메밀은 척박한 환경에서도 성장이 빠르고 잘 자라 강원도 등 산간 지역에서 많이 재배되어 왔다. 생산된 메밀의 대부분은 묵, 국수, 전 등으로 이용되어 왔으나 최근 식품 선호 추세의 변화로 인해 메밀 식품 수요 감소와 더불어 메밀 생산량도 감소되고 있다. 그러나 메밀은 별미로서 뿐 아니라 건강식으로서 인식이 높아 건강 식품 소재로의 개발 가능성이 높다. 본 연구에서는 메밀을 이용하여 당뇨 조절 기능성 식품을 개발하기 위해 메밀에 함유되어 있는 항당뇨 활성 물질을 추출, 분획하고 그 특성을 조사하였다. 실험에 사용한 메밀의 주 성분인 탄수화물의 함량은 꽃 66.7%, 잎 56.5%, ...
메밀은 척박한 환경에서도 성장이 빠르고 잘 자라 강원도 등 산간 지역에서 많이 재배되어 왔다. 생산된 메밀의 대부분은 묵, 국수, 전 등으로 이용되어 왔으나 최근 식품 선호 추세의 변화로 인해 메밀 식품 수요 감소와 더불어 메밀 생산량도 감소되고 있다. 그러나 메밀은 별미로서 뿐 아니라 건강식으로서 인식이 높아 건강 식품 소재로의 개발 가능성이 높다. 본 연구에서는 메밀을 이용하여 당뇨 조절 기능성 식품을 개발하기 위해 메밀에 함유되어 있는 항당뇨 활성 물질을 추출, 분획하고 그 특성을 조사하였다. 실험에 사용한 메밀의 주 성분인 탄수화물의 함량은 꽃 66.7%, 잎 56.5%, 알곡 69.3%, 겨 83.9%였다. 메밀의 꽃, 잎, 알곡, 겨를 70% 메탄올로 추출하여 α-amylase와 α-glucosidase의 저해 활성을 조사한 결과, α-amylase 저해 활성은 꽃 60.1%, 겨 44.8% 순으로 높았으며 α-glucosidase 저해 활성은 잎 59.1%, 겨 45.6%의 저해 활성을 나타냈다. 겨는 70% 메탄올 추출물을 butanol, ethylacetate, hexane으로 분획한 결과 α-amylase 저해 활성은 buthanol 획분(Fr-3)이, α-glucosidase 저해 활성은 ethylacetate 획분(Fr-2)이 가장 높았다. Diaion HP-20과 Sephadex LH-20 크로마토그래피를 이용하여 Fr-2와 Fr-3을 재 분획한 결과 α-amylase 저해 활성은 Diaion HP-20을 이용하여 75.2% 저해 활성의 획분을 α-glucosidase 저해 활성은 Sephadex LH-20을 이용하여 80% 이상의 저해 획분을 분리할 수 있었다. 각 획분의 총 페놀의 함량, flavanol 함량, flavonoid 함량을 조사한 결과 총 페놀 함량이 증가됨에 따라 α-glucosidase 저해 활성이 증가하는 경향을 나타내었다. 저해 활성의 성분 분석을 위해 TLC 분석을 한 결과 rutin, quercetin, catechin, (-)epicatechin을 확인할 수 있었으나 주 band(R_(f) 0.7)는 동정할 수 없었다.
메밀은 척박한 환경에서도 성장이 빠르고 잘 자라 강원도 등 산간 지역에서 많이 재배되어 왔다. 생산된 메밀의 대부분은 묵, 국수, 전 등으로 이용되어 왔으나 최근 식품 선호 추세의 변화로 인해 메밀 식품 수요 감소와 더불어 메밀 생산량도 감소되고 있다. 그러나 메밀은 별미로서 뿐 아니라 건강식으로서 인식이 높아 건강 식품 소재로의 개발 가능성이 높다. 본 연구에서는 메밀을 이용하여 당뇨 조절 기능성 식품을 개발하기 위해 메밀에 함유되어 있는 항당뇨 활성 물질을 추출, 분획하고 그 특성을 조사하였다. 실험에 사용한 메밀의 주 성분인 탄수화물의 함량은 꽃 66.7%, 잎 56.5%, 알곡 69.3%, 겨 83.9%였다. 메밀의 꽃, 잎, 알곡, 겨를 70% 메탄올로 추출하여 α-amylase와 α-glucosidase의 저해 활성을 조사한 결과, α-amylase 저해 활성은 꽃 60.1%, 겨 44.8% 순으로 높았으며 α-glucosidase 저해 활성은 잎 59.1%, 겨 45.6%의 저해 활성을 나타냈다. 겨는 70% 메탄올 추출물을 butanol, ethylacetate, hexane으로 분획한 결과 α-amylase 저해 활성은 buthanol 획분(Fr-3)이, α-glucosidase 저해 활성은 ethylacetate 획분(Fr-2)이 가장 높았다. Diaion HP-20과 Sephadex LH-20 크로마토그래피를 이용하여 Fr-2와 Fr-3을 재 분획한 결과 α-amylase 저해 활성은 Diaion HP-20을 이용하여 75.2% 저해 활성의 획분을 α-glucosidase 저해 활성은 Sephadex LH-20을 이용하여 80% 이상의 저해 획분을 분리할 수 있었다. 각 획분의 총 페놀의 함량, flavanol 함량, flavonoid 함량을 조사한 결과 총 페놀 함량이 증가됨에 따라 α-glucosidase 저해 활성이 증가하는 경향을 나타내었다. 저해 활성의 성분 분석을 위해 TLC 분석을 한 결과 rutin, quercetin, catechin, (-)epicatechin을 확인할 수 있었으나 주 band(R_(f) 0.7)는 동정할 수 없었다.
