본 연구는 김해시에 소재한 고등학생 1157명을 대상으로 변비에 영향을 미치는 요인으로 배변습관,생활습관,식품섭취빈도, 식품기호도,스트레스 실태를 파악하였다. 이들의 상호 관련성을 분석하여 변비예방을 위한 기초자료 제공에 목적을 두고 본 연구를 실시하였으며, 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 조사대상자는 남학생 61.6%, 여학생 38.4%였으며, 변비가 있는 학생은 55.4%, 정상은 44.6%로 나타났다. 하루 평균 수면시간과 활동량은 정상군이 높게 나타났고, 다이어트 경험 유무는 변비군이 높게 나타났다. 2. 배변시 불...
본 연구는 김해시에 소재한 고등학생 1157명을 대상으로 변비에 영향을 미치는 요인으로 배변습관,생활습관,식품섭취빈도, 식품기호도,스트레스 실태를 파악하였다. 이들의 상호 관련성을 분석하여 변비예방을 위한 기초자료 제공에 목적을 두고 본 연구를 실시하였으며, 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 조사대상자는 남학생 61.6%, 여학생 38.4%였으며, 변비가 있는 학생은 55.4%, 정상은 44.6%로 나타났다. 하루 평균 수면시간과 활동량은 정상군이 높게 나타났고, 다이어트 경험 유무는 변비군이 높게 나타났다. 2. 배변시 불편함과, 불규칙성, 주 1~2회 이하의 배변횟수, 1회 배변시 1컵 이하 배변량 등은 변비군이 정상군에 비해 높은 반면, 배변 후 상쾌한 느낌은 변비군이 정상군보다 낮게 나타났다. 1회 배변시간은 변비군의 배변시간이 길었다. 변비가 생긴 이유는 스트레스, 운동부족, 잘못된 식습관 순으로 나타났다. 3. 하루 3회 이상 식사횟수와 물 섭취량은 정상군이 유의적으로 높은 반면, 아침결식률은 변비군이 높은 비율을 보였다. 식품 섭취빈도는 4점 이상이 변비군 에서는 김치류이며, 정상군 에서는 김치류와 과일류로 나타났다. 유의적인 차이를 보인 항목은 변비군에서 면류, 당류, 커피류의 높은 섭취빈도를 보였고, 정상군은 쌀밥, 된장과 두부류, 돼지고기, 어패류, 우유, 요구르트, 김치류, 생야채, 나물류, 버섯류, 해조류, 과일류로 나타나 정상군이 변비를 완화시키는 식품섭취빈도가 높았다. 4. 스트레스의 전체 평균점수는 변비군이 유의적으로 높게 나타났다. 가정생활 영역, 친구관계 영역, 기타 영역에서 변비군이 유의적으로 높게 나타났고, 학업 영역은 유의적인 차이는 없었다. 이상의 결과에서 변비가 있는 학생이 많고, 여학생의 변비율이 높은 것으로 나타났고, 변비가 생긴 이유는 스트레스, 운동부족, 잘못된 식습관으로 나타났다. 변비군은 정상군에 비해 적은 수면시간과 가벼운 수준의 활동 ,적은 식사 횟수, 적은 양의 물을 섭취를 하고 있었고 면류, 당류, 커피류의 높은 기호도와 섭취빈도를 보였다. 또한 스트레스도 더 많이 받고 있는 것으로 나타나 배설습관, 생활습관, 식습관, 스트레스는 변비에 영향을 미침을 알 수 있다. 따라서 정신적 육체적으로 장래에 대한 건강의 기초를 다져나가는 시기의 청소년기에 변비 예방을 위한 올바른 배설습관과 운동 등의 건강관리에 대한 교육이 필요하고, 변비예방을 위한 식품 선택 및 바른 식습관 등에 관한 영양교육의 활성화가 필요하다. 청소년의 학업 및 입시위주의 교육 환경 등으로 스트레스는 식습관과 식생활태도, 변비에 좋지 않은 영향을 미치므로 스트레스를 예방하고 적절히 대처할 수 있도록 가정과 학교에서 관심을 가져야 할 것 이다. 본 조사는 여러 연구 (10,21,30)와 비교해 볼 때 조사 대상의 김해지역 청소년들의 변비발생율과 스트레스 정도가 더 높음을 알 수 있었으므로 김해시 청소년들의 변비예방 교육이 더욱더 필요하다 하겠다.
