본 연구는 젊은 여성들의 변비증세와 이에 영향을 미치는 식생활관련 요인을 알아보고자, 20대의 여자대학생을 대상으로 건강관련 일반사항, 신체계측, 식습관 및 식사섭취 상태를 조사하여 정상군과 변비군을 비교하고, 변비에 영향을 주는 각 요인들과의 관련성을 살펴보았으며, 그 결과는 다음과 같다.
1. 전체 대상자 169명 중 변비증상이 있다고 응답한 대상자는 46%(변비군,77명), 변비증상이 없어 정상군으로 분류된 대상자는 54%(정상군, 92명)였다. 두 군간 신체계측치를 비교한 결과, 신체발달지수에서 정상군이 변비군에 비해 유의적으로 높게 나타났다(p<0.05).
2. 각 군 간의 배변의 용이성(p<0.001), 배변 횟수(p<0.001), 배변상태(p<0.001), 배변 후 기분(p<0.001), 배변시 소요시간(p<0.01), 변볼 때 시간적 상황(p<0.05) 및 배변시간(p<0.001)은 유의적으로 차이를 보였다. 1회 배변량에는 유의적인 차이를 보이지 않았으며 30~60g으로 답한 대상자가 가장 많았다. 변비치료제의 사용 여부에 대해서는 각 군간 유의적인 차이를 보였다(p<0.001).
3. 대상자들의 생활 습관을 비교한 결과에서는 각 군별 스트레스(p<0.001)와 숙면정도(p<0.05)에 대해서 유의적인 차이를 보였다.
4. 각 군간 식습관을 비교한 결과에서는, 각 군간의 유의적인 차이를 보이지 않았다.
5. 각 군간 영양소섭취량을 비교한 결과에서는, 총 단백질(p<0.05), ...
본 연구는 젊은 여성들의 변비증세와 이에 영향을 미치는 식생활관련 요인을 알아보고자, 20대의 여자대학생을 대상으로 건강관련 일반사항, 신체계측, 식습관 및 식사섭취 상태를 조사하여 정상군과 변비군을 비교하고, 변비에 영향을 주는 각 요인들과의 관련성을 살펴보았으며, 그 결과는 다음과 같다.
1. 전체 대상자 169명 중 변비증상이 있다고 응답한 대상자는 46%(변비군,77명), 변비증상이 없어 정상군으로 분류된 대상자는 54%(정상군, 92명)였다. 두 군간 신체계측치를 비교한 결과, 신체발달지수에서 정상군이 변비군에 비해 유의적으로 높게 나타났다(p<0.05).
2. 각 군 간의 배변의 용이성(p<0.001), 배변 횟수(p<0.001), 배변상태(p<0.001), 배변 후 기분(p<0.001), 배변시 소요시간(p<0.01), 변볼 때 시간적 상황(p<0.05) 및 배변시간(p<0.001)은 유의적으로 차이를 보였다. 1회 배변량에는 유의적인 차이를 보이지 않았으며 30~60g으로 답한 대상자가 가장 많았다. 변비치료제의 사용 여부에 대해서는 각 군간 유의적인 차이를 보였다(p<0.001).
3. 대상자들의 생활 습관을 비교한 결과에서는 각 군별 스트레스(p<0.001)와 숙면정도(p<0.05)에 대해서 유의적인 차이를 보였다.
4. 각 군간 식습관을 비교한 결과에서는, 각 군간의 유의적인 차이를 보이지 않았다.
5. 각 군간 영양소섭취량을 비교한 결과에서는, 총 단백질(p<0.05), 식물성단백질(p<0.05 ), β-카로틴(p<0.01) 섭취량에서 유의적으로 변비군이 더 많이 섭취하는 것으로 나타났다. 각각의 식품군의 섭취량 비교에서는 식이섬유가 풍부한 해조류 및 그 제품에서 정상군의 섭취량이 유의적으로(p<0.05) 높게 나타났다. 식품군 섭취 빈도를 비교한 결과에서는 변비군일수록 유의적으로 당류를 많이 먹고 조미료 및 향신료를 많이 사용하는 것으로 나타났다.
