본 연구는 살균소독제를 이용한 화학적 제어법과 UV irradiation을 이용한 물리적 제어법을 병용 처리하여 신선 채소류에서 주요 식중독균으로 인한 식중독 사고 위험성을 감소시키는 hurdle technology를 개발하는데 목적이 있다. 살균소독제와 UV의 병용 처리 효과를 검증하여 최적농도, 최적 dose를 탐색함으로써 식품 등의 미생물 제어법으로서의 활용 가능성을 평가하고자 하였다. 버섯에 접종한 주요 식중독균 B. cereus, E. sakazakii, ...
본 연구는 살균소독제를 이용한 화학적 제어법과 UV irradiation을 이용한 물리적 제어법을 병용 처리하여 신선 채소류에서 주요 식중독균으로 인한 식중독 사고 위험성을 감소시키는 hurdle technology를 개발하는데 목적이 있다. 살균소독제와 UV의 병용 처리 효과를 검증하여 최적농도, 최적 dose를 탐색함으로써 식품 등의 미생물 제어법으로서의 활용 가능성을 평가하고자 하였다. 버섯에 접종한 주요 식중독균 B. cereus, E. sakazakii, S. aureus, S. Typhimurium, E. coli는 살균소독제의 농도가 증가할수록 균의 감소효과가 유의적으로 증가하였다. 특히 버섯에 접종한 B. cereus, S. aureus는 hydrogen peroxide, chlorine보다 ethanol에 의해 우수한 살균효과를 보였다. UV 처리에 의한 살균효과는 UV dose가 증가할수록 균의 감소효과가 유의적으로 증가하였으며 5개의 균주 중, S. aureus만 UV 처리에 대해 강한 내성을 나타냈다. 버섯에 접종한 B. cereus를 살균소독제와 UV로 병용 처리할 경우, ethanol-UV 병용 처리 버섯군이 4.75 log(85%) 감소한 반면 hydrogen peroxide-UV, chlorine-UV 병용 처리 버섯군은 각각 2.43(45%), 1.70(31%) log 감소하였다. 이는 살균소독제와 UV를 단독으로 처리할 때보다 +0.24 log(ethanol-UV), +0.85(hydrogen peroxide-UV), +0.73(chlorine-UV) log의 synergy 효과를 얻을 수 있었다. S. aureus의 경우, ethanol-UV 병용 처리 버섯군이 4.24 log(70%) 감소한 반면 hydrogen peroxide-UV, chlorine-UV 병용 처리 버섯군은 각각 1.73(33%), 1.94(35%) 감소하였다. 병용 처리 할 경우 synergistic effect는 +0.27 log(ethanol-UV), +0.58 (hydrogen peroxide-UV), +0.22(chlorine-UV)로 나타났다. 50% 이상 고농도의 ethanol의 경우, 버섯의 색도에 유의적 차이를 보였으나 다른 처리구의 색도, 조직감 및 관능평가에서 유의적 차이가 없어 제품 품질에 큰 영향을 미치지 않는 것으로 판단하였다. 따라서 버섯에 존재하는 미생물을 제어하기 위한 살균소독제-UV 병용 처리는 미생물학적, 물성학적 및 관능적으로 적합한 제어법으로 상용화 가능성이 있는 것으로 판단된다.
본 연구는 살균소독제를 이용한 화학적 제어법과 UV irradiation을 이용한 물리적 제어법을 병용 처리하여 신선 채소류에서 주요 식중독균으로 인한 식중독 사고 위험성을 감소시키는 hurdle technology를 개발하는데 목적이 있다. 살균소독제와 UV의 병용 처리 효과를 검증하여 최적농도, 최적 dose를 탐색함으로써 식품 등의 미생물 제어법으로서의 활용 가능성을 평가하고자 하였다. 버섯에 접종한 주요 식중독균 B. cereus, E. sakazakii, S. aureus, S. Typhimurium, E. coli는 살균소독제의 농도가 증가할수록 균의 감소효과가 유의적으로 증가하였다. 특히 버섯에 접종한 B. cereus, S. aureus는 hydrogen peroxide, chlorine보다 ethanol에 의해 우수한 살균효과를 보였다. UV 처리에 의한 살균효과는 UV dose가 증가할수록 균의 감소효과가 유의적으로 증가하였으며 5개의 균주 중, S. aureus만 UV 처리에 대해 강한 내성을 나타냈다. 버섯에 접종한 B. cereus를 살균소독제와 UV로 병용 처리할 경우, ethanol-UV 병용 처리 버섯군이 4.75 log(85%) 감소한 반면 hydrogen peroxide-UV, chlorine-UV 병용 처리 버섯군은 각각 2.43(45%), 1.70(31%) log 감소하였다. 이는 살균소독제와 UV를 단독으로 처리할 때보다 +0.24 log(ethanol-UV), +0.85(hydrogen peroxide-UV), +0.73(chlorine-UV) log의 synergy 효과를 얻을 수 있었다. S. aureus의 경우, ethanol-UV 병용 처리 버섯군이 4.24 log(70%) 감소한 반면 hydrogen peroxide-UV, chlorine-UV 병용 처리 버섯군은 각각 1.73(33%), 1.94(35%) 감소하였다. 병용 처리 할 경우 synergistic effect는 +0.27 log(ethanol-UV), +0.58 (hydrogen peroxide-UV), +0.22(chlorine-UV)로 나타났다. 50% 이상 고농도의 ethanol의 경우, 버섯의 색도에 유의적 차이를 보였으나 다른 처리구의 색도, 조직감 및 관능평가에서 유의적 차이가 없어 제품 품질에 큰 영향을 미치지 않는 것으로 판단하였다. 따라서 버섯에 존재하는 미생물을 제어하기 위한 살균소독제-UV 병용 처리는 미생물학적, 물성학적 및 관능적으로 적합한 제어법으로 상용화 가능성이 있는 것으로 판단된다.
