은 성분 변화를 알아본 결과 발효 홍삼의 진세노사이드는 적지않은 변화를 보여 주었으며,수삼에 의한 419 발효에서는 ginsenosideRb1을 0.4%로 이하로 존재하는 ginsenoside Rd로 변환시킴으로써 Rd의 대량 생산에 영향을 줄수 있는 발효 생산 미생물임을 찾음.또한 수삼의 미생물 발효를 통해 얻은 좋은 결과로 써 수삼에는 거의 존재하지 않고 홍삼에 소량 존재하는 약리 효능을 지닌 진세노사이드 생산에 고효율을 얻을수 있음. ; (S)-ginsenoside Rg3, (R)-Rg3, Rg5 ==> 대량 분리함.
■ 최적의 발효 조건(발효온도, pH 등)을 확립하였으며 Ginsenoside 성분을 전환하는 신균주의 분리는 2균주로 Paenibacillus. sp. MBT213와 Lactobacillus buchineri-103L으로 동정되었으며, 분리된 2균주 모두 Single saponin Rb1을 Rd로 전환하는 능력이 우수한 것으로 확인되었음..
■ 면역활성에 좋은 초유성분 등과 함께 발효홍삼 성분이 함유된 정제를 적합한 향과 함량을 선택하여 제조할 수 있었으며 발효홍삼을 함유하는 음료 제조시 적합한 향과 생약 추출물을 선택하여 적당한 음료를 제조할 수 있었음.
■ 발효홍삼 성분이 함유된 NLC를 제조하여 향후 피부적용제제를 개발할 수 있는 기초 자료를 얻을 수 있었음.
The purpose of this study is to manufactured fermented red ginseng products by the isolated new strains from kimchi and mare's milk. We finally isolated 15 kinds of new strains; Enterococcus faecalis(CRNB-A3), Enterococcus faecium(B9), Enterococcus durans(S16), Enterococcus faecium(SA5), Enterococcu
The purpose of this study is to manufactured fermented red ginseng products by the isolated new strains from kimchi and mare's milk. We finally isolated 15 kinds of new strains; Enterococcus faecalis(CRNB-A3), Enterococcus faecium(B9), Enterococcus durans(S16), Enterococcus faecium(SA5), Enterococcus faecium(SA4), Enterococcus
faecalis(S18), Lactobacillus paraplantarum(17), Lactobacillus plantarum(CRNB-22), Lactobacillus plantarum(30), Lactobacillus buchineri(103), Leuconostos cerium(38), Leuconostos mesenteroides(46), Paenibacillus sp.(419), Paenibacillus sp.(95, MBT213), and Bacillus coagulans(123).
Among the isolated new strains, Enterococcus durans(S16), and Enterococcus faecium(SA3) strains produced a relatively large mount of compound K and Enterococcus faecalis(A3) strain produced a relatively large mount of ginsenoside Rg3 and Rg5 during fermentation of ginseng, respectively. Also, Paenibacillus sp.(419) strain converted ginsenoside Rb1 to ginsenoside Rd. From the 10kg of fermented ginseng by Paenibacillus sp.(419), we obtained 10g of ginsenoside Rd. The optimum conditions for fermentation were pH 7, 35℃ and 14 days. Rg3 and Rd were selected as standard ginsenoside for manufacturing fermented ginseng products and analysis method was been established.
It was found that the extract of fermented ginseng exhibited strong anti-oxidative effects on scavenging of DPPH radical, nitrite, superoxide anion and hydrogen peroxide.
The radical scavenging of DPPH rADICAL, nitrite, superoxide anion and hydrogen peroxide.
The radical scavenging of DPPH radical, nitrite, superoxide anion and hydogen peroxide.
The radical scavenging activity was in the order of S16, S18, SA4 and SA5.
In regard to in vitro and in vivo anti-atopic experiments in THE-1 cells, the extracts of fermented ginseng strongly suppressed the secretion of MCP-1, IL-6 and IL-8 induced by the house dust mite. Also, the extracts of fermented ginseng strongly suppressed the secretion of IL-13 and MIP-1α in MC/9 mast cells stimulated by DNP.
In summary, an efficient method for the fermented ginseng by the new strains from kimchi and mare's milk without tumor-promoting agent such as benzopyrene was developed and the extracts of fermented ginseng were found to show anti-oxidative and anti-atopic activities. Therefore, we already transferred these technologies to company for the production of various dietary supplement products that may be used for the treatment of aging and atopic disease.
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