가금 사료첨가제로서의 복분자, 박하 및 매리골드 추출물의 이용 효과에 관한 연구 Studies on utilization of Bokbunja(Rubus coreanus Miquel), Bakha(Mentha arvensis var. piperascens), and African marigold(Tagetes erecta) extracts as poultry feed additives원문보기
본 연구는 국내 자생하는 복분자, 박하 및 서양허브의 일종인 매리골드 추출물의 in vitro 항균 활성과 항산화 활성을 조사하고, 육계 및 산란계 사료 내에 단계별로 첨가 급여함으로써 생산성과 생리적 반응에 미치는 영향을 평가함으로서 항생제 대체물질 및 기능성 사료첨가제로서의 활용 가능성을 조사하였다. 실험 1에서는 복분자 추출물은 Salmonella typhimurium, ...
본 연구는 국내 자생하는 복분자, 박하 및 서양허브의 일종인 매리골드 추출물의 in vitro 항균 활성과 항산화 활성을 조사하고, 육계 및 산란계 사료 내에 단계별로 첨가 급여함으로써 생산성과 생리적 반응에 미치는 영향을 평가함으로서 항생제 대체물질 및 기능성 사료첨가제로서의 활용 가능성을 조사하였다. 실험 1에서는 복분자 추출물은 Salmonella typhimurium, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Salmonella gallinarium, Listeria monocytogenes와 같은 균주들에 대한 실험에서 복분자 추출물 30㎕ 주입시 avilamycin보다는 못하였지만 모든 균주에 대한 항균활성을 나타냈고, 특히 E. coli 에 대해서는 10㎕ 첨가구에서도 clear zone이 관찰되었다. 박하 추출물도 모든 균주에 대한 항균활성이 있는 것이 확인되었고, 특히 S. gallinarium 에서는 5㎕ 첨가구에서도 clear zone이 관찰되었고, S. typhimurium 에서도 10㎕ 첨가구에서 생육저해환이 관찰되었다. 매리골드 추출물의 5종의 미생물에 대한 항균활성도 확인되었고, 모든 균주에 성장을 억제하는 항균 활성이 확인되었다. 특히, S. typhimurium, Enterococcus faecalis, S. gallinarium에 대해서는 5㎕에서 생육저해환이 관찰되었으며, Listeria monocytogenes에 대해서는 다소 약하지만 50㎕ 첨가 처리구에서 clear zone이 확인되었다. S. typhimurium, Listeria monocytogenes, E. coli, Enterococcus faecalis, S. gallinarium에 대한 복분자, 박하 및 매리골드 추출물의 MIC 테스트에서 S. typhimurium에 대한 복분자 추출물의 최소 생육저해 농도는 30ppm으로 나타났으며, 박하추출물은 7.5ppm, 매리골드 추출물은 2.5ppm으로 매리골드가 복분자, 박하보다 S. typhimurium에 대한 항균력이 우수함을 알 수 있었다. Enterococcus faecalis에 대한 MIC는 복분자 추출물이 30ppm, 박하추출물이 50ppm, 매리골드 추출물이 2.5ppm이였다. Enterococcus faecalis에 대한 항균활성은 또한 매리골드가 가장 강한 것으로 관찰되었다. E. coli에 대한 MIC는 복분자 추출물의 최소 생육저해 농도는 7.5ppm으로 나타났으며, 박하추출물은 7.5ppm, 매리골드 추출물은 10ppm였다. E. coli에 대한 항균 활성은 복분자, 박하추출물이 매리골드 추출물보다 강한 것으로 나타났다. S. gallinarium에 대한 MIC 결과는 복분자 추출물이 30ppm으로 나타났으며, 박하추출물은 2.5ppm, 매리골드 추출물은 2.5ppm로 나타났다. 복분자 추출물에 비해 박하와 매리골드 추출물에 S. gallinarium에 대한 항균활성이 있음을 확인하였다. Listeria monocytogenes에 대한 생육저해 농도는 복분자가 50ppm, 박하가 10ppm. 매리골드가 30ppm으로 나타났으며, 박하가 다른 약용식물에 비해 항균활성이 우수한 것으로 나타났다. 복분자, 박하 및 매리골드 추추물은 DPPH scavenging activity 측정 실험에서 복분자의 DPPH 전자 공여능은 대조구로 사용된 DHA와 α-tocopherol 보다는 낮은 4.25였지만, 항산화 활성을 가지고 있는 것이 확인되었다. 박하의 DPPH 전자 공여능은 1.20이었으며, 복분자보다 강한 항산화 활성을 보유하는 것으로 나타났다. 매리골드의 DPPH radical scavenging activity 를 통해 확인된 항산화활성은 합성 및 천연 항산화제인 BHA, α-tocopherol 과 비교한 전자 공여능은 낮았으나 복분자, 박하보다는 높았다. 복분자, 박하 및 매리골드 추출물에 대한 SOD 유사활성 측정 실험에서, 복분자는 대조구인 천연 항산화제인 β-carotene 보다는 못했으나, 항산화 활성이 있음을 확인하였다. 박하의 SOD 유사활성은 대조구인 β-carotene 보다는 못했으나, 상당히 강한 항산화 활성을 보였으며, 매리골드의 SOD 유사활성은 천연 항산화제인 β-carotene 보다 훨씬 우수한 것으로 나타났다. 실험 2에서는 복분자, 박하 및 매리골드 분말의 육계사료 첨가시 사료섭취량에서는 처리구간에 유의한 차이가 없었으나 종료체중, 일당증체량 및 사료요구율은 항생제 무첨가 대조구에 비하여 유의하게 개선하는 결과가 관찰되었으며(P<0.05), 장기 및 가식성 근육의 상대적 중량에서는 대조구와 처리구간에 차이가 없는 것으로 나타났다. 혈액의 성상은 총 콜레스테롤 및 GOT․GPT 수준에는 영향이 없었으나, SOD 유사활성은 모든 처리구가 대조구에 비해 유의하게 높거나(P<0.05) 높은 경향을 나타내는 것으로 관찰되었으며, 특히 박하 및 매리골드 분말을 0.3% 첨가 급여한 처리구에서 유의하게 높은 결과를 나타냈다(P<0.05). 장 내 균총의 변화에서는 총균수 및 Coli forms은 처리구간 유의한 차이가 없었으나, lactic acid bacteria에서 항생제 첨가 대조구에 비하여 유의하게 증가하는 결과를 나타났다(P<0.05). 가식성 근육 내 지질 과산화물의 생성정도는 항생제를 첨가 급여하지 않은 대조구에 비하여 모든 처리구에서 지질 산화가 억제되는 결과가 관찰되었으며, 특히 박하 및 매리골드 분말을 첨가 급여한 처리구에서 지질 산화의 억제가 유의하게 개선되는 결과가 관찰되었다(P<0.05). 가식성 근육의 물리적 특성에서는 육질에 긍정적 또는 부정적이라고 볼 수 있는 차이는 관찰되지 않았다. 이상의 결과로 보아 국내 자생 토착생물인 박하, 복분자와 서양 허브의 일종인 매리골드를 육계에 급여할 경우 성장촉진 등 생산성이 개선되는 것으로 나타나 항생제 대체제로의 이용가능성이 시사되었으며, 체내 대사생리
