차나무
오늘날 차 시장은 소비자의 취향에 맞춰 다양한 차음료들이 선보이고 있고, 녹차 일률적이었던 패턴이 점차 바뀌어 홍차나 대용차의 수요도 늘고 있는 추세이다. 여러 종류의 차 가운데 최근 홍차가 젊은 층의 호응을 얻으며 음료시장의 한 품목 군을 형성할 정도로 활성화되고 있다. 이에 따라 홍차의 성분과 효능은 기존 우리가 즐겨 마셔 온 녹차의 그것과 그 차이점과 유사점이 무엇인지에 대한 관심도 더불어 증대되고 있다 할 수 있다.
녹차와 홍차는 모두 차나무의 잎에서 만들어진다는 공통점을 가지고 있다. 따라서 그 성분에 있어서도 동일한 부분이 많으며, 성분에 의한 효능도 거의 비슷한 경향을 띠고 있다. 과학적으로 근거가 되는 성분의 차이를 알기 이전에 녹차와 홍차의 시각적인 찻잎의 색과 우려냈을 때의 향기와 맛의 차이에서 그 성분의 차이를 느낄 수 있다. 이렇듯 녹차와 홍차가 차의 색과 맛과 향기에서 전혀 다른 특징을 지니는 것은 차나무의 품종과 비발효와 발효라는 제조공정 등으로 인한 성분의 차이라 할 수 있을 것이다. 이러한 성분의 차이로 인해 녹차를 마셨을 때와 홍차를 마셨을 때 우리 몸이 느끼게 되는 효능도 약간의 정도 차이가 발생하게 된다고 볼 수 있다.
차는 그 분류 방법에 따라 그 종류가 다양하다. 이에 본 연구는 먼저 차의 분류 방법이 차에 관련된 저서마다 조금씩 다르게 되어 있기 때문에 이를 녹차와 홍차의 종류를 중심으로 조사하여 보기로 하였다. 그리고, 녹차와 홍차의 제다 방법의 차이를 서술하고자 한다. 녹차와 홍차는 비발효와 발효라는 큰 테두리는 있지만, 제다 방법이 우리나라에서 뿐만 아니라 생산되어지는 나라와 만드는 이에 따라 약간의 차이를 지니고 있기 때문이다.
끝으로, 국내에서 발표된 녹차와 홍차의 화학성분과 생리활성기능에 관한 연구를 중심으로 하여 녹차와 홍차의 성분 차이는 어떠하며, 인체에 미치는 효능은 어떠한 차이를 나타내는지 알아보고자 한다.
각종 기능성이 속속 밝혀지고 있는 녹차와 홍차에 대한 연구는 이제 시험관 실험을 통한 효능의 입증 단계를 벗어나 임상 음용을 통한 연구의 단계로 발전하고 있다. 이러한 활발한 연구를 통해 보다 실질적이고 구체적인 차의 기능성이 밝혀져 많은 이들이 차를 즐겨함으로써 마음의 여유와 더불어 건강한 삶을 유지할 수 있게 되기를 기대해 본다.
오늘날 차 시장은 소비자의 취향에 맞춰 다양한 차음료들이 선보이고 있고, 녹차 일률적이었던 패턴이 점차 바뀌어 홍차나 대용차의 수요도 늘고 있는 추세이다. 여러 종류의 차 가운데 최근 홍차가 젊은 층의 호응을 얻으며 음료시장의 한 품목 군을 형성할 정도로 활성화되고 있다. 이에 따라 홍차의 성분과 효능은 기존 우리가 즐겨 마셔 온 녹차의 그것과 그 차이점과 유사점이 무엇인지에 대한 관심도 더불어 증대되고 있다 할 수 있다.
녹차와 홍차는 모두 차나무의 잎에서 만들어진다는 공통점을 가지고 있다. 따라서 그 성분에 있어서도 동일한 부분이 많으며, 성분에 의한 효능도 거의 비슷한 경향을 띠고 있다. 과학적으로 근거가 되는 성분의 차이를 알기 이전에 녹차와 홍차의 시각적인 찻잎의 색과 우려냈을 때의 향기와 맛의 차이에서 그 성분의 차이를 느낄 수 있다. 이렇듯 녹차와 홍차가 차의 색과 맛과 향기에서 전혀 다른 특징을 지니는 것은 차나무의 품종과 비발효와 발효라는 제조공정 등으로 인한 성분의 차이라 할 수 있을 것이다. 이러한 성분의 차이로 인해 녹차를 마셨을 때와 홍차를 마셨을 때 우리 몸이 느끼게 되는 효능도 약간의 정도 차이가 발생하게 된다고 볼 수 있다.
