저소득 노인의 급식 서비스 현황과 영양 실태 조사를 통한 개선방안 연구 : 성북구 복지관 이용노인 중심으로 (A) study of improvement through foodservice and nutrition status of low-income elderly : around the elderly using the welfare centers in Sungbuk-gu, Seoul원문보기
본 연구에서는 현재 성북구에 위치한 6개 복지관을 대상으로 노인급식 프로그램 전반에 대한 사항을 조사하여 급식관리 실태를 파악하고, 급식 프로그램을 이용하는 저소득층 노인 174명의 만족도 평가와 건강 및 영양적 특성을 분석한 것을 토대로 문제점을 보완하여 메뉴 및 표준레시피등의 노인급식 프로그램 지침서를 제시하고자 하였다.본 연구의 결과를 요약하면 다음과 같다.첫째, 신생복지관을 제외한 기관(83.3%)에서는 경로식당 뿐만 아니라 밑반찬배달과 식사배달 서비스 사업을 병행하여 실시하고 있었으며 자원봉사자에 대한 의존율이 높았고 영양사가 상주하는 복지관은 한 개 복지관에 불과하여 위생․영양적인 면에서 체계적, 효율적으로 관리되어지지 않고 있었다.둘째, 급식 프로그램을 이용하는 노인들 중 대부분이 여자(75.3%), 71세 이상(85%), 독거세대(73.6%)로 조사되어 국민 건강․영양조사의 결과로 볼때 영양 취약 집단임을 알 수 있었다.셋째, 급식 프로그램 이용노인이 보유하고 있는 질병은 고혈압(33.4%), 관절염(21.5%), 당뇨(13.8%) 순으로 조사되었고, ...
본 연구에서는 현재 성북구에 위치한 6개 복지관을 대상으로 노인급식 프로그램 전반에 대한 사항을 조사하여 급식관리 실태를 파악하고, 급식 프로그램을 이용하는 저소득층 노인 174명의 만족도 평가와 건강 및 영양적 특성을 분석한 것을 토대로 문제점을 보완하여 메뉴 및 표준레시피등의 노인급식 프로그램 지침서를 제시하고자 하였다.본 연구의 결과를 요약하면 다음과 같다.첫째, 신생복지관을 제외한 기관(83.3%)에서는 경로식당 뿐만 아니라 밑반찬배달과 식사배달 서비스 사업을 병행하여 실시하고 있었으며 자원봉사자에 대한 의존율이 높았고 영양사가 상주하는 복지관은 한 개 복지관에 불과하여 위생․영양적인 면에서 체계적, 효율적으로 관리되어지지 않고 있었다.둘째, 급식 프로그램을 이용하는 노인들 중 대부분이 여자(75.3%), 71세 이상(85%), 독거세대(73.6%)로 조사되어 국민 건강․영양조사의 결과로 볼때 영양 취약 집단임을 알 수 있었다.셋째, 급식 프로그램 이용노인이 보유하고 있는 질병은 고혈압(33.4%), 관절염(21.5%), 당뇨(13.8%) 순으로 조사되었고, BMI 결과 정상(42%), 저체중(8%,), 과체중(24.7%), 비만(4%)을 보였다. 영양섭취 조사를 통한 영양실태 분석 결과 상대적으로 활동량이 적은 밑반찬배달과 식사배달 서비스 수혜 대상자일 재가노인에게서 영양 공급이 전반적으로 충분하지 못하여 건강관리를 위해 영양 지원을 강화하는 방안이 마련되어야 한다고 사료되었다.넷째, 만족도와 요구도 조사결과 혼식(95.3%), 녹황색 채소의 선호도가 높았고, 조리법 또한 기름기가 적은 구이(23.0%), 찜(21.8%) 순으로 선호하는 것으로 나타나 건강에 대한 관심이 높은 것으로 평가되었다.