본 연구는 국내 자생하는 복분자, 박하 및 서양허브의 일종인 매리골드 추출물의 in vitro 항균 활성과 항산화 활성을 조사하고, 육계 및 산란계 사료 내에 단계별로 첨가 급여함으로써 생산성과 생리적 반응에 미치는 영향을 평가함으로서 항생제 대체물질 및 기능성 사료첨가제로서의 활용 가능성을 조사하였다. 실험 1에서는 복분자 추출물은 Salmonella typhimurium, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Salmonella gallinarium, Listeria monocytogenes와 같은 균주들에 대한 실험에서 복분자 추출물 30㎕ 주입시 avilamycin보다는 못하였지만 모든 균주에 대한 항균활성을 나타냈고, 특히 E. coli 에 대해서는 10㎕ 첨가구에서도 clear zone이 관찰되었다. 박하 추출물도 모든 균주에 대한 항균활성이 있는 것이 확인되었고, 특히 S. gallinarium 에서는 5㎕ 첨가구에서도 clear zone이 관찰되었고, S. typhimurium 에서도 10㎕ 첨가구에서 생육저해환이 관찰되었다. 매리골드 추출물의 5종의 미생물에 대한 항균활성도 확인되었고, 모든 균주에 성장을 억제하는 항균 활성이 확인되었다. 특히, S. typhimurium, Enterococcus faecalis, S. gallinarium에 대해서는 5㎕에서 생육저해환이 관찰되었으며, Listeria monocytogenes에 대해서는 다소 약하지만 50㎕ 첨가 처리구에서 clear zone이 확인되었다. S. typhimurium, Listeria monocytogenes, E. coli, Enterococcus faecalis, S. gallinarium에 대한 복분자, 박하 및 매리골드 추출물의 MIC 테스트에서 S. typhimurium에 대한 복분자 추출물의 최소 생육저해 농도는 30ppm으로 나타났으며, 박하추출물은 7.5ppm, 매리골드 추출물은 2.5ppm으로 매리골드가 복분자, 박하보다 S. typhimurium에 대한 항균력이 우수함을 알 수 있었다. Enterococcus faecalis에 대한 MIC는 복분자 추출물이 30ppm, 박하추출물이 50ppm, 매리골드 추출물이 2.5ppm이였다. Enterococcus faecalis에 대한 항균활성은 또한 매리골드가 가장 강한 것으로 관찰되었다. E. coli에 대한 MIC는 복분자 추출물의 최소 생육저해 농도는 7.5ppm으로 나타났으며, 박하추출물은 7.5ppm, 매리골드 추출물은 10ppm였다. E. coli에 대한 항균 활성은 복분자, 박하추출물이 매리골드 추출물보다 강한 것으로 나타났다. S. gallinarium에 대한 MIC 결과는 복분자 추출물이 30ppm으로 나타났으며, 박하추출물은 2.5ppm, 매리골드 추출물은 2.5ppm로 나타났다. 복분자 추출물에 비해 박하와 매리골드 추출물에 S. gallinarium에 대한 항균활성이 있음을 확인하였다. Listeria monocytogenes에 대한 생육저해 농도는 복분자가 50ppm, 박하가 10ppm. 매리골드가 30ppm으로 나타났으며, 박하가 다른 약용식물에 비해 항균활성이 우수한 것으로 나타났다. 복분자, 박하 및 매리골드 추추물은 DPPH scavenging activity 측정 실험에서 복분자의 DPPH 전자 공여능은 대조구로 사용된 DHA와 α-tocopherol 보다는 낮은 4.25였지만, 항산화 활성을 가지고 있는 것이 확인되었다. 박하의 DPPH 전자 공여능은 1.20이었으며, 복분자보다 강한 항산화 활성을 보유하는 것으로 나타났다. 매리골드의 DPPH radical scavenging activity 를 통해 확인된 항산화활성은 합성 및 천연 항산화제인 BHA, α-tocopherol 과 비교한 전자 공여능은 낮았으나 복분자, 박하보다는 높았다. 복분자, 박하 및 매리골드 추출물에 대한 SOD 유사활성 측정 실험에서, 복분자는 대조구인 천연 항산화제인 β-carotene 보다는 못했으나, 항산화 활성이 있음을 확인하였다. 박하의 SOD 유사활성은 대조구인 β-carotene 보다는 못했으나, 상당히 강한 항산화 활성을 보였으며, 매리골드의 SOD 유사활성은 천연 항산화제인 β-carotene 보다 훨씬 우수한 것으로 나타났다. 실험 2에서는 복분자, 박하 및 매리골드 분말의 육계사료 첨가시 사료섭취량에서는 처리구간에 유의한 차이가 없었으나 종료체중, 일당증체량 및 사료요구율은 항생제 무첨가 대조구에 비하여 유의하게 개선하는 결과가 관찰되었으며(P<0.05), 장기 및 가식성 근육의 상대적 중량에서는 대조구와 처리구간에 차이가 없는 것으로 나타났다. 혈액의 성상은 총 콜레스테롤 및 GOT․GPT 수준에는 영향이 없었으나, SOD 유사활성은 모든 처리구가 대조구에 비해 유의하게 높거나(P<0.05) 높은 경향을 나타내는 것으로 관찰되었으며, 특히 박하 및 매리골드 분말을 0.3% 첨가 급여한 처리구에서 유의하게 높은 결과를 나타냈다(P<0.05). 장 내 균총의 변화에서는 총균수 및 Coli forms은 처리구간 유의한 차이가 없었으나, lactic acid bacteria에서 항생제 첨가 대조구에 비하여 유의하게 증가하는 결과를 나타났다(P<0.05). 가식성 근육 내 지질 과산화물의 생성정도는 항생제를 첨가 급여하지 않은 대조구에 비하여 모든 처리구에서 지질 산화가 억제되는 결과가 관찰되었으며, 특히 박하 및 매리골드 분말을 첨가 급여한 처리구에서 지질 산화의 억제가 유의하게 개선되는 결과가 관찰되었다(P<0.05). 가식성 근육의 물리적 특성에서는 육질에 긍정적 또는 부정적이라고 볼 수 있는 차이는 관찰되지 않았다. 이상의 결과로 보아 국내 자생 토착생물인 박하, 복분자와 서양 허브의 일종인 매리골드를 육계에 급여할 경우 성장촉진 등 생산성이 개선되는 것으로 나타나 항생제 대체제로의 이용가능성이 시사되었으며, 체내 대사생리
