인류의 3대 기호음료라 할 수 있는 차, 커피, 코코아에는 카페인이 공통적으로 함유되어 있다. 이들 음료가 오늘날처럼 기호음료로 자리 잡게 되고, 많은 사람들에게 사랑받을 수 있게 된 이유 중 하나가 카페인 성분이라 해도 과언은 아닐 것이다. 이 기호음료들의 역사를 통해 보면 카페인이 인류 역사에 끼친 영향력이 대단했음을 가늠해 볼 수가 있기 때문이다.
카페인(caffeine)은 찻잎 외에 커피콩, 코코아 종자, 콜라 열매 등 한정된 식물 중에 함유되어 있는 ...
인류의 3대 기호음료라 할 수 있는 차, 커피, 코코아에는 카페인이 공통적으로 함유되어 있다. 이들 음료가 오늘날처럼 기호음료로 자리 잡게 되고, 많은 사람들에게 사랑받을 수 있게 된 이유 중 하나가 카페인 성분이라 해도 과언은 아닐 것이다. 이 기호음료들의 역사를 통해 보면 카페인이 인류 역사에 끼친 영향력이 대단했음을 가늠해 볼 수가 있기 때문이다.
카페인(caffeine)은 찻잎 외에 커피콩, 코코아 종자, 콜라 열매 등 한정된 식물 중에 함유되어 있는 알칼로이드의 일종이며, 중추 신경계의 신경전달 물질의 생성과 분비를 촉진시켜 각성효과를 가져오므로 적당량 섭취하게 되면 긴장감이 유지되고 일에 대한 의욕을 높여주는 등 우리 몸에 이롭게 작용하는 물질이다. 그러나 너무 지나치게 섭취하였을 경우에는 소화불량, 심계항진, 흥분, 두통, 불면증, 과산성 위염, 이뇨작용, 무기질 결핍 등의 위험을 가져오기도 한다. 이와 같이 카페인의 섭취로 인해 우리 인체는 이롭기도 하고 위해하기도 할 수 있다.
본 논문은 대표적 기호음료인 차, 커피, 코코아에 함유되어 있는 공통적 성분인 카페인에 대해 연구해 보고자하며, 또한 기호음료와 카페인의 역사적 연관성을 찾아보고자 한다.
먼저 카페인이 우리 인체에 어떠한 작용을 나타내는지 알아보고, 그것이 어떠한 부분에서 긍정적인 측면과 부정적인 측면으로 영향을 미치는지도 살펴보아 카페인이 함유된 기호음료의 합리적이고 올바른 선택을 할 수 있도록 하고자 한다.
또한 대표적 기호음료인 차, 커피, 코코아의 시작은 오늘날과 같은 대중적 음료가 아닌 치료를 목적으로 하는 약용으로 사용되었다는 공통점이 있다. 이러한 약리적 목적으로 사용되었던 이유는 다름 아닌 카페인의 생리 작용 때문이었다고 할 수 있다. 이렇듯 본 논문에서는 인류의 3대 기호음료로서 발달하게 된 주된 원인을 카페인의 영향으로 보아 차, 커피, 코코아의 역사를 살펴 카페인과 기호음료의 연관성을 찾아봄으로써 기호음료에 대한 이해를 돕고자 한다.
인류의 3대 기호음료라 할 수 있는 차, 커피, 코코아에는 카페인이 공통적으로 함유되어 있다. 이들 음료가 오늘날처럼 기호음료로 자리 잡게 되고, 많은 사람들에게 사랑받을 수 있게 된 이유 중 하나가 카페인 성분이라 해도 과언은 아닐 것이다. 이 기호음료들의 역사를 통해 보면 카페인이 인류 역사에 끼친 영향력이 대단했음을 가늠해 볼 수가 있기 때문이다.
카페인(caffeine)은 찻잎 외에 커피콩, 코코아 종자, 콜라 열매 등 한정된 식물 중에 함유되어 있는 알칼로이드의 일종이며, 중추 신경계의 신경전달 물질의 생성과 분비를 촉진시켜 각성효과를 가져오므로 적당량 섭취하게 되면 긴장감이 유지되고 일에 대한 의욕을 높여주는 등 우리 몸에 이롭게 작용하는 물질이다. 그러나 너무 지나치게 섭취하였을 경우에는 소화불량, 심계항진, 흥분, 두통, 불면증, 과산성 위염, 이뇨작용, 무기질 결핍 등의 위험을 가져오기도 한다. 이와 같이 카페인의 섭취로 인해 우리 인체는 이롭기도 하고 위해하기도 할 수 있다.
