대나무는 중풍과 고혈압을 치료하는데 탁월한 효과가 있고 노화방지에 좋은 작물로 알려져 있다. 대나무의 이러한 기능성은 항산화 효과와 밀접한 관련이 있다고 여겨진다. 대나무 중 추출시 수율이 가장 높은 종류인 맹종죽의 항산화 효과를 측정하기 위하여 줄기와 잎을 열수 및 70% 에타놀로 추출하여 TEAC법에 의한 항산화능, DPPH에 의한 유리기 소거능 및 LDL 산화억제능을 비교한 결과 잎보다 줄기에서 항산화 효과, 유리기 소거 효과 및 LDL 산화 억제 효과가 높게 나타났다. 추출 방법별 효과는 열수 추출물이 에타놀 추출물보다 높게 나타났는데 이는 열수 추출물 제조시 메일라드 반응이 관여했기 때문인 것으로 여겨진다. 따라서, in vitro에서 강력한 항산화 효과 및 LDL 산화 억제 효과를 나타내는 맹종죽 줄기 열수 추출물을 이용하여 대나무 코팅쌀을 제조하고 대나무 쌀의 항산화 효과를 시장에 나와 있는 다른 기능성 쌀들과 비교한 결과 코팅쌀 중에서는 대나무 쌀의 항산화 효과가 가장 높았다. 대나무 쌀의 ACE (angiotensin converting enzyme)활성 저해 효과를 항고혈압제인 Enalapril과 비교하였을 때 대나무 쌀 A, 대나무 쌀 B는 각각 Enalapril의 23.68%, 34.12%에 해당하는 ...
대나무는 중풍과 고혈압을 치료하는데 탁월한 효과가 있고 노화방지에 좋은 작물로 알려져 있다. 대나무의 이러한 기능성은 항산화 효과와 밀접한 관련이 있다고 여겨진다. 대나무 중 추출시 수율이 가장 높은 종류인 맹종죽의 항산화 효과를 측정하기 위하여 줄기와 잎을 열수 및 70% 에타놀로 추출하여 TEAC법에 의한 항산화능, DPPH에 의한 유리기 소거능 및 LDL 산화억제능을 비교한 결과 잎보다 줄기에서 항산화 효과, 유리기 소거 효과 및 LDL 산화 억제 효과가 높게 나타났다. 추출 방법별 효과는 열수 추출물이 에타놀 추출물보다 높게 나타났는데 이는 열수 추출물 제조시 메일라드 반응이 관여했기 때문인 것으로 여겨진다. 따라서, in vitro에서 강력한 항산화 효과 및 LDL 산화 억제 효과를 나타내는 맹종죽 줄기 열수 추출물을 이용하여 대나무 코팅쌀을 제조하고 대나무 쌀의 항산화 효과를 시장에 나와 있는 다른 기능성 쌀들과 비교한 결과 코팅쌀 중에서는 대나무 쌀의 항산화 효과가 가장 높았다. 대나무 쌀의 ACE (angiotensin converting enzyme)활성 저해 효과를 항고혈압제인 Enalapril과 비교하였을 때 대나무 쌀 A, 대나무 쌀 B는 각각 Enalapril의 23.68%, 34.12%에 해당하는 ACE 활성 저해 효과를 나타내어 항고혈압 활성이 높은 것으로 나타났다. 대나무 코팅쌀의 in vitro에서의 항동맥경화 효과를 확인하기 위하여 atherogenic 식이에 대나무 코팅쌀을 첨가한 식이를 C57BL/6 마우스에 섭취시켜 16주간 사육한 후 혈장내 총항산화능, 간 조직의 산화정도, 항산화 효소계의 활성을 측정하였다. 그 결과 혈장 내 TEAC 값은 대나무 코팅쌀 첨가군에서 대조군 및 실험대조군에 비해 현저히 높게 나타나 대나무 쌀 투여군이 in vitro에서도 높은 항산화 효과를 나타내는 것을 알 수 있었다. 뿐만 아니라 간 조직의 지질과산화물 및 단백질 카르보닐 생성량은 유의적으로 낮아서 대나무 쌀이 조직이 산화를 효과적으로 저해하는 것이 확인되었다. 간 조직의 항산화효소계인 total superoxide dismutase(total SOD), Cu · Zn-superoxide dismutase(Cu · Zn-SOD), Mn-superoxide dismutase(Mn-SOD), catalase, glutathione peroxidase 및 glutathione reductase 활성의 변화를 관찰한 결과 실험대조군에 비해 대나무 코팅쌀 첨가군에서 유의적으로 증가하는 경향을 나타내었다. 또한 고콜레스테롤 식이에 대나무 코팅쌀을 첨가한 식이를 NZW계 토끼에게 섭취시켜 12주간 사육한 후 혈액 및 간 조직의 지질분석, 간 기능검사, 혈장 내 총항산화능, 조직의 산화정도, 항산화 효소계 활성 및 glutathione 함량 및 동맥벽의 조직학적 변화를 관찰하였다. 그 결과 총 콜레스테롤은 대조군에 비해 대나무 쌀첨가군에서 낮았고, HDL 콜레스테롤은 대조군에 비해 유의적으로 높았으며, 중성지방, 동맥경화 지수는 대나무 쌀군에서 유의적으로 낮아서 대나무 쌀이 혈액 내 지질 조성을 개선시킨 것으로 나타났다. 혈장 GOT, GPT level은 대나무 쌀첨가군에서 유의적으로 감소하여 대나무 쌀이간 기능 손상에 대해 방어 효과를 가지는 것을 알 수 있었으며 혈장 내 총항산화능은 대나무 쌀 첨가군에서 대조군에 비해 현저히 높게 나타났다. 간의 총콜레스테롤과 중성지방 농도는 대조군에서보다 대나무 쌀 첨가군에서 유의적으로 낮았으며 간, 비장, 신장 및 심장 조직의 산화도 대조군에 비해 대나무 쌀군에서 유의적으로 억제된 것으로 나타났다. 간에서의 total SOD, Cu · Zn-SOD, Mn-SOD, catalase, GSH-peroxidase 및 GSH-reductase 활성은 대조군에 비해 대나무 쌀첨가군에서 현저히 높았으며 GSH 함량도 대조군에 비해 대나무 쌀 첨가군에서 유의적으로 높았다. 대동맥벽을 조직학적으로 관찰하였을 때 대나무 쌀 투여군은 대조군에 비해 동맥경화성 손상에 있어 33%의 유의적인 감소를 나타내었고, 동맥벽 거품세포 두께는 대조군에 비해 대나무 쌀군에서 낮았으나 유의적인 차이는 없었다. 대나무 쌀의 관능검사 결과 대나무 쌀밥은 향이 좋고 입안에서의 질감이 좋은 관능적 특성을 나타내어 소비자의 기호에도 좋게 받아들여질 것으로 기대된다.