차는 그 분류 방법에 따라 그 종류가 다양하다. 이에 본 연구는 먼저 차의 분류 방법이 차에 관련된 저서마다 조금씩 다르게 되어 있기 때문에 이를 녹차와 홍차의 종류를 중심으로 조사하여 보기로 하였다. 그리고, 녹차와 홍차의 제다 방법의 차이를 서술하고자 한다. 녹차와 홍차는 비발효와 발효라는 큰 테두리는 있지만, 제다 방법이 우리나라에서 뿐만 아니라 생산되어지는 나라와 만드는 이에 따라 약간의 차이를 지니고 있기 때문이다.
끝으로, 국내에서 발표된 녹차와 홍차의 화학성분과 생리활성기능에 관한 연구를 중심으로 하여 녹차와 홍차의 성분 차이는 어떠하며, 인체에 미치는 효능은 어떠한 차이를 나타내는지 알아보고자 한다.
각종 기능성이 속속 밝혀지고 있는 녹차와 홍차에 대한 연구는 이제 시험관 실험을 통한 효능의 입증 단계를 벗어나 임상 음용을 통한 연구의 단계로 발전하고 있다. 이러한 활발한 연구를 통해 보다 실질적이고 구체적인 차의 기능성이 밝혀져 많은 이들이 차를 즐겨함으로써 마음의 여유와 더불어 건강한 삶을 유지할 수 있게 되기를 기대해 본다.
A variety of tea beverages have appeared in today’s tea market to meet consumers’ tastes and the previous trend which focused on green tea has changed into the one on black tea and alternative teas. Among many kinds of teas, black tea is gaining popularity from young people creating a major branch i...
A variety of tea beverages have appeared in today’s tea market to meet consumers’ tastes and the previous trend which focused on green tea has changed into the one on black tea and alternative teas. Among many kinds of teas, black tea is gaining popularity from young people creating a major branch in the beverage market. Therefore, interests on differences and similarities of ingredients and efficacies between black tea and green tea are also rising.
Both green tea and black tea are similar in that they are made from tea leaves. So, they share much of ingredients and efficacies. Before their differences in ingredients are found out scientifically, such differences can be felt from differences in leaf colors, flavors, tastes. Their different features come from differences in strains of tea trees, manufacturing processes such as fermentation and non-fermentation. Such ingredient differences create slight differences in efficacies between black tea and green tea when they are consumed.
There are various kinds of teas depending on classification. Because classification methods are a little bit different in relevant books, this study will be centered on various types of green tea and black tea. It will also describe differences in tea-making methods of green tea and black tea. While they are greatly different in whether fermented or non-fermented, making methods are somewhat different depending on producing countries and people.
Last but not least, the study will find out ingredient differences between black tea and green tea and their effects on human body, based on domestic researches on chemical components and physiological functions of green tea and black tea.
Researches on green tea and black tea whose efficacies are being brought to light have been transforming into researches using clinical tests from those that focused on proving efficacies by lab tests. It is hoped that these vigorous researches will shed light on practical and detailed efficacies of teas so that people can enjoy teas more often and lead decent and healthy lives.
A variety of tea beverages have appeared in today’s tea market to meet consumers’ tastes and the previous trend which focused on green tea has changed into the one on black tea and alternative teas. Among many kinds of teas, black tea is gaining popularity from young people creating a major branch in the beverage market. Therefore, interests on differences and similarities of ingredients and efficacies between black tea and green tea are also rising.
Both green tea and black tea are similar in that they are made from tea leaves. So, they share much of ingredients and efficacies. Before their differences in ingredients are found out scientifically, such differences can be felt from differences in leaf colors, flavors, tastes. Their different features come from differences in strains of tea trees, manufacturing processes such as fermentation and non-fermentation. Such ingredient differences create slight differences in efficacies between black tea and green tea when they are consumed.
There are various kinds of teas depending on classification. Because classification methods are a little bit different in relevant books, this study will be centered on various types of green tea and black tea. It will also describe differences in tea-making methods of green tea and black tea. While they are greatly different in whether fermented or non-fermented, making methods are somewhat different depending on producing countries and people.
Last but not least, the study will find out ingredient differences between black tea and green tea and their effects on human body, based on domestic researches on chemical components and physiological functions of green tea and black tea.
Researches on green tea and black tea whose efficacies are being brought to light have been transforming into researches using clinical tests from those that focused on proving efficacies by lab tests. It is hoped that these vigorous researches will shed light on practical and detailed efficacies of teas so that people can enjoy teas more often and lead decent and healthy lives.
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