본 연구는 식·약용버섯 중의 하나로서 β-glucan을 함유하여 그 가능성이 인정된 꽃송이버섯(Sparassis crispa)의 대량 균사제 인공증식과 자실체 인공재배를 위한 최적 생장조건을 얻기 위해 수행하였다. 본 연구에 사용된 균주는 한국(TD-1, TD-2), 일본(JP) 및 미국(AT)에서 수집된 것을 사용하였다. 국내-외에서 수집된 4균주중 균사생장과 활력이 우수한 균주는 JP균주로 조사되었다. ...
본 연구는 식·약용버섯 중의 하나로서 β-glucan을 함유하여 그 가능성이 인정된 꽃송이버섯(Sparassis crispa)의 대량 균사제 인공증식과 자실체 인공재배를 위한 최적 생장조건을 얻기 위해 수행하였다. 본 연구에 사용된 균주는 한국(TD-1, TD-2), 일본(JP) 및 미국(AT)에서 수집된 것을 사용하였다. 국내-외에서 수집된 4균주중 균사생장과 활력이 우수한 균주는 JP균주로 조사되었다. PD broth배지에서 꽃송이버섯의 균사배양에 적합한 온도는 25℃였으며 최적 pH는 3.0-4.0으로 강산성에서도 생장이 우수한 특성을 나타내었다. Agar가 첨가된 고체배지에서는 4균주 모두 pH 4.0에서 생장이 양호하였다. 또한 고체배지에서는 액체배지에서와 달리 pH 5.0과 pH 6.0에서도 꽃송이버섯균의 균사체는 지속적인 생장을 나타내었다. PD broth배지에서의 생장우수 균주는 최적온도인 25℃에서는 JP 균주였다. 꽃송이버섯의 균사배양을 위한 최적배지는 액체배양에서는 MGM 배지로서, Malt Yeast Extract배지보다 3.4배 높은 균체량을 보였다. 반면, 고체배지에서는 Banaan Extract, HA, PDA 배지 모두에서 우수한 생장을 보였으나, MCM 배지에서는 저조한 생장을 나타내었다. 액체배양과 고체배양에 따른 최적배지는 다름을 알 수 있었다. 꽃송이버섯의 대량 증식을 위한 탄소원으로는 glactose, innulin, glucose, lactose, manitol를 첨가한 배지에서 양호한 생장을 보인 반면 sucrose를 첨가할 경우 균사 생장이 다소 떨어졌다. 질소원으로는 sodium nitrate, potassium nitrate, ammonium tartrate, glutamine acid, aparatic acid 첨가배지에서 양호한 생장을 하였으나 Urea 첨가 배지에서는 저조한 생장을 보였다. 꽃송이버섯의 톱밥배지에서의 균사생장은 JP균주가 가장 왕성하였으며 AT, TD-1과 TD-2균주는 다소 생장이 느렸다. 수종별로는 미송과 잣나무, 삼나무를 제외한 리기다, 졸참, 육송, 일본전나무 톱밥배지에서 우수한 생장을 보였다. 결론적으로 꽃송이버섯의 인공 재배시에는 균사생장이 가장 우수한 JP균주를 이용하여 고체배지에서의 균주증식은 PDA 또는 Banana Extract배지를 pH 4.0으로 조절하여 균사생장을 유도하고, 액체 배양시에는 MCM 배지를 사용하여 pH 3.0-4.0의 조건하에서 탄소원으로는 glucose를, 질소원으로는 sodium nitrate를 첨가하면 균사생장이 양호하며, 톱밥재배를 위해서는 일본젓나무, 졸참나무를 기본 톱밥배지로 사용하여 25℃에서 배양을 실시하는 것이 균사체의 대량증식 및 자실체 인공재배에 타당할 것으로 사료되었다.
본 연구는 식·약용버섯 중의 하나로서 β-glucan을 함유하여 그 가능성이 인정된 꽃송이버섯(Sparassis crispa)의 대량 균사제 인공증식과 자실체 인공재배를 위한 최적 생장조건을 얻기 위해 수행하였다. 본 연구에 사용된 균주는 한국(TD-1, TD-2), 일본(JP) 및 미국(AT)에서 수집된 것을 사용하였다. 국내-외에서 수집된 4균주중 균사생장과 활력이 우수한 균주는 JP균주로 조사되었다. PD broth배지에서 꽃송이버섯의 균사배양에 적합한 온도는 25℃였으며 최적 pH는 3.0-4.0으로 강산성에서도 생장이 우수한 특성을 나타내었다. Agar가 첨가된 고체배지에서는 4균주 모두 pH 4.0에서 생장이 양호하였다. 또한 고체배지에서는 액체배지에서와 달리 pH 5.0과 pH 6.0에서도 꽃송이버섯균의 균사체는 지속적인 생장을 나타내었다. PD broth배지에서의 생장우수 균주는 최적온도인 25℃에서는 JP 균주였다. 꽃송이버섯의 균사배양을 위한 최적배지는 액체배양에서는 MGM 배지로서, Malt Yeast Extract배지보다 3.4배 높은 균체량을 보였다. 반면, 고체배지에서는 Banaan Extract, HA, PDA 배지 모두에서 우수한 생장을 보였으나, MCM 배지에서는 저조한 생장을 나타내었다. 액체배양과 고체배양에 따른 최적배지는 다름을 알 수 있었다. 꽃송이버섯의 대량 증식을 위한 탄소원으로는 glactose, innulin, glucose, lactose, manitol를 첨가한 배지에서 양호한 생장을 보인 반면 sucrose를 첨가할 경우 균사 생장이 다소 떨어졌다. 질소원으로는 sodium nitrate, potassium nitrate, ammonium tartrate, glutamine acid, aparatic acid 첨가배지에서 양호한 생장을 하였으나 Urea 첨가 배지에서는 저조한 생장을 보였다. 꽃송이버섯의 톱밥배지에서의 균사생장은 JP균주가 가장 왕성하였으며 AT, TD-1과 TD-2균주는 다소 생장이 느렸다. 수종별로는 미송과 잣나무, 삼나무를 제외한 리기다, 졸참, 육송, 일본전나무 톱밥배지에서 우수한 생장을 보였다. 결론적으로 꽃송이버섯의 인공 재배시에는 균사생장이 가장 우수한 JP균주를 이용하여 고체배지에서의 균주증식은 PDA 또는 Banana Extract배지를 pH 4.0으로 조절하여 균사생장을 유도하고, 액체 배양시에는 MCM 배지를 사용하여 pH 3.0-4.0의 조건하에서 탄소원으로는 glucose를, 질소원으로는 sodium nitrate를 첨가하면 균사생장이 양호하며, 톱밥재배를 위해서는 일본젓나무, 졸참나무를 기본 톱밥배지로 사용하여 25℃에서 배양을 실시하는 것이 균사체의 대량증식 및 자실체 인공재배에 타당할 것으로 사료되었다.