6. 배변상태와 일부 식습관, 영양소섭취량 및 건강관련 사항과의 관련성을 살펴본 결과, 아침식사를 거르지 않을수록 1회 배변량이 많았고(p<0.05), 식사시간이 불규칙할수록 배변을 볼 때 시간적 상황에서 쫓기는 것으로 나타났다(p<0.05). 또한 수분섭취량이 많을수록 배변이 쉽고(p<0.01), 배변횟수(P<0.05)와 1회 배변량이 증가하는 것으로(P<0.01) 나타났다. 감자나 고구마를 많이 섭취할수록 배변시간이 짧아지고(p<0.001), 배변횟수와 배변량이(p<0.05) 증가하는 것으로 나타났으며, 김치, 열무, 깍두기 등의 섭취량도 배변량을(p<0.01) 증가시키는 것으로 나타났다. 식빵이나 비스켓 등은 많이 섭취할수록 배변이 용이하지 않았고(p<0.01) 배변시 소요시간도(p<0.05)많이 걸리는 것으로 나타났다. 쥬스를 제외한 과일의 섭취량도 증가할수록 배변이 용이(p<0.05)하고 배변의 횟수도(p<0.01) 늘어나는 것으로 나타났다. 건강관련 사항과의 관련성에서는 변비치료제를 많이 사용할수록 변을 보기 힘들고(p<0.01), 배변 횟수가 적으며(p<0.01), 배변시 소요시간(p<0.05)이 오래 걸리는 것으로 나타났다. 또한 스트레스와 숙면정도도 배변상태와 유의적인 관련성이 있어 스트레스를 많이 받을수록 배변 시 소요 시간이 긴 것으로 나타났다(p<0.05). 특히 숙면정도는 배변량(p<0.05), 배변소요시간(p<0.01)에 관련성을 보였으며, 변을 볼 때 시간적 상황(p<0.05)이 숙면을 취할수록 여유롭게 변을 보는 것으로 나타났다.
이상의 결과에서 본 연구의 대상자들의 변비 발현율은 약 46%로 높게 나타났고, 각 각의 영양소 섭취량보다는 섭취하는 식품의 종류가 변비예방에 더 중요한 요인으로 생각된다. 특히 섬유소를 많이 함유한 것으로 알려진 감자, 고구마, 김치류, 정제되지 않은 과일과 수분섭취량이 효과적인 예방책임을 확인할 수 있었다. 또한 아침식사나 규칙적인 식사등도 관련성이 높으며, 수면을 잘 취하는 것도 중요한 요인임을 확인할 수 있었다.
본 연구는 젊은 여성들의 변비증세와 이에 영향을 미치는 식생활관련 요인을 알아보고자, 20대의 여자대학생을 대상으로 건강관련 일반사항, 신체계측, 식습관 및 식사섭취 상태를 조사하여 정상군과 변비군을 비교하고, 변비에 영향을 주는 각 요인들과의 관련성을 살펴보았으며, 그 결과는 다음과 같다.
1. 전체 대상자 169명 중 변비증상이 있다고 응답한 대상자는 46%(변비군,77명), 변비증상이 없어 정상군으로 분류된 대상자는 54%(정상군, 92명)였다. 두 군간 신체계측치를 비교한 결과, 신체발달지수에서 정상군이 변비군에 비해 유의적으로 높게 나타났다(p<0.05).
2. 각 군 간의 배변의 용이성(p<0.001), 배변 횟수(p<0.001), 배변상태(p<0.001), 배변 후 기분(p<0.001), 배변시 소요시간(p<0.01), 변볼 때 시간적 상황(p<0.05) 및 배변시간(p<0.001)은 유의적으로 차이를 보였다. 1회 배변량에는 유의적인 차이를 보이지 않았으며 30~60g으로 답한 대상자가 가장 많았다. 변비치료제의 사용 여부에 대해서는 각 군간 유의적인 차이를 보였다(p<0.001).
3. 대상자들의 생활 습관을 비교한 결과에서는 각 군별 스트레스(p<0.001)와 숙면정도(p<0.05)에 대해서 유의적인 차이를 보였다.
4. 각 군간 식습관을 비교한 결과에서는, 각 군간의 유의적인 차이를 보이지 않았다.
5. 각 군간 영양소섭취량을 비교한 결과에서는, 총 단백질(p<0.05), 식물성단백질(p<0.05 ), β-카로틴(p<0.01) 섭취량에서 유의적으로 변비군이 더 많이 섭취하는 것으로 나타났다. 각각의 식품군의 섭취량 비교에서는 식이섬유가 풍부한 해조류 및 그 제품에서 정상군의 섭취량이 유의적으로(p<0.05) 높게 나타났다. 식품군 섭취 빈도를 비교한 결과에서는 변비군일수록 유의적으로 당류를 많이 먹고 조미료 및 향신료를 많이 사용하는 것으로 나타났다.