The present study was made to evaluate in vitro antibacterial and antioxidant activities of Bokbunja(Rubus coreanus Miquel), Bakha(Mentha arvensis var. piperascens), and African marigold(Tagetest erecta) extracts and the effect of their dietary supplementation on the productivity and physiological r...
The present study was made to evaluate in vitro antibacterial and antioxidant activities of Bokbunja(Rubus coreanus Miquel), Bakha(Mentha arvensis var. piperascens), and African marigold(Tagetest erecta) extracts and the effect of their dietary supplementation on the productivity and physiological response in poultry. Exp. 1 was carried out to investigate in vitro antimicrobial and antioxidant activities of Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts. In vitro antimicrobial activity of Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts were examined against five kinds of pathogenic bacteria. There were some potential antimicrobial activities against Salmonella typhimurium, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Salmonella gallinarium, Listeria monocytogenes in all of three plant extracts. In results of the MIC test against S. typhimurium and E. faecalis African marigold extract had the best antimicrobial activity, Bokbunja, and Bakha extracts inhibited E. coli growth better than African marigold extract, Bakha, and African marigold extracts were better than Bokbunja extract on S. gallinarium inhibition. Against the harmful microbes L. monocytogenes Bakha extracts had the lowest MIC. In vitro antioxidant activities of Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts, all of the plant extracts had antioxidant activity. In DPPH radical scavenging assay, it was shown all of Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts had antioxidant properties, although these three extracts didn't have as strong inhibitory potency as those of control (BHA and α-tocopherol). African marigold extract has the highest DPPH radical scavenging activity among the three extracts. On the other hand African marigold extract showed the highest SOD(superoxide dismutase)-like activity among three extracts, even higer than natural antioxidant agent, β-carotene. The results indicate that Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts might have functions as biopreservative, antioxidant agent and the alternatives for antibiotics in poultry feed. Exp. 2 was conducted to investigate the dietary effects of Korean traditional medicinal plants, Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts on growth performance and the meat quality in broiler chicken. Total of six-hundred 1-d-old Ross male broiler chicks were divided into eight groups and fed the control diet or each experimental diet(containing 0.3 or 0.5% Bokbunja extract, 0.3 or 0.5% Bakha extract, and 0.3 or 0.5% African marigold extracts) for 5 weeks. The body weight gain and feed conversion rate(FCR) in all groups fed diets containing Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts were significantly improved compare to that of non-medicated control(P<0.05). The