This study was carried out to determine the optimal cultural media and conditions of Sparassis crispa, which is one of edible are medicinal containing mushrooms β-glucan, for mycelial propagation and large scale production of fruit bodies. The mycelial growth and activity of S. crispa were examined ...
This study was carried out to determine the optimal cultural media and conditions of Sparassis crispa, which is one of edible are medicinal containing mushrooms β-glucan, for mycelial propagation and large scale production of fruit bodies. The mycelial growth and activity of S. crispa were examined from two indigeous (TD-1, TD-2) and two excite (JP: Japan ; AT: USA) strains. JP strain showed the best mycelial growth and activity among four strains. Optimal temperature for mycelial propagation of the strains was 25℃ with pH 3∼4 on the PD broth medium. At strain grew well ar pH 4 on agar medium. In contrast to liquid medium, solid medium was little depressed at pH 5 and pH 6. The best growing medium for S. crispa was a MCM medium on liquid media. Mycelial mass in the medium was 3.4 times higher than on Malt Yeast Extract medium. In contrast to liquid media, the MCM medium on solid media showed poor mycelial growth. The growth in Banaan Extract, HA, PDA medium was center on solid media than on liquid media. The mycelial mass propagation was stimulated by galactose, glucose, lactose or manitol compared with sucrose as the carbon sources. The mycelial mass was stimulated by sodium nitrate, potassium nitrate, ammonium tartrate, glutamine acid or asparatic acid compared with urea as nutrient sources. The mycelial growth on sawdust substrates was better in JP strain that in AT, TD-1 or TD-2 Strains. The mycelial growth was better on the substrates originated from Pinus rigida, P. densiflora, Abies firm or Quercus serrata than on substrates from Pseudotsuga Douglasii, P. koraiensis or Cryptomeria japonica. In conclusion, JP was the best strain among the tested 4 strains for mycelial growth and mass production. The mycelial propagation on agar media was induced on PDA or Banana Extract at pH 4.0. The propagation on liquid media was best on MCM medium at pH 3.0∼4.0 with adding glucose and sodium nitrate as carbon and nitrogen sources. The sawdust of A. firmaor, Q. serrata could be used for the sawdust culture of S. crispa at 25℃ temperature for practical mycelial propagation and large scale production of fruit bodies.
This study was carried out to determine the optimal cultural media and conditions of Sparassis crispa, which is one of edible are medicinal containing mushrooms β-glucan, for mycelial propagation and large scale production of fruit bodies. The mycelial growth and activity of S. crispa were examined from two indigeous (TD-1, TD-2) and two excite (JP: Japan ; AT: USA) strains. JP strain showed the best mycelial growth and activity among four strains. Optimal temperature for mycelial propagation of the strains was 25℃ with pH 3∼4 on the PD broth medium. At strain grew well ar pH 4 on agar medium. In contrast to liquid medium, solid medium was little depressed at pH 5 and pH 6. The best growing medium for S. crispa was a MCM medium on liquid media. Mycelial mass in the medium was 3.4 times higher than on Malt Yeast Extract medium. In contrast to liquid media, the MCM medium on solid media showed poor mycelial growth. The growth in Banaan Extract, HA, PDA medium was center on solid media than on liquid media. The mycelial mass propagation was stimulated by galactose, glucose, lactose or manitol compared with sucrose as the carbon sources. The mycelial mass was stimulated by sodium nitrate, potassium nitrate, ammonium tartrate, glutamine acid or asparatic acid compared with urea as nutrient sources. The mycelial growth on sawdust substrates was better in JP strain that in AT, TD-1 or TD-2 Strains. The mycelial growth was better on the substrates originated from Pinus rigida, P. densiflora, Abies firm or Quercus serrata than on substrates from Pseudotsuga Douglasii, P. koraiensis or Cryptomeria japonica. In conclusion, JP was the best strain among the tested 4 strains for mycelial growth and mass production. The mycelial propagation on agar media was induced on PDA or Banana Extract at pH 4.0. The propagation on liquid media was best on MCM medium at pH 3.0∼4.0 with adding glucose and sodium nitrate as carbon and nitrogen sources. The sawdust of A. firmaor, Q. serrata could be used for the sawdust culture of S. crispa at 25℃ temperature for practical mycelial propagation and large scale production of fruit bodies.
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