연구배경: 대사증후군은 심혈관 질환의 위험요인들인 혈압상승, 지질대사이상, 당 대사이상이 복합적으로 발생한 상태이며 식생활 습관개선을 통해 호전될 수 있다고 알려져 있다. 2005년도 국민건강영양조사에 의하면 습관적인 커피음용이 탄수화물, 지방, 칼로리 섭취에서 상당한 비중을 차지하고 있었으며 인스턴트 커피 또는 커피믹스가 주된 음용 형태였다. 그러나 우리나라에서는 대사증후군 및 그 구성요소에 대한 습관적인 커피 음용의 효과에 관한 연구가 아직 부족한 상황이다. 방법: 2006 년 9 월부터 10 월까지 가천의과학대학교 길병원 건강검진센터에서 검진을 받은 403 명을 대상으로 단면 연구를 하였다. 항고혈압제와 혈당저하제를 제외한 다른 약물을 복용하고 있는 대상자들은 연구에서 제외하였다. 대상자들을 하루 커피 음용량에 따라 세 군(하루 한 잔 미만, 하루 1~2 잔, 하루 3 잔 이상)으로 나누어 각 군별 대사증후군 환자의 수와 대사증후군 구성요소들을 비교하였다. 결과: 대상자들 중 항고혈압제를 복용중인 자는 51명, 혈당강하제를 복용중인 자는 26명이었다. 성별, 나이, 흡연, 운동, 음주를 보정한 후에 하루 커피 음용량에 따른 대사증후군 발생 교차비는 통계적으로 유의한 차이가 없었다. 그러나 커피 음용군간에 혈청 지질 수치가 차이를 보였다. ...
연구배경: 대사증후군은 심혈관 질환의 위험요인들인 혈압상승, 지질대사이상, 당 대사이상이 복합적으로 발생한 상태이며 식생활 습관개선을 통해 호전될 수 있다고 알려져 있다. 2005년도 국민건강영양조사에 의하면 습관적인 커피음용이 탄수화물, 지방, 칼로리 섭취에서 상당한 비중을 차지하고 있었으며 인스턴트 커피 또는 커피믹스가 주된 음용 형태였다. 그러나 우리나라에서는 대사증후군 및 그 구성요소에 대한 습관적인 커피 음용의 효과에 관한 연구가 아직 부족한 상황이다. 방법: 2006 년 9 월부터 10 월까지 가천의과학대학교 길병원 건강검진센터에서 검진을 받은 403 명을 대상으로 단면 연구를 하였다. 항고혈압제와 혈당저하제를 제외한 다른 약물을 복용하고 있는 대상자들은 연구에서 제외하였다. 대상자들을 하루 커피 음용량에 따라 세 군(하루 한 잔 미만, 하루 1~2 잔, 하루 3 잔 이상)으로 나누어 각 군별 대사증후군 환자의 수와 대사증후군 구성요소들을 비교하였다. 결과: 대상자들 중 항고혈압제를 복용중인 자는 51명, 혈당강하제를 복용중인 자는 26명이었다. 성별, 나이, 흡연, 운동, 음주를 보정한 후에 하루 커피 음용량에 따른 대사증후군 발생 교차비는 통계적으로 유의한 차이가 없었다. 그러나 커피 음용군간에 혈청 지질 수치가 차이를 보였다. HDL-콜레스테롤의 경우 하루 3잔 이상군이 하루 1잔 미만군(P=0.013)과 하루 1~2잔 군(P=0.034) 보다 그 수치가 낮았다. 혈청 중성지방 수치는 하루 한 잔 미만군이 하루 1~2잔군(P=0.016)과, 하루 3잔 이상군(P=0.022)보다 낮았다. 총콜레스테롤은 하루 1~2잔군보다 하루 1잔 미만군에서 낮았다(P=0.016). 결론: 커피 음용량과 대사증후군 환자의 수 사이에는 유의한 차이를 보이지 않았다. 그러나 많은 양의 커피 음용은 낮은 HDL-콜레스테롤 수치 및 높은 중성지방 수치와 연관성이 있었다.
연구배경: 대사증후군은 심혈관 질환의 위험요인들인 혈압상승, 지질대사이상, 당 대사이상이 복합적으로 발생한 상태이며 식생활 습관개선을 통해 호전될 수 있다고 알려져 있다. 2005년도 국민건강영양조사에 의하면 습관적인 커피음용이 탄수화물, 지방, 칼로리 섭취에서 상당한 비중을 차지하고 있었으며 인스턴트 커피 또는 커피믹스가 주된 음용 형태였다. 그러나 우리나라에서는 대사증후군 및 그 구성요소에 대한 습관적인 커피 음용의 효과에 관한 연구가 아직 부족한 상황이다. 방법: 2006 년 9 월부터 10 월까지 가천의과학대학교 길병원 건강검진센터에서 검진을 받은 403 명을 대상으로 단면 연구를 하였다. 항고혈압제와 혈당저하제를 제외한 다른 약물을 복용하고 있는 대상자들은 연구에서 제외하였다. 대상자들을 하루 커피 음용량에 따라 세 군(하루 한 잔 미만, 하루 1~2 잔, 하루 3 잔 이상)으로 나누어 각 군별 대사증후군 환자의 수와 대사증후군 구성요소들을 비교하였다. 결과: 대상자들 중 항고혈압제를 복용중인 자는 51명, 혈당강하제를 복용중인 자는 26명이었다. 성별, 나이, 흡연, 운동, 음주를 보정한 후에 하루 커피 음용량에 따른 대사증후군 발생 교차비는 통계적으로 유의한 차이가 없었다. 그러나 커피 음용군간에 혈청 지질 수치가 차이를 보였다. HDL-콜레스테롤의 경우 하루 3잔 이상군이 하루 1잔 미만군(P=0.013)과 하루 1~2잔 군(P=0.034) 보다 그 수치가 낮았다. 혈청 중성지방 수치는 하루 한 잔 미만군이 하루 1~2잔군(P=0.016)과, 하루 3잔 이상군(P=0.022)보다 낮았다. 총콜레스테롤은 하루 1~2잔군보다 하루 1잔 미만군에서 낮았다(P=0.016). 결론: 커피 음용량과 대사증후군 환자의 수 사이에는 유의한 차이를 보이지 않았다. 그러나 많은 양의 커피 음용은 낮은 HDL-콜레스테롤 수치 및 높은 중성지방 수치와 연관성이 있었다.
