최근 들어 운동 경기력 향상을 위한 노력이 다양한 측면에서 시도되고 있다. 특히 근부상과 피로를 줄이고 주력(running distance)을 증가시키는 보조식품의 효능에 대한 관심이 높아지고 있다. 따라서 본 연구에서는 근피로를 줄이고 운동 시 발생하는 프리라디칼의 유해성에 저항하는 항산화 물질을 함유한 발효식초의 효능을 알아보고자 하였다. 본 실험에서는 두 종류의 발효식초(...
최근 들어 운동 경기력 향상을 위한 노력이 다양한 측면에서 시도되고 있다. 특히 근부상과 피로를 줄이고 주력(running distance)을 증가시키는 보조식품의 효능에 대한 관심이 높아지고 있다. 따라서 본 연구에서는 근피로를 줄이고 운동 시 발생하는 프리라디칼의 유해성에 저항하는 항산화 물질을 함유한 발효식초의 효능을 알아보고자 하였다. 본 실험에서는 두 종류의 발효식초(SA 및 KA)를 체중(g)의 0.7%(ml) 경구투여한 실험군과, 같은 비율의 생리식염수를 투여한 대조군으로 나누었다. 각 동물들에 대해 최고 운동속도의 70%에 해당되는 트레드밀 속도에서 7 일간 훈련을 받은 뒤, 0 d, 7 d, 14 d에 운동거리를 측정하였다. 또한 운동을 마친 그 동물의 정맥혈당량, 헤모글로빈 수, 젖산 농도, 그리고 체질량 대비 전경근 질량(M_(m)/M_(b))을 측정하였다. 운동거리 측정 결과, 실험시작 일(0 d)에는 세 그룹 간 거의 차이가 없었으나, 14일간의 운동 후에는 대조군에 비해 SA 그룹은 2.38 배, KA 그룹에서는 1.91 배의 운동거리 증가를 보였다 (P < 0.05). 혈당량의 변화는 0 d(162.83 mg/dL)를 기준으로 day 7에는 SA 그룹과 KA 그룹의 혈당치가 대조군에 비해 29% 감소했으며 (P < 0.05), 14 d에는 SA 그룹의 경우 11% 감소에 그친 반면, KA 그룹은 42% 감소하였다 (P < 0.05). 헤모글로빈 수는 세 그룹 모두 실험시작일(12.88 g/dL)에 비해 7 d와 14 d에서 헤모글로빈 수가 조금씩 증가하였으나, 세 그룹간의 차이는 없는 것으로 나타났다. 젖산 농도는 대조군의 경우는 0 d의 젖산 농도(4.87 mmol/L)가 7 d에서 증가추세를 보였다가 14 d에서 감소하였고, SA 그룹의 경우 0 d에서 14 d 까지 젖산의 농도에 거의 변화가 없었으며, KA의 경우 0 d에서 14 d 까지 젖산 농도가 대조군에 비해 유의하게 감소하였다. 그리고 근질량 대 체질량 비는 대조군은 7 d에서 감소하였다가 14 d에서 다시 증가하였으나, 식초 투여군들의 경우 질량비가 지속적으로 증가하였다. SA 그룹의 경우에는 대조군에 대하여 유의한 차이를 보이지 않았지만 KA 그룹의 경우 7 d 과 14 d에서 모두 대조군에 비해서 유의한 증가추세를 보였다. 본 실험결과 항산화제(및 기타 생리활성물질)가 함유된 발효식초를 투여한 개체들에서 운동능력에 연관된 여러 생화학적 지표들이 향상된 것으로 나타났다. 그 같은 발효식초의 잠재 효능은 스포츠 과학화 및 운동기능 향상을 위한 식음료 개발에 중요한 역할을 하리라 기대된다.
