Bacillus licheniformis는 유산균의 한 종류로서 고추장과 된장에서 분리될 수 있다. 이 균주는 장내 균의 균형을 이루는데 중요한 역할을 하는 것으로 알려져 있다. 본 논문의 목표는 다양한 조건 (인공 위액, 인공 담즙, 높은 농도의 염, 알코올, 높은 온도와 항생제)에 대한 Bacillus licheniformis의 안정성과, 낮은 pH 용액에서 안정화제 (펩톤, 설탕, 분유)의 첨가 효과에 대해서도 확인하였다. Bacillus licheniformis의 투여에 따른 사람의 장내 균과 장내 부패산물에 대한 영향을 확인하기 위하여, Bacillus licheniformis를 건강한 23명 의 지원자 (15명의 남자와 8명의 여자, 평균 나이 25세)에게 하루에 3번, 2 주 동안 투여하였다. Bacillus licheniformis는 pH 3, 4, 6, 높은 온도, 높은 농도의 염, 내성포자 형태에서의 알코올, 그리고 안정화제 존재 하에서의 낮은 pH 용액에서 안정하였으나, pH 2, 2.5, 인공 담즙, 극도의 높은 온도 (100℃ 이상) 그리고 배양세포 상태에서의 알코올에 불안정 하였다. Bacillus licheniformis 는 oxacillin, penicillin G, optochin, fusidic acid, 그리고 rifampicin 등의 항생제에 내성을 가졌다. 분변 내의 Bacillus licheniformis, ...
Bacillus licheniformis는 유산균의 한 종류로서 고추장과 된장에서 분리될 수 있다. 이 균주는 장내 균의 균형을 이루는데 중요한 역할을 하는 것으로 알려져 있다. 본 논문의 목표는 다양한 조건 (인공 위액, 인공 담즙, 높은 농도의 염, 알코올, 높은 온도와 항생제)에 대한 Bacillus licheniformis의 안정성과, 낮은 pH 용액에서 안정화제 (펩톤, 설탕, 분유)의 첨가 효과에 대해서도 확인하였다. Bacillus licheniformis의 투여에 따른 사람의 장내 균과 장내 부패산물에 대한 영향을 확인하기 위하여, Bacillus licheniformis를 건강한 23명 의 지원자 (15명의 남자와 8명의 여자, 평균 나이 25세)에게 하루에 3번, 2 주 동안 투여하였다. Bacillus licheniformis는 pH 3, 4, 6, 높은 온도, 높은 농도의 염, 내성포자 형태에서의 알코올, 그리고 안정화제 존재 하에서의 낮은 pH 용액에서 안정하였으나, pH 2, 2.5, 인공 담즙, 극도의 높은 온도 (100℃ 이상) 그리고 배양세포 상태에서의 알코올에 불안정 하였다. Bacillus licheniformis 는 oxacillin, penicillin G, optochin, fusidic acid, 그리고 rifampicin 등의 항생제에 내성을 가졌다. 분변 내의 Bacillus licheniformis, Lactobacillus, 총 유산균의 농도는 생균제 처리 후 3주부터 비교 군에 비교하여 모든 지원자에서 증가하였다. 총 혐기성 균과 Salmonella의 농도는 투여 3주부터 눈에 띄게 감소하였다. 생균제 투여 6주후에 모든 미생물의 농도는 기본 수준으로 되돌아가는 것을 확인하였다. 장내 부패산물은 통계적 특이성은 없으나 투여 중과 투여 후의 기본 수준보다 낮은 경향을 볼 수 있었다.
