Direct Fed Microbials(DFMs) 개발을 위한 기능성 미생물 분리 및 특성 Isolation and characterization of the functional microorganisms for development of the Direct Fed Microbials원문보기
본 연구에서는 Direct Fed Microbials(DFM) 균주를 얻기 위해 가공사료에 적합한 Bacillus와 Lactobacillus 및 효모를 선발하고 동정하였으며, 동정된 균주의 산업용 배지에서의 성장능력, pH내성, 내열성, 항 생제 내성 등을 조사하여 기능성 DFM으로의 적합성을 판단하고자 연구를 수행했으며, 그 결과는 다음과 같다. 1. 가축분뇨에서 분리한 Bacillus 와 발효유 Keifr에서 분리한 Lactobacillu 균은 분리 동정한 결과, 각각 B. licheniformis와 L. rhamnorus로 동정되었으며, 효모는 Candida kefyr 판명되었다. 2. 동정된 B. licheniformis와 L. rhamnorus 그리고 Candida kefyr의 최적 생장조건을 구하기 위해 Jar Fermentor에서 산업용 배지를 이용하여 pH 조절 없이 32℃에서 7일간 배양한 결과, B. licheniformis는 균수 측정결과 5일째 배양이 최대성장 곡선에 달했으며, Candida kefyr와 L. rhamnorus는 3일째 가장 활력이 우수한 최대성장 곡선을 나타냈다. 3. 분리된 두 균주의 pH 내성과 내열성을 비교한 결과 B. licheniformis는 pH 2에서도 미생물이 생존하였으며, 오히려 15% 증가하는 것을 볼 수 있었고, 내열성토 다른 미생물보다 강한 것으로 나타났다. 또한 Kefir에서 분리한 L. rhamnorus는 대조구로 이용한 Lactobacillus acidophilus보다 pH내성과 내열성이 우수한 것으로 확인되었다. Candida kefyr는 대조구인 Soccharomyces 보다 pH 5, pH 4에서 유의성 있게 큰차이로 pH내성이 장하였고, 내열성은 30℃ 이상으로 온도가 증가함에 따라 감소하여 80℃, 100℃에서는 거의 사멸하였다. 4. 분리된 균주를 13개의 항생제에 대한 생육억제 정도를 ...
본 연구에서는 Direct Fed Microbials(DFM) 균주를 얻기 위해 가공사료에 적합한 Bacillus와 Lactobacillus 및 효모를 선발하고 동정하였으며, 동정된 균주의 산업용 배지에서의 성장능력, pH내성, 내열성, 항 생제 내성 등을 조사하여 기능성 DFM으로의 적합성을 판단하고자 연구를 수행했으며, 그 결과는 다음과 같다. 1. 가축분뇨에서 분리한 Bacillus 와 발효유 Keifr에서 분리한 Lactobacillu 균은 분리 동정한 결과, 각각 B. licheniformis와 L. rhamnorus로 동정되었으며, 효모는 Candida kefyr 판명되었다. 2. 동정된 B. licheniformis와 L. rhamnorus 그리고 Candida kefyr의 최적 생장조건을 구하기 위해 Jar Fermentor에서 산업용 배지를 이용하여 pH 조절 없이 32℃에서 7일간 배양한 결과, B. licheniformis는 균수 측정결과 5일째 배양이 최대성장 곡선에 달했으며, Candida kefyr와 L. rhamnorus는 3일째 가장 활력이 우수한 최대성장 곡선을 나타냈다. 3. 분리된 두 균주의 pH 내성과 내열성을 비교한 결과 B. licheniformis는 pH 2에서도 미생물이 생존하였으며, 오히려 15% 증가하는 것을 볼 수 있었고, 내열성토 다른 미생물보다 강한 것으로 나타났다. 또한 Kefir에서 분리한 L. rhamnorus는 대조구로 이용한 Lactobacillus acidophilus보다 pH내성과 내열성이 우수한 것으로 확인되었다. Candida kefyr는 대조구인 Soccharomyces 보다 pH 5, pH 4에서 유의성 있게 큰차이로 pH내성이 장하였고, 내열성은 30℃ 이상으로 온도가 증가함에 따라 감소하여 80℃, 100℃에서는 거의 사멸하였다. 4. 분리된 균주를 13개의 항생제에 대한 생육억제 정도를 MTC test법으로 관찰한 결과, B. licheniformis의 경우는 CTC(100ppm), OTC(50ppm), Neomycin(50ppm)에 의하여 생장이 억제되었으며, L. rhamnorus는 CYC(100), OTC(50ppm) 그리고 Candida kefyr는 Neomycin(50ppm)애 의하여 생장이 억제되었다. 그러나 분리된 3가지 균주들은 대부분의 항생제에 대하여 억제되지 않는 내성을 나타냈다. 이상의 결과로부터 분리된 B. licheniformis 와 L. rhamnorus 그리고 Candida kefyr는 가축사료 첨가용 DFM으로 이용이 가능한 것으로 사료되었다.
