농산물 무역자유화를 위한 국제 협상과 경지면적의 감소로 인해 식량자금률은 지속적으로 하락하고 인구증가와 기상이변으로 인해 식량위기론이 제기되면서 식량의 무기화 가능성도 배제할 수 없는 실정이다. 또한 칼로리 단가가 낮은 곡류위주에서 칼로리 단가가 높은 육류위주오 식품소비가 변하면서 영양공급의 불균형을 초래하여 각종 성인병 발병률을 높인다. 이와 같은 국내외적 상황을 고려할 때, 국내 식품공급능력을 감안하여 식품을 안정적으로 확보하면서 국민에게 적정한 수준의 영양을 공급하는 식품수급계획의 수립이 요구된다. 본 연구의 목적은 국민이 ...
농산물 무역자유화를 위한 국제 협상과 경지면적의 감소로 인해 식량자금률은 지속적으로 하락하고 인구증가와 기상이변으로 인해 식량위기론이 제기되면서 식량의 무기화 가능성도 배제할 수 없는 실정이다. 또한 칼로리 단가가 낮은 곡류위주에서 칼로리 단가가 높은 육류위주오 식품소비가 변하면서 영양공급의 불균형을 초래하여 각종 성인병 발병률을 높인다. 이와 같은 국내외적 상황을 고려할 때, 국내 식품공급능력을 감안하여 식품을 안정적으로 확보하면서 국민에게 적정한 수준의 영양을 공급하는 식품수급계획의 수립이 요구된다. 본 연구의 목적은 국민이 건강한 삶을 영위하고 원활한 경제활동을 위해서 요구되는 적정수준의 영양을 공급합과 동시에 제한된 경지면적의 활용 등을 감안하여 식품수급계획을 수립하는데 있다. 식품수급 분석을 위해서 목표연도는 2010년으로 설정하였고 국내 식품소비량의 72% 이상을 차지하는 농·축산물을 대상품목으로 포함시켰으며 영양공급제약 및 토지제약 등을 제약조건으로 하는 선형계획모형을 이용하였다. 분석결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 국내 생산품목들 중 수입품목에 비해 저렴한 비용으로 공급되는 품목들은 서류, 채소류 중에서는 오이, 토마토, 딸기, 배추, 양배추, 무, 파, 양파, 과실류 중에서는 복숭아, 포도, 계란, 우유 등으로 나타났다. 둘째, 물량기준 자급률을 설정할 경우 다른 시나리오보다 식품을 공급하기 위해 소요되는 비용이 월등히 높게 나타났고 별도의 자급률 목표를 설정하지 않을 경우 공급비용이 가장 낮은 것으로 나타났다. 셋째, 자급률 제약을 설정하지 않으면 국내 생산품목에 비해 저렴한 수입품목에 식품공급을 의존하기 때문에 경지이용면적의 약 55%를 이용하지 않는 것으로 나타났다. 물량기준 자급률을 설정할 경우 논 이용면적은 부족한 반면 밭 이용면적은 잉여 면적이 존재하는 것으로 나타났으며 밭 잉여면적보다 논 부족면적이 커서 총 경지이용면적은 부족한 것으로 나타났다. 칼로리 자급률을 설정할 경우 논 이용면적은 제약조건으로 설정한 면적과 정확히 일치하고 밭 이용면적은 잉여 면적이 존재하는 것으로 나타났다.
농산물 무역자유화를 위한 국제 협상과 경지면적의 감소로 인해 식량자금률은 지속적으로 하락하고 인구증가와 기상이변으로 인해 식량위기론이 제기되면서 식량의 무기화 가능성도 배제할 수 없는 실정이다. 또한 칼로리 단가가 낮은 곡류위주에서 칼로리 단가가 높은 육류위주오 식품소비가 변하면서 영양공급의 불균형을 초래하여 각종 성인병 발병률을 높인다. 이와 같은 국내외적 상황을 고려할 때, 국내 식품공급능력을 감안하여 식품을 안정적으로 확보하면서 국민에게 적정한 수준의 영양을 공급하는 식품수급계획의 수립이 요구된다. 본 연구의 목적은 국민이 건강한 삶을 영위하고 원활한 경제활동을 위해서 요구되는 적정수준의 영양을 공급합과 동시에 제한된 경지면적의 활용 등을 감안하여 식품수급계획을 수립하는데 있다. 식품수급 분석을 위해서 목표연도는 2010년으로 설정하였고 국내 식품소비량의 72% 이상을 차지하는 농·축산물을 대상품목으로 포함시켰으며 영양공급제약 및 토지제약 등을 제약조건으로 하는 선형계획모형을 이용하였다. 분석결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 국내 생산품목들 중 수입품목에 비해 저렴한 비용으로 공급되는 품목들은 서류, 채소류 중에서는 오이, 토마토, 딸기, 배추, 양배추, 무, 파, 양파, 과실류 중에서는 복숭아, 포도, 계란, 우유 등으로 나타났다. 둘째, 물량기준 자급률을 설정할 경우 다른 시나리오보다 식품을 공급하기 위해 소요되는 비용이 월등히 높게 나타났고 별도의 자급률 목표를 설정하지 않을 경우 공급비용이 가장 낮은 것으로 나타났다. 셋째, 자급률 제약을 설정하지 않으면 국내 생산품목에 비해 저렴한 수입품목에 식품공급을 의존하기 때문에 경지이용면적의 약 55%를 이용하지 않는 것으로 나타났다. 물량기준 자급률을 설정할 경우 논 이용면적은 부족한 반면 밭 이용면적은 잉여 면적이 존재하는 것으로 나타났으며 밭 잉여면적보다 논 부족면적이 커서 총 경지이용면적은 부족한 것으로 나타났다. 칼로리 자급률을 설정할 경우 논 이용면적은 제약조건으로 설정한 면적과 정확히 일치하고 밭 이용면적은 잉여 면적이 존재하는 것으로 나타났다.