최근 들어 운동 경기력 향상을 위한 노력이 다양한 측면에서 시도되고 있다. 특히 근부상과 피로를 줄이고 주력(running distance)을 증가시키는 보조식품의 효능에 대한 관심이 높아지고 있다. 따라서 본 연구에서는 근피로를 줄이고 운동 시 발생하는 프리라디칼의 유해성에 저항하는 항산화 물질을 함유한 발효식초의 효능을 알아보고자 하였다. 본 실험에서는 두 종류의 발효식초(SA 및 KA)를 체중(g)의 0.7%(ml) 경구투여한 실험군과, 같은 비율의 생리식염수를 투여한 대조군으로 나누었다. 각 동물들에 대해 최고 운동속도의 70%에 해당되는 트레드밀 속도에서 7 일간 훈련을 받은 뒤, 0 d, 7 d, 14 d에 운동거리를 측정하였다. 또한 운동을 마친 그 동물의 정맥혈당량, 헤모글로빈 수, 젖산 농도, 그리고 체질량 대비 전경근 질량(M_(m)/M_(b))을 측정하였다. 운동거리 측정 결과, 실험시작 일(0 d)에는 세 그룹 간 거의 차이가 없었으나, 14일간의 운동 후에는 대조군에 비해 SA 그룹은 2.38 배, KA 그룹에서는 1.91 배의 운동거리 증가를 보였다 (P < 0.05). 혈당량의 변화는 0 d(162.83 mg/dL)를 기준으로 day 7에는 SA 그룹과 KA 그룹의 혈당치가 대조군에 비해 29% 감소했으며 (P < 0.05), 14 d에는 SA 그룹의 경우 11% 감소에 그친 반면, KA 그룹은 42% 감소하였다 (P < 0.05). 헤모글로빈 수는 세 그룹 모두 실험시작일(12.88 g/dL)에 비해 7 d와 14 d에서 헤모글로빈 수가 조금씩 증가하였으나, 세 그룹간의 차이는 없는 것으로 나타났다. 젖산 농도는 대조군의 경우는 0 d의 젖산 농도(4.87 mmol/L)가 7 d에서 증가추세를 보였다가 14 d에서 감소하였고, SA 그룹의 경우 0 d에서 14 d 까지 젖산의 농도에 거의 변화가 없었으며, KA의 경우 0 d에서 14 d 까지 젖산 농도가 대조군에 비해 유의하게 감소하였다. 그리고 근질량 대 체질량 비는 대조군은 7 d에서 감소하였다가 14 d에서 다시 증가하였으나, 식초 투여군들의 경우 질량비가 지속적으로 증가하였다. SA 그룹의 경우에는 대조군에 대하여 유의한 차이를 보이지 않았지만 KA 그룹의 경우 7 d 과 14 d에서 모두 대조군에 비해서 유의한 증가추세를 보였다. 본 실험결과 항산화제(및 기타 생리활성물질)가 함유된 발효식초를 투여한 개체들에서 운동능력에 연관된 여러 생화학적 지표들이 향상된 것으로 나타났다. 그 같은 발효식초의 잠재 효능은 스포츠 과학화 및 운동기능 향상을 위한 식음료 개발에 중요한 역할을 하리라 기대된다.
Recently, many facets of effort have been attempted to advance sports science and athletic capacity. Among these attempts, a great deal of attention has been paid to the potential of supplementary foods and drinks in reducing muscle injury or fatigue, which essentially increases locomotory capacity ...
Recently, many facets of effort have been attempted to advance sports science and athletic capacity. Among these attempts, a great deal of attention has been paid to the potential of supplementary foods and drinks in reducing muscle injury or fatigue, which essentially increases locomotory capacity (e.g., running distance). This study explored whether animals treated with fermented vinegars containing antioxidants, the scavengers of toxic free radicals in muscle tissues, actually augmented locomotory capacity and fatigue resistance. To answer the question, we randomly divided ICR mice into one control and two experimental groups. To the control group, saline solution was treated orally (0.7% ml of body mass), and to the experimental groups, two kinds of fermented vinegars, namely SA and KA, were treated orally (the same relative volume). We trained each animal to exercise for 7 d on a treadmill machine controlled at 70% of its maximum running speed, and determined running distance on 0 d, 7 d, and 14 d at that running speed. We also measured venous blood glucose level, numbers of hemoglobin, lactate concentration, and the anterior tibialis muscle mass relative to body mass (M_(m)/M_(b)) from the exercised animal on those days. Running distance on 0 d did not differ among the three groups, but on 14 d the running distance was 2.38-fold in the SA group and 1.91-fold in the KA group (P < 0.05) compared with the control. Blood glucose level of the three groups was 162.83 mg/dL on 0 d, but on 7 d this level was 29% lower in both experimental groups than the control (P < 0.05). On 14 d, the glucose level of the SA group was only 11% lower than the control whereas that of the KA group was 42% lower (P < 0.05). The number of hemoglobin of the three groups was 12.88 g/dL on 0 d, and increased gradually for the 14-day exercise without statistical difference among the three groups. Venous lactate concentration of the three groups was 4.87 mmol/L on 0 d, and this level increased slightly on 7 d without significant difference among the three groups. The lactate level was substantially lower in the KA group than the control on 14 d (P < 0.05). The M_(m)/M_(b) ratio of the control group showed a slight decrease and increase on 7 d and 14 d, respectively. The mass ratio of both experimental groups showed progressive increase for the 14-day exercise, but only the KA group showed significant increase in the ratio compared with the control on 14 d. These results suggest that treatment of antioxidants (and some bioactive materials together) in the fermented vinegars would augment functional properties of biochemical indices associated with animal locomotory capacity. Such potential effects of fermented vinegars may lead us to develop supplementary foods or drinks to advance sports science and athletic capacity.