본 연구는 김해시에 소재한 고등학생 1157명을 대상으로 변비에 영향을 미치는 요인으로 배변습관,생활습관,식품섭취빈도, 식품기호도,스트레스 실태를 파악하였다. 이들의 상호 관련성을 분석하여 변비예방을 위한 기초자료 제공에 목적을 두고 본 연구를 실시하였으며, 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 조사대상자는 남학생 61.6%, 여학생 38.4%였으며, 변비가 있는 학생은 55.4%, 정상은 44.6%로 나타났다. 하루 평균 수면시간과 활동량은 정상군이 높게 나타났고, 다이어트 경험 유무는 변비군이 높게 나타났다. 2. 배변시 불편함과, 불규칙성, 주 1~2회 이하의 배변횟수, 1회 배변시 1컵 이하 배변량 등은 변비군이 정상군에 비해 높은 반면, 배변 후 상쾌한 느낌은 변비군이 정상군보다 낮게 나타났다. 1회 배변시간은 변비군의 배변시간이 길었다. 변비가 생긴 이유는 스트레스, 운동부족, 잘못된 식습관 순으로 나타났다. 3. 하루 3회 이상 식사횟수와 물 섭취량은 정상군이 유의적으로 높은 반면, 아침결식률은 변비군이 높은 비율을 보였다. 식품 섭취빈도는 4점 이상이 변비군 에서는 김치류이며, 정상군 에서는 김치류와 과일류로 나타났다. 유의적인 차이를 보인 항목은 변비군에서 면류, 당류, 커피류의 높은 섭취빈도를 보였고, 정상군은 쌀밥, 된장과 두부류, 돼지고기, 어패류, 우유, 요구르트, 김치류, 생야채, 나물류, 버섯류, 해조류, 과일류로 나타나 정상군이 변비를 완화시키는 식품섭취빈도가 높았다. 4. 스트레스의 전체 평균점수는 변비군이 유의적으로 높게 나타났다. 가정생활 영역, 친구관계 영역, 기타 영역에서 변비군이 유의적으로 높게 나타났고, 학업 영역은 유의적인 차이는 없었다. 이상의 결과에서 변비가 있는 학생이 많고, 여학생의 변비율이 높은 것으로 나타났고, 변비가 생긴 이유는 스트레스, 운동부족, 잘못된 식습관으로 나타났다. 변비군은 정상군에 비해 적은 수면시간과 가벼운 수준의 활동 ,적은 식사 횟수, 적은 양의 물을 섭취를 하고 있었고 면류, 당류, 커피류의 높은 기호도와 섭취빈도를 보였다. 또한 스트레스도 더 많이 받고 있는 것으로 나타나 배설습관, 생활습관, 식습관, 스트레스는 변비에 영향을 미침을 알 수 있다. 따라서 정신적 육체적으로 장래에 대한 건강의 기초를 다져나가는 시기의 청소년기에 변비 예방을 위한 올바른 배설습관과 운동 등의 건강관리에 대한 교육이 필요하고, 변비예방을 위한 식품 선택 및 바른 식습관 등에 관한 영양교육의 활성화가 필요하다. 청소년의 학업 및 입시위주의 교육 환경 등으로 스트레스는 식습관과 식생활태도, 변비에 좋지 않은 영향을 미치므로 스트레스를 예방하고 적절히 대처할 수 있도록 가정과 학교에서 관심을 가져야 할 것 이다. 본 조사는 여러 연구 (10,21,30)와 비교해 볼 때 조사 대상의 김해지역 청소년들의 변비발생율과 스트레스 정도가 더 높음을 알 수 있었으므로 김해시 청소년들의 변비예방 교육이 더욱더 필요하다 하겠다.
This research is aimed at understanding of the actual conditions of the excretion habit, lifestyle, frequency of food intake, food preference and stress, which are believed to be the main factors of constipation, of 1157 high school students (713 male and 444 female students) in the city of Gimhae. ...
