본 연구는 국내외 오존관련 관리규정 및 연구기술 동향을 조사하였고 오존발생장치에 국내외 생산, 기술 등 현황을 조사·분석하였다. 또한 오존의 식품분야의 사용현황과 오존발생장치의 제원적인 특성을 중심으로 정리하였으며 기계장치를 통하여 생성된 오존수를 이용하여 HDPE 도마와 나무도마에 오염된 식중독균 제거를 위해 살균효과를 평가하였다. E. coli O157:H7, ...
본 연구는 국내외 오존관련 관리규정 및 연구기술 동향을 조사하였고 오존발생장치에 국내외 생산, 기술 등 현황을 조사·분석하였다. 또한 오존의 식품분야의 사용현황과 오존발생장치의 제원적인 특성을 중심으로 정리하였으며 기계장치를 통하여 생성된 오존수를 이용하여 HDPE 도마와 나무도마에 오염된 식중독균 제거를 위해 살균효과를 평가하였다. E. coli O157:H7, S. aureus, S. Typhimurium, B. cereus 오염 도마 표면을 오존수 처리시 농도 증가에 따른 1~5 log의 살균력을 관찰하였고, 세척보다는 침지처리가 살균력이 높았다(p<0.05). E. coli O157:H7, S. Typhimurium 등 그람음성균이 S. aureus, B. cereus 등 그람양성균보다 오존수에 대한 저항성이 낮았으며, 나무도마보다 HDPE 도마에서 더 높은 살균력을 보였다. 본 연구 결과는 식품가공공장의 식품접촉 표면 식중독 미생물 제어에 효과적으로 활용될 것이다.
본 연구는 국내외 오존관련 관리규정 및 연구기술 동향을 조사하였고 오존발생장치에 국내외 생산, 기술 등 현황을 조사·분석하였다. 또한 오존의 식품분야의 사용현황과 오존발생장치의 제원적인 특성을 중심으로 정리하였으며 기계장치를 통하여 생성된 오존수를 이용하여 HDPE 도마와 나무도마에 오염된 식중독균 제거를 위해 살균효과를 평가하였다. E. coli O157:H7, S. aureus, S. Typhimurium, B. cereus 오염 도마 표면을 오존수 처리시 농도 증가에 따른 1~5 log의 살균력을 관찰하였고, 세척보다는 침지처리가 살균력이 높았다(p<0.05). E. coli O157:H7, S. Typhimurium 등 그람음성균이 S. aureus, B. cereus 등 그람양성균보다 오존수에 대한 저항성이 낮았으며, 나무도마보다 HDPE 도마에서 더 높은 살균력을 보였다. 본 연구 결과는 식품가공공장의 식품접촉 표면 식중독 미생물 제어에 효과적으로 활용될 것이다.
This research examined the management regulations and research trends of ozone and analyzed the production technologies of ozone generating equipments in domestic and overseas. The efficacy of ozone water to reduce food-borne pathogenic bacteria on High Density Polyethylene (HDPE) and wooden choppin...
This research examined the management regulations and research trends of ozone and analyzed the production technologies of ozone generating equipments in domestic and overseas. The efficacy of ozone water to reduce food-borne pathogenic bacteria on High Density Polyethylene (HDPE) and wooden chopping boards in food industry was investigated in this study. 1~5 log reductions of E. coli O157:H7, S. aureus, S. Typhimurium, and B. cereus were observed with increasing concentrations of ozone water. The immersion treatment evidenced superior capability to inactivate food-borne pathogens than washing treatment. The Gram negative bacteria, such as E. coli O157:H7 and S. Typhimurium, evidenced lower resistance against ozone water than was seen with the gram positive bacteria, which included S. aureus and B. cereus. The sterilizing effects of ozone water on HDPE chopping boards was superior to that on wooden boards. This result might be utilized to remove food-borne pathogens from food contact surfaces in food industry.
This research examined the management regulations and research trends of ozone and analyzed the production technologies of ozone generating equipments in domestic and overseas. The efficacy of ozone water to reduce food-borne pathogenic bacteria on High Density Polyethylene (HDPE) and wooden chopping boards in food industry was investigated in this study. 1~5 log reductions of E. coli O157:H7, S. aureus, S. Typhimurium, and B. cereus were observed with increasing concentrations of ozone water. The immersion treatment evidenced superior capability to inactivate food-borne pathogens than washing treatment. The Gram negative bacteria, such as E. coli O157:H7 and S. Typhimurium, evidenced lower resistance against ozone water than was seen with the gram positive bacteria, which included S. aureus and B. cereus. The sterilizing effects of ozone water on HDPE chopping boards was superior to that on wooden boards. This result might be utilized to remove food-borne pathogens from food contact surfaces in food industry.
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