본 연구는 20대 남자 대학생 12명(22.51±2.18세)을 대상으로 체중 1㎏당 1g의 단백질 보충제를 일일 2회(점심식사 후, 운동 후 1시간)섭취하여 12주간, 주 3일, 매일 60분간의 웨이트 트레이닝을 통하여 단백질 보충제 섭취 그룹과 비섭취 그룹의 근력 및 근위에 어떠한 영향을 미치는가를 구명하기 위해 본 연구를 실시하였다. 트레이닝 항목으로는 벤치 프레스(Bench-press), 레그 익스텐션(Leg- extension), 레그 컬(Leg-curl), 스쿼트(Squat), 암 컬(Arm-curl), 랫 풀 다운(Lat-pull-down), 쇼울드 프레스(Should-press), 싯 업(Sit-up) 등을 3세트 실시하였다. 측정항목으로 피하지방후는 상완배부, 견갑골하연부를 측정하였고, 근력의 측정은 악력, ...
본 연구는 20대 남자 대학생 12명(22.51±2.18세)을 대상으로 체중 1㎏당 1g의 단백질 보충제를 일일 2회(점심식사 후, 운동 후 1시간)섭취하여 12주간, 주 3일, 매일 60분간의 웨이트 트레이닝을 통하여 단백질 보충제 섭취 그룹과 비섭취 그룹의 근력 및 근위에 어떠한 영향을 미치는가를 구명하기 위해 본 연구를 실시하였다. 트레이닝 항목으로는 벤치 프레스(Bench-press), 레그 익스텐션(Leg- extension), 레그 컬(Leg-curl), 스쿼트(Squat), 암 컬(Arm-curl), 랫 풀 다운(Lat-pull-down), 쇼울드 프레스(Should-press), 싯 업(Sit-up) 등을 3세트 실시하였다. 측정항목으로 피하지방후는 상완배부, 견갑골하연부를 측정하였고, 근력의 측정은 악력, 배근력, 복근력, 상완근력, 각근력을 각각 측정하였으며, 근위의 측정은 흉위, 최대상완위, 상완위, 전완위, 대퇴위, 하퇴위를 각각 측정하였다. 본 연구의 결과 신체조성 중 체중은 단백질 보충제 섭취 그룹과 비섭취 그룹 모두 증가가 나타났으며, 체지방은 감소를 보였다. 또한, 제지방체중은 증가를 보였는데 단백질 보충제 섭취 그룹에서 보다 더 증가하였으며, 근력이나 근위에 있어서도 단백질 보충제 섭취 그룹에서 보다 더 증가를 보였다. 위와 같은 결과를 볼 때 웨이트 트레이닝을 통하여 단백질 보충제 섭취 그룹은 체중의 증가와 함께 체지방(fat mass)을 감소시킴으로서 상대적으로 제지방체중을 증가시키는데 효과적이었음을 알 수 있다. 한편, 근력의 변화에서 알 수 있듯이 단백질 보충제의 섭취는 트레이닝에 따라 주로 사용하는 근육 부위의 근력을 향상시키는데 매우 효과적이라고 할 수 있으며, 근위는 단순히 단백질 보충제의 섭취만으로 증가하기 보다는 적절한 운동 프로그램을 병행할 경우 증가됨을 알 수 있다. 본 연구는 12주간의 단백질 보충제 섭취에 따른 신체조성, 근력, 근위에 미치는 영향에만 초점을 맞추었으나, 추후의 연구에서는 질소배출량, 단백질이용도 등의 건강과 관련된 임상학적인 연구가 이루어져야 한다고 사료된다.
본 연구는 20대 남자 대학생 12명(22.51±2.18세)을 대상으로 체중 1㎏당 1g의 단백질 보충제를 일일 2회(점심식사 후, 운동 후 1시간)섭취하여 12주간, 주 3일, 매일 60분간의 웨이트 트레이닝을 통하여 단백질 보충제 섭취 그룹과 비섭취 그룹의 근력 및 근위에 어떠한 영향을 미치는가를 구명하기 위해 본 연구를 실시하였다. 트레이닝 항목으로는 벤치 프레스(Bench-press), 레그 익스텐션(Leg- extension), 레그 컬(Leg-curl), 스쿼트(Squat), 암 컬(Arm-curl), 랫 풀 다운(Lat-pull-down), 쇼울드 프레스(Should-press), 싯 업(Sit-up) 등을 3세트 실시하였다. 측정항목으로 피하지방후는 상완배부, 견갑골하연부를 측정하였고, 근력의 측정은 악력, 배근력, 복근력, 상완근력, 각근력을 각각 측정하였으며, 근위의 측정은 흉위, 최대상완위, 상완위, 전완위, 대퇴위, 하퇴위를 각각 측정하였다. 본 연구의 결과 신체조성 중 체중은 단백질 보충제 섭취 그룹과 비섭취 그룹 모두 증가가 나타났으며, 체지방은 감소를 보였다. 또한, 제지방체중은 증가를 보였는데 단백질 보충제 섭취 그룹에서 보다 더 증가하였으며, 근력이나 근위에 있어서도 단백질 보충제 섭취 그룹에서 보다 더 증가를 보였다. 위와 같은 결과를 볼 때 웨이트 트레이닝을 통하여 단백질 보충제 섭취 그룹은 체중의 증가와 함께 체지방(fat mass)을 감소시킴으로서 상대적으로 제지방체중을 증가시키는데 효과적이었음을 알 수 있다. 한편, 근력의 변화에서 알 수 있듯이 단백질 보충제의 섭취는 트레이닝에 따라 주로 사용하는 근육 부위의 근력을 향상시키는데 매우 효과적이라고 할 수 있으며, 근위는 단순히 단백질 보충제의 섭취만으로 증가하기 보다는 적절한 운동 프로그램을 병행할 경우 증가됨을 알 수 있다. 본 연구는 12주간의 단백질 보충제 섭취에 따른 신체조성, 근력, 근위에 미치는 영향에만 초점을 맞추었으나, 추후의 연구에서는 질소배출량, 단백질이용도 등의 건강과 관련된 임상학적인 연구가 이루어져야 한다고 사료된다.