relative weights of various organs, serum cholesterol and the activities of GOT․GPT in all groups were not significantly different. The SODlike activities in the groups fed diets containing 0.3% Bakha or 0.3% African marigold extracts were significantly increased in comparison with that of non-medicated control (P<0.05). The number of cecal lactic acid bacteria in groups fed the diets containing 0.3% Bakha or 0.5% Bokbunja extracts were tended to be increased. The malondialdehyde(MDA) contents in leg muscle were significantly lowered by feeding Bakha or African marigold extracts(P<0.05). The physiochemical properties of edible meat including shear force, water holding capacity, cooking loss, pH, and muscle color degrees(CIE Lab) were not influenced by the dietary treatments. It has been suggested that Korean native plants and western herb African marigold extracts promote growth of broilers and may delay lipid oxidation in edible muscle without any negative effect when added in broiler diets. Exp. 3 was undertaken to evaluate the dietary effects of Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts on laying performance, egg quality, prevention of egg oxidation in storage. A total of one-hundred eighty nine 42-wk-old Hy-Line Brown layers were divided into seven groups and fed the control diet or each experimental diet (containing 0.3 or 0.5% Bokbunja, 0.3 or 0.5% Bakha, and 0.3 or 0.5% African marigold extracts) for 6 weeks. The egg weights in groups fed the diet containing 0.3% African marigold extracts were significantly increased compared with that of control(P<0.05), although there was no significant difference in egg production. Egg shell color and Haugh unit were improved by the dietary treatments significantly(P<0.05), and egg york color was significantly increased by supplements of Bakha or African marigold extract(P<0.05). The numbers of cecal Coli forms in groups fed the diets containing three plant extracts were tended to be decreased. The MDA contents in stored egg was significantly lowered by feeding the three plant extracts(P<0.05). The Haugh units of the treatment groups fed all of three extracts was tended to be increased after 7 days of storage and significantly increased after 14 days of storage compared to that of control. These results indicated that dietary korean traditional medicinal plants Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts improved egg quality such as egg color, egg shall color, and Haugh unit. All together, implying that Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts may decrease lipid oxidation in eggs, and improve profiles of cecal microflora. In conclusion they can be used as potential alternative substances to replace antibiotics and antioxidant agent for poultry feeding. Exp. 4 was conducted to evaluate dietary effects of African marigold extract on laying performance, egg quality, prevention of egg oxidation in storage and lutein transfer from dietary African marigold into egg york. A total of one-hundred eighty nine 42-wk-old Hy-Line Brown layers were divided into seven groups and fed control diet or each experimental diet containing 0.1, 0.3, 0.5, 1.0, 1.5, 3.0% African marigold extract for 6 weeks. The egg production of the birds fed African marigo