6. 배변상태와 일부 식습관, 영양소섭취량 및 건강관련 사항과의 관련성을 살펴본 결과, 아침식사를 거르지 않을수록 1회 배변량이 많았고(p<0.05), 식사시간이 불규칙할수록 배변을 볼 때 시간적 상황에서 쫓기는 것으로 나타났다(p<0.05). 또한 수분섭취량이 많을수록 배변이 쉽고(p<0.01), 배변횟수(P<0.05)와 1회 배변량이 증가하는 것으로(P<0.01) 나타났다. 감자나 고구마를 많이 섭취할수록 배변시간이 짧아지고(p<0.001), 배변횟수와 배변량이(p<0.05) 증가하는 것으로 나타났으며, 김치, 열무, 깍두기 등의 섭취량도 배변량을(p<0.01) 증가시키는 것으로 나타났다. 식빵이나 비스켓 등은 많이 섭취할수록 배변이 용이하지 않았고(p<0.01) 배변시 소요시간도(p<0.05)많이 걸리는 것으로 나타났다. 쥬스를 제외한 과일의 섭취량도 증가할수록 배변이 용이(p<0.05)하고 배변의 횟수도(p<0.01) 늘어나는 것으로 나타났다. 건강관련 사항과의 관련성에서는 변비치료제를 많이 사용할수록 변을 보기 힘들고(p<0.01), 배변 횟수가 적으며(p<0.01), 배변시 소요시간(p<0.05)이 오래 걸리는 것으로 나타났다. 또한 스트레스와 숙면정도도 배변상태와 유의적인 관련성이 있어 스트레스를 많이 받을수록 배변 시 소요 시간이 긴 것으로 나타났다(p<0.05). 특히 숙면정도는 배변량(p<0.05), 배변소요시간(p<0.01)에 관련성을 보였으며, 변을 볼 때 시간적 상황(p<0.05)이 숙면을 취할수록 여유롭게 변을 보는 것으로 나타났다.
이상의 결과에서 본 연구의 대상자들의 변비 발현율은 약 46%로 높게 나타났고, 각 각의 영양소 섭취량보다는 섭취하는 식품의 종류가 변비예방에 더 중요한 요인으로 생각된다. 특히 섬유소를 많이 함유한 것으로 알려진 감자, 고구마, 김치류, 정제되지 않은 과일과 수분섭취량이 효과적인 예방책임을 확인할 수 있었다. 또한 아침식사나 규칙적인 식사등도 관련성이 높으며, 수면을 잘 취하는 것도 중요한 요인임을 확인할 수 있었다.
This research inquires into the cause of young women’s constipation symptom and dietary life which is having an effect on. It examined female college students who are 20s’ general aspects, body measurement, eating habit and condition of diet ingestion, then compared with Constipation Group and Norma...
This research inquires into the cause of young women’s constipation symptom and dietary life which is having an effect on. It examined female college students who are 20s’ general aspects, body measurement, eating habit and condition of diet ingestion, then compared with Constipation Group and Normal Group. Also, it inspected about relation of each factor which influence of constipation.
1. Among total 169people, 46% of people(Constipation Group, 77 people), 169people, answered that they have constipation symptom, and 54% of people(Normal Group, 92 persons) who are divided from them as normal people. Comparison of result about anthropometric parameters between two of them, for body development index, it shows that Normal Group is higher than Constipation Group correlation (p<0.05).
2. It showed correlation difference among Difficulty of evacuation(p<0.001), the number of evacuation(p<0.001), the condition of evacuation(p<0.001), the feeling after evacuation(p<0.001), the time inquired when they have evacuation(p<0.01), time situation of evacuation(p<0.05) and evacuation time(p<0.001). There is no difference for evacuation quantity for one time, and there are many people who answered that it is 30~60g. It showed correlation difference for each Group about use of evacuation cure(p<0.001).
3. For result of comparison life style of people, it showed correlation difference between stress (p<0.001) and deep sleep.(p<0.05)
4. For result of comparison each Group’s eating habits, there is no correlation.
5. For result of comparison each Group’s caloric intake, Constipation Group is taking more correlation among intake of total protein (p<0.05), vegetable protein(p<0.05), and β-carotene(p<0.01). For comparison of intake each food group, intake of Normal Group is high correlation among seaweed and the food which have lots of fiber is high correlation(p<0.05). For result of comparison of food group intake frequency, if it is Constipation Group, it eats more sugars, and uses more seasonings and spice.
