호박설기떡의 저장성을 향상시키고 유통기한을 연장하는 수단으로서 변형기체포장의 저장품질에 미치는 영향을 평가하였다. 소매 유통단위로 호박설기떡을 stretch wrap, 함기, 진공, 60% CO2/40% N2, 100% CO2 의 조건으로 포장하고 20℃에 저장하면서 총균수, 곰팡이/효모, 색택, texture 를 측정하였다. 변형기체포장에 의하여 미생물적 품질변화가 가장 큰 영향을 받아서 60% CO2/40% N2, 100% CO2 의 변형기체 포장조건은 곰팡이/효모의 성장을 완전히 억제하였고, 세균도 다른 포장조건에 비하여 지...
호박설기떡의 저장성을 향상시키고 유통기한을 연장하는 수단으로서 변형기체포장의 저장품질에 미치는 영향을 평가하였다. 소매 유통단위로 호박설기떡을 stretch wrap, 함기, 진공, 60% CO2/40% N2, 100% CO2 의 조건으로 포장하고 20℃에 저장하면서 총균수, 곰팡이/효모, 색택, texture 를 측정하였다. 변형기체포장에 의하여 미생물적 품질변화가 가장 큰 영향을 받아서 60% CO2/40% N2, 100% CO2 의 변형기체 포장조건은 곰팡이/효모의 성장을 완전히 억제하였고, 세균도 다른 포장조건에 비하여 지연되고 늦은 성장을 보여주었다. 포장기체 조성에서는 100% CO2 의 포장조건은 초기의 CO2 용해로 인하여 그 농도에서 약간의 감소를 보여준 다음에는 큰 변화가 없었던 반면에 다른 모든 포장조건에서는 미생물 성장과 함께 분명한 CO2 농도의 증가가 나타났다. 변형기체포장이 경도증가로 나타난 호박설기떡의 노화를 억제시키지는 못하였고, stretch wrap과 함기 포장에서는 총균수의 증가가 심해졌던 저장 5일경 이후에 경도의 저하가 나타났다. 표면색택에서도 저장 5일까지 포장간의 차이가 없었으나, 저장 7일 이후에 stretch wrap포장에서 밝기와 황색도가 감소하였다.
호박설기떡의 저장성을 향상시키고 유통기한을 연장하는 수단으로서 변형기체포장의 저장품질에 미치는 영향을 평가하였다. 소매 유통단위로 호박설기떡을 stretch wrap, 함기, 진공, 60% CO2/40% N2, 100% CO2 의 조건으로 포장하고 20℃에 저장하면서 총균수, 곰팡이/효모, 색택, texture 를 측정하였다. 변형기체포장에 의하여 미생물적 품질변화가 가장 큰 영향을 받아서 60% CO2/40% N2, 100% CO2 의 변형기체 포장조건은 곰팡이/효모의 성장을 완전히 억제하였고, 세균도 다른 포장조건에 비하여 지연되고 늦은 성장을 보여주었다. 포장기체 조성에서는 100% CO2 의 포장조건은 초기의 CO2 용해로 인하여 그 농도에서 약간의 감소를 보여준 다음에는 큰 변화가 없었던 반면에 다른 모든 포장조건에서는 미생물 성장과 함께 분명한 CO2 농도의 증가가 나타났다. 변형기체포장이 경도증가로 나타난 호박설기떡의 노화를 억제시키지는 못하였고, stretch wrap과 함기 포장에서는 총균수의 증가가 심해졌던 저장 5일경 이후에 경도의 저하가 나타났다. 표면색택에서도 저장 5일까지 포장간의 차이가 없었으나, 저장 7일 이후에 stretch wrap포장에서 밝기와 황색도가 감소하였다.
Effect of modified atmosphere packaging (MAP) on pumpkin rice cake was evaluated as a means to preserve it quality and extend its shelf life. Retail size packages of the rice cake was packaged under different modified atmosphere (MA) conditions: stretch wrap (air permeable control), air, vacuum, 60%...
Effect of modified atmosphere packaging (MAP) on pumpkin rice cake was evaluated as a means to preserve it quality and extend its shelf life. Retail size packages of the rice cake was packaged under different modified atmosphere (MA) conditions: stretch wrap (air permeable control), air, vacuum, 60% CO2/40% N2 and 100% CO2. The packages were stored at 20 ℃ with periodical measurement of package atmosphere and rice quality attributes. The MA packages of 60% CO2/40% N2 and 100% CO2 inhibited the growth of molds/yeasts completely and significantly retarded the growth of aerobic bacteria. All the packages except that of CO2 showed the increase of CO2 with time due to the microbial activity. There has been slight decrease of CO2 concentration just after start of the storage possibly due to dissolution of headspace CO2 into the cake. Any MAP conditions did not provide the retardation of the rice cake. Surface color of the cake within affordable microbial quality limit was not affected significantly by packaging conditions.
Effect of modified atmosphere packaging (MAP) on pumpkin rice cake was evaluated as a means to preserve it quality and extend its shelf life. Retail size packages of the rice cake was packaged under different modified atmosphere (MA) conditions: stretch wrap (air permeable control), air, vacuum, 60% CO2/40% N2 and 100% CO2. The packages were stored at 20 ℃ with periodical measurement of package atmosphere and rice quality attributes. The MA packages of 60% CO2/40% N2 and 100% CO2 inhibited the growth of molds/yeasts completely and significantly retarded the growth of aerobic bacteria. All the packages except that of CO2 showed the increase of CO2 with time due to the microbial activity. There has been slight decrease of CO2 concentration just after start of the storage possibly due to dissolution of headspace CO2 into the cake. Any MAP conditions did not provide the retardation of the rice cake. Surface color of the cake within affordable microbial quality limit was not affected significantly by packaging conditions.
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