일반적으로 사용되는 홍삼 추출기를 이용하여 홍삼농축액의 추출조건에 따른 사포닌 함량 및 그에 따른 항산화활성 변화와 홍삼농축액의 물리적 성질에 대해 조사하여 비교분석하였다. 홍삼추출액의 총 사포닌 함량은 추출온도와 시간이 증가함에 따라 감소하는 경향을 나타내었으며, 75도 24시간 추출조건에서 25.4mg/g으로 가장 높은 함량을 나타내었다. 개별 ginsenoside함량에서도 추출온도와 시간이 증가될수록 개별 ginsenoside함량이 감소하는 반면, 홍삼특유 ginsenoside인 Rg3의 경우에는 일정범위 내에서의 추출조건에서 함량이 오히려 증가하는 경향을 나타내었다. Rg3 함량이 가장 높은 추출조건은 85도 24시간으로 총 사포닌의 최적 추출조건과 차이가 있는 것으로 확인하였다. DPPH에 의한 항산화활성 측정의 경우 일정 조건까지는 가열온도와 시간이 증가함에 따라 항산화활성이 함께 증가하는 경향을 보였는데, 이는 사포닌에 의한 것보다는 maillard 반응시 생성된 갈변물질 의한 것으로 사료된다. 또한 80℃ 72시간 이상의 추출조건에서 갈변도는 증가하였으나 항산화 활성의 경우 더 이상 증가하지 않는 경향을 보였다. ...
일반적으로 사용되는 홍삼 추출기를 이용하여 홍삼농축액의 추출조건에 따른 사포닌 함량 및 그에 따른 항산화활성 변화와 홍삼농축액의 물리적 성질에 대해 조사하여 비교분석하였다. 홍삼추출액의 총 사포닌 함량은 추출온도와 시간이 증가함에 따라 감소하는 경향을 나타내었으며, 75도 24시간 추출조건에서 25.4mg/g으로 가장 높은 함량을 나타내었다. 개별 ginsenoside함량에서도 추출온도와 시간이 증가될수록 개별 ginsenoside함량이 감소하는 반면, 홍삼특유 ginsenoside인 Rg3의 경우에는 일정범위 내에서의 추출조건에서 함량이 오히려 증가하는 경향을 나타내었다. Rg3 함량이 가장 높은 추출조건은 85도 24시간으로 총 사포닌의 최적 추출조건과 차이가 있는 것으로 확인하였다. DPPH에 의한 항산화활성 측정의 경우 일정 조건까지는 가열온도와 시간이 증가함에 따라 항산화활성이 함께 증가하는 경향을 보였는데, 이는 사포닌에 의한 것보다는 maillard 반응시 생성된 갈변물질 의한 것으로 사료된다. 또한 80℃ 72시간 이상의 추출조건에서 갈변도는 증가하였으나 항산화 활성의 경우 더 이상 증가하지 않는 경향을 보였다. 색차의 경우 사포닌의 경우와 반대로 추출온도와 시간이 증가될수록 증가하는 경향을 보였으며, pH는 감소하는 등 전반적으로 품질 측면에서는 안정화되는 경향을 보였다.따라서 이러한 결과를 바탕으로 홍삼 추출액의 품질특성과 사포닌의 안정적인 추출을 위한 적정 추출조건으로 80-85℃ 내외의 온도에서 48시간 이내로 추출하는 것이 적합한 것으로 판단된다.