본 연구에서는 Direct Fed Microbials(DFM) 균주를 얻기 위해 가공사료에 적합한 Bacillus와 Lactobacillus 및 효모를 선발하고 동정하였으며, 동정된 균주의 산업용 배지에서의 성장능력, pH내성, 내열성, 항 생제 내성 등을 조사하여 기능성 DFM으로의 적합성을 판단하고자 연구를 수행했으며, 그 결과는 다음과 같다. 1. 가축분뇨에서 분리한 Bacillus 와 발효유 Keifr에서 분리한 Lactobacillu 균은 분리 동정한 결과, 각각 B. licheniformis와 L. rhamnorus로 동정되었으며, 효모는 Candida kefyr 판명되었다. 2. 동정된 B. licheniformis와 L. rhamnorus 그리고 Candida kefyr의 최적 생장조건을 구하기 위해 Jar Fermentor에서 산업용 배지를 이용하여 pH 조절 없이 32℃에서 7일간 배양한 결과, B. licheniformis는 균수 측정결과 5일째 배양이 최대성장 곡선에 달했으며, Candida kefyr와 L. rhamnorus는 3일째 가장 활력이 우수한 최대성장 곡선을 나타냈다. 3. 분리된 두 균주의 pH 내성과 내열성을 비교한 결과 B. licheniformis는 pH 2에서도 미생물이 생존하였으며, 오히려 15% 증가하는 것을 볼 수 있었고, 내열성토 다른 미생물보다 강한 것으로 나타났다. 또한 Kefir에서 분리한 L. rhamnorus는 대조구로 이용한 Lactobacillus acidophilus보다 pH내성과 내열성이 우수한 것으로 확인되었다. Candida kefyr는 대조구인 Soccharomyces 보다 pH 5, pH 4에서 유의성 있게 큰차이로 pH내성이 장하였고, 내열성은 30℃ 이상으로 온도가 증가함에 따라 감소하여 80℃, 100℃에서는 거의 사멸하였다. 4. 분리된 균주를 13개의 항생제에 대한 생육억제 정도를 MTC test법으로 관찰한 결과, B. licheniformis의 경우는 CTC(100ppm), OTC(50ppm), Neomycin(50ppm)에 의하여 생장이 억제되었으며, L. rhamnorus는 CYC(100), OTC(50ppm) 그리고 Candida kefyr는 Neomycin(50ppm)애 의하여 생장이 억제되었다. 그러나 분리된 3가지 균주들은 대부분의 항생제에 대하여 억제되지 않는 내성을 나타냈다. 이상의 결과로부터 분리된 B. licheniformis 와 L. rhamnorus 그리고 Candida kefyr는 가축사료 첨가용 DFM으로 이용이 가능한 것으로 사료되었다.
This study was attempted to obtain the host strains for Direct Fed Microbails (DFM) which are directly added to stock feed. Bacillus sp., Lactobacillus sp. and yeast was screened from the animal feces and kefir. And the identification, the growth curve, pH tolerance, heat stability and antibiotic re...