대나무는 중풍과 고혈압을 치료하는데 탁월한 효과가 있고 노화방지에 좋은 작물로 알려져 있다. 대나무의 이러한 기능성은 항산화 효과와 밀접한 관련이 있다고 여겨진다. 대나무 중 추출시 수율이 가장 높은 종류인 맹종죽의 항산화 효과를 측정하기 위하여 줄기와 잎을 열수 및 70% 에타놀로 추출하여 TEAC법에 의한 항산화능, DPPH에 의한 유리기 소거능 및 LDL 산화억제능을 비교한 결과 잎보다 줄기에서 항산화 효과, 유리기 소거 효과 및 LDL 산화 억제 효과가 높게 나타났다. 추출 방법별 효과는 열수 추출물이 에타놀 추출물보다 높게 나타났는데 이는 열수 추출물 제조시 메일라드 반응이 관여했기 때문인 것으로 여겨진다. 따라서, in vitro에서 강력한 항산화 효과 및 LDL 산화 억제 효과를 나타내는 맹종죽 줄기 열수 추출물을 이용하여 대나무 코팅쌀을 제조하고 대나무 쌀의 항산화 효과를 시장에 나와 있는 다른 기능성 쌀들과 비교한 결과 코팅쌀 중에서는 대나무 쌀의 항산화 효과가 가장 높았다. 대나무 쌀의 ACE (angiotensin converting enzyme)활성 저해 효과를 항고혈압제인 Enalapril과 비교하였을 때 대나무 쌀 A, 대나무 쌀 B는 각각 Enalapril의 23.68%, 34.12%에 해당하는 ACE 활성 저해 효과를 나타내어 항고혈압 활성이 높은 것으로 나타났다. 대나무 코팅쌀의 in vitro에서의 항동맥경화 효과를 확인하기 위하여 atherogenic 식이에 대나무 코팅쌀을 첨가한 식이를 C57BL/6 마우스에 섭취시켜 16주간 사육한 후 혈장내 총항산화능, 간 조직의 산화정도, 항산화 효소계의 활성을 측정하였다. 그 결과 혈장 내 TEAC 값은 대나무 코팅쌀 첨가군에서 대조군 및 실험대조군에 비해 현저히 높게 나타나 대나무 쌀 투여군이 in vitro에서도 높은 항산화 효과를 나타내는 것을 알 수 있었다. 뿐만 아니라 간 조직의 지질과산화물 및 단백질 카르보닐 생성량은 유의적으로 낮아서 대나무 쌀이 조직이 산화를 효과적으로 저해하는 것이 확인되었다. 간 조직의 항산화효소계인 total superoxide dismutase(total SOD), Cu · Zn-superoxide dismutase(Cu · Zn-SOD), Mn-superoxide dismutase(Mn-SOD), catalase, glutathione peroxidase 및 glutathione reductase 활성의 변화를 관찰한 결과 실험대조군에 비해 대나무 코팅쌀 첨가군에서 유의적으로 증가하는 경향을 나타내었다. 또한 고콜레스테롤 식이에 대나무 코팅쌀을 첨가한 식이를 NZW계 토끼에게 섭취시켜 12주간 사육한 후 혈액 및 간 조직의 지질분석, 간 기능검사, 혈장 내 총항산화능, 조직의 산화정도, 항산화 효소계 활성 및 glutathione 함량 및 동맥벽의 조직학적 변화를 관찰하였다. 그 결과 총 콜레스테롤은 대조군에 비해 대나무 쌀첨가군에서 낮았고, HDL 콜레스테롤은 대조군에 비해 유의적으로 높았으며, 중성지방, 동맥경화 지수는 대나무 쌀군에서 유의적으로 낮아서 대나무 쌀이 혈액 내 지질 조성을 개선시킨 것으로 나타났다. 혈장 GOT, GPT level은 대나무 쌀첨가군에서 유의적으로 감소하여 대나무 쌀이간 기능 손상에 대해 방어 효과를 가지는 것을 알 수 있었으며 혈장 내 총항산화능은 대나무 쌀 첨가군에서 대조군에 비해 현저히 높게 나타났다. 간의 총콜레스테롤과 중성지방 농도는 대조군에서보다 대나무 쌀 첨가군에서 유의적으로 낮았으며 간, 비장, 신장 및 심장 조직의 산화도 대조군에 비해 대나무 쌀군에서 유의적으로 억제된 것으로 나타났다. 간에서의 total SOD, Cu · Zn-SOD, Mn-SOD, catalase, GSH-peroxidase 및 GSH-reductase 활성은 대조군에 비해 대나무 쌀첨가군에서 현저히 높았으며 GSH 함량도 대조군에 비해 대나무 쌀 첨가군에서 유의적으로 높았다. 대동맥벽을 조직학적으로 관찰하였을 때 대나무 쌀 투여군은 대조군에 비해 동맥경화성 손상에 있어 33%의 유의적인 감소를 나타내었고, 동맥벽 거품세포 두께는 대조군에 비해 대나무 쌀군에서 낮았으나 유의적인 차이는 없었다. 대나무 쌀의 관능검사 결과 대나무 쌀밥은 향이 좋고 입안에서의 질감이 좋은 관능적 특성을 나타내어 소비자의 기호에도 좋게 받아들여질 것으로 기대된다.
Bamboo was reported to have beneficial effect for treatment of paralysis, hypertension and prevent anti-aging. These bio-activity of bamboos was fairly associated with its antioxidant capacity and phytochemicals containing in bamboos. To compare antioxidative effects of Maengjong-Juk, culms and leav...
Bamboo was reported to have beneficial effect for treatment of paralysis, hypertension and prevent anti-aging. These bio-activity of bamboos was fairly associated with its antioxidant capacity and phytochemicals containing in bamboos. To compare antioxidative effects of Maengjong-Juk, culms and leaves of hot water and 70% ethanol extracts were measured total antioxidaive activities by TEAC(Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) assay, free radical scavenging activities by DPPH and LDL oxidation suppressive effects using in vitro systems. These results appeared that the extracts of bamboo culms showed stronger antioxidative effects and suppressive effect of LDL oxidation than that of bamboo leaves. Different kinds of functional rice were evaluated antioxidative effects by TEAC assay. These result was extremely elevated bamboo rice than different rices coated with agent. ACE inhibitory activity was elevated bamboo rice