The present study was made to evaluate in vitro antibacterial and antioxidant activities of Bokbunja(Rubus coreanus Miquel), Bakha(Mentha arvensis var. piperascens), and African marigold(Tagetest erecta) extracts and the effect of their dietary supplementation on the productivity and physiological response in poultry. Exp. 1 was carried out to investigate in vitro antimicrobial and antioxidant activities of Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts. In vitro antimicrobial activity of Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts were examined against five kinds of pathogenic bacteria. There were some potential antimicrobial activities against Salmonella typhimurium, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Salmonella gallinarium, Listeria monocytogenes in all of three plant extracts. In results of the MIC test against S. typhimurium and E. faecalis African marigold extract had the best antimicrobial activity, Bokbunja, and Bakha extracts inhibited E. coli growth better than African marigold extract, Bakha, and African marigold extracts were better than Bokbunja extract on S. gallinarium inhibition. Against the harmful microbes L. monocytogenes Bakha extracts had the lowest MIC. In vitro antioxidant activities of Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts, all of the plant extracts had antioxidant activity. In DPPH radical scavenging assay, it was shown all of Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts had antioxidant properties, although these three extracts didn't have as strong inhibitory potency as those of control (BHA and α-tocopherol). African marigold extract has the highest DPPH radical scavenging activity among the three extracts. On the other hand African marigold extract showed the highest SOD(superoxide dismutase)-like activity among three extracts, even higer than natural antioxidant agent, β-carotene. The results indicate that Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts might have functions as biopreservative, antioxidant agent and the alternatives for antibiotics in poultry feed. Exp. 2 was conducted to investigate the dietary effects of Korean traditional medicinal plants, Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts on growth performance and the meat quality in broiler chicken. Total of six-hundred 1-d-old Ross male broiler chicks were divided into eight groups and fed the control diet or each experimental diet(containing 0.3 or 0.5% Bokbunja extract, 0.3 or 0.5% Bakha extract, and 0.3 or 0.5% African marigold extracts) for 5 weeks. The body weight gain and feed conversion rate(FCR) in all groups fed diets containing Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts were significantly improved compare to that of non-medicated control(P<0.05). The relative weights of various organs, serum cholesterol and the activities of GOT․GPT in all groups were not significantly different. The SODlike activities in the groups fed diets containing 