2005년 8월 초순경 경상남도 마산시 회원구 팔용산 기슭 농가의 재배지 5곳에서 채집한 배초향 잎에서 수증기 증류법으로 얻은 정유는 병원성, 감염성 세균인 Escherichia coli와 Pseudomonas aeruginosa, 부패균인 Bacillus cereus에 대하여 현저한 성장저해를 나타내었는데, 정유의 양이 많을수록 배양시간이 길수록 뚜렷한 항균작용을 나타내었다. 24시간 배양 후 정유에 성장저해가 가장 높은 것은 B. cereus였으며, 가장 저해가 적게 일어난 것은 P. aeruginosa이 가장 낮게 나타났다. 48시간 배양 후 성장저해가 가장 높은 것은 정유 25㎕에서는 B. cereus, 50㎕에서는 E. coli였으며, P. aeruginosa이 가장 저해가 낮게 나타났다. GC-MS를 통해 정유를 분석한 결과 배초향 잎이 함유하고 있는 주요 성분은 5-methyl-2-(1-methylethyl)-cyclohexanone, 1-methoxy-4-(2-propenyl)-benzene, 5-methyl-2-(1-methylethylidene)-cyclohexanone, dl-limonene, trans-caryophyllene, cis-isopulegone, 1-octen-3-ol, germacrene-D, 3-cyclohexen 등이었다. 배초향의 정유는 천연 ...
2005년 8월 초순경 경상남도 마산시 회원구 팔용산 기슭 농가의 재배지 5곳에서 채집한 배초향 잎에서 수증기 증류법으로 얻은 정유는 병원성, 감염성 세균인 Escherichia coli와 Pseudomonas aeruginosa, 부패균인 Bacillus cereus에 대하여 현저한 성장저해를 나타내었는데, 정유의 양이 많을수록 배양시간이 길수록 뚜렷한 항균작용을 나타내었다. 24시간 배양 후 정유에 성장저해가 가장 높은 것은 B. cereus였으며, 가장 저해가 적게 일어난 것은 P. aeruginosa이 가장 낮게 나타났다. 48시간 배양 후 성장저해가 가장 높은 것은 정유 25㎕에서는 B. cereus, 50㎕에서는 E. coli였으며, P. aeruginosa이 가장 저해가 낮게 나타났다. GC-MS를 통해 정유를 분석한 결과 배초향 잎이 함유하고 있는 주요 성분은 5-methyl-2-(1-methylethyl)-cyclohexanone, 1-methoxy-4-(2-propenyl)-benzene, 5-methyl-2-(1-methylethylidene)-cyclohexanone, dl-limonene, trans-caryophyllene, cis-isopulegone, 1-octen-3-ol, germacrene-D, 3-cyclohexen 등이었다. 배초향의 정유는 천연 항균제 및 식품 방부제나 보존제로서 개발의 가능성이 매우 높다.
2005년 8월 초순경 경상남도 마산시 회원구 팔용산 기슭 농가의 재배지 5곳에서 채집한 배초향 잎에서 수증기 증류법으로 얻은 정유는 병원성, 감염성 세균인 Escherichia coli와 Pseudomonas aeruginosa, 부패균인 Bacillus cereus에 대하여 현저한 성장저해를 나타내었는데, 정유의 양이 많을수록 배양시간이 길수록 뚜렷한 항균작용을 나타내었다. 24시간 배양 후 정유에 성장저해가 가장 높은 것은 B. cereus였으며, 가장 저해가 적게 일어난 것은 P. aeruginosa이 가장 낮게 나타났다. 48시간 배양 후 성장저해가 가장 높은 것은 정유 25㎕에서는 B. cereus, 50㎕에서는 E. coli였으며, P. aeruginosa이 가장 저해가 낮게 나타났다. GC-MS를 통해 정유를 분석한 결과 배초향 잎이 함유하고 있는 주요 성분은 5-methyl-2-(1-methylethyl)-cyclohexanone, 1-methoxy-4-(2-propenyl)-benzene, 5-methyl-2-(1-methylethylidene)-cyclohexanone, dl-limonene, trans-caryophyllene, cis-isopulegone, 1-octen-3-ol, germacrene-D, 3-cyclohexen 등이었다. 배초향의 정유는 천연 항균제 및 식품 방부제나 보존제로서 개발의 가능성이 매우 높다.
In this study, the leaves of Agastache rugosa were sampled in the five spots of a farm in the edge of Palryong mountain in Hoewon-gu, Masan city, Kyungsangnam-do in Korea in the early August, 2005, and distilled into essential oil. The essential oil revealed remarkable growth inhibition to Escheric...
In this study, the leaves of Agastache rugosa were sampled in the five spots of a farm in the edge of Palryong mountain in Hoewon-gu, Masan city, Kyungsangnam-do in Korea in the early August, 2005, and distilled into essential oil. The essential oil revealed remarkable growth inhibition to Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa, pathogenic and infectious bacteria, and Bacillus cereus, a septic bacteria, which was obvious with larger quantity of oil and longer cultivation time. After 24 hours cultivation, the highest growth inhibition was observed in B. cereus, and the lowest inhibition in P. aeruginosa. After 48 hours cultivation, the highest growth inhibition in 25㎕ essential oil was observed in B. cereus, and E. coli in 50㎕ essential oil, while P. aeruginosa was minimally inhibited. In the GC-MS analysis of the essential oil, the major compound of Agastache rugosa were 5-methyl-2-(1-methylethyl)-cyclohexanone, 1-methoxy-4-(2-propenyl)-benzene, 5-methyl-2-(1-methylethylidene) -cyclohexanone, dl-limonene, trans-caryophyllene, cis-isopulegone, 1-octen-3-ol, germacrene-D and 3-cyclohexen. The essential oil from the leaves of Agastache rugosa is a very good candidate for a natural antimicrobial and a food preservative or antiseptic.
In this study, the leaves of Agastache rugosa were sampled in the five spots of a farm in the edge of Palryong mountain in Hoewon-gu, Masan city, Kyungsangnam-do in Korea in the early August, 2005, and distilled into essential oil. The essential oil revealed remarkable growth inhibition to Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa, pathogenic and infectious bacteria, and Bacillus cereus, a septic bacteria, which was obvious with larger quantity of oil and longer cultivation time. After 24 hours cultivation, the highest growth inhibition was observed in B. cereus, and the lowest inhibition in P. aeruginosa. After 48 hours cultivation, the highest growth inhibition in 25㎕ essential oil was observed in B. cereus, and E. coli in 50㎕ essential oil, while P. aeruginosa was minimally inhibited. In the GC-MS analysis of the essential oil, the major compound of Agastache rugosa were 5-methyl-2-(1-methylethyl)-cyclohexanone, 1-methoxy-4-(2-propenyl)-benzene, 5-methyl-2-(1-methylethylidene) -cyclohexanone, dl-limonene, trans-caryophyllene, cis-isopulegone, 1-octen-3-ol, germacrene-D and 3-cyclohexen. The essential oil from the leaves of Agastache rugosa is a very good candidate for a natural antimicrobial and a food preservative or antiseptic.
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