than different kinds of functional rice. Based on the results from in vitro study, to examine anti-atherosclerotic effects of rice coated with bamboo hot water extracts, effects of bamboo rice supplementation for 16 weeks on antioxidative effects and hepatic antioxidative enzyme activities in C57BL/6 mice fed atherogenic diet were investigated. Plasma TEAC value were fairly increased than that of experimental control and control group(p<0.05). Hepatic thiobarbituric-acid substances(TBARS) and protein carbonyl value for the bamboo rice group was lowered than that of control(p<0.05). For the hepatic antioxidative enzyme activities, total superoxide dismutase(Total SOD), Cu · Zn-superoxide dismutase(Cu · Zn-SOD) and Mn-superoxlde dismutase(Mn-SOD), catalase, glutathione peroxidase and glutathione reductase of bamboo rice group was significantly elevated in bamboo rice group compared to experimental control group(p<0.05). The antiatherogenic effect of bamboo rice was studied against New Zealand White(NZW) rabbits fed containing the bamboo rice for 12 weeks. In the experiment using rabbit, treatment with the bamboo rice significantly decreased plasma total cholesterol, triglyceride and atherogenic index compared to those in the control group. HDL cholesterol were significantly increased the levels in bamboo rice than control group. GOT(serum glutamic oxaloacetatic transaminase), GPT(glutamic pyruvic transaminase) level were significantly lower in bamboo rice than control group. Plasma TEAC value were significantly increased than that of control group(p<0.05). Thiobarbituric acid reactive substance(TBARS) levels of rabbits were significantly lowered in bamboo rice group compared to control group in liver, spleen. Protein carbonyl levels of were significantly lowered in bamboo group compared to control group in liver, spleen, kidney and heart. Hepatic total cholesterol and triglyceride concentrations were significantly decreased in bamboo rice group. The activities of total superoxide dismutase(Total SOD), Cu · Zn-superoxide dismutase(Cu · Zn-SOD), Mn-superoxide dismutase(Mn-SOD), catalase, glutathione peroxidase(GSH-px) and glutathione reductase(GSH-re) were significantly increased in bamboo rice group than those of control group. Hepatic glutathione content were significantly increased by bamboo rice administration. As a result of examination of the aortic arch was evaluated atherosclerotic plaques in control group than bamboo rice group. Therefore, rice coated with bamboo may be involved an antioxidative effect and suppressive effect atherosclerosis.
Bamboo was reported to have beneficial effect for treatment of paralysis, hypertension and prevent anti-aging. These bio-activity of bamboos was fairly associated with its antioxidant capacity and phytochemicals containing in bamboos. To compare antioxidative effects of Maengjong-Juk, culms and leaves of hot water and 70% ethanol extracts were measured total antioxidaive activities by TEAC(Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) assay, free radical scavenging activities by DPPH