0.3% Bakha or 0.3% African marigold extracts were significantly increased in comparison with that of non-medicated control (P<0.05). The number of cecal lactic acid bacteria in groups fed the diets containing 0.3% Bakha or 0.5% Bokbunja extracts were tended to be increased. The malondialdehyde(MDA) contents in leg muscle were significantly lowered by feeding Bakha or African marigold extracts(P<0.05). The physiochemical properties of edible meat including shear force, water holding capacity, cooking loss, pH, and muscle color degrees(CIE Lab) were not influenced by the dietary treatments. It has been suggested that Korean native plants and western herb African marigold extracts promote growth of broilers and may delay lipid oxidation in edible muscle without any negative effect when added in broiler diets. Exp. 3 was undertaken to evaluate the dietary effects of Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts on laying performance, egg quality, prevention of egg oxidation in storage. A total of one-hundred eighty nine 42-wk-old Hy-Line Brown layers were divided into seven groups and fed the control diet or each experimental diet (containing 0.3 or 0.5% Bokbunja, 0.3 or 0.5% Bakha, and 0.3 or 0.5% African marigold extracts) for 6 weeks. The egg weights in groups fed the diet containing 0.3% African marigold extracts were significantly increased compared with that of control(P<0.05), although there was no significant difference in egg production. Egg shell color and Haugh unit were improved by the dietary treatments significantly(P<0.05), and egg york color was significantly increased by supplements of Bakha or African marigold extract(P<0.05). The numbers of cecal Coli forms in groups fed the diets containing three plant extracts were tended to be decreased. The MDA contents in stored egg was significantly lowered by feeding the three plant extracts(P<0.05). The Haugh units of the treatment groups fed all of three extracts was tended to be increased after 7 days of storage and significantly increased after 14 days of storage compared to that of control. These results indicated that dietary korean traditional medicinal plants Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts improved egg quality such as egg color, egg shall color, and Haugh unit. All together, implying that Bokbunja, Bakha, and African marigold extracts may decrease lipid oxidation in eggs, and improve profiles of cecal microflora. In conclusion they can be used as potential alternative substances to replace antibiotics and antioxidant agent for poultry feeding. Exp. 4 was conducted to evaluate dietary effects of African marigold extract on laying performance, egg quality, prevention of egg oxidation in storage and lutein transfer from dietary African marigold into egg york. A total of one-hundred eighty nine 42-wk-old Hy-Line Brown layers were divided into seven groups and fed control diet or each experimental diet containing 0.1, 0.3, 0.5, 1.0, 1.5, 3.0% African marigold extract for 6 weeks. The egg production of the birds fed African marigo
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