Recently, many facets of effort have been attempted to advance sports science and athletic capacity. Among these attempts, a great deal of attention has been paid to the potential of supplementary foods and drinks in reducing muscle injury or fatigue, which essentially increases locomotory capacity (e.g., running distance). This study explored whether animals treated with fermented vinegars containing antioxidants, the scavengers of toxic free radicals in muscle tissues, actually augmented locomotory capacity and fatigue resistance. To answer the question, we randomly divided ICR mice into one control and two experimental groups. To the control group, saline solution was treated orally (0.7% ml of body mass), and to the experimental groups, two kinds of fermented vinegars, namely SA and KA, were treated orally (the same relative volume). We trained each animal to exercise for 7 d on a treadmill machine controlled at 70% of its maximum running speed, and determined running distance on 0 d, 7 d, and 14 d at that running speed. We also measured venous blood glucose level, numbers of hemoglobin, lactate concentration, and the anterior tibialis muscle mass relative to body mass (M_(m)/M_(b)) from the exercised animal on those days. Running distance on 0 d did not differ among the three groups, but on 14 d the running distance was 2.38-fold in the SA group and 1.91-fold in the KA group (P < 0.05) compared with the control. Blood glucose level of the three groups was 162.83 mg/dL on 0 d, but on 7 d this level was 29% lower in both experimental groups than the control (P < 0.05). On 14 d, the glucose level of the SA group was only 11% lower than the control whereas that of the KA group was 42% lower (P < 0.05). The number of hemoglobin of the three groups was 12.88 g/dL on 0 d, and increased gradually for the 14-day exercise without statistical difference among the three groups. Venous lactate concentration of the three groups was 4.87 mmol/L on 0 d, and this level increased slightly on 7 d without significant difference among the three groups. The lactate level was substantially lower in the KA group than the control on 14 d (P < 0.05). The M_(m)/M_(b) ratio of the control group showed a slight decrease and increase on 7 d and 14 d, respectively. The mass ratio of both experimental groups showed progressive increase for the 14-day exercise, but only the KA group showed significant increase in the ratio compared with the control on 14 d. These results suggest that treatment of antioxidants (and some bioactive materials together) in the fermented vinegars would augment functional properties of biochemical indices associated with animal locomotory capacity. Such potential effects of fermented vinegars may lead us to develop supplementary foods or drinks to advance sports science and athletic capacity.
Keyword
#발효식초 피로 프리라디칼 항산화 물질 주력 혈당 헤모글로빈 젖산 근 질량비 Antioxidant Blood glucose Fatigue Fermented vinegar Free radical Hemoglobin Lactate Muscle mass Running distance
학위논문 정보
저자
이혜상
학위수여기관
연세대학교 대학원
학위구분
국내석사
학과
생물학과
지도교수
최인호
발행연도
2003
총페이지
v, 31p.
키워드
발효식초 피로 프리라디칼 항산화 물질 주력 혈당 헤모글로빈 젖산 근 질량비 Antioxidant Blood glucose Fatigue Fermented vinegar Free radical Hemoglobin Lactate Muscle mass Running distance
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.