6. About relation among the condition of evacuation, certain eating habits, caloric intake and matters about health, if she did not miss breakfast, she can have more quantity of evacuation for one time(p<0.05), and if she has irregular meal time, whenever she has an evacuation, she is pressed by time situation(p<0.05). Also, if the more drink fluids (p<0.01), it is easier to evacuate, and it increases number of evacuation (P<0.05) and quantity of evacuation per once (P<0.01). If she eats more potatoes or sweet potatoes, evacuation time is getting shorter(p<0.001), and increases the frequency and quantity of evacuation(p<0.05), in addition, intake of Kimchi, young radish Kimchi, sliced white radish Kimch, and etc. make it increases(p<0.01). If she eats bread of biscuits a lot, it is not easy to evacuate (p<0.01) and it takes more time (p<0.05). It is easier if she takes more fruits except juice (p<0.05) and frequency also increased (p<0.01). If she takes lots of drug of constipation, it was harder to evacuate (p<0.01), in few times of evacuation (p<0.01), and it took a long time (p<0.05). Also, it related with stress and deep sleep, so if she has lots of stress, she take long time to evacuate (p<0.05). Especially, deep sleep has relation with quantity (p<0.05) and the time required (p<0.01), and if time situation has deep sleep, she could evacuate with keeping her composure (p<0.05).
Results so far, these people have about 47% of rate of revelation for evacuation which is high. And, instead of each caloric intake, the kind of food they take is more important factor. In particular, we can see the effective prevention responsibility through potatoes, sweet potatoes, all kinds of Kimchi, unrefined fruits which are proved as lots of fiber contained food and amount of drink fluids. Also, we could define that regular breakfast or a meal has relation with it, and deep sleep is one of important factors.
This research inquires into the cause of young women’s constipation symptom and dietary life which is having an effect on. It examined female college students who are 20s’ general aspects, body measurement, eating habit and condition of diet ingestion, then compared with Constipation Group and Normal Group. Also, it inspected about relation of each factor which influence of constipation.
1. Among total 169people, 46% of people(Constipation Group, 77 people), 169people, answered that they have constipation symptom, and 54% of people(Normal Group, 92 persons) who are divided from them as normal people. Comparison of result about anthropometric parameters between two of them, for body development index, it shows that Normal Group is higher than Constipation Group correlation (p<0.05).
2. It showed correlation difference among Difficulty of evacuation(p<0.001), the number of evacuation(p<0.001), the condition of evacuation(p<0.001), the feeling after evacuation(p<0.001), the time inquired when they have evacuation(p<0.01), time situation of evacuation(p<0.05) and evacuation time(p<0.001). There is no difference for evacuation quantity for one time, and there are many people who answered that it is 30~60g. It showed correlation difference for each Group about use of evacuation cure(p<0.001).
3. For result of comparison life style of people, it showed correlation difference between stress (p<0.001) and deep sleep.(p<0.05)
4. For result of comparison each Group’s eating habits, there is no correlation.
5. For result of comparison each Group’s caloric intake, Constipation Group is taking more correlation among intake of total protein (p<0.05), vegetable protein(p<0.05), and β-carotene(p<0.01). For comparison of intake each food group, intake of Normal Group is high correlation among seaweed and the food which have lots of fiber is high correlation(p<0.05). For result of comparison of food group intake frequency, if it is Constipation Group, it eats more sugars, and uses more seasonings and spice.
6. About relation among the condition of evacuation, certain eating habits, caloric intake and matters about health, if she did not miss breakfast, she can have more quantity of evacuation for one time(p<0.05), and if she has irregular meal time, whenever she has an evacuation, she is pressed by time situation(p<0.05). Also, if the more drink fluids (p<0.01), it is easier to evacuate, and it increases number of evacuation (P<0.05) and quantity of evacuation per once (P<0.01). If she eats more potatoes or sweet potatoes, evacuation time is getting shorter(p<0.001), and increases the frequency and quantity of evacuation(p<0.05), in addition, intake of Kimchi, young radish Kimchi, sliced white radish Kimch, and etc. make it increases(p<0.01). If she eats bread of biscuits a lot, it is not easy to evacuate (p<0.01) and it takes more time (p<0.05). It is easier if she takes more fruits except juice (p<0.05) and frequency also increased (p<0.01). If she takes lots of drug of constipation, it was harder to evacuate (p<0.01), in few times of evacuation (p<0.01), and it took a long time (p<0.05). Also, it related with stress and deep sleep, so if she has lots of stress, she take long time to evacuate (p<0.05). Especially, deep sleep has relation with quantity (p<0.05) and the time required (p<0.01), and if time situation has deep sleep, she could evacuate with keeping her composure (p<0.05).
Results so far, these people have about 47% of rate of revelation for evacuation which is high. And, instead of each caloric intake, the kind of food they take is more important factor. In particular, we can see the effective prevention responsibility through potatoes, sweet potatoes, all kinds of Kimchi, unrefined fruits which are proved as lots of fiber contained food and amount of drink fluids. Also, we could define that regular breakfast or a meal has relation with it, and deep sleep is one of important factors.
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