우리 나라의 전통발효 식품인 김치로부터 혈전용해 효소를 분비하는 세균을 분리하였다. 이를 Bergey's Manual of Systematic Bacteriology 에 의해 동정한 결과 Bacillus KC-3, Bacillus KC-4 그리고 Micrococcur KC-2로 밝혀졌다. 이들 각각의 효소 활성도를 SDS-PAGE와 Fibrin zymography assay로 비교하였다. 이중 배양시간에 따라 분비되는 단백질 양상이 변하는 M. luteus로부터 혈전용해효소를 분리 정제하였다. 그 결과 정제된 효소의 분자량의 43,000 Da이었으며, plasmin 기질인 N-p-Tosyl-Gly-Pro-Lys-p-nitrianilide(T-6140) 에 대한 Vmax 값은 0.047 units/mg.protein, ...
우리 나라의 전통발효 식품인 김치로부터 혈전용해 효소를 분비하는 세균을 분리하였다. 이를 Bergey's Manual of Systematic Bacteriology 에 의해 동정한 결과 Bacillus KC-3, Bacillus KC-4 그리고 Micrococcur KC-2로 밝혀졌다. 이들 각각의 효소 활성도를 SDS-PAGE와 Fibrin zymography assay로 비교하였다. 이중 배양시간에 따라 분비되는 단백질 양상이 변하는 M. luteus로부터 혈전용해효소를 분리 정제하였다. 그 결과 정제된 효소의 분자량의 43,000 Da이었으며, plasmin 기질인 N-p-Tosyl-Gly-Pro-Lys-p-nitrianilide(T-6140) 에 대한 Vmax 값은 0.047 units/mg.protein, Km 값은 6.7 mM로 나타났다. 이 효소의 최적 pH는 10-11이며 최적온도는 50℃이었다. 한편 phenylmethyl sulfonyl fluoride(PMSF)에 의해서 60%이상 저해를 받았으며 EDTA 에 의해서도 약간의 저해를 받은 것으로 이 효소는 metal dependent serine protease로 추정된다. Urea, Guanidine-HCl 그리고 sodium dodecyl sulfate(SDS)에 의해서도 활성이 저해되었다.
우리 나라의 전통발효 식품인 김치로부터 혈전용해 효소를 분비하는 세균을 분리하였다. 이를 Bergey's Manual of Systematic Bacteriology 에 의해 동정한 결과 Bacillus KC-3, Bacillus KC-4 그리고 Micrococcur KC-2로 밝혀졌다. 이들 각각의 효소 활성도를 SDS-PAGE와 Fibrin zymography assay로 비교하였다. 이중 배양시간에 따라 분비되는 단백질 양상이 변하는 M. luteus로부터 혈전용해효소를 분리 정제하였다. 그 결과 정제된 효소의 분자량의 43,000 Da이었으며, plasmin 기질인 N-p-Tosyl-Gly-Pro-Lys-p-nitrianilide(T-6140) 에 대한 Vmax 값은 0.047 units/mg.protein, Km 값은 6.7 mM로 나타났다. 이 효소의 최적 pH는 10-11이며 최적온도는 50℃이었다. 한편 phenylmethyl sulfonyl fluoride(PMSF)에 의해서 60%이상 저해를 받았으며 EDTA 에 의해서도 약간의 저해를 받은 것으로 이 효소는 metal dependent serine protease로 추정된다. Urea, Guanidine-HCl 그리고 sodium dodecyl sulfate(SDS)에 의해서도 활성이 저해되었다.
Various bacterial strains that secret extracellular fibrinolytic enzyme were screened from kimchi, a traditional vegetable fermented food in Korea. Three microbes of them were identified to be Bacillus KC-3, Bacillus KC-4 and Micrococcus KC-2 strains, respectively, according to Bergey's Manual of Sy...
Various bacterial strains that secret extracellular fibrinolytic enzyme were screened from kimchi, a traditional vegetable fermented food in Korea. Three microbes of them were identified to be Bacillus KC-3, Bacillus KC-4 and Micrococcus KC-2 strains, respectively, according to Bergey's Manual of Systematic Bacteriology. All extracellular proteases showing the fibrinolytic activity were confirmed by SDS-PAGE and fibrin zymography assay. Fibrinolytic enzyme from Micrococcus KC-2 was purified. The subunit molecular weights of purified enzyme was estimated as 43,000. Vmax and Km enzyme on N-p-Tosyl-Gly-Pro-Lys-p-nitrianilide(T-6140) as a substrate were 0.047 units/mg.protein, 6.7 mM, respectively. This enzyme had optimal activities on pH 10-11 and at 50℃. It was inhibited by phenylmethyl sulfonyl fluoride (PMSF) and EDTA and denaturated by Urea, Guanidine-HCl and sodium dodecyl sulfate (SDS). This protein was serine protease and monomer.
Various bacterial strains that secret extracellular fibrinolytic enzyme were screened from kimchi, a traditional vegetable fermented food in Korea. Three microbes of them were identified to be Bacillus KC-3, Bacillus KC-4 and Micrococcus KC-2 strains, respectively, according to Bergey's Manual of Systematic Bacteriology. All extracellular proteases showing the fibrinolytic activity were confirmed by SDS-PAGE and fibrin zymography assay. Fibrinolytic enzyme from Micrococcus KC-2 was purified. The subunit molecular weights of purified enzyme was estimated as 43,000. Vmax and Km enzyme on N-p-Tosyl-Gly-Pro-Lys-p-nitrianilide(T-6140) as a substrate were 0.047 units/mg.protein, 6.7 mM, respectively. This enzyme had optimal activities on pH 10-11 and at 50℃. It was inhibited by phenylmethyl sulfonyl fluoride (PMSF) and EDTA and denaturated by Urea, Guanidine-HCl and sodium dodecyl sulfate (SDS). This protein was serine protease and monomer.
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