and LDL oxidation suppressive effects using in vitro systems. These results appeared that the extracts of bamboo culms showed stronger antioxidative effects and suppressive effect of LDL oxidation than that of bamboo leaves. Different kinds of functional rice were evaluated antioxidative effects by TEAC assay. These result was extremely elevated bamboo rice than different rices coated with agent. ACE inhibitory activity was elevated bamboo rice than different kinds of functional rice. Based on the results from in vitro study, to examine anti-atherosclerotic effects of rice coated with bamboo hot water extracts, effects of bamboo rice supplementation for 16 weeks on antioxidative effects and hepatic antioxidative enzyme activities in C57BL/6 mice fed atherogenic diet were investigated. Plasma TEAC value were fairly increased than that of experimental control and control group(p<0.05). Hepatic thiobarbituric-acid substances(TBARS) and protein carbonyl value for the bamboo rice group was lowered than that of control(p<0.05). For the hepatic antioxidative enzyme activities, total superoxide dismutase(Total SOD), Cu · Zn-superoxide dismutase(Cu · Zn-SOD) and Mn-superoxlde dismutase(Mn-SOD), catalase, glutathione peroxidase and glutathione reductase of bamboo rice group was significantly elevated in bamboo rice group compared to experimental control group(p<0.05). The antiatherogenic effect of bamboo rice was studied against New Zealand White(NZW) rabbits fed containing the bamboo rice for 12 weeks. In the experiment using rabbit, treatment with the bamboo rice significantly decreased plasma total cholesterol, triglyceride and atherogenic index compared to those in the control group. HDL cholesterol were significantly increased the levels in bamboo rice than control group. GOT(serum glutamic oxaloacetatic transaminase), GPT(glutamic pyruvic transaminase) level were significantly lower in bamboo rice than control group. Plasma TEAC value were significantly increased than that of control group(p<0.05). Thiobarbituric acid reactive substance(TBARS) levels of rabbits were significantly lowered in bamboo rice group compared to control group in liver, spleen. Protein carbonyl levels of were significantly lowered in bamboo group compared to control group in liver, spleen, kidney and heart. Hepatic total cholesterol and triglyceride concentrations were significantly decreased in bamboo rice group. The activities of total superoxide dismutase(Total SOD), Cu · Zn-superoxide dismutase(Cu · Zn-SOD), Mn-superoxide dismutase(Mn-SOD), catalase, glutathione peroxidase(GSH-px) and glutathione reductase(GSH-re) were significantly increased in bamboo rice group than those of control group. Hepatic glutathione content were significantly increased by bamboo rice administration. As a result of examination of the aortic arch was evaluated atherosclerotic plaques in control group than bamboo rice group. Therefore, rice coated with bamboo may be involved an antioxidative effect and suppressive effect atherosclerosis.
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