This study was performed to establish basic data to develop new functional food from buckwheat. Inhibitors of carbohydrate -hydrolysing enzyme play an important role for the treatment of diabetes. α-Amylase and α-glucosidase inhibitory compound from hull of buckwhea were isolated and their inhibitor...
This study was performed to establish basic data to develop new functional food from buckwheat. Inhibitors of carbohydrate -hydrolysing enzyme play an important role for the treatment of diabetes. α-Amylase and α-glucosidase inhibitory compound from hull of buckwhea were isolated and their inhibitory activities were analyzed. Flower, leaf, flour and hulls of buckwheat was extracted for 70% methanol to survey the inhibitory activities of α-amylase and α-glucosidase, and the inhibitory activity for α-amylase had the sequence of flower for 60.1% and hulls for 44.8%, while the inhibitory activity of α-glucosidase had the sequence of leaf for 59.1%, followed by the hulls for 45.6%. As the result of fractionation of the hulls for 70% methanol extracts for butanol, ethylacetate, and hexane, the inhibitory activity of α-amylase has the highest for buthanol fraction (Fr-3) and the inhibitory activity of α-glucosidase has the highest for ethylacetate fraction (Fr-2). As the result of re-fractionation of Fr-2 and Fr-3 by using Diaion HP-20 and Sephadex LH-20 chromatography, the inhibitory activity for α-amylase could separate the fraction for 75.2% of the inhibitory activity by using Diaion HP-20, and the inhibitory activity for α-glucosidase could separate the fraction for 80% or more by using Sephadex LH-20. As the total phenol contents increased, as shown on the result of the total phenol contents, flavanol contents and flavonoid contents of each fraction, it displayed the tendency of increasing the inhibitory activities of α -glucosidase. To identify the component of inhibitory activity fraction of buckwheat hull extract, TLC was conducted. Rutin(R_(f) 0.63), quercetin(R_(f) 0.99), catechin(R_(f) 0.98) were identified in every fractions, but the main band(R_(f) 0.7) was not identified by TLC.
This study was performed to establish basic data to develop new functional food from buckwheat. Inhibitors of carbohydrate -hydrolysing enzyme play an important role for the treatment of diabetes. α-Amylase and α-glucosidase inhibitory compound from hull of buckwhea were isolated and their inhibitory activities were analyzed. Flower, leaf, flour and hulls of buckwheat was extracted for 70% methanol to survey the inhibitory activities of α-amylase and α-glucosidase, and the inhibitory activity for α-amylase had the sequence of flower for 60.1% and hulls for 44.8%, while the inhibitory activity of α-glucosidase had the sequence of leaf for 59.1%, followed by the hulls for 45.6%. As the result of fractionation of the hulls for 70% methanol extracts for butanol, ethylacetate, and hexane, the inhibitory activity of α-amylase has the highest for buthanol fraction (Fr-3) and the inhibitory activity of α-glucosidase has the highest for ethylacetate fraction (Fr-2). As the result of re-fractionation of Fr-2 and Fr-3 by using Diaion HP-20 and Sephadex LH-20 chromatography, the inhibitory activity for α-amylase could separate the fraction for 75.2% of the inhibitory activity by using Diaion HP-20, and the inhibitory activity for α-glucosidase could separate the fraction for 80% or more by using Sephadex LH-20. As the total phenol contents increased, as shown on the result of the total phenol contents, flavanol contents and flavonoid contents of each fraction, it displayed the tendency of increasing the inhibitory activities of α -glucosidase. To identify the component of inhibitory activity fraction of buckwheat hull extract, TLC was conducted. Rutin(R_(f) 0.63), quercetin(R_(f) 0.99), catechin(R_(f) 0.98) were identified in every fractions, but the main band(R_(f) 0.7) was not identified by TLC.
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