This study, which made 12 male college students in the twenties as subject to some of whom protein supplements were taken 2 times a day (after lunch and 1hour after exercise) 3 days a week for 12 weeks accompany 60 minutes weight training a days was performed to find out what effects the experiment ...
This study, which made 12 male college students in the twenties as subject to some of whom protein supplements were taken 2 times a day (after lunch and 1hour after exercise) 3 days a week for 12 weeks accompany 60 minutes weight training a days was performed to find out what effects the experiment have on strength and muscular region of both the group who took protein supplements and the group who didn't. As training items, Bench-press, Leg-extension, Leg-curl, Squat, Arm-curl, Lat pull down, Should-press, and Sit-up were employed to be performed. As measurement items, firstly, subcutaneour fat covered the measurement of tryceps region and subscapular region. Secondly, the measurement of strength was carried out on grip strength , back strength, abdominal strength, brachial strength, and deltoideus strength. Finally, the measurement of muscular position was carried out on the girth of chest, the maximal upper arm grith, the upper arm grith, the fore arm flap, the femoral and the lower leg. The results of this study showed that body weight among the body compositions increased and fat mass decreased, by contrast, lean body mass increased, especially at the protein supplerents-intaked group of which the strength and muscluar region increased as well. From the above results, it is evident that at the protein supplerents-intaked group, the way of decreasing fat mass while body weight increased was comparatively more effective to increase lean body mass. Also, as we could see from the change of strength, the intake of protein supplements is very effective on the improvement of strength in the muscual region freguently used upon the kinds of training, and the muscual positions rarely increase only by the intake of protein supplements, but by doing proper exercise programs at the same time. This study placed the focus on the effects of 12 weeks intake of protein supplements on body composition, strength and muscular position, but at the further studies, It is desirasle to consider that the clinical aspects related to health, such as the amount of nitrogen exhaust, use rate of protein, ect. Besides, more diversified, long-term research more than 12 weeks should be done.
This study, which made 12 male college students in the twenties as subject to some of whom protein supplements were taken 2 times a day (after lunch and 1hour after exercise) 3 days a week for 12 weeks accompany 60 minutes weight training a days was performed to find out what effects the experiment have on strength and muscular region of both the group who took protein supplements and the group who didn't. As training items, Bench-press, Leg-extension, Leg-curl, Squat, Arm-curl, Lat pull down, Should-press, and Sit-up were employed to be performed. As measurement items, firstly, subcutaneour fat covered the measurement of tryceps region and subscapular region. Secondly, the measurement of strength was carried out on grip strength , back strength, abdominal strength, brachial strength, and deltoideus strength. Finally, the measurement of muscular position was carried out on the girth of chest, the maximal upper arm grith, the upper arm grith, the fore arm flap, the femoral and the lower leg. The results of this study showed that body weight among the body compositions increased and fat mass decreased, by contrast, lean body mass increased, especially at the protein supplerents-intaked group of which the strength and muscluar region increased as well. From the above results, it is evident that at the protein supplerents-intaked group, the way of decreasing fat mass while body weight increased was comparatively more effective to increase lean body mass. Also, as we could see from the change of strength, the intake of protein supplements is very effective on the improvement of strength in the muscual region freguently used upon the kinds of training, and the muscual positions rarely increase only by the intake of protein supplements, but by doing proper exercise programs at the same time. This study placed the focus on the effects of 12 weeks intake of protein supplements on body composition, strength and muscular position, but at the further studies, It is desirasle to consider that the clinical aspects related to health, such as the amount of nitrogen exhaust, use rate of protein, ect. Besides, more diversified, long-term research more than 12 weeks should be done.
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