본 논문은 대표적 기호음료인 차, 커피, 코코아에 함유되어 있는 공통적 성분인 카페인에 대해 연구해 보고자하며, 또한 기호음료와 카페인의 역사적 연관성을 찾아보고자 한다.
먼저 카페인이 우리 인체에 어떠한 작용을 나타내는지 알아보고, 그것이 어떠한 부분에서 긍정적인 측면과 부정적인 측면으로 영향을 미치는지도 살펴보아 카페인이 함유된 기호음료의 합리적이고 올바른 선택을 할 수 있도록 하고자 한다.
또한 대표적 기호음료인 차, 커피, 코코아의 시작은 오늘날과 같은 대중적 음료가 아닌 치료를 목적으로 하는 약용으로 사용되었다는 공통점이 있다. 이러한 약리적 목적으로 사용되었던 이유는 다름 아닌 카페인의 생리 작용 때문이었다고 할 수 있다. 이렇듯 본 논문에서는 인류의 3대 기호음료로서 발달하게 된 주된 원인을 카페인의 영향으로 보아 차, 커피, 코코아의 역사를 살펴 카페인과 기호음료의 연관성을 찾아봄으로써 기호음료에 대한 이해를 돕고자 한다.
The so-called world’s three most preferred beverages, tea, coffee, and cocoa share caffeine. One of the reasons for their popularity might be the existence of caffeine in them. The history of three beverages tells us that the effects of caffeine on humankind were great.
Caffeine is an alkaloid con...
The so-called world’s three most preferred beverages, tea, coffee, and cocoa share caffeine. One of the reasons for their popularity might be the existence of caffeine in them. The history of three beverages tells us that the effects of caffeine on humankind were great.
Caffeine is an alkaloid contained in a limited number of plants such as tea leaves, coffee beans, cocoa seeds, and coke fruits. It keeps people alert by promoting creation and excretion of neurotransmitters in the central nervous system. So, a moderation dose of caffeine makes people keep alert and raise motivation to work, while overdose brings serious dangers such as indigestion, palpitation, agitation, headache, insomnia, gastritis, urination, and lack of minerals. As written above, consumption of caffeine brings both good effects and bad effects to the body.
This study aims to research on caffeine which is a common component in three beverages of tea, coffee, and cocoa, and to find out historical connections between the beverages and caffeine.
First, the effects of caffeine on the body will be described. Then, its positive and negative sides will be dealt in a detailed way so that consumers can make a reasonable and desirable choice in caffeine-containing beverages.
Also, tea, coffee, and cocoa are common in that they were used for medical purposes not for drinking at first. Physiological functions of caffeine are considered to be the cause behind their medical use. As written above, the study regards the cause of caffeine’s popularity as the effects of caffeine, and aims to help understand the beverages by finding connections between caffeine and the three beverages through their history.
The so-called world’s three most preferred beverages, tea, coffee, and cocoa share caffeine. One of the reasons for their popularity might be the existence of caffeine in them. The history of three beverages tells us that the effects of caffeine on humankind were great.
Caffeine is an alkaloid contained in a limited number of plants such as tea leaves, coffee beans, cocoa seeds, and coke fruits. It keeps people alert by promoting creation and excretion of neurotransmitters in the central nervous system. So, a moderation dose of caffeine makes people keep alert and raise motivation to work, while overdose brings serious dangers such as indigestion, palpitation, agitation, headache, insomnia, gastritis, urination, and lack of minerals. As written above, consumption of caffeine brings both good effects and bad effects to the body.
This study aims to research on caffeine which is a common component in three beverages of tea, coffee, and cocoa, and to find out historical connections between the beverages and caffeine.
First, the effects of caffeine on the body will be described. Then, its positive and negative sides will be dealt in a detailed way so that consumers can make a reasonable and desirable choice in caffeine-containing beverages.
Also, tea, coffee, and cocoa are common in that they were used for medical purposes not for drinking at first. Physiological functions of caffeine are considered to be the cause behind their medical use. As written above, the study regards the cause of caffeine’s popularity as the effects of caffeine, and aims to help understand the beverages by finding connections between caffeine and the three beverages through their history.
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