표고버섯은 맛과 향기가 좋을뿐만 아니라 고혈압, 심장질환, 항암작용 등 기능성 식품으로 많이 이용하고 있다. 표고에 많이 존재하는 ergosterol를 비타민 D₂로 변화시킨 버섯을 제조하기 위해 표고버섯 부위에 따른 자외선 B파 조사 및 버섯에 자외선량을 0.0 ~ 10.0J/㎠ 범위로 달리하여 조사하고 또 열풍건조시 조사시기등을 달리하여 비타민 D₂의 변...
표고버섯은 맛과 향기가 좋을뿐만 아니라 고혈압, 심장질환, 항암작용 등 기능성 식품으로 많이 이용하고 있다. 표고에 많이 존재하는 ergosterol를 비타민 D₂로 변화시킨 버섯을 제조하기 위해 표고버섯 부위에 따른 자외선 B파 조사 및 버섯에 자외선량을 0.0 ~ 10.0J/㎠ 범위로 달리하여 조사하고 또 열풍건조시 조사시기등을 달리하여 비타민 D₂의 변화를 검토한 결과 다음과 같다. 1. 자외선B파의 선량을 1.0J/㎠로 하여 표고 안쪽과 바깥쪽에 조사한 결과 안쪽이 바깥쪽보다 비타민 D₂함량이 4.5배 더 많았다. 2. 자외선 B파의 조사량을 0.0, 2.5, 5.0, 7.5, 10.0J/㎠ 로 증가할수록 비타민 D₂함량이 유의적으로 높았다. 특히 2.5J/㎠까지에서 비타민 D₂함량이 급격히 증가하였고, 그 이상의 자외선 B파에선 완만히 증가하였다. 3. 자외선을 조사한 후 버섯을 열풍건조하면 건조시간이 3시간, 6시간으로 길어질수록 비타민 D₂함량은 각각 대조구보다 41%, 47%로 유의성있게 감소하였다. 4. 천일건조가 열풍건조만 했을때보다 비타민 D₂함량이 많았으나, 열풍건조와 자외선처리를 동시에 처리하는 것보다는 유의성있게 낮았다. 5. 열풍건조와 자외선 동시에 처리할 경우 건조 초기에 자외선을 조사할 때 비타민 D₂함량의 증가가 컸다.
표고버섯은 맛과 향기가 좋을뿐만 아니라 고혈압, 심장질환, 항암작용 등 기능성 식품으로 많이 이용하고 있다. 표고에 많이 존재하는 ergosterol를 비타민 D₂로 변화시킨 버섯을 제조하기 위해 표고버섯 부위에 따른 자외선 B파 조사 및 버섯에 자외선량을 0.0 ~ 10.0J/㎠ 범위로 달리하여 조사하고 또 열풍건조시 조사시기등을 달리하여 비타민 D₂의 변화를 검토한 결과 다음과 같다. 1. 자외선B파의 선량을 1.0J/㎠로 하여 표고 안쪽과 바깥쪽에 조사한 결과 안쪽이 바깥쪽보다 비타민 D₂함량이 4.5배 더 많았다. 2. 자외선 B파의 조사량을 0.0, 2.5, 5.0, 7.5, 10.0J/㎠ 로 증가할수록 비타민 D₂함량이 유의적으로 높았다. 특히 2.5J/㎠까지에서 비타민 D₂함량이 급격히 증가하였고, 그 이상의 자외선 B파에선 완만히 증가하였다. 3. 자외선을 조사한 후 버섯을 열풍건조하면 건조시간이 3시간, 6시간으로 길어질수록 비타민 D₂함량은 각각 대조구보다 41%, 47%로 유의성있게 감소하였다. 4. 천일건조가 열풍건조만 했을때보다 비타민 D₂함량이 많았으나, 열풍건조와 자외선처리를 동시에 처리하는 것보다는 유의성있게 낮았다. 5. 열풍건조와 자외선 동시에 처리할 경우 건조 초기에 자외선을 조사할 때 비타민 D₂함량의 증가가 컸다.
To increase the functionality of shiitake mushroom rich in provitamin D₂ i.e. ergosterol, it was irradiated by ultraviolet-B in order to change the ergosterol to vitamin D₂. The ultraviolet was irradiated by different part of mushroom, by different amount of ultraviolet from 0.0 to 10.0J/cm² and by ...
To increase the functionality of shiitake mushroom rich in provitamin D₂ i.e. ergosterol, it was irradiated by ultraviolet-B in order to change the ergosterol to vitamin D₂. The ultraviolet was irradiated by different part of mushroom, by different amount of ultraviolet from 0.0 to 10.0J/cm² and by different of irradiation time during hot air drying of mushroom. The effect of irradiation to mushroom was as follows; 1. The vitamin D₂ contents of mushroom irradiated to inside part of cap at the level of 1.0J/cm² were four and half times higher than that of irradiated to outside part of caps. 2. When the fresh shiiake mushroom cap was irradiated with the amount of 0.0, 2.5, 5.0, 7.5 and 10.0J/cm², the more the amount of irradiation increased, the more contents of vitamin D₂ was significantly increased, but the rate of increment was decreased as the increasing of irradiation. 3. When the mushroom was dried by hot air for 3hours and 6hours after ultraviolet irradiation at the level of 10.0J/cm² the vitamin D₂ contents was destroyed by 41% and 47% respectively. 4. The contents of vitamin D₂ dried by sunlight was higher than by hot air drying only, but was lower than by ultraviolet irradiation and hot air drying simultaneously. 5. When ultraviolet irradiation and hot air drying was conducted at the same time, ultraviolet irradiation at the early time during hot air drying was more effective to increase the vitamin D₂ contents.
To increase the functionality of shiitake mushroom rich in provitamin D₂ i.e. ergosterol, it was irradiated by ultraviolet-B in order to change the ergosterol to vitamin D₂. The ultraviolet was irradiated by different part of mushroom, by different amount of ultraviolet from 0.0 to 10.0J/cm² and by different of irradiation time during hot air drying of mushroom. The effect of irradiation to mushroom was as follows; 1. The vitamin D₂ contents of mushroom irradiated to inside part of cap at the level of 1.0J/cm² were four and half times higher than that of irradiated to outside part of caps. 2. When the fresh shiiake mushroom cap was irradiated with the amount of 0.0, 2.5, 5.0, 7.5 and 10.0J/cm², the more the amount of irradiation increased, the more contents of vitamin D₂ was significantly increased, but the rate of increment was decreased as the increasing of irradiation. 3. When the mushroom was dried by hot air for 3hours and 6hours after ultraviolet irradiation at the level of 10.0J/cm² the vitamin D₂ contents was destroyed by 41% and 47% respectively. 4. The contents of vitamin D₂ dried by sunlight was higher than by hot air drying only, but was lower than by ultraviolet irradiation and hot air drying simultaneously. 5. When ultraviolet irradiation and hot air drying was conducted at the same time, ultraviolet irradiation at the early time during hot air drying was more effective to increase the vitamin D₂ contents.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.