Bacillus licheniformis는 유산균의 한 종류로서 고추장과 된장에서 분리될 수 있다. 이 균주는 장내 균의 균형을 이루는데 중요한 역할을 하는 것으로 알려져 있다. 본 논문의 목표는 다양한 조건 (인공 위액, 인공 담즙, 높은 농도의 염, 알코올, 높은 온도와 항생제)에 대한 Bacillus licheniformis의 안정성과, 낮은 pH 용액에서 안정화제 (펩톤, 설탕, 분유)의 첨가 효과에 대해서도 확인하였다. Bacillus licheniformis의 투여에 따른 사람의 장내 균과 장내 부패산물에 대한 영향을 확인하기 위하여, Bacillus licheniformis를 건강한 23명 의 지원자 (15명의 남자와 8명의 여자, 평균 나이 25세)에게 하루에 3번, 2 주 동안 투여하였다. Bacillus licheniformis는 pH 3, 4, 6, 높은 온도, 높은 농도의 염, 내성포자 형태에서의 알코올, 그리고 안정화제 존재 하에서의 낮은 pH 용액에서 안정하였으나, pH 2, 2.5, 인공 담즙, 극도의 높은 온도 (100℃ 이상) 그리고 배양세포 상태에서의 알코올에 불안정 하였다. Bacillus licheniformis 는 oxacillin, penicillin G, optochin, fusidic acid, 그리고 rifampicin 등의 항생제에 내성을 가졌다. 분변 내의 Bacillus licheniformis, Lactobacillus, 총 유산균의 농도는 생균제 처리 후 3주부터 비교 군에 비교하여 모든 지원자에서 증가하였다. 총 혐기성 균과 Salmonella의 농도는 투여 3주부터 눈에 띄게 감소하였다. 생균제 투여 6주후에 모든 미생물의 농도는 기본 수준으로 되돌아가는 것을 확인하였다. 장내 부패산물은 통계적 특이성은 없으나 투여 중과 투여 후의 기본 수준보다 낮은 경향을 볼 수 있었다.
Bacillus licheniformis is one of the lactic ferments that can be isolated from kochujang and soybean paste. It has been shown to favorably affect the balance of fecal microflora. The goal of this study, was to confirm the stability of Bacillus licheniformis in various conditions (artificial gastric ...
Bacillus licheniformis is one of the lactic ferments that can be isolated from kochujang and soybean paste. It has been shown to favorably affect the balance of fecal microflora. The goal of this study, was to confirm the stability of Bacillus licheniformis in various conditions (artificial gastric juice, bile acid, high concentration of NaCl, ethanol, high temperature and antibiotic), and the effect of stabilizers (powdered milk, peptone, sugar) in low pH aqueous solution. In order to delineate precisely the effects of the administration of Bacillus licheniformis on fecal microflora and putrefactive metabolites in human, Bacillus licheniformis was administered to 23 healthy subjects (15 men and 8 women, average age 25 years), three times a day for 2 weeks. Bacillus licheniformis was stable pH 3, 4, 6, high temperature, high concentration of NaCl, endospore formed cell in ethanol and low pH when stabilizers were present, but was unstable pH 2, 2.5, artificial bile acid, extreme high temperature (over 100℃) and vegetative formed cell in ethanol. Bacillus licheniformis was resistant to antibiotics, such as oxacillin, penicillin G, optochin, fusidic acid, and rifampicin. The concentrations of Bacillus licheniformis, Lactobacillus and total lactic acid bacteria were increased in the fecal material of all subjects, as compared to controls, beginning on the 3rd week after treatment with the probiotics. The concentration of total anaerobic bacteria and Salmonella were reduced significantly beginning on the 3rd week after administration. 6 weeks after the administration of the probiotics, the concentrations of all microorganisms returned to the basal levels. The putrefactive metabolites also tended to be lower than baseline levels during and after the test periods, although this tendency never reached statistical significantly.
Bacillus licheniformis is one of the lactic ferments that can be isolated from kochujang and soybean paste. It has been shown to favorably affect the balance of fecal microflora. The goal of this study, was to confirm the stability of Bacillus licheniformis in various conditions (artificial gastric juice, bile acid, high concentration of NaCl, ethanol, high temperature and antibiotic), and the effect of stabilizers (powdered milk, peptone, sugar) in low pH aqueous solution. In order to delineate precisely the effects of the administration of Bacillus licheniformis on fecal microflora and putrefactive metabolites in human, Bacillus licheniformis was administered to 23 healthy subjects (15 men and 8 women, average age 25 years), three times a day for 2 weeks. Bacillus licheniformis was stable pH 3, 4, 6, high temperature, high concentration of NaCl, endospore formed cell in ethanol and low pH when stabilizers were present, but was unstable pH 2, 2.5, artificial bile acid, extreme high temperature (over 100℃) and vegetative formed cell in ethanol. Bacillus licheniformis was resistant to antibiotics, such as oxacillin, penicillin G, optochin, fusidic acid, and rifampicin. The concentrations of Bacillus licheniformis, Lactobacillus and total lactic acid bacteria were increased in the fecal material of all subjects, as compared to controls, beginning on the 3rd week after treatment with the probiotics. The concentration of total anaerobic bacteria and Salmonella were reduced significantly beginning on the 3rd week after administration. 6 weeks after the administration of the probiotics, the concentrations of all microorganisms returned to the basal levels. The putrefactive metabolites also tended to be lower than baseline levels during and after the test periods, although this tendency never reached statistical significantly.
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