This research is aimed at understanding of the actual conditions of the excretion habit, lifestyle, frequency of food intake, food preference and stress, which are believed to be the main factors of constipation, of 1157 high school students (713 male and 444 female students) in the city of Gimhae. By analyzing their correlation, this research is expected to provide basic data for nutritional education for helping prevent constipation. Following is the summary of the research. 1. 61.6% of the respondents were male students and 38.4% were female students. Among them 55.4% students answered that they have been constipated and 44.6% students answered that they are normal. The average sleeping hour per day and the amount of activity per day were higher in normal group and dieting experience was a little bit higher in constipation group than normal group. 2. Questions about ‘The discomfort of excretion’, ‘irregularity of excretion’, ‘less than one or two times per week of excretion’, ‘less than 1 cup of the amount of excretion at once' and etc. showed higher in constipation group than normal group, while constipation group showed lower in the 'feeling of refreshed after excretion' than normal group. About the question that ‘how long does it take to excrete at once’, it showed that constipation group took a longer excretion time. The survey showed that the constipation was caused by stress, lack of exercise, bad eating habit and etc. 3. About taking meals more than three times a day and the amount of drinking water were significantly higher in normal group, while the constipation group missed breakfast with high rate. About frequency of food intake, Kimchi got more than 4 points in the constipation group and Kimchi and fruits each got more than 4 points in the normal group. Constipation group ate significantly more noodles, sugary food, coffee, while normal group ate rice, doenjang(soybean paste), tofu(bean curd), pork, fish and shellfish ,milk, yogurt, kimchi, wild vegetables, seasons vegetables, mushrooms, macrophyte, fruits which can alleviate the constipation. 4. About the total average point of stress, constipation group showed significantly higher in the area of home life, relations of friends and etc, while there were no significant differences in the part of the studies. Above results show that there were many students that have been constipated and the female students has been constipated more than male students does. The survey showed that constipation was caused by the stress, lack of exercise and bad eating habits. Constipation group, they appeared to sleep less, move less, eat less times of food and drink less amount water than the normal group does. Constipation group preferred and ate frequently noodles, sugary food and coffee. Moreover they appeared to have more stress than normal group. Such excretion habit, life style, eating habit and stress were proved to have effects on the constipation. Therefore, at the stage of adolescence which is the time of developing the health foundation for the future mentally and physically, students should be taught about the importance of proper excretion habit that can prevent from being constipated and educated about health care including exercising. And nutritional educations on choosing the right food that prevents constipation along with good eating habits need to be developed and widely distributed. The Stress of teenagers caused by studying and educational system focused on entrance exam has a bad effect on the eating habit, eating attitude and constipation. Thus, houses and schools should have concerns on the students so that they can prevent constipation and deal with it appropriately. This research showed that the rate of constipation and stress of the teens in Gimhae were much higher, comparing with the several researches(10,21,30). Therefore, the teenager's preventive education of constipation in Gimhae is more and more required.
This research is aimed at understanding of the actual conditions of the excretion habit, lifestyle, frequency of food intake, food preference and stress, which are believed to be the main factors of constipation, of 1157 high school students (713 male and 444 female students) in the city of Gimhae. By analyzing their correlation, this research is expected to provide basic data for nutritional education for helping prevent constipation. Following is the summary of the research. 1. 61.6% of the respondents were male students and 38.4% were female students. Among them 55.4% students answered that they have been constipated and 44.6% students answered that they are normal. The average sleeping hour per day and the amount of activity per day were higher in normal group and dieting experience was a little bit higher in constipation group than normal group. 2. Questions about ‘The discomfort of excretion’, ‘irregularity of excretion’, ‘less than one or two times per week of excretion’, ‘less than 1 cup of the amount of excretion at once' and etc. showed higher in constipation group than normal group, while constipation group showed lower in the 'feeling of refreshed after excretion' than normal group. About the question that ‘how long does it take to excrete at once’, it showed that constipation group took a longer excretion time. The survey showed that the constipation was caused by stress, lack of exercise, bad eating habit and etc. 3. About taking meals more than three times a day and the amount of drinking water were significantly higher in normal group, while the constipation group missed breakfast with high rate. About frequency of food intake, Kimchi got more than 4 points in the constipation group and Kimchi and fruits each got more than 4 points in the normal group. Constipation group ate significantly more noodles, sugary food, coffee, while normal group ate rice, doenjang(soybean paste), tofu(bean curd), pork, fish and shellfish ,milk, yogurt, kimchi, wild vegetables, seasons vegetables, mushrooms, macrophyte, fruits which can alleviate the constipation. 4. About the total average point of stress, constipation group showed significantly higher in the area of home life, relations of friends and etc, while there were no significant differences in the part of the studies. Above results show that there were many students that have been constipated and the female students has been constipated more than male students does. The survey showed that constipation was caused by the stress, lack of exercise and bad eating habits. Constipation group, they appeared to sleep less, move less, eat less times of food and drink less amount water than the normal group does. Constipation group preferred and ate frequently noodles, sugary food and coffee. Moreover they appeared to have more stress than normal group. Such excretion habit, life style, eating habit and stress were proved to have effects on the constipation. Therefore, at the stage of adolescence which is the time of developing the health foundation for the future mentally and physically, students should be taught about the importance of proper excretion habit that can prevent from being constipated and educated about health care including exercising. And nutritional educations on choosing the right food that prevents constipation along with good eating habits need to be developed and widely distributed. The Stress of teenagers caused by studying and educational system focused on entrance exam has a bad effect on the eating habit, eating attitude and constipation. Thus, houses and schools should have concerns on the students so that they can prevent constipation and deal with it appropriately. This research showed that the rate of constipation and stress of the teens in Gimhae were much higher, comparing with the several researches(10,21,30). Therefore, the teenager's preventive education of constipation in Gimhae is more and more required.
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#변비 고등학생 김해지역
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