The relative efficacies of ethanol, hydrogen peroxide and chlorine against B. cereus, E. sakazakii, S. aureus, S. Typhimurium and E. coli were tested. This study also evaluated the efficacies of combined ethanol-ultraviolet(UV), hydrogen peroxide-UV and chlorine-UV treatments to determine synergisti...
The relative efficacies of ethanol, hydrogen peroxide and chlorine against B. cereus, E. sakazakii, S. aureus, S. Typhimurium and E. coli were tested. This study also evaluated the efficacies of combined ethanol-ultraviolet(UV), hydrogen peroxide-UV and chlorine-UV treatments to determine synergistic effect. All chemical treatments (ethanol at 10, 30, 50, 70%, hydrogen peroxide at 100, 500, 1,000, 1,500, 2,000ppm, and chlorine at 20, 60, 100, 150, 200ppm) significantly reduced B. cereus and S. aureus on mushrooms surfaces. UV irradiation at 6, 96, 216, 360 and 504 ㎽·s/㎠ also decreased B. cereus and S. aureus on foods upto 99%. The combined ethanol-UV treatment showed increased efficacies and synergistic benefits against all microorganisms but the combined hydrogen peroxide-UV and chlorine-UV showed lower synergistic effect against B. cereus and S. aureus. The combined ethanol-UV treatments reduced B. cereus at 4.75 log(85%) and showed significant synergistic benefits, while two other methods (combined hydrogen peroxide-UV and combined chlorine-UV treatments) decreased 2.43(45%) and 1.70(31%) log, respectively. The combined treatments showed synergistic effects of +0.24 log (combined ethanol-UV treatments), +0.85 log(combined hydrogen peroxide-UV treatments) and +0.73 log (combined chlorine-UV treatments) comparing to a single treatment (chemical disinfectant or ultraviolet irradiation). Because of S. aures had a tolerance against chemical disinfectant and UV treatments, the reduction lower than that of B. cereus (ethanol-UV 4.24 log; hydrogen peroxide-UV 1.73 log; chlorine-UV 1.94 log). The combined treatments showed synergistic effects of +0.27 log (combined ethanol-UV treatments), +0.58 log (combined hydrogen peroxide-UV treatments) and +0.22 log (combined chlorine-UV treatments) comparing to a single treatment (chemical disinfectant or ultraviolet irradiation) against S. aureus. This study suggests that the combined treatment could improve the efficacies and reliability of disinfection against microorganisms in foods.
The relative efficacies of ethanol, hydrogen peroxide and chlorine against B. cereus, E. sakazakii, S. aureus, S. Typhimurium and E. coli were tested. This study also evaluated the efficacies of combined ethanol-ultraviolet(UV), hydrogen peroxide-UV and chlorine-UV treatments to determine synergistic effect. All chemical treatments (ethanol at 10, 30, 50, 70%, hydrogen peroxide at 100, 500, 1,000, 1,500, 2,000ppm, and chlorine at 20, 60, 100, 150, 200ppm) significantly reduced B. cereus and S. aureus on mushrooms surfaces. UV irradiation at 6, 96, 216, 360 and 504 ㎽·s/㎠ also decreased B. cereus and S. aureus on foods upto 99%. The combined ethanol-UV treatment showed increased efficacies and synergistic benefits against all microorganisms but the combined hydrogen peroxide-UV and chlorine-UV showed lower synergistic effect against B. cereus and S. aureus. The combined ethanol-UV treatments reduced B. cereus at 4.75 log(85%) and showed significant synergistic benefits, while two other methods (combined hydrogen peroxide-UV and combined chlorine-UV treatments) decreased 2.43(45%) and 1.70(31%) log, respectively. The combined treatments showed synergistic effects of +0.24 log (combined ethanol-UV treatments), +0.85 log(combined hydrogen peroxide-UV treatments) and +0.73 log (combined chlorine-UV treatments) comparing to a single treatment (chemical disinfectant or ultraviolet irradiation). Because of S. aures had a tolerance against chemical disinfectant and UV treatments, the reduction lower than that of B. cereus (ethanol-UV 4.24 log; hydrogen peroxide-UV 1.73 log; chlorine-UV 1.94 log). The combined treatments showed synergistic effects of +0.27 log (combined ethanol-UV treatments), +0.58 log (combined hydrogen peroxide-UV treatments) and +0.22 log (combined chlorine-UV treatments) comparing to a single treatment (chemical disinfectant or ultraviolet irradiation) against S. aureus. This study suggests that the combined treatment could improve the efficacies and reliability of disinfection against microorganisms in foods.
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