Background: The metabolic syndrome, which is a combination of cardiovascular risk factors such as insulin resistance, hypertension and dyslipidemia, can be improved by lifestyle modification. According to Korea National Health and Nutrition Examination Survey in 2005, the habitual coffee consumption...
Background: The metabolic syndrome, which is a combination of cardiovascular risk factors such as insulin resistance, hypertension and dyslipidemia, can be improved by lifestyle modification. According to Korea National Health and Nutrition Examination Survey in 2005, the habitual coffee consumption occupies significant proportions of carbohydrate, fat and calorie intake, and instant coffee or coffee mix are the major forms of coffee consumption. In Korea, however, few studies have investigated the effect of habitual coffee consumption on the components of metabolic syndrome. Methods: We performed a cross-sectional study in 403 subjects who visited Gil Medical Center for health promotion. The subjects who had taken any medicine other than antihypertensives and glucose-lowering drugs, were excluded. We divided the subjects into three groups according to the amount of daily coffee consumptions (<1 cup a day, 1-2 cups a day, ≥3 cups a day), and compared the number of metabolic syndrome patients and each component of metabolic syndrome among the groups. Results: In the subjects, there were 51 patients who were taking anti-hypertensives and 26 patients who were taking blood glucose-lowering drugs. There was no significant difference in the odds ratios for metabolic syndrome based on the amount of daily coffee consumption after adjusting for the gender, age, smoking, exercise, and drinking. However, the levels of serum lipids were different among the groups. HDL-cholesterol level was lower in ≥3 cups a day group than in <1 cup a day group (p=0.013) and in 1-2 cups a day group (p=0.034). The level of serum triglyceride was lower in <1 cup a day group than in 1-2 cups a day group (p=0.016) and in ≥3 cups a day group (p=0.022). Total cholesterol level was lower in <1 cup a day group than in 1-2 cups a day group (p=0.016). Conclusion: There were no significant differences between the amount of coffee consumption and the number of metabolic syndrome patients. However, a large consumption of coffee correlated with lower HDL-cholesterol levels and higher triglyceride levels in our study.
Background: The metabolic syndrome, which is a combination of cardiovascular risk factors such as insulin resistance, hypertension and dyslipidemia, can be improved by lifestyle modification. According to Korea National Health and Nutrition Examination Survey in 2005, the habitual coffee consumption occupies significant proportions of carbohydrate, fat and calorie intake, and instant coffee or coffee mix are the major forms of coffee consumption. In Korea, however, few studies have investigated the effect of habitual coffee consumption on the components of metabolic syndrome. Methods: We performed a cross-sectional study in 403 subjects who visited Gil Medical Center for health promotion. The subjects who had taken any medicine other than antihypertensives and glucose-lowering drugs, were excluded. We divided the subjects into three groups according to the amount of daily coffee consumptions (<1 cup a day, 1-2 cups a day, ≥3 cups a day), and compared the number of metabolic syndrome patients and each component of metabolic syndrome among the groups. Results: In the subjects, there were 51 patients who were taking anti-hypertensives and 26 patients who were taking blood glucose-lowering drugs. There was no significant difference in the odds ratios for metabolic syndrome based on the amount of daily coffee consumption after adjusting for the gender, age, smoking, exercise, and drinking. However, the levels of serum lipids were different among the groups. HDL-cholesterol level was lower in ≥3 cups a day group than in <1 cup a day group (p=0.013) and in 1-2 cups a day group (p=0.034). The level of serum triglyceride was lower in <1 cup a day group than in 1-2 cups a day group (p=0.016) and in ≥3 cups a day group (p=0.022). Total cholesterol level was lower in <1 cup a day group than in 1-2 cups a day group (p=0.016). Conclusion: There were no significant differences between the amount of coffee consumption and the number of metabolic syndrome patients. However, a large consumption of coffee correlated with lower HDL-cholesterol levels and higher triglyceride levels in our study.
주제어
#대사증후군 커피 혈청 지질 총콜레스테롤 HDL-콜레스테롤 중성지방 metabolic syndrome coffee serum lipid total cholesterol HDL-cholesterol triglyceride
학위논문 정보
저자
류선경
학위수여기관
가천의과학대학교 대학원
학위구분
국내석사
학과
의학
발행연도
2008
총페이지
40 p.
키워드
대사증후군 커피 혈청 지질 총콜레스테롤 HDL-콜레스테롤 중성지방 metabolic syndrome coffee serum lipid total cholesterol HDL-cholesterol triglyceride
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