The degree of self sufficiency in food has been falling because of the international negotiations for trade liberalization of agricultural produce and the decrease in arable land. An increase in population and the unusual change of weather may cause a food crisis. The main objective of this study is...
The degree of self sufficiency in food has been falling because of the international negotiations for trade liberalization of agricultural produce and the decrease in arable land. An increase in population and the unusual change of weather may cause a food crisis. The main objective of this study is to make plans for a long-run demand and supply of agricultural produce. Both and adequate amount of nutrition to maintain the nation's health and teh efficient use of arable land, which is in shor supply, are considered in the analysis. The target year set for the analysis is 2010. The analytical framework utilized for the analysis is a cost-minimizing linear programming model. Food grains, feed grains, fruits, vegetables, and livestock products,which occuty amre than 72 percent of domestic food consucption in calorie base, are included in the linear program. First, incase of potato, sweet potato, cucumber, tomato, strwberry, chinese cabbage, cabbage, radish, onion, green onion, peach, grape, egg, and milk, it is determined that the price of domestic supply is cheaper than the import price. Second, incase the restrictions on the quntity-based food self-sufficiency rates are imposed, total supply cost of agricultural produce in much higher than any other scenario. If the restictions on the silf-sufficiency rates are excluded, on the other hand, the total supply cost is converted to the lowest one. Third, in case the restrictions on the self-sufficiency rate target is not imposed, about 55 percent of tatal arable land is set aside. With the restrictions on the quantity-based self-sufficiency rate, rice paddy is in shor supply, while dry field is in excess. Total arable land is in chor supply because the shortage of rece paddy exceeds the slack in dry field. If the calorie-based self-sufficiency rate resrictions are imposed, the acreage of rice paddy is binding, but on the other hand dry field is still in excess.
The degree of self sufficiency in food has been falling because of the international negotiations for trade liberalization of agricultural produce and the decrease in arable land. An increase in population and the unusual change of weather may cause a food crisis. The main objective of this study is to make plans for a long-run demand and supply of agricultural produce. Both and adequate amount of nutrition to maintain the nation's health and teh efficient use of arable land, which is in shor supply, are considered in the analysis. The target year set for the analysis is 2010. The analytical framework utilized for the analysis is a cost-minimizing linear programming model. Food grains, feed grains, fruits, vegetables, and livestock products,which occuty amre than 72 percent of domestic food consucption in calorie base, are included in the linear program. First, incase of potato, sweet potato, cucumber, tomato, strwberry, chinese cabbage, cabbage, radish, onion, green onion, peach, grape, egg, and milk, it is determined that the price of domestic supply is cheaper than the import price. Second, incase the restrictions on the quntity-based food self-sufficiency rates are imposed, total supply cost of agricultural produce in much higher than any other scenario. If the restictions on the silf-sufficiency rates are excluded, on the other hand, the total supply cost is converted to the lowest one. Third, in case the restrictions on the self-sufficiency rate target is not imposed, about 55 percent of tatal arable land is set aside. With the restrictions on the quantity-based self-sufficiency rate, rice paddy is in shor supply, while dry field is in excess. Total arable land is in chor supply because the shortage of rece paddy exceeds the slack in dry field. If the calorie-based self-sufficiency rate resrictions are imposed, the acreage of rice paddy is binding, but on the other hand dry field is still in excess.
주제어
#선형계획법 장기식품수급 식품수급계획 자급률
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