This study was attempted to obtain the host strains for Direct Fed Microbails (DFM) which are directly added to stock feed. Bacillus sp., Lactobacillus sp. and yeast was screened from the animal feces and kefir. And the identification, the growth curve, pH tolerance, heat stability and antibiotic resistance of the three isolated strain were investigated to determine the suitability for DFM. The results were summarized as follows: 1. Bacillus sp., Lactobacillus sp., and yeast were identified as B. licheniformis, L. rhamnosus and Candida kefyr, respectively. 2. The optimal growth conditions of B. licheniformis, L. rhamnosus and Candida kefyr were tested in the industrial mediums with a jar fermenter at 32℃ (without controlling pH). By the counting of the number of grown microbial during 7 days, it was revealed that B. licheniformis was reached to the maximum level of growth curve at the fifth day of culture, and L. rhamnosus and Candida kefyr were reached to the maximum level of growth curve at the third day culture. 3. B. licheniformis showed the high pH tolerance which was survived even at pH 2 and had higher thermal resistance than those of the others. L. rhamnosus isolated from kefir had high pH tolerance and thermal resistance that those of Lactobacillus acidophilus which was used as control. pH tolerance of Candida kefyr was higher than that of Saccharomyces used as a control at pH 5 and pH 4, and thermal resistance of Candida kefyr was decreased as temperature increases above 30℃, and died out at 80℃ to 100℃. 4. The antibiotic resistance of the three isolated strains against thirteen antibiotic agents were investigated with the basis of MIC test, B. licheniformis was remarkably inhibited by CTC (100ppm), OTC (50ppm) and Neomycin (50ppm), L rhamnosus was remarkably inhibited by CTC (100ppm) and OTC (50ppm), and Candida kefyr was inhibited by Neomycin (50ppm). However, the three isolated strains were not generally inhibited by most of antibiotic agents. In conclusion, it was considered that the isolated B. licheniformis, L. rhamnosus and Candida kefy were suitable as Direct Fed Microbial.
This study was attempted to obtain the host strains for Direct Fed Microbails (DFM) which are directly added to stock feed. Bacillus sp., Lactobacillus sp. and yeast was screened from the animal feces and kefir. And the identification, the growth curve, pH tolerance, heat stability and antibiotic resistance of the three isolated strain were investigated to determine the suitability for DFM. The results were summarized as follows: 1. Bacillus sp., Lactobacillus sp., and yeast were identified as B. licheniformis, L. rhamnosus and Candida kefyr, respectively. 2. The optimal growth conditions of B. licheniformis, L. rhamnosus and Candida kefyr were tested in the industrial mediums with a jar fermenter at 32℃ (without controlling pH). By the counting of the number of grown microbial during 7 days, it was revealed that B. licheniformis was reached to the maximum level of growth curve at the fifth day of culture, and L. rhamnosus and Candida kefyr were reached to the maximum level of growth curve at the third day culture. 3. B. licheniformis showed the high pH tolerance which was survived even at pH 2 and had higher thermal resistance than those of the others. L. rhamnosus isolated from kefir had high pH tolerance and thermal resistance that those of Lactobacillus acidophilus which was used as control. pH tolerance of Candida kefyr was higher than that of Saccharomyces used as a control at pH 5 and pH 4, and thermal resistance of Candida kefyr was decreased as temperature increases above 30℃, and died out at 80℃ to 100℃. 4. The antibiotic resistance of the three isolated strains against thirteen antibiotic agents were investigated with the basis of MIC test, B. licheniformis was remarkably inhibited by CTC (100ppm), OTC (50ppm) and Neomycin (50ppm), L rhamnosus was remarkably inhibited by CTC (100ppm) and OTC (50ppm), and Candida kefyr was inhibited by Neomycin (50ppm). However, the three isolated strains were not generally inhibited by most of antibiotic agents. In conclusion, it was considered that the isolated B. licheniformis, L. rhamnosus and Candida kefy were suitable as Direct Fed Microbial.
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