본 연구에서는 현재 성북구에 위치한 6개 복지관을 대상으로 노인급식 프로그램 전반에 대한 사항을 조사하여 급식관리 실태를 파악하고, 급식 프로그램을 이용하는 저소득층 노인 174명의 만족도 평가와 건강 및 영양적 특성을 분석한 것을 토대로 문제점을 보완하여 메뉴 및 표준레시피등의 노인급식 프로그램 지침서를 제시하고자 하였다.본 연구의 결과를 요약하면 다음과 같다.첫째, 신생복지관을 제외한 기관(83.3%)에서는 경로식당 뿐만 아니라 밑반찬배달과 식사배달 서비스 사업을 병행하여 실시하고 있었으며 자원봉사자에 대한 의존율이 높았고 영양사가 상주하는 복지관은 한 개 복지관에 불과하여 위생․영양적인 면에서 체계적, 효율적으로 관리되어지지 않고 있었다.둘째, 급식 프로그램을 이용하는 노인들 중 대부분이 여자(75.3%), 71세 이상(85%), 독거세대(73.6%)로 조사되어 국민 건강․영양조사의 결과로 볼때 영양 취약 집단임을 알 수 있었다.셋째, 급식 프로그램 이용노인이 보유하고 있는 질병은 고혈압(33.4%), 관절염(21.5%), 당뇨(13.8%) 순으로 조사되었고, BMI 결과 정상(42%), 저체중(8%,), 과체중(24.7%), 비만(4%)을 보였다. 영양섭취 조사를 통한 영양실태 분석 결과 상대적으로 활동량이 적은 밑반찬배달과 식사배달 서비스 수혜 대상자일 재가노인에게서 영양 공급이 전반적으로 충분하지 못하여 건강관리를 위해 영양 지원을 강화하는 방안이 마련되어야 한다고 사료되었다.넷째, 만족도와 요구도 조사결과 혼식(95.3%), 녹황색 채소의 선호도가 높았고, 조리법 또한 기름기가 적은 구이(23.0%), 찜(21.8%) 순으로 선호하는 것으로 나타나 건강에 대한 관심이 높은 것으로 평가되었다.
The purpose of this study was to improve foodservice and nutrition status of low-income elderly using the welfare centers in Sungbuk-gu by surveying foodservice programs and covering foodservice management status. Assessment of foodservice management was carried out by questionnaire of telephone wit...
The purpose of this study was to improve foodservice and nutrition status of low-income elderly using the welfare centers in Sungbuk-gu by surveying foodservice programs and covering foodservice management status. Assessment of foodservice management was carried out by questionnaire of telephone with 6 welfare centers and by interviews with 174 low-income elderly based on analyses of satisfaction, health and nutrition status. This paper also presented guidelines including the standard menus and recipes for successful completion of foodservice for elderly nutrition.The results of this study were as follows :1. Most of senior meal service centers(83.3%) were supplying with home-delivered meal service as well as congregate meal service, relying heavily on volunteers and being operated without a dietitian. As a result, they were not being carried on systemic and effective management in terms of hygiene and nutrition.2. Most of those using the foodservice program were women(75.3%), aged 71 years over(85%) and alone(73.6%). In especially the nutrition aspect, they were considered to be at a high risk group.3. Diseases that elderly people using the foodservice program were suffering from were hypertension(33.4%), arthritis(21.5%) and glycosuria(13.8%). The BMI result showed normal(42%), underweight(8%), overweight(24.7%) and obese(4%). As results of analyses of the nutrition status of recipients, the nutrient intake of most recipients was not sufficient, especially for recipients getting a home-delivered meal service and therefore making a plan that can intensify nutrition support for their health management is needed urgently.4. The survey results of satisfaction and demand levels showed a high preference of mixed rice(95.3%) and green vegetables. They also preferred grilled(23.0%) or steamed food(21.8%) rather than fried one.
The purpose of this study was to improve foodservice and nutrition status of low-income elderly using the welfare centers in Sungbuk-gu by surveying foodservice programs and covering foodservice management status. Assessment of foodservice management was carried out by questionnaire of telephone with 6 welfare centers and by interviews with 174 low-income elderly based on analyses of satisfaction, health and nutrition status. This paper also presented guidelines including the standard menus and recipes for successful completion of foodservice for elderly nutrition.The results of this study were as follows :1. Most of senior meal service centers(83.3%) were supplying with home-delivered meal service as well as congregate meal service, relying heavily on volunteers and being operated without a dietitian. As a result, they were not being carried on systemic and effective management in terms of hygiene and nutrition.2. Most of those using the foodservice program were women(75.3%), aged 71 years over(85%) and alone(73.6%). In especially the nutrition aspect, they were considered to be at a high risk group.3. Diseases that elderly people using the foodservice program were suffering from were hypertension(33.4%), arthritis(21.5%) and glycosuria(13.8%). The BMI result showed normal(42%), underweight(8%), overweight(24.7%) and obese(4%). As results of analyses of the nutrition status of recipients, the nutrient intake of most recipients was not sufficient, especially for recipients getting a home-delivered meal service and therefore making a plan that can intensify nutrition support for their health management is needed urgently.4. The survey results of satisfaction and demand levels showed a high preference of mixed rice(95.3%) and green vegetables. They also preferred grilled(23.0%) or steamed food(21.8%) rather than fried one.
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