일반적으로 사용되는 홍삼 추출기를 이용하여 홍삼농축액의 추출조건에 따른 사포닌 함량 및 그에 따른 항산화활성 변화와 홍삼농축액의 물리적 성질에 대해 조사하여 비교분석하였다. 홍삼추출액의 총 사포닌 함량은 추출온도와 시간이 증가함에 따라 감소하는 경향을 나타내었으며, 75도 24시간 추출조건에서 25.4mg/g으로 가장 높은 함량을 나타내었다. 개별 ginsenoside함량에서도 추출온도와 시간이 증가될수록 개별 ginsenoside함량이 감소하는 반면, 홍삼특유 ginsenoside인 Rg3의 경우에는 일정범위 내에서의 추출조건에서 함량이 오히려 증가하는 경향을 나타내었다. Rg3 함량이 가장 높은 추출조건은 85도 24시간으로 총 사포닌의 최적 추출조건과 차이가 있는 것으로 확인하였다. DPPH에 의한 항산화활성 측정의 경우 일정 조건까지는 가열온도와 시간이 증가함에 따라 항산화활성이 함께 증가하는 경향을 보였는데, 이는 사포닌에 의한 것보다는 maillard 반응시 생성된 갈변물질 의한 것으로 사료된다. 또한 80℃ 72시간 이상의 추출조건에서 갈변도는 증가하였으나 항산화 활성의 경우 더 이상 증가하지 않는 경향을 보였다. 색차의 경우 사포닌의 경우와 반대로 추출온도와 시간이 증가될수록 증가하는 경향을 보였으며, pH는 감소하는 등 전반적으로 품질 측면에서는 안정화되는 경향을 보였다.따라서 이러한 결과를 바탕으로 홍삼 추출액의 품질특성과 사포닌의 안정적인 추출을 위한 적정 추출조건으로 80-85℃ 내외의 온도에서 48시간 이내로 추출하는 것이 적합한 것으로 판단된다.
Using a general red ginseng extractor, I studied changes in composition of saponin and antioxidant acitivities of Korean Red Ginseng concentrate based on various extraction conditions, and its physical properties. The total saponin content tends to decrease as temperature and time of extraction incr...
Using a general red ginseng extractor, I studied changes in composition of saponin and antioxidant acitivities of Korean Red Ginseng concentrate based on various extraction conditions, and its physical properties. The total saponin content tends to decrease as temperature and time of extraction increase, and reach the highest concentration of 25.4mg/g at 75℃ for 24hours of extraction condition. Likewise, the individual ginsenoside content tends to decrease as temperature and time of extraction increase, but the concentration of Rg3, identical ginsenoside of Korean Red Ginseng, tends to increase within the particular range. The highest concentration of Rg3 is obtained from the extraction condition of 85℃ for 24hours, which is different from the ideal condition of extraction for total saponin. Antioxidant activities tend to increase within limited extraction conditions as temperature and time of extraction increase, but it seems to be caused by browning pigments from maillard reaction rather than saponins. On the other hand, antioxidant activities doesn't increase any more at extraction conditions at 80℃for 72 hours or more, while browning pigments keep increasing. As for color differences, variation tends to get larger with decreasing pH on the contrary to the case of saponin as temperature and time of extraction increase, which means becoming stable in quality.Based on these results, it is considered that the most appropriate extraction conditions for saponin keeping its quality properties is extraction at 80-85℃for maximum 48 hours
Using a general red ginseng extractor, I studied changes in composition of saponin and antioxidant acitivities of Korean Red Ginseng concentrate based on various extraction conditions, and its physical properties. The total saponin content tends to decrease as temperature and time of extraction increase, and reach the highest concentration of 25.4mg/g at 75℃ for 24hours of extraction condition. Likewise, the individual ginsenoside content tends to decrease as temperature and time of extraction increase, but the concentration of Rg3, identical ginsenoside of Korean Red Ginseng, tends to increase within the particular range. The highest concentration of Rg3 is obtained from the extraction condition of 85℃ for 24hours, which is different from the ideal condition of extraction for total saponin. Antioxidant activities tend to increase within limited extraction conditions as temperature and time of extraction increase, but it seems to be caused by browning pigments from maillard reaction rather than saponins. On the other hand, antioxidant activities doesn't increase any more at extraction conditions at 80℃for 72 hours or more, while browning pigments keep increasing. As for color differences, variation tends to get larger with decreasing pH on the contrary to the case of saponin as temperature and time of extraction increase, which means becoming stable in quality.Based on these results, it is considered that the most appropriate extraction conditions for saponin keeping its quality properties is extraction at 80-85℃for maximum 48 hours
주제어
#고려홍삼 홍삼 인삼 사포닌 진세노사이드 항산화활성 Korean Red Ginseng saponin ginsenoside Rg3 extraction Korean red ginseng concentrate DPPH maillard reaction antioxidant
학위논문 정보
저자
박태문
학위수여기관
연세대학교 생활환경대학원
학위구분
국내석사
학과
기능성식품영양전공
지도교수
윤선
발행연도
2008
총페이지
vi, 50장
키워드
고려홍삼 홍삼 인삼 사포닌 진세노사이드 항산화활성 Korean Red Ginseng saponin ginsenoside Rg3 extraction Korean red ginseng concentrate